Реклама / Ads
0| 4040 |16.11.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 17 ноември

.
Вестниците пишат за трусове до Никулден; за кризата, която ще остави 50 000 души без работа; скока на газа; за продажбата на зърно-единствен изход.
 

 

Трусове до Никулден, вещае Стандарт.

Трусове може да люлеят София до Никулден.Те обаче ще са много по-слаби от съботния. Това прогнозира шефът на геофизиците към БАН д-р Николай Милошев. Две земетресения паникьосаха столицата в нощта срещу неделя. 4 по Рихтер извади на улицата хиляди софиянци по пижами в 22.08 часа. Кръчмите и кината се опразниха. Хората си звъняха по телефоните с въпроса: “Гръмна бомба, кого ли са убили?” Втори трус събуди града в 7.03 часа. Още 13 пъти земята се разлюля, но по слабо отчетоха сеизмолозите. Бомбите в Челопечене са виновни, обяви кметът Бойко Борисов. Според него взривовете от лятото са повлияли на сеизмичните процеси.

Арх. Диков: Сградите издържат до 9-а степен, цитира Дневен Труд.

Сградите в София се оразмеряват да издържат от 9-а степен по Рихтер, която е най-високата възможна за страната ни. Това обясни главният архитект на София Петър Диков. След силните земетресения във Вранча през 1977 г. и Стражица през 1986 г. били завишени техническите противоземетръсни изисквания към сградите. “Нормите са много високи, а и често проектантите се презастраховат и дори още завишават укрепването на постройките”, обясни Диков. Така било по нови проекти. Общината и държавата обаче нямали ангажимент да наблюдават дали в последствие това се изпълнява. Основният контрол по качеството е в ръцете отчасти на ДНСК, а от около 8г. – изцяло на независимия строителен контрол.

Кризата щяла да остави 50 000 души без работа, прогнозира Дневен Труд.

До края на тази година или в първите месеци на идната нови около 50 000 души ще останат без работа. Тази тревожна прогноза е на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него близо 2 500 строителни фирми скоро нямало да ги има. Предстояли съкращения в торовите заводи, рудодобива, производството на метали, конфекционните фирми. Ситуацията щяла да се утежни от това, че близо 1 600 металурзи ще бъдат освободени от “Кремиковци”. Едно работно място в комбината било свързано с 18 места в други икономически дейности като пристанища, БДЖ и др.

Рецесията в еврозоната ще забави още ръста на България, информира Дневник.

Първата в историята на еврозоната рецесия ще забави допълнително ръста на българската икономика, прогнозираха макроикономисти пред „Дневник“. В деня, когато 15-те държави в еврозоната съобщиха за второ поредно тримесечие на отрицателен растеж, България отчете нов рекорд на дефицита по текущата сметка - 5.14 млрд. евро, или 15.8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Заради рецесията в Западна Европа анализаторите прогнозират и забавяне на темпа, с който нараства българският износ. Двата основни търговски партньора на България, Италия и Германия, са сред страните с най-сериозен икономически спад през третото тримесечие от 0.5%. Според експерти икономиката на Германия се намира в най-трудния си период през последните поне 15 години. Пред „Дневник“ финансови анализатори прогнозираха и негативен ефект от рецесията вър- ху българската борса.

Съкращават служители на БДЖ заради „Кремиковци”, оповестява Новинар.

Възможно е служители на Български държавни железници (БДЖ) и Националната компания „Железопътан инфраструктура” да бъдат съкратени, ако металургичният комбинат „Кремиковци” спре работа, съобщиха от железниците вчера. В момента броят на персонала в двете компании е около 30 000 души. Друга мярка е да се понижат разходите на дружествата. Над 25 процента от товарните превози на БДЖ са предназначени за комбината, съобщават от железниците. Доставките към металургичното предприятие формират около 20 на сто от приходите в дружеството. Тази седмица трябва окончателно да стане ясен антикризисният план, който готвят двете дружества при евентуален фалит на „Кремиковци”.

Газът скача до 26%, известява 24 часа.

С близо 26% може да скочи цената на природния газ от първи януари. Такова е предложението на “Булгаргаз”, което ще бъде внесено в ДКЕВР. От регулатора обаче били склонни да разрешат поскъпване с 10 – 15 на сто. Причината за този скок при падащи цени на петрола и на неговите деривати е, че ДКЕВР оряза 12,62 % скок на горивото от 1 октомври. Втората причина е по-високия курс на щатския долар спрямо лева. Само преди няколко дни индустриалците, големи потребители на природен газ, се бяха зарадвали, че за първи път се водят разговори с газовата компания и то за плавно поскъпване на горивото.

Догодина в образованието обмислят безплатна занималня за всички до 4-ти клас, пише 24 часа.

Безплатна занималня за всички ученици до 4-ти клас обмислят управляващите. Идеята дошла след доклад на Световната банка, който препоръчва децата да се задържат по – дълго в училище, за да усвояват повече знания и умения и по-лесно да си намират работа. Занималнята без пари може да се въведе, ако се вдигне сумата за издръжката на един ученик, заложена в новия бюджет. Подкрепяме идеята и работим в тази посока, казаха от образователното министерство.

Продажбата на зърно е единствен изход, твърди Пари.

Единственият изход от свръхизобилието на зърно, е българските фермери да започнат незабавно да се освобождават от натрупаните количества. Към това призова председателят на Съюза на зърнопроизводителите Пламен Борисов. Зърнените реколти буквално затрупват планетата, очакват се високи добиви и в Южното полукълбо, анализира агробизнесменът. Той даде пример с американските фермери, които отдавна продават на загуба. Единственият начин да не попаднеш в капана на снегорина е по възможно най-бързият начин да получиш някакви свежи пари. А то е като продаваш.В момента в страната има над 3 млн. тона пшеница и на практика не само у нас, но и в световен мащаб агростоката се оказва без ликвидност. Ще има отпушване и покачване на цените на зърното едва след години, прогнозира Борисов.  

Бизнес центърът на ДПС бил на 6-ия етаж в централата, осведомява Дума.

В ДПС имаше бизнес център и той се намираше на шестия етаж на партийната централа. Това каза пред Дарик радио бившият министър на земеделието Мехмед Дикме. По думите му това било публична тайна и всички са го знаели и затова няма смисъл някой да излиза и да лъже. Данните за въпросния бизнес център изнесе миналата седмица Керим Караали. Според Дикме оттук нататък предстоят тежки дни и за ръководството, и за Движението за права и свободи, защото ДПС е била партията, която е давала възможност и чрез нея са се реализирали много кадри. "В момента, когато кадрите разберат, че не могат да се реализират чрез ДПС, тези кадри няма да бъдат вътре в ДПС. Аз и сега мога да ви кажа, че и в настоящия момент хора, които в момента участват в управлението на държавата на различни нива, водят разговори с партии, за които се очаква да управляват страната", заяви Дикме.  

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3979 |13.11.2008 Петъчната преса на 14 ноември . 0| 3860 |12.11.2008 Пресата на 13 ноември . 0| 3982 |11.11.2008 Пресата на 12 ноември . 0| 3923 |10.11.2008 Пресата на 11 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads