Реклама / Ads
0| 3820 |16.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за знака за по-високи учителски заплати; за истинските и резервните ходове по кметските избори; за министрите на 4-ти км; за "Кремиковци" като Дубай; за това как се плаща дълг със секс.
 

Учителите получиха знак за по-високи заплати, предугадил е Дневник.

Възможността заплатите на учителите да бъдат увеличени още тази есен ще се обсъжда в БСП, съобщи депутатът от левицата и член на партийното ръководство Димитър Дъбов. Според съпартийката му Валя Богданова това ще стане на Изпълнителното бюро на БСП тази седмица. Тя добави, че всички чакат завръщането на премиера Сергей Станишев от Индия. Според разчетите на правителството, които премиерът представи преди седмица, увеличение на учителските заплати ще има на два етапа - от 1 януари и от 1 юли 2008 г. с по 10%. Учителите обаче коментираха, че това на практика ще е само индексация на инфлацията. Те настояват за незабавно увеличение, а образователният министър Даниел Вълчев засега не отстъпва от плана за увеличение от догодина.

Антония Първанова: ГЕРБ и Борисов не са резервния кон на царя, научаваме от Дневен Труд.

“Всички приказки, които умишлено се разпространяват, че ГЕРБ е новото НДСВ или партията, фаворит на царя, са чиста злоупотреба. Всеки, който се опитва да твърди или манипулира в тази посока, ще трябва да понесе поражение и разобличение в обществените очи”, заявява в интервю за “Труд” кандидатът за кмет на София на НДСВ Антония Първанова. Според нея професионалният и кадрови капацитет на ГЕРБ е от бивши ченгета, милиционери, които не биха могли да осъществят един европроект, защото досега не са го правили. “ГЕРБ – това е листа на чакащи кариеристи да получат някъде някакъв властови ресурс, ако тройната коалиция бъде свалена от власт”, твърди Първанова. За двете години, откакто е кмет Бойко Борисов не е променил нищо, освен, че с парите на общината и държавата е пътувал из цялата страна, за да си правя партия, казва още Антония Първанова пред “Труд”.

БСП няма намерение да губи в София, оповестява Дума.

Основният противник на БСП в столицата е нейното състояние, заяви председателят на градската организация на БСП в София Румен Овчаров по Би Ти Ви вчера. По думите му кметът Бойко Борисов държи софиянци във виртуална реалност и те трябва да решат това ли е градът, в който искат да живеят. Овчаров беше категоричен, че сериозният противник в изборите за столицата е именно Борисов. София е затрупана с проблеми, които не са решени, като например транспортът и движението по улиците, коментира още Овчаров. Според него Борисов има опит в договорките с Иван Костов, като посочи за такъв пример совалките за подкрепата на Неделчо Беронов по време на президентските избори. БСП няма намерение да губи изборите в София, но ако това се случи, отговорността ще бъде поета, гарантира още Овчаров. Според мен резултатите на изборите не само в столицата, но и в страната ще бъдат "доста изненадващи", и то биха били изненадващи за ГЕРБ, анализира още градският шеф на левицата. Шефът на столичните социалисти беше категоричен, че те няма да подкрепят Мартин Заимов при евентуален балотаж в София.

БСП пак не успя да се пребори с алтернативните леви кандидати, осведомява Дневник.

Десет дни преди крайния срок за регистрация на кандидатите за кметове в общинските избирателни комисии ситуацията в БСП с т.нар. двойни кандидати остава непроменена, потвърдиха за "Дневник" от предизборния щаб на левицата. На заседание на Висшия съвет на партията в края на миналия месец шефът на щаба Евгений Узунов обяви, че общините, в които се очертава да има поне по две леви кандидатури, са 45. Въпреки усилията на щаба и на ръководството на партията числото не се е променило оттогава, коментира Катя Николова от Изпълнителното бюро на партията. В устава на партията са записани наказания като обръщане на внимание, забележка, разграничаване от конкретно действие и най-тежката санкция - снемане на политическо доверие. В новия устав, който ще се приеме догодина, ще се предвиди т.нар. самоизключване от партията за социалисти, които в предизборните кампании работят в полза на чужди кандидати.

Всеки втори в София няма да гласува, заключава Монитор.

Всеки втори столичанин няма да гласува на местните избори на 28 октомври. Това сочат данните от социологическо изследване на "Барометър Инфо", проведено между 8 и 11 септември. Приблизително същият е процентът на хората които няма да отидат до урните във Варна, Русе и Велико Търново. На частичните избори за кмет на столицата преди две години избирателната активност на първия тур беше едва 32 на сто. При сега прогнозираните 50 % активни гласоподаватели, Бойко Борисов би получил кметското място в София още на първи тур, сочат още резултатите от проучването. Настоящият кмет и лидер на ГЕРБ събира 27,99 % от гласовете на софиянци. Според изследването на "Барометър Инфо" втори на изборите в София ще се класира кандидатът на БСП Бриго Аспарухов. Бившият шеф на разузнаването засега получава подкрепата на 7,02 на сто от столичните жители. Любопитно в проучването за столицата е, че на трета позиция софиянци класират кандидата на "Атака", въпреки че до този момент партията не е обявила името му официално. Знае се обаче, че в партията чакат окончателния отговор от евродепутата Слави Бинев. Общият десен кандидат за София Мартин Заимов ще бъде подкрепен от 3,46 %, а издигнатият от Демократическата партия Тити Папазов - едва от 0,49 на сто, прогнозират още социолозите. Според данните от изследването, в София хората, които са готови да гласуват, знаят своите кандидати. Сред тях няма много колебаещи се, които биха променили коренно подкрепата за един или друг кандидат.

Петков: Престъпността у нас по-ниска от европейската, цитира хвалбите Новинар.

Престъпността у нас е поддържана на близко и под средното ниво за страна, членка на ЕС, в периода от август 2005 досега, отчете вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков при представянето на отчета на МВР за дейността на ведомството през изминалите две години. Той даде пример с Германия, където на 100 хиляди души се падат по 8000 престъпления, докато у нас те са около 1700. Вътрешният министър отчете успешни две години, през които са намалели престъпленията срещу личността и умишлените убийства. Кражбите на коли също са по-малко с около 33 процента в сравнение с изминалите години. Докато Петков е начело на ведомството, са намалели също така изнасилванията, убийствата на новородени деца, блудствата и грабежите. Увеличили са се само палежите в страната и престъпленията, свързани с наркотици.

Пращат министри на 4-и километър, четем в 24 часа.

Част от родните ни министри скоро ще поемат към 4-ти километър. Вчера главният архитект на София Петър Диков съобщи, че в тази зона на столицата, популярна най-вече с лудницата, която се намира там, ще бъде изграден нов правителствен център. В него ще бъдат приютени всички министерства, държавни комисии и агенции, които имат проблеми със сградите, в които се помещават. Той ще се строи върху парцел от 750 дка в района. Диков отказа да уточни къде точно се намира теренът, но според някои източници става въпрос за намиращите се в зоната казарми. Идеята за изграждането на центъра е на правителството, а общината е натоварена със задачата да изготви проекта. "Крайно време е в България да има хубав център, в който да е концентрирана държавната власт - обясни главният архитект. - Това ще е значително облекчение и за самите министерства и агенции, и за градът като цяло." Една от причините за проекта е била именно облекчаването на трафика в центъра на града, където в момента са пръснати голяма част от институциите. Това създава проблеми и с паркирането, които ще бъдат решени със създаването на правителствения център. "Има министества и агенции, чиито адреси не знае почти никой, а с реализирането на тази идея ще ги концентрираме в единна зона, което ще е полезно за всички", обясни арх. Диков. Преместването, разбира се, няма да засегне всички. Знаковите министерства ще останат на традиционните си места. "Някои от сградите са знакови и носят традициите на властта у нас, така че е абсурд те да се местят другаде", обясни главният архитект.

“Кремиковци” става като Дубай, радва се Стандарт. 

Лъскави небостъргачи, високотехнологични паркове и офис комплекси. Такова е бъдещето на териториите около металургичния комбинат "Кремиковци" според проектите на Столичната община. Северните територии около завода могат да се превърнат не само в софийското сити, но и в бъдещ източноевропейски център. Според главния архитект Петър Диков пък дефектът на София може да се превърне в неин ефект. Като се махне замърсяването от комбината, мястото е много добро, защото има ток, канализация и готови улици, смята арх. Диков. Според него, ако има инвеститорски интерес и се промени планът, цените на терените в района ще скочат. Тогава Прамод Митал може да спечели повече от продажбата на земя, отколкото от производството си за пет години напред, коментира шефът на столичното градоустройство.

С още 10% поскъпват жилищата до Коледа, осведомява Монитор.

С десетина процента ще поскъпнат жилищата в големите градове у нас до края на годината. Около тази цифра се въртят прогнозите на повечето водещи брокери в страната. Според Тони Младенова, президент на агенция за недвижими имоти “България 21”, до края на годината цените може да се вдигнат с още 10 процента. Жилищата поскъпват всеки ден и не виждам в скоро време да се появят предпоставки за драстично спадане на цените им, каза още тя. Все още има голямо търсене. За някои оферти има по 3-4 купувачи. Интересът е най-силен към апартаментите с неголеми площи от 60 до 70 квадрата, уточни Младенова. В следващите месеци повече ще поскъпват по-евтините жилища - панелки и стари тухлени апартаменти извън централните зони на градовете, прогнозира Валери Левиев, управител на агенция “Елта консулт". Те ще увеличат цените с не повече от 10 процента до края на годината. По-новите жилища ще поскъпнат с по-малък процент, защото цените им вече са достатъчно високи. Имотите в строеж няма да поскъпват до края на годината, защото също са достатъчно скъпи, добави той.

Глоби за 4,5 милиона българи, не ходят на лекар, предупреждава Новинар. 

Повече от половината здравноосигурени българи, които са над 4 милиона, ще трябва да платят глоби от 50 до 100 лв., ако до края на годината не се явят на профилактични прегледи, съобщи вчера експертът от Националната здравноосигурителна каса Галя Йорданова. По данни на касата към края на месец юли през задължителните годишни профилактични прегледи са преминали над 1 900 хил. души. Това е само една трета от всички българи, които са здравноосигурени. Глоби до 100 лв. ще трябва да платят и родителите, които не са завели децата си на задължителните имунизации, припомни Йорданова. Според нея всички лекари са задължени да обявят в своите работни гарфици часовете за профилактични прегледи.

Стависки няма забрана да излиза в чужбина, информира 24 часа.

Максим Стависки няма забрана от прокуратурата да напуска страната и най-вероятно е отпътувал с Албена Денкова в Москва, разкриха близки до звездната двойка. На 3 септември срещу двукратния световен шампион по фигурно пързаляне бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост заради тежката катастрофа в началото на август край р. Рапотоамо. Прокуратурата определи на Стависки и 2000 лв. гаранция като мярка за неотклонение. Освен нея той нямал други ограничения и можел да пътува свободно в чужбина, обясниха юристи.

600 евро заплата за юпитата ни, обещава от индийско име Стандарт.

Индия хвърли око на родните юпита и ще ги примамва със заплати от 600 евро и нагоре. Една от най-големите й комуникационни компании избра България, за да влезе на европейския пазар. "Съдърленд" ще открие у нас първия си колцентър на Стария континент. Това стана ясно в последния ден от визитата на премиера Сергей Станишев в Индия. Крупните бизнесмени вече са влезли в преговори със Софийския университет, за да изберат 200 до 500 студенти, които да обучат. След курса ще отворят и първия си офис у нас. До няколко седмици те ще пристигнат в България, за да му изберат място. "Съдърленд" обаче ще обвърже студентите с дългосрочни договори за работа в компанията.

Полицайките - с пелерина и капела, разкрива новата мода Дневен Труд.

Българските полицайки занапред ще носят пелерина и капела. Това стана ясно вчера в МВР, където бяха представени новите униформи на сержанти и офицери. Мъжете остават с добре познатите фуражки, но за дамите са предвидени шапки, невиждани досега. Те напомнят кепета на стюардеси, но отпред са с извита нагоре периферия. В дъжд и сняг служителките на МВР ще носят пелерини, а мъжете - шлифери.

Памела плаща дълг със секс, разкрива Стандарт.

Памела Андерсън плати хазартен дълг със секс. 40-годишната блондинка доказа, че действа като експлозив на мъжкото самочувствие. Миналата вечер тя задлъжня с $250 000 на покер в казино на Лас Вегас. Към нея се приближил мъж с неприлично предложение, чието име тя не иска да назове. "Той уреди дълга ми и аз му се отблагодарих със секс", признава спасителката на плажа. В същото време Пам обяви, че няма да се меси в конфликта между бившите й съпрузи Томи Лий и Кид Рок. Двамата се сбиха заради нея на церемонията по раздаване наградите на MTV. Вчера пък Томи Лий каза, че напуска групата си "Мотли крю". Барабанистът твърди, че има непреодолими разногласия с останалите членове.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4447 |12.09.2007 Пресата на 13 септември . 0| 3956 |11.09.2007 Пресата на 12 септември . 0| 4130 |10.09.2007 Пресата на 11 септември . 0| 4034 |10.09.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads