Реклама / Ads
0| 3588 |29.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за това, че Бойко "ги изял"; за БСП - първа политическа сила, според Станишев; за оставките в БСП, които иска Бриго; за начина, по който започва училището; за двукратния растеж на бюджетните заплати.
 

Бойко ги изяде. ГЕРБ взе София и Пловдив, Станишев се похвали с 1114 общинари, отчита вота Стандарт. 

ГЕРБ влезе с шут в местната власт и поиска предсрочни парламентарни избори. Партията на Бойко Борисов отвя червените в София, Пловдив и Бургас. Генералът взе столицата с близо 52 на сто от гласовете. Човекът му под тепетата Славчо Атанасов също спечели от раз. В Бургас фаворитът на ГЕРБ Димитър Николов води убедително преди балотажа, а партията вече е първа сила в местния парламент. БСП се срина и загуби вота за общинските съвети в големите градове, отчетоха социолозите. В столицата червените са трети и едва класират 10 старейшини. Във Варна делят властта с ГЕРБ, а избраният с лекота кмет Кирил Йорданов носи етикета "независим". "Печелим изборите с 1114 общински съветници срещу 924 на ГЕРБ", контрира соцлидерът Сергей Станишев. Той забави с повече от час пресконференцията в НДК, за да се похвали с червени кметове в Полски Тръмбеш, Горна Малина и още дузина градчета.

Станишев: Борисов да свали розовите очила, БСП е първа политическа сила, цитира Дневник.

ГЕРБ не е онзи феномен, който беше НДСВ през 2001г. В много градове те не са дори на балотаж. очевидно е време лидерът й да свали розовите очила - това което бленуваше, вече му се случи. Това заяви на пресконференция на БСП след местните избори премиерът Сергей Станишев. "Борисов се превърна в заложник и проводник на модела "Софиянски" - вижте кои са зам.-кметовете, кои ръководят структурите - 80% са от хората на Софиянски. Очевидно, че при новия състав на Столичния общински съвет ГЕРБ вече няма извинение да продължава така.", каза премерът. Що се отнася до това дали БСП може да работи с ГЕРБ, с които може да им се наложи след две години да управляват заедно, Станишев каза: "Вижте, че Бойко Борисов се отнася с вражда към всеки. Няма партия или коалиция, за която да не се е изкал така. До парламентарните избори има много време и ГЕРБ тепърва ще се утвърждава и развива. Сега видяхме ,че ГЕРБ печели в София и с ВМРО в Пловдив. Но ако погледнете и мажоритарния и общинския вот, БСП излъчи най-добрите кандидати".

Бриго иска оставки в БСП, уведомява Новинар.

Отчайващо нисък резултат за БСП, това е наказателен вот на електората, време е за оставки в ръководството на партията, така кандидатът за столичен кмет на БСП Бриго Аспарухов коментира вчера третото си място. Бриго Аспарухов отрече това да е лична негова загуба. Не е моя работа да искам оставки, заяви пък водачът на листата Георги Кадиев. "Мисля, че Бриго Аспарухов беше добър кандидат-кмет", допълни той. Това е един много сериозен, и то пореден знак, който гласоподавателите дават на БСП, заяви ген. Бриго Аспарухов. Според него това е резултат от една продължаваща дълбока криза в БСП. И аз, и столичното ръководство на БСП ще поемем политическата отговорност за изборните резултати, бе лаконичният коментар на лидера на БСП - София, Румен Овчаров. Може да се говори за пасивна загуба, по-тежка от очакваната, каза още Овчаров. Той изрази надежда по-голямата част от районните кметства в столицата да бъдат спечелени от БСП.

Костов: СДС и ДСБ се представиха заедно по-добре, отколкото разделени, добавя по темата Дневник.

Иван Костов заяви на пресконференция "изборите за нас не са свършили. Кампанията е в решаващата си фаза, предстои втори тур". "На тези избори не може да се посочи победител, но е съвсем ясно, че БСП и НДСВ, и като цяло тройната коалиция изгубиха доверието на избирателите. ГЕРБ не е убедителна алтернатива на управляващите. Твърдо заставаме срещу Бойко Борисов в София. Както и да се развият изборите, отсега е ясно, че в лицето на Мартин Заимов имаме силен кандидат, които ще бъде кмет на София", каза Костов. ДСБ даде отделна пресконференции от СДС и Заимов, като обяснението на лидера е, че на тази пресконференция той говори за цялата страна. "Ние за първи път се явяваме на национални местни избори", добави той На въпрос защо Заимов не се представи по-убедително в на вота в София, Костов коментира "Заимов започна да говори като истински политик едва в края на кампанията, а и започна късно кампанията си и не можа да влезе в темпо.

50 лева на ръка с бонус пиле за №11 в Пловдив, разучил е 24 часа.

В Бургас и Благоевград даваха чисто 100 лв., в Силистра - брашно. Дадоха ми 30 лева и едно пиле, за да гласувам с 11”, заяви на излизане от секционната комисия Асен Моллов от Столипиново. С този номер в бюлетината бе ДПС. Търговията с гласове в етническите махали на Пловдив стигна до 50 лева, твърдят избиратели. Плащането се извършва на място или в някой гараж. “Още предните дни ни събраха личните карти и ни записаха за гласуване”, казаха ромки от Столипиново.

Скандали с бюлетините в Ардино, описва Дневен Труд.

Десетки преселници в Турция се изсипаха в Кърджалийско в нощта срещу изборите. “Български граждани сме, ще гласуваме!”, казваха пътници. В нощта срещу вота са пристигнали около 50 автобуса. В други дни за денонощие от южната ни съседка пристигат 16-18 автобуса. По предварителни данни кандидатът на ДПС за Кърджали - досегашният кмет Хасан Азис, печели още на първия тур. Хора на Доган предвиждаха, че 60% от гласовете ще са за него.

Няма да пращаме повече войници в Афганистан, съобщава Новинар.

Засега не се предвижда увеличаване на българския контингент в Афганистан, ние участваме там на ръба на своите възможности, това заяви президентът на България Георги Първанов след посещението си в Афганистан. Държавният глава беше категоричен, че трябва да се разбере, че младите български войници не са там на гурбет, а изпълняват тежка и отговорна мисия. Според него държавата и институциите трябва да правят всичко възможно, за да гарантират сигурността на българските военнослужещи, като това включва оборудването и техниката, които използват. Първанов подчерта, че на тези теми ще разговаря с министъра на отбраната и с началника на Генералния щаб. Президентът на Афганистан Хамид Карзай се обърна с молба към българското правителство за съдействие за възстановяване на военновъздушните сили на страната. Първанов заяви, че страната ни е готова да помогне на Кабул във военнотехническата сфера. В момента на територията на Афганистан под командването на НАТО са разположени 400 български военни.

Дрога и оръжие открити при авери на Очите, разкрива Монитор.

Дрога и оръжие бяха открити у шестима дилъри от групата на сочения за наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите. Те са били арестувани при спецакция в Бургас миналата седмица. Задържаните са на възраст между 18 и 21 години и са работили на по-ниско ниво в организирана престъпна група, занимавала се с продажба на наркотици. При арестите антимафиотите са открили в специални тайници в жилищата им 40 дози от скъпия наркотик кокаин, 245 таблетки синтетична дрога и над 1400 дози хероин. По цени на наркопазара задържаното количество възлиза на 25 000 лева. От полицията съобщиха, че заловената дрога се равнява на седмичния обем продажби, реализиран от групата при осъществяването на престъпната й дейност. При обиските в един от дилърите ченгетата са намерили и два газови пистолета. Сигнал за групата бил подаден още в началото на годината, когато в сектор "Криминална полиция" при ОДП-Бургас била получена информация за дейността на дилърите. Има данни, че задържаните са работили за арестувания Димитър Желязков, казаха от полицията. Разследващите смятат, че е възможно дилърите да са се възползвали от факта, че шефът им е в ареста и да са започнали работа за себе си.

Уроците започват с час на класния, оповестява Стандарт.

Десетки школа ще отворят утре врати с час на класния, научи "Стандарт". Това ще стане, ако днес учителите обявят, че спират стачката, както се очаква. Часът на класния ще е посветен на продължилия повече от месец бунт на преподавателите. Те искат да обяснят на децата защо са стигнали до такава крайна мярка и да им кажат какво са постигнали. Преподавателите ще дадат и указания как ще се учи оттук нататък. Ще разясним на децата по подходящ за възрастта им начин всичко за протеста, потвърди пред "Стандарт" учителката Пенка Ячовска от столичното 31-во СОУ. По време на "стачния час на класа" педагозите ще обясняват на децата, че освен по-високи заплати са договорили и реформи за просветата. Така хлапетата ще научат какво значи "делегиран бюджет", "външно оценяване", "декларации за частни уроци". Очаква се споразумението с МС да бъде подписано днес. До късно снощи обаче от стачния комитет в София не разполагаха с данни колко преподаватели са "за" и колко го отхвърлят. Аз лично не съм оптимист, коментира синдикалистката Живка Желязкова. На кантар до последно бяха във Варна, Шумен, Пловдив и Плевен. Единствените разписали стачното споразумение вчера бяха от Казанлък. Няма да си стиснем ръцете с Даниел Вълчев, докато колегите не ни дадат мандат за това, категоричен беше Стефан Вълков от Националния стачен комитет. Той припомни, че стачката на учителите ще продължи, ако повечето преподаватели отхвърлят правителствената оферта. Очаква се резултатите от 28-те стачни района да бъдат обобщени днес около 15 ч. Тогава ще стане ясно и дали учениците ще влязат в клас утре.

Вдигат заплати с 10% през януари и юли, четем в 24 часа.

Компенсират чиновници със заплати до 430 лв. заради плоския данък  Бюджетните заплати ще растат с 10%, засега на два пъти - през януари и юли. Това предвижда проектобюджетът за 2008 г., който финансовото министерство е дало за съгласуване в министерствата и ведомствата. Минималният осигурителен доход се вдига с 20 лв. и става 240 лв., като през следващите две години ще расте с по още 10 лв. Максималният ще е 2000 лв. вместо сегашните 1400 лв. и ще остане същия до 2010 г.

Брюксел търси секретарки у нас, дава 3134 месечно, обнадеждава Дневен Труд.

Европейският съюз търси да назначи още 90 български чиновници, които ще получават начална месечна заплата от 3134,02 евро. Това съобщи Европейската служба за подбор на персонала (ЕПСО). Става дума за 40 финансови асистенти и 50 секретарки и секретари. Освен добри познания по майчин език кандидатите трябва да покажат “задоволително” владеене на английски, френски или немски.

КАТ глобява 20 лв. за фарове от 1 ноември, информира Монитор.

Катаджиите ще глобяват по 20 лв. всеки шофьор, който от 1 ноември до 1 март кара без включени къси светлини и през деня. На нарушителите ще бъдат отнемани и по 5 контролни точки от талона. Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди няколко години, за да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през сезона. Статистиката на "Пътна полиция" сочи, че през зимата смъртността на пътя се увеличава с около 40 %, като основна причина за инцидентите става намалената видимост. От 1 ноември започва и акция "Светлина", която се провежда всяка година по това време. Първите 10 дни от месеца водачите ще могат безплатно да проверят светлините, чистачките, мигачите и гумите си във всички пунктове на СБА. Това е и периодът, в който катаджиите се ограничават само да съветват шофьорите да сменят лентите си гуми със зимни и да проверят грайферите им. После иде ред на санкциите. Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба. и отнемане на 6 точки от контролния талон. Колкото до гумите - според експертите при среднодневни температури, по-ниски от 5 градуса, "обуването" на колата със зимни гуми е абсолютно задължително. При такива температури летните просто се вдървяват и само името им остава "гуми". Експертите казват още, че станалите модерни напоследък "всесезонни гуми" не са достатъчно надеждни през зимата и могат да предизвикат сериозни проблеми.

Най-скъпите офиси - в столичния "Лозенец", изчислява Дума.

Цените на наемните са много различни. Определят се не толкова от годината на строителство на сградата, колкото от това какви удобства предлага имотът, дали сградата разполага с паркоместа, видът охрана и не на последно място окабеляването. Най-голямо предлагане има в центъра на столицата. Цените на квадратен метър варират от 8 до 20-30 евро, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg. Близо 70 на сто от офисите, които в момента са пуснати на пазара, са с големина до 100 кв. м. Трудно се намират малки офис помещения под 50 кв. м. Фирмите обаче вече почти не търсят такива, е мнението на специалисти. Повечето компании се разширяват и им трябват помещения около 100 и над 100 кв. м. 300 евро на месец е наемът на помещение от 100 кв. м, в сграда на ул. "Цар Симеон". 10 евро за кв. м на месец ще плащат, желаещите да се настанят в нова офис сграда на ул. "Париж". Високи остават цените на офисите и в "Лозенец". Въпреки че районът е пренаселен, трудно може да се намери място за паркиране, исканите суми за наем са доста високи - между 8 и 25 евро за кв. м. Предлагат се близо 400 офиса. Най-високата искана цена за момента е 30 евро за кв.м. Става въпрос за нова сграда, разположена на бул. "Джеймс Баучър". Една от причините за исканата висока наемна цена е фактът, че офисите са с двоен под. Въпреки силното строителство на офиси все още е трудно да се намерят такива, които да са с двоен под, коментират анализатори. Офиси се предлагат и в по-крайните квартали на столицата. В "Бъкстон", "Красно село", "Лагера", "Овча купел" и други се предлагат помещения срещу 3-8 евро за кв. м на месец. Най-високо е търсенето в центъра на София. Следват "Лозенец", "Гео Милев", "Изток" и "Оборище", все квартали с добра комуникационна връзка с центъра на София.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3857 |25.10.2007 Петъчната преса . 1| 4078 |24.10.2007 Пресата на 25 октомври . 0| 3922 |23.10.2007 Пресата на 24 октомври . 1| 4261 |22.10.2007 Пресата на 23 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads