Реклама / Ads
0| 3874 |24.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за смъртните заплахи към президент и премиер; за ГЕРБ-овия зов да се правят деца; за алкохолните помпи в колите на пияниците; за емигрантските пари, връщащи се у нас.
 

Плашат със смърт президент и премиер, научил е Стандарт.

Заплахи за убийство са получили премиерът Сергей Станишев, президентът Георги Първанов и МВР шефът Румен Петков. Това съобщи за "Стандарт" високопоставен източник от службите за сигурност. Предупрежденията започнали преди 4 месеца. Първото било към Станишев и се получило на телефона в кабинета му на "Дондуков" 1. Седмици по-късно последвали заплахи към Първанов и Петков. Сигналите бяха доста сериозни, уточни източникът ни. Моментално били свикани съвещания в МВР и НСО. Националната служба за охрана дори настояла да засили екипите от бодигардове и бронирани коли за тримата държавници. НСО предложило в опазването на живота им да се включи и Жандармерията. Първанов, Станишев и Петков обаче отказали.

Бойко зове: Правете деца, цитира Стандарт.

Сега е времето да създавате деца, а работата и политиката да си вървят. Този призив отправи неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към 600-те младежи в НДК. Те се събраха вчера, за да учредят младежката организация на партията. Борисов посъветва младите си колеги да не се поддават на внушенията, че ГЕРБ ще се коалира с "Атака" или че ще връща стари муцуни на политическата сцена. Според Генерала тези спекулации са умишлени, за да разколебаят симпатизантите на ГЕРБ. По повод непрекъснатите подмятания за коалиция пък с БСП и НДСВ столичният кмет за пореден път размаха пръст към министъра на икономиката, който на дебатите по вота на недоверие го обвини за парите на половинката му Цветелина Бориславова. Министърът явно не прави разлика между частен и уставен капитал, разгневи се Генерала. Предизборни коалиции няма и няма да има, отсече още Борисов. По думите му ГЕРБ ще работи за собствено правителство и собствена парламентарна група.

Съдят ни без да разберем, алармира Дневен Труд.

Има опасност много хора да бъдат осъдени, без да разберат, че срещу тях се води дело. Това допускат новите правила на Гражданския процесуален кодекс (ГПК). “Неприсъственото решение” не подлежи на обжалване. Така могат да пострадат хиляди невинни граждани, категоричен бе пред “Труд” зам.-председателят на парламента проф. Любен Корнезов. Новите правила на ГПК са в сила от 1 март т. г.

Емигрантите връщат половината спечелено, изчислява Дневник.

Малко над 800 евро изкарва на месец средностатистическият български трудов емигрант. 360 евро от тях харчи за храна и подслон, а останалите 440 изпраща на близките си в България. Това показват данните от социологическо проучване, направено от Агенцията за социално-икономически анализи и Центъра за сравнителни изследвания в партньорство с министерството на труда и с подкрепата на Фонда за население на ООН. Според разчетите на изследователите средната продължителност зад граница на българите, които работят, без да се заселват за постоянно, е 13.8 месеца. Годишно те изпращат на роднините и близките си над 800 млн. евро (1.184 млрд. долара по сегашния курс). Сумата е по-малка от разчетите на Световната банка и БНБ, които обаче включват и постоянно преселилите се в чужбина. Според Световната банка емигрантските потоци към България през 2007 г. са били 1.8 млрд. долара, а данните на БНБ сочат, че преводите от сезонните работници и от постоянно наетите в чужбина за 11-те месеца на м.г. са за 3.836 млрд. лв.

Нов бизнес с лесни номера за GSM, разкрива 24 часа.

Лесни номера за GSM-и се продават от 20 до 90 лева чрез обяви в интернет. Подобна оферта има в https://shumen-city.com от софиянката jiji_nikolova. Офертата е за предплатени карти от GLOBUL и Vivatel. Колкото е "по-милиционерски" номерът, толкова е по-скъп. Например 0895211212 е 90 лв. Малко по-евтини - 70 лв., са следните повтарящи се цифри - 0877799333, 0877877099, 0895335355 и 0896961234. Има варианти срещу 60, 50 или 40 лв. и два за 30 лв. Тази препродажба не е наш бизнес, обявиха вчера от трите мобилни оператора. За техните карти за предплатен номер не се искат пари.

20 френски вуза търсят наши студенти, обявява Дума.

20 са френските учебни заведения, които тази година ще представят възможностите за обучение пред български младежи тази година. Те ще участват в традиционния салон, организиран на 4 март от Френското посолство в България. На форума ще бъдат представени и седем франкофонски програми у нас. Салонът е повод за първото представяне на електронния каталог CampusFrance на докторантските училища във Франция, съобщиха от Френския институт. Чрез система за търсене, използваща 42 000 тематични ключови думи, се получава пълна и точна информация за предлаганите докторантски програми. Броят на българските студенти, записани във френски висши учебни заведения, е нараснал от 1500 през 1998 г. на над 2600 през 2007 г., уточниха от института.

Пак сменяме номерата на колите, ужасява Стандарт.

Нова смяна на номерата на колата очаква всеки един шофьор у нас. Повече от 3 милиона возила, които наброява автопаркът в България, ще трябва да минат през гишетата на КАТ. Смяната на табелите се налага заради приравняване към нормите на ЕС. Подмяната най-вероятно ще започне в началото на есента. Подмяната на табелите потвърди пред "Стандарт" вътрешният министър Румен Петков. Той обясни, че тя няма да има краен срок и няма да бъде задължителна. Подредбата на числата и буквите по табелите ще остане същата. Няма да се добавят нови знаци или цифри. Ще бъде променено само знамето, върху чийто фон сега е изписана абревиатурата на страната ни. Така вместо българското знаме и надпис BG върху него новите табели ще бъдат с флага на ЕС. На синия фон със звезди отново ще пише BG. С европейските табели първо ще се сдобият автомобилите, които получават първа регистрация в България. Това означава, че всеки ден с нови номера с флага на Евросъюза ще се сдобиват по 1000 возила. След това Пътна полиция ще препоръчва подмяна на автомобилите, които често излизат в чужбина. Това означава, че в рамките на 4 години 90 на сто от автопарка ще бъде с новите номера.  

Мафиоти атакуват борсите в страната с автомобили с пренабити двигатели и рами, разкрива 24 часа.

Автомафиоти лансират нови схеми за клонирани автомобили със съвпадащи номера на рамата и двигателя. Все по-често купувачи на коли втора ръка, но и търговци посредници "изгарят" в аферата. Засечените случаи са десетки, но никой не знае колко автомобили клонинги се движат в страната. Уникален "Фолксваген Голф" тройка, собственост на 39-годишен жител на Вършец , се оказа преди седмица обявен за издирване от Интерпол в Братислава още преди 7 години. Търговецът на коли втора употреба Тони М. е в бизнеса от години. При последното си връщане от Германия този месец докарал фолксвагена. Без да подозира нищо, закарал за регистрация в КАТ - Монтана, и там го конфискували, защото се оказало, че има двойник. По тази схема изгорял и друг монтанчанин Купил си джип ML в Смолян, но колата се оказала крадена и издирвана. След тригодишна институционална сага пък семейство Елза и Иво Войнови от Монтана успели да узаконят внесено "Ауди А6" от Германия. Лимузината била притежавана от епископ на графство Гюрзбург, а Войнов, който работел като тираджия, я купил от автокъща в Нюрнберг. Още при внасянето на ГКПП Връшка чука компютърът засякъл, че в България вече има друга такава кола със същия номер на рамата. Била внесена преди 5-6 г., но обявена за издирване. Така аудито на епископа, за което Войнови броили 8000 евро и 3000 лева мито, застанало на трупчета. "Правим всичко възможно да установим произхода на крадените коли, на които се натъкваме", казва шефът на ОДП - Монтана, комисар Светли Петков. Според заповед от 2003 г. на главния секретар на МВР в такива случаи незабавно се информира писмено дирекция "Международно сътрудничество".

Помпи за алкохол в колите на пияниците, пише Новинар.

Държавата може да задължи шофьорите, заловени да карат пияни, да инсталират в автомобилите си детектор за алкохол. Това съобщи секретарят на комисията по безопасност на движението към Министерския съвет Алекси Кесяков. Преди да седне зад волана, водачът трябва да духне в тръбичка, вградена в ключа. Ако устройството отчете над допустимите промили в кръвта, колата не може да запали. Мярката вече се налага в някои европейски страни. Ако това изискване се запише в наредбите, няма проблеми да се въведе и у нас, каза Кесяков. Той припомни, че някои фирми за производство на автомобили инсталират вече дори детектори срещу заспиване зад волана. Той действа на принципа на алармата. Ако клепачите на шофьора са затворени дълго или ръката му се отпусне на волана, колата започва да се друса. Мрачната статистика на КАТ показва, че близо 1000 души умират годишно при катастрофи на пътя, а ранените са повече от 9000.

Обучават родители как да гледат децата си, информира Новинар.

През тази година ще започнат курсове за обучение на родители от бедни семейства, съобщи вчера заместник социалният министър Иванка Христова. Целта на проекта, който ще бъде финансиран със заем от Световната банка в размер на 40 млн. евро, е да се предотврати ранното отпадане на децата от образователната система. Така още след раждането децата и техните смейства ще бъдат включвани в курсове за обучение, където майките например ще се учат как да хранят бебето си и как да се грижат за него, обясни Христова. Проектът предвижда да обхване децата на бедни семейства до 3 години, деца от 3 до 6 години, както и децата с увреждания до 7 години. В същото време от социалното министерство имат амбицията до края на годината да подобрят условията в 105 социални дома в страната.

Емилия Масларова: Няма да вдигаме възрастта за пенсиониране, цитира Дума.

До края на мандата на правителствето няма да се повишава възрастта за пенсиониране, бе категорична социалната Министърка Емилия Масларова по време на семинар на тема "Приоритетите на социалната политика през 2008 г.". В момента средната за страната пенсия е 196 лв., от 1 юли парите за възрастните ще се увеличат с 9.5%, като минималната пенсия за възраст и стаж ще е 112.63 лв., социалната - 83.85 лв. Най-вероятно ще има и допълнителни пари за възрастните в навечерието на Коледа и Нова година, но е трудно отсега да се каже какъв ще е размерът им.

Данъчни служби в ЕС и САЩ подхванаха офшорните зони, уведомява Дневник.

Тежки времена се задават за офшорните зони и териториите със статут на данъчен рай. Срещу тях започна натиск за повече прозрачност, оказван от Германия, Великобритания и САЩ. Кампанията започна от разследването за укрити в Литхенщайн данъци от над 900 германци от индустрията, спорта и шоубизнеса, но обхватът й се разрасна, след като в нея се включиха данъчните власти в Лондон, Вашингтон, Париж, Отава и Канбера. Бивш служител на голямата лихтенщайнска група LGT, управлявана от местната княжеска фамилия, продаде срещу близо 5 милиона евро диск с подробни данни за 750 високопоставени германци, заподозрени в укриване на данъци в малкото алпийско княжество с едва 35 хиляди души население. За интересуващата ги част от списъка са платили още и от Северна Америка, Франция и Австралия, а държави като Финландия и Швеция обмислят също да започнат разследвания.

Репортерка от БНТ спечели “Евровизия”, съобщава Дневен Труд.

Репортерката от предаването на БНТ “Всички пред екрана” Йоана Драгнева ще представя България на конкурса “Евровизия” през май в Белград. Журналистката победи в комбина с “Дийп Зоун” и диджей Балтазар. Печелившата им песен се нарича “DJ, Take Me Away” (от англ. - диджей, отведи ме)и на финалния вот получи 15,37% от всички гласували. Отличниците бяха избрани в съботната вечер след ефектно шоу в зала 1 на НДК, организирано от държавната медия. На една десета след победителите се нареди песента “Sogno” (от итал. - мечта)на тандема Георги Христов&Джани Фиорелино с 15,27%. Трети остана Николай Манолов с “По-добре” 12,98% от общия вот на зрителите. Крайно противоположни бяха първите мнения за “Евровизия” в интернет - от “Браво! Най-сетне избраха комерсиална песен” до “Как може да победи единствената изпълнителка, която пя фалшиво?!” и “Пак връзкари!” Докато приемаше след шоуто овации, коментари за пеенето на Йоана раздаваше и майка й: “Боже, не мога да повярвам, че Йоанка спечели! Днес тя пя ужасно, но е от превъзбуда.” Майката на победителката се нарича Розмари Драгнева и също се труди на “Сан Стефано” 29 - като редактор на “Всички пред екрана”, на неделни концерти и пр. Същевременно е и преподавател по пеене в Консерваторията. Йоана (21 г.) пък е студентка в Музикалната академия, учи пеене и барабани. Преди време е била сред водещите на музикалното предаване на БНТ “МелоТВмания”, а в момента е част от клубното шоу на Калин Вельов. Друг интересен факт около печелившата песен е, че нейният клип е спонсориран от БСП. “Те не са ни продуценти, само спонсори”, уточни диджей Балтазар и заяви: “Спечелихме, защото парчето е добро и защото получихме подкрепата на всякакви хора - и на младите, и на по-зрелите.”

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4434 |21.02.2008 Петъчната преса . 0| 4192 |19.02.2008 Пресата на 20 февруари . 0| 5127 |18.02.2008 Пресата на 19 февруари . 0| 4118 |17.02.2008 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads