Реклама / Ads
0| 3970 |21.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 21 юли

.
Вестниците пишат за това, че Брюксел критикува София безпрецедентно рязко; за дългата боя от пет коза на царя; за факта, че БСП сваля цените за свои; за това къде крият Ангел Бончев.
 

 

Брюксел критикува София безпрецедентно рязко, оповестява Дневник.

Трябва да се работи усилено, за да се преодолее появилата се умора в страните - членки на ЕС, от липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност в България. "Липсата на убедителни резултати в сега действащите структури е шокираща и трябват спешни мерки." Това са само част от извънредно острите и критични обобщения, които експерти на Европейската комисия правят в проектодоклада за напредъка на България в областта "Правосъдие и вътрешен ред". Изводите от документа, който ще бъде официално оповестен от Брюксел в сряда, бяха публикувани предварително от "Портал Европа". Използваният тон е безпрецедентно рязък (виж карето). За първи път в подобен документ на ЕК се отбелязва, че липсата на воля у властите в София да се справят с проблемите и ефективно и прозрачно да използват оказваната им помощ е довело до "засилващо се чувство на фрустрация" сред оказалите подкрепа на София държави от ЕС. В сряда обаче ще стане ясно дали изводите ще останат в този вид, тъй като често при заседанията на Колежа на еврокомисарите констатациите на експертите биват смекчени на политическо ниво. Въпреки че в проектодоклада се казва, че за момента няма да бъде наложена предпазна клауза, става ясно, че въведеният преди присъединяването на София механизъм за наблюдение и контрол ще остане. Причината е, че дори и "институциите и процедурите да изглеждат добре на хартия", на практика резултати няма, както е записано в документа. 

ОЛАФ изпратили само един доклад, научаваме от Дума.

Европейската служба за борба с финансовите измамите (ОЛАФ) не е изготвяла две версии на доклада си за усвояването на еврофондовете в България. Това каза вчера пред БНР говорителят й Йорг Воян. По думите му има само един документ, който е бил връчен на българските институции на 9 юли. Това не е политически документ, а доклад след мисия, който установява какви са нещата към даден момент, каза още Воян пред БНР. Той допълни, че не му е известно българските власти да са влизали в диалог с неговата служба, след като са получили доклада. Реакцията на Воян бе по повод изказването на президента Георги Първанов, който миналата седмица заяви, че ОЛАФ трябва да даде отговори на някои въпроси, сред които и как и кога са се появили политическите заключения между двата варианта на доклада. В тях той визира данните в доклада на еврослужбата за политически "чадър" над наши бизнесмени - групата "Николов- Стойков".  

Крият Ангел Бончев в една от вилите му, съобщава Новинар.

Бившият шеф на футболен клуб “Литекс” Ангел Бончев напусна тайно Военномедицинска академия вчера предиобед. Шефът на клуба беше отвлечен на 22 май и 50 дни по-късно освободен от похитителите си. Според лекарите от ВМА е възможно Бончев да бъде лекуван в домашни условия, като за него ще се грижи медик от болницата, който ще го посещава редовно. Физическото състояние на Бончев е добро, но психическото му здраве не е съвсем стабилно, коментира зам.-шефът на ВМА Евгени Белоконски. От лявата ръка на похитения липсват горните фаланги на малкия и безименния пръст. Заради болките похитителите са давали на мъжа диазепам по негово желание. Освен това вещество в кръвта на Бончев е бил открит и халоперидол, който се използва като антидепресант при лечение на психози и халюцинации. Възстановяването ще продължи с месеци, тъй като Бончев е бил подложен на голям стрес – изолация повече от 50 дни и самота, допълни Белоконски. От ВМА потвърдиха, че полицията е разпитвала Ангел Бончев по време на неговия престой в лечебното заведение. Възможно е той да се възстановява в някоя от двете си вили, смятат съседите на семейството. Едната от тях се намира в софийското село Челопечене, другата обаче не знам къде е, разказа съсед на Бончеви. 

“Чучулига” наблюдава взривеното поделение, оповестява Дневен Труд.

Експерти от армията започнаха да наблюдават и снимат взривената база с муниции в Челопечене с микробезпилотен самолет, научи “Труд”. От военното ведомство казаха, че у нас това се прави за първи път в кризисна ситуация. Самолетът АТ-1 “Полска чучулига” (б.р. - кръстен на учебно-разузнавателни самолети с пилот, които България е произвеждала през 30-те години на миналия век), е направил два полета в района на взривовете, като вторият е бил над самия епицентър на експлозиите. Малката машина е слизала на височина почти до тревата, като е предавала директно реална видеокартина на обстановката. В същото време апаратурата е направила и снимков запис. “Самолетчето може да лети с малка скорост от 5 км в час. С толкова се движи и пешеходец. Това позволява да се излъчва детайлна картина на случилото се. Дори видяхме и надписите по снарядите”, обясни полк. Валентин Радев от Военната академия, ръководител на екипа експерти. След полетите е установен видът на невзривените боеприпаси. Сред тях има и такива с голям калибър. При такава малка височина сапьорите са видели дори и оцелели патрони за автомат “Калашников”. 

Царят вади дълга боя от пет коза, четем в 24 часа.

С комбинация от нови лица и изпитани бойци жълтите стягат редици. Борд от 5-има функционери, които ще играят важна роля в НДСВ наред с официалното ръководство, е представил в петък Симеон Сакскобургготски пред Политическия съвет, научи “24 часа”. Така занапред наред със зам.-председателя Милен Велчев, шефа на ПГ Пламен Моллов и главсека Илчо Дуганов работата с централата ще подпомагат и Димитър Диманов, Галя Дичева, Поли Карастоянова, Мия Мореро и Борислав Цеков. (Кои са те - виж вдясно.) Целта била още отсега партията да стегне екип, комбинация от нови лица и изпитани “бойци”, за да се постигне силно представяне на царистите на предстоящите избори. Затова наред с известните Велчев, Моллов, Дуганов, Дичева и Диманов се лансират и нови лица, появили се при създаването на т.нар. Кръг 6 април. Сред тях е Карастоянова. Заместникът на Симеон Илия Лингорски представил новото попълнение, което ще отговаря за определени ресори в партията, твърдят участници от петъчната сбирка. Диманов ще координира всичките партийни структури в страната. 

БСП сваля цените за свои, пише Стандарт.

Червените с електронни карти, правят събрания в скайпа Активистите на БСП да пазаруват по-евтино от догодина, умуват партийни шефове. Червените ще получат дебитни карти, които ще им дават право на 5% отстъпка в магазините. Висши функционери от "Позитано" 20 вече преговарят с "Билла" и МЕТРО в цялата страна. Водят се разговори и с шефове на аптеки и бензиностанции, разказаха за "Стандарт" соцдепутати. Идеята ще се избистри на конгреса на БСП през ноември. Ако тогава ръководството на Столетницата каже "да", след Нова година ще бъде дадена зелена светлина на проекта. Още на 1 август обаче социалистите ще се сдобият с електронни членски карти. Целта е да се преброят мъртвите души в БСП, обясни секретарят на партията Ивелин Николов. С новите карти социалистите ще правят партийните събрания по скайпа, вместо да ходят в клубовете. 

55 000 лева месечно за клонирани шефове, изчислява 24 часа.

От 5-има бордоваците станаха 18, сред тях има зам.-министри, премиерски съветник, общинари. 18 души в бордовете на "Булгаргаз" са взели заплати общо от 666 хил. лева през миналата година, което прави по 55 хил. лв. на месец. Това се разбира от финансовите отчети на газовия холдинг и неговите 3 дъщерни дружества. Сред членовете на четирите борда на "Булгаргаз холдинг" и неговите компании са зам.-министри, съветници на премиера и на икономическия министър, дори общинари. 2007 е първата година на новосъздадения "Булгаргаз холдинг". 

Мъгла обви новия мандат на борсовото ръководство, уведомява Дневник.

Съветът на директорите на Българската фондова борса, който асоциацията на инвестиционните посредници поиска да бъде сменен, е вписан миналата година за нов 5-годишен мандат на основата на невярно подадени данни, сигнализираха акционери в компанията. Промени в съвета на директорите или преизбиране на членовете му може да прави само общото събрание на акционерите. Такива са разпоредбите и на Търговския закон, и на устава на пазарния оператор. В дневния ред на проведеното през 2007 г. събрание обаче не е имало такава точка и решение не е приемано, става ясно от протокола за провеждането му. Въпреки това на 15 май тази година в новия търговски регистър към Агенцията по вписванията цялото ръководство на борсата е записано с мандат до 14 юни 2012 г. - точно пет години след миналогодишното общо събрание, показа проверка на "Дневник". Вписването е станало с подадено от представител на дружеството заявление в електронен формат, след което компютърът автоматично е попълнил данните в системата, обясниха от Агенцията по вписванията.

Танго с цените, обявява Стандарт.

Веднъж цените вдигнат ли се, не чакай да тръгнат обратно надолу. Това е желязно правило на търговците, което те се стараят никога да не прекършват. Производителите на олио обаче може да ни изненадат приятно с по-ниски цени. Литър от мазнината ще струва между 2,80 и 3 лв. наесен, твърдят експерти. Цената ще падне средно с 10 - 15%. В момента бутилката струва между 3,30 и 3,80 лв. Това е двойно повече в сравнение с миналата пролет. Богатата реколта от слънчоглед, която се очаква тази година обаче, може да спре главоломния ръст на цената на олиото. Повече от обичайното се очаква да произведе не само нашата страна, но и всички държави в региона. Това ще доведе до спад в цената на маслодайните семки до 680 - 700 лв. В момента тонът излиза около 800 лв., съобщават брокери от стоковите борси в страната. Въпреки прогнозирания крах в цената на олиото циганската баница се очертава да остане все така скъпа. Макар че олиото поевтинява, филията може да поскъпне наесен. Насъщният ще скочи до 1,70 лв. през октомври, твърдят хлебарите. Цената на белия самун ще се увеличи поне с 10 - 15 на сто, смята шефът на асоциацията на хлебарите Георги Попов. Според него богатата реколта от пшеница няма да може да усмири ръста на цените. 

Вдигат минималните осигурителни прагове, тръби Дневен Труд.

Минималният осигурителен праг, който сега е 240 лева на месец, ще бъде повишен. Социалният министър Емилия Масларова обяви това вчера пред БНР. Още днес тя ще внесе проекта в Министерския съвет. Мярката е “дисциплинираща стъпка за спазване на трудовото законодателство”. Масларова изрази огорчение, че работодателите не плащат пълните осигуровки. 

Америка в шок след двойно убийство на българки, разказва Новинар.

Американският град Сейнт Луис вече втори ден е в шок, след като в петък вечерта малко след 22,30 часа 57-годишният Борис Шотеков уби жена си Ива Шотекова – на 42 години, съобщиха местните медии. Жената била бита до смърт в апартамента на семейството. Веднага след вестта за бруталното убийство полицията започва издирването на българина. След като го намира близо до паркинг в района на квартала, в който живее, Шотеков вади оръжието и се самоубива пред униформените. Малко по-късно става ясно, че има още една жертва на яростта на Борис Шотеков. Това е 34-годишната Ивета Маринова. За нея медиите казват, че е сестра на жената на предполагаемия убиец. Агенция Фокус съобщи обаче вчера, че двете жени нямат родствена връзка. 34-годишната Ивета Маринова е пребита до смърт в малката лаборатория, в която е работела. След това Шотеков нападнал съпруга на Ивета - Владимир Маринов, който е в критично състояние в болницата с рана на главата. Все още не са ясни мотивите за двойното убийство и самоубийството на мъжа. След разследване става ясно, че семейството има 10-годишен син, който по време на убийствата е в България при майката и бащата на татко си. Майката на Шотеков е много мила жена, няма обяснение за случилото се, казва съседка на семейството в Сейнт Луис. Друга жена обяснява, че след като разбрала за кървавата драма, не могла да спи цяла нощ. 

Двеста хиляди български деца са родени в чужбина от началото на промените до сега, известява Монитор.

Те не знаят езика на своите родители, не се и самоопределят като българи, но отлично се идентифицират със средата, в която са родени и израснали. Тези деца трудно биха се върнали в родината на майките и бащите си. Шокиращите данни съобщи председателят на Икономическия и социален съвет доц. Лалко Дулевски. Това са децата на 1 млн. наши сънародници, които са емигрирали от 1989 г. до сега. По думите на доц. Дулевски дефицитът от добре подготвен човешки ресурс и високообразовани специалисти в българската икономика е в резултат именно на факта, че нашата страна месечно напускат стотици млади хора без намерение да се завърнат. Наблюденията на представители на работодателите в сферата на средния и едър бизнес показват, че през последните години емигрират най-вече млади хора до 30- годишна възраст с много добро образование, владеене на повече от един чужд език и сформирани умения за работа в екип. Всичко това ги прави изключително търсени на чуждия пазар на труда, където те се вписват безпроблемно и дори скоро израстват в кариерата. Към момента в чужбина учат над 50 000 български студенти, уточни доц. Лалко Дулевски. За да не бъдат загубени за страната ни и тези млади хора, Икономическият и социален съвет настоява за по-целенасочена политика към българите в чужбина. 

Нов вирус атакува Черноморието, предупреждава Монитор.

Нов вирус може да плъзне в черноморските градове. Той се пренася от специфични комари, каквито има в морските градове "Няма нужда от паника, защото все още липсват регистрирани случаи, но в много от европейските страни вече има бум на тази треска. До момента не са регистрирани смъртни случаи, но вирусът мутира и не се знае как ще се развие болестта в бъдеще. До момента не е измислена и ваксина за Чикунгуня", каза директорът на дирекция „Надзор на заразните болести" в ХЕИ - Бургас д-р Даниела Георгиева. Вирусът идва от Индия и острови в Индийския океан. В Италия, Франция, Германия, Испания и Чехия вече има регистрирани хиляди случаи с тази треска. Тя може да се пренесе у нас с пристигащите кораби, автомобили или автобуси. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3824 |18.07.2008 Петъчната преса на 18 юли . 0| 3908 |16.07.2008 Пресата на 17 юли . 0| 4324 |16.07.2008 Пресата на 16 юли . 0| 3938 |14.07.2008 Пресата на 15 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads