Реклама / Ads
0| 4005 |25.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 26 януари

.
Вестниците пишат за доносите на Ахмед Доган; че антикризисният пакет на правителството е само до изборите; за милиони вложения в тоалетни и екопътеки; за ботуши от по 10 лв в столицата.
 

 

Как да гледам Доган и Лютфи, след като ги прочетох?, пита в интервю за 24 часа Вежди Рашидов.

Някогашните агенти на ДС днес са депутати и лидери на ДПС. Чел съм досиетата на Юнал Лютфи, на Ахмед Доган и др. Оказа се, че почти целия елит от ръководството на ДПС има принос за възродителния процес, разкрива в интервю за "24 часа" скулптурът Вежди Рашидов. Има интересни съвпадения на дати, има много добра хронология за изграждане на легенди. Някои днес се правят на герои, били са в затвора, а са били там на работа, за която са вземали пари. Един от последните доноси на Доган е от август 1986 г., за който има разписка за хонорар и стипендия. Дни по-късно го арестуват и внедряват в затвора. Най-активният доносник според Вежди Рашидов е бил Доган. Главната задача е била да се топи турският етнос. Съсипани са стотици съдби. В някои дни са писали по 2 доноса. Примерно: той беше с тази мадама, спа с нея - за хора, които говорят, че ще заминават за Турция, че ще вдигат в тяхното село турското знаме и пр. По 90 лв. месечна стипендия от ДС получава Доган, по 20-50 лв. му плащат за доноси. Възлагат му задачи да спи с жени и да донася какво е ставало - много гнусна истина и няма нищо общо с героиката на истинския разузнавач. Декларира, че няма привързаност към семейството и родителите си, казва, че неговата майка и баща е Държавна сигурност. Това е написал саморъчно, разкрива пред "24 часа" Вежди Рашидов.

Антикризисният пакет на правителството е само до изборите, обявява Дневник.

Сериозно преразпределение на разходите в инвестиционната програма на правителството едва ли ще има, прогнозираха източници от управляващото мнозинство, запознати с разговорите между премиера и министрите му. Вместо да търсят решения, които могат да смекчат ефектите от икономическата криза до края на годината, членовете на кабинета са предложили проекти, които да се реализират приоритетно до изборите и които да им осигурят дивиденти в битката за гласове. Целта на срещите, инициирани от Сергей Станишев, беше да се отсеят планове на министерствата според етапа от подготовката и очаквания ефект, за да се реши кои от тях да бъдат финансирани със заложените в бюджета 5.6 млрд. лв. за инвестиции. Разговорите започнаха миналата сряда и ще продължат и през тази седмица. 

Станишев забрани ремонтите, научил е Стандарт.

Премиерът Сергей Станишев забрани на министрите да планират освежителни ремонти. Затова част от членовете на кабинета спешно пренаписват инвестиционните си програми за тази година, научи "Стандарт". Министрите трябва да предложат проекти за 4,5 млрд. лв., чрез които да се подпомогне развитието на родната икономика в икономическата криза. Премиерът обаче е дал изрична заповед - инвестиционната програма да не се превърне в римейк на "царските чешмички" от 2005 година. Последна дума за одобряване на проектите имат Станишев и тримата финансисти на коалицията - Румен Овчаров, Милен Велчев и Йордан Цонев, обясниха запознати. Окончателното решение ще бъде взето в началото на февруари. Очаква се заради финансовата криза шефовете на ведомствата да затегнат коланите и с командировките тази година.

Сидеров иска царски имот, пише Дневен Труд.

“Атака” иска централата на НДСВ. В писмо до областния управител на София днес лидерът на националистите Волен Сидеров ще предложи да бъдат разменени партийните имоти на двете формации. Мотивът му е, че общественото влияние на НДСВ драстично е спаднало и нямат нужда от толкова просторна централа. “Атака” пък стояла натясно в петте стаи, които държавата им даде в сградата на операта. И двете партии са на ул. “Врабча” в идеалния център на София, недалеч от парламента. Идеята на Сидеров втрещи царистите. “Мислех, че Сидеров брои само минаретата, а се оказа, че броял и стаите в чуждите централи”, каза говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Според проучване на НЦИОМ от декември м.г. доверието към “Атака” е 8 процента, а към НДСВ - 1,8 на сто. 

Гръцката блокада - трета криза за годината, пише Дневник.

На фона на разрастващата се икономическа криза и малко след като приключи най-тежката фаза от газовия конфликт Русия - Украйна, гръцките фермери вкараха България в трета кризисна ситуация за по-малко от месец от началото на годината. Протестиращите блокират от седмица не само всичките гранични пунктове на страната с Турция, България и Македония, но и объркаха целите Балкани. Няма сигнали скоро конфликтът с властите в Атина да приключи, а по цени на български превозвачи загубите им надхвърлят 10 милиона евро. На ГКПП Кулата е най-тежко - пунктът е затворен и на българска територия чакат стотици тирове, от които половината са български. Същото е положението от гръцка страна при пункта Комотини. На другите две възможни места за пресичане - при Капитан Петко Войвода и Илинден, бариерата се вдига за час-два, но който премине, е неприятно изненадан от парализираните пътища чак до Атина и фериботите с Италия. Българското външно министерство препоръча на всички да се въздържат от пътуване до южната съседка до приключване на кризата. 

Хазната може да загуби 1 млрд. лв., опасява се Дума.

Според експерти има опасност бюджетът да загуби до края на годината около 1 млрд. лв. от акцизи. Това може да стане, ако бъдат приети проектопромени в Закона за акцизите и данъчните складове и се удължи с още три месеца периодът, в който да може да се ползват старите бандероли за цигари. Сега този срок е до края на март. Предложението за промените е на независимия депутат Мария Капон, което тя е внесла на 13 януари. Ако промените бъдат приети, бандеролите ще важат до края на юни. Опасенията са, че при евентуално удължаване на срока с три месеца “Булгартабак-холдинг” ще загуби още от пазарния си дял, който вече се е свил до около 60 на сто, а това ще повлияе негативно на предстоящата му продажба. Фабриките вероятно ще намалят производството си, което ще доведе до намаляване на работните места и до натрупване на социално напрежение. 

Взимаме дом с ипотека+лизинг, описва Стандарт.

Нови схеми за покупка на дом замислят строителните фирми. Причината е драстичното затягане на заемите заради световната криза. Затова предприемачите предлагат жилища срещу ипотека плюс лизинг. Така банката, където е заложено жилището, осигурява 40% от нужните пари. Купувачът си намира сам още 20% от цената. Остатъкът пък се погасява на вноски, които се изплащат на продавача при предложена от него схема. При невъзможност да се изплащат задълженията банката продава апартамента и си взима дължимото, а остатъкът е за продавача. Тази схема отдавна работи успешно в Европа, каза шефът на компанията за недвижими имоти "Ремакс" Илиян Николов. Досега не е прилагана у нас заради бума на ипотечни кредити. 

Министър Василев влага 21 млн. лева в тоалетни и екопътеки, установява Новинар.

Инвестиционната програма на Министерството на държавната администрация и административната реформа, управлявано от царския министър Николай Василев, през годината ще похарчи 21,4 млн. лв. по 45 проекта, които включват ремонти и дребни строежи. Това става ясно от документи, с които „Новинар” разполага. 580 000 лв. ще бъдат инвестирани в основен ремонт на тоалетните възли, кинозалата, доставка на аварийно осветление и подмяна на подовите настилки в почивна база „Орлица” в Пампорово. Централно място в програмата за инвестиции заемат ГКПП-тата. Василев си е поставил за цел и да ремонтира резиденция „Бояна”. Той е планувал да изхарчи 150 000 лв. от бюджета за реновиране на английския двор на комплекса. Според запознати идеята дошла след посещението на руския министър-председател Владимир Путин у нас, който се възмутил от неподдържаната градина. В „Бояна” Василев планира да ремонтира стаи и апартаменти за 150 000 лв. 202 000 лв. пък са предвидените пари за основен ремонт на фасадите на МДААР, където администрацията на НДСВ-министъра се пренесе преди три години. В стопанство „Евксиноград” ще ремонтира облицовката на басейна „Слънчево бунгало”, за което ще бъдат отделени 80 000 лв. 

Пневмонията евтина, болници отказват, съобщава 24 часа.

Болниците да отказват договори със здравната каса по клинични пътеки с неизгодни цени. Това ще обсъжда новият управителен съвет на Българския лекарски съюз утре, съобщи председателят д-р Божидар Нанев за “24 часа”. Крайната мярка може да бъде предприета, ако касата не увеличи някои пътеки. Настояваме тя да преразгледа цените на най-ниско финансираните пътеки, защото те са причина за дълговете на болниците, обясни д-р Нанев. Примери за такива пътеки били лечението на пневмония - с цена 385 лв. за възрастни и 545 лв. при деца, и операцията от апандисит - 556 лв. Въпросът ще бъде поставен и на среща със здравния министър д-р Евгений Желев днес. Решението за отказ можело да бъде взето до седмица-две. Преди това новото ръководство на БЛС предлага промени в правилата за работа през 2009 г., приети от касата. Тя ги определи еднолично и ще носи отговорността за решенията си, каза д-р Нанев. Късно е за нови преговори между съюза и касата, бюджетът е приет, но в неговите рамки има възможности за преразпределение, добави той. 

Авер на Галеви щял да плаща за протестите?, твърди Дневен Труд.

Владимир Ангелов-Стъклето, авер на дупнишките братя Галеви, кътал 300 000 лв., за да плати на участници в протестите пред Народното събрание. Тази версия се коментираше оживено и вчера в борческия град. В петък вечерта Владимир Стъклето, “братът” Ангел Христов-Геле, и Апостол Чакалски-Тоци бяха оставени за постоянно в ареста. Зад решетките вече от месец е и Пламен Галев. Местните хора говорят, че при обиските във вторник вечерта агенти на ДАНС и прокуратурата открили крупната сума, скрита в автомат за закуски пред фирма “Елит такси”. Била приготвена за раздаване на следващия ден. С тези пари щели да бъдат платени разходи за пътувания до София - горива за коли, наеми на автобуси и т.н. Всичко обаче пропаднало и затова протестите пред парламента преминали вяло, убедени са антигалевистите в града. “За мен това са абсурди - каза пред “Труд” изнудваният бизнесмен Пламен Миланов, който от няколко дни се превърна в герой за Дупница. - Зная само за пари, които бяха намерени у Владимир Ангелов. Банкнотите бяха белязани”, добави Миланов. Той е съдружник в “Елит такси” със Стъклето, когото обвини пред прокуратурата в рекет. Днес общинското ръководство на БСП в Дупница свиква заседание, за да разгледа искане за оставка на кмета инж. Атанас Янев, за който и децата знаят, че е свързан с братя Галеви. Сред левите в града се говори, че Янев имал големи задължения към Галевите. 

Бивше ченге: Галевите са невинни!, цитира Новинар.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, не са престъпни босове и този образ се вменява на обществото. Това заяви вчера по Дарик радио Йордан Христов, който е бивш колега от полицейското поделение във Враня на задържаните бизнесмени. Според него се омаловажавало това, което двамата съдружници били направили за Дупница. На въпрос дали братя Галеви са рекетирали бизнесмена Пламен Миланов, той не пожела да отговори. 

Ботуши по 10 лева в столицата, разучил е Монитор.

След голямото охарчване покрай Коледа и Нова година хората са свили кесиите си и само смелчаците си позволяват обиколки из магазините през уикенда. Те обаче ще останат приятно изненадани. Защото колкото и невероятно да звучи, репортерска проверка на "Монитор" из центъра на столицата показа, че търговците са свалили наполовина цените следколедно и антикризисно. В магазина за обувки на ъгъла на "Пиротска" и "Христо Ботев" например се предлагат прилични зимни ботуши на цена от 10 лв. Разбира се, те не са фирмени, но определено могат да хванат окото, особено на пенсионерките. Малко по-засуканите модели стигат до 30-40 лв. Само на метри по-надолу по "Ботев" магазинче за индийски дрехи също предлага промоционални цени на летни памучни дрешки. На повечето витрини по търговската улица се кипрят примамливи намаления от 20 %, а на места са обявени до 50-60 на сто по-ниски "ставки". Масовото намаление на цените върви вече цяла седмицата. В различните магазини продължителността му ще е различна. На места можем да се възползваме от новите цени до 2 февруари, а другаде - то ще важи до 15 и даже до 22 февруари. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3992 |22.01.2009 Петъчната преса на 23 януари . 0| 4241 |21.01.2009 Пресата на 22 януари . 0| 4067 |20.01.2009 Пресата на 21 януари . 0| 3871 |19.01.2009 Пресата на 20 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads