Реклама / Ads
0| 4040 |26.04.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 27 април

.
Вестниците пишат за това, че бюджетът е издънен; че Борисов ще е мажоритарен, където е Станишев; че братя Галеви категорично поемат към парламента.
 

Правителството призна: Бюджетът е издънен, цитира Дневник.

Бюджет 2009 вече е издънен и се работи над съкращаване на разходната му част. Признанието за влошаващите се показатели и нуждата от допълнително свиване е направил министър Пламен Орешарски пред представители на американското финансово министерство в рамките на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон. Според Орешарски кабинетът вече има сценарий за допълнително свиване
на публичните разходи извън предвидените досега буфери (евентуален излишък в бюджета и 10% от разходите). Според източници на „Дневник“ финансовото министерство най-вероятно ще предложи процентът на задържаните разходи да
се удвои от 10 на 20%. Това на практика означава да се съкратят нови около 2.5 млрд. лв. Финансовият министър е заявил още, че очаква България да влезе в рецесия, без да прогнозира с колко ще спадне БВП на страната.

Пазим бивши шефове в пътищата, известява Пари.

Злоупотреби за над 200 млн. лв. с пари от еврофондовете за пътна инфраструктура се отитват да прикрият управляващите с помощта на магистратите. Няма как по друг начин да се обясни съдебното решение, че бившия шеф на Фонд Републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев не носи отговорност за възлагането на обществени поръчки за модернизация на пътища на близки до своето семейство фирми. Оказва се, че всъщност не бил уточнен размерът на щетите за държавата. Това наистина звучи абсурдно. На фона на спрените и все още неразмразени пари по програма ИСПА на ЕС именно за подобряване на пътната инфраструктура. Според източници на в. Пари прикриваме предишни пътни шефове, за да запазим действащи министри, ангажирани с реализацията на проекти по изграждане на основните магистрали в страната.

30% от субсидиите за земята – под въпрос, пише Дневен Труд.

Над 86 млн. евро може да изгубят фермерите по схемата за единно плащане на площ заради измислени от министър Валери Цветанов, но несъществуващи в европейските регламенти правила. Това прави около 30% от 287 млн. 399 хиляди евро – субсидиите за земята за 2009 г. Цветанов заповяда фермерите при регистрация да показват документ за правото да ползват земята, която обработват, за да получат европари. Никъде в ЕС не искат такъв документ.

Майчиният език – задължителен, осведомява Дневен Труд.

Часовете по майчин език стават част от програмата на учениците от 5-ти до 7-ми клас. Те ще бъдат в частта на задължително-избираемите предмети. За майчин език се броят турският, ромският, арменският и еврит. До 14-ти май е срокът, в който учебни програми трябва да бъдат обсъдени и подписани от министъра на образованието Даниел Вълчев, след което ще бъдат издадени учебници. Целта е да се въведе ред и да е ясно, че децата завършват по едни и същи критерии. Затова и майчината реч ще се преподава по системата, по която се учи всеки друг език. А няма да се преподават само под формата на танци и песни, каквато е сегашната практика. По този начин ще се пресекат и опитите часовете по майчин език да се превръщат в изучаване на Корана или да се внушават ислямистки идеи.

Вранча се тресе и събуди враговете на АЕЦ “Белене”, информира 24 часа.

Вранча се разтресе и събуди противниците на АЕЦ “Белене”, които светкавично излязоха с декларация срещу строителството на втората централа. В документа се припомня, че при катастрофалния трус от същия епицентър през 1977 г. в Свищов са загинали над 100 души. Според противниците на строежа на АЕЦ “Белене” ще е авантюра, защото нейната площадка е в силно сеизмичен район.

Борисов ще е мажоритарен, където е Станишев, узнал е 24 часа.

Бойко Борисов е готов за пряк изборен дуел със Сергей Станишев. Ако премиерът се яви като мажоритеарен кандидат. Това обяви във Варна лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. “Ако Станишев приеме да се яви като мажоритарен кандидат на БСП във Варна, Борисов ще му бъде опонент. Това е добро предизвикателство и където се кандидатира мажоритарно Станишев, Борисов също ще се яви там. Така чрез пряк двубой ще се видят реалните резултати и подкрепа за ГЕРБ и БСП”, заяви Цветанов. Той разкри, че предстои да се направи анализ коя листа да води неформалният лидер.

Братя Галеви категорично поемат към парламента, съобщава Новинар.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, категорично ще се кандидатират за депутати на парламентарните избори през лятото, обяви техният адвокат Менко Менков. В момента Галеви са в ареста по обвинения за изнудване, рекет и организирана престъпна група, а срещу Пламен Галев има и повдигнато обвинение за заплаха срещу журналист. Все още не е ясно дали двамата ще се кандидатират или като независими депутати, или от БСП, или от някоя друга политическа сила, посочи адвокат Менков. Галеви щели да вземат това решение, след като президентът Първанов насрочи дата за парламентарните избори. Менков съобщи още, че вероятно ще поиска промяна в мярката за неотклонение.

Гаф с имотите на вузовете, установява Дума.


Просветният министър Даниел Вълчев е поискал с писмо от ректорите на държавните висши училища да му предоставят пълно описание и скиците на всички свои държавни имоти, съобщиха от няколко вуза. Проверка на ДУМА установи, че същото писмо той е изпратил и до БАН. В него Вълчев посочва, че според един от преходните параграфи в Закона за устройството на територията, приет преди два месеца от НС, Министерският съвет е предоставил на ресорното министерство (МОН) управлението на имотите на вузовете и БАН. Неколцина ректори алармираха, че със закон, предназначен уж да ги защити от реституция, всъщност им се отнемат правата. Досега имотите на вузовете се управляват от техните академични съвети. Депутатите от водещата по ЗУТ Комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство в НС обаче заявиха, че в ЗУТ няма текст, който дава право на министъра да управлява имотите на вузовете. Параграфът се отнася за имоти, предназначени за образование и наука, но ползвани за други цели. Те трябва да бъдат върнати от Вълчев за нуждите на образованието и науката.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4469 |23.04.2009 Петъчната преса на 24 април . 0| 3983 |22.04.2009 Пресата на 23 април . 0| 4169 |21.04.2009 Пресата на 22 април . 0| 4533 |20.04.2009 Пресата на 21 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads