Реклама / Ads
0| 4300 |30.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 1 юли

.
Вестниците пишат за генерала, искащ открит съд, за да говори; за бедните и затънали в дългове депутати; за ученици с обратна ориентация; за жегата с цените, която яде ваканцията; за кражба от мотора убила Дими(?).
 

 

Генерал иска открит съд - ще говори, оповестява 24 часа.

Укриват се престъпления на най-високо ниво, твърди защитникът на Илия Илиев. Открит съд за ексглавния секретар на МВР Илия Илиев поиска чрез "24 часа" адвокатът му Васил Василев. Двамата настояват процесът да бъде публичен, за да няма натиск върху подсъдимия за прикриване на престъпления, свързани с бивши служители на МВР и някои политически кръгове. Забранено ни е да огласяваме данни по делото. Най-общо казано става въпрос за военно длъжностно престъпление. Разбрахме, че материалите срещу него са отделени в самостоятелно производство. Досега те бяха заедно с тези за Иван Иванов, казва адвокатът.

Освен имоти държавните мъже все повече придобиват и акции, известява Дневник.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган декларира със закъснение три имота във варненското село Дръндар, след като опозицията повдигна въпроса за неговата собственост. В декларацията му за миналата година, оповестена вчера от Сметната палата, Доган съобщава, че още през 2006 г. е купил две дворни места - общо 2695 кв. м. за 3160 лв., а третият терен се оказа придобит още през 2002 г. Той е от 13 740 кв.м. със сграда от 250 кв.м. разгъната площ и върху него вероятно е построен "дворецът в Дръндар", станал известен от разпространените от опозицията снимки. Засега не е ясно дали прокуратурата ще се самосезира за декларациите с невярно съдържание, които лидерът на ДПС е попълвал от 2003 г. насам, пропускайки терена в Дръндар. От миналата година имуществото на лица на висши държавни длъжности се обнародва в публичен електронен регистър на Сметната палата, а преди това информация за съдържанието на декларациите можеше да се получи по закона за достъп до информацията. В тях Доган традиционно е записвал "няма промяна", като години наред декларирано от него е един апартамент в столичния квартал "Белите брези".

Депутатите ни бедни и затънали в дългове, ожалва ги Монитор.

Депутатите се оказаха бедни като църковни мишки и затънали в задължения към банките. Това сочат обявените от самите тях данни в имуществените декларации на лицата, заемащи висши държавни постове, които бяха публикувани от Сметната палата. Декларираните спестявания на по-голямата част от парламентаристите не надвишават десетина хиляди лева, а някои от тях са останали без никакви пари и дори са задлъжнели с крупни суми към финансовите институции. Освен това избраниците масово купуват евтини возила и селски имоти.Соцдепутатът Добромир Гущеров единствен прави изключение. Той е обявил състояние от 350 000 лв., което обаче бледнее на фона на дълговете от 600 000 лв., които има да взема. По- фрапиращ е случаят с Евгений Жеков от БНС, който разполага едва със 7000 лв., което никак не му е попречило да тегли заеми за 250 000 лв. Същият се придържа към тенденцията сред законодателите да се купуват селски имоти. Само срещу 415 лв. Жеков се е сдобил с 2 ниви в старозагорското село Калоянец, които се простират върху цели 10 дка. Скромният бивш министър на регионалното развитие и настоящ депутат от ДСБ Евгений Чачев пък е спестил едва 8500 лв. Колегата му Димитър Камбуров, както и новодемократът Бойко Боев, разполагат само с по 10 000 лв. Владимир Дончев, също от БНС, съвсем го е закъсал. Той няма никакви пари, а трябва да погасява кредит за 80 000 лв. 

Първанов заплаши с референдум за избирателната система, четем в Дневник.

Президентът Георги Първанов заплаши отново парламентарните сили, че ако не възприемат модела за мажоритарен елемент в смесена избирателна система, ще инициира референдум по въпроса. Първанов потвърди позицията си на среща вчера с депутатите Мария Капон и Нено Димов и лидера на "Новото време" Емил Кошлуков. Според закона за допитване до народа държавният глава може да внесе в Народното събрание предложение за референдум по въпроса, но само парламентът може да насрочи допитването. Още при отчета за първата година от втория му мандат по отношение на промяната на избирателната система към пропорционално-мажоритарна Първанов заплаши парламента, че ще инициира национална подписка, ако не се въведе мажоритарен елемент с окрупнени за целта избирателни райони. Такава подписка държавният глава обаче още не е започнал. На 7 юли президентът ще инициира дискусия в рамките на форума "Български дебати" за реформа на политическия модел и промяна в избирателната система. Безусловно е, че мажоритарните избори ще върнат доверието в политическата система, смята Емил Кошлуков. Нено Димов сподели тази позиция, като по думите му запазването на пропорционалния вот ще ерозира демократичната система. 

ВСС: Тревожен е броят на върнатите дела, цитира Дума.

Тревожно е състоянието на върнатите за доразследване дела. Това каза вчера шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Анна Караиванова при отчета на предварителните доклади на подчинената й структура. По думите й това е и причината за допълнителното бавене на наказателните дела. Караиванова даде пример с ямболския съд, където върнатите дела са 14 на сто. В Елхово пък броят им възлиза на 15,7%. Тези проценти са твърде високи, заяви Караиванова. Нарушенията в съдилищата също не са малко, отчете инспекторатът. Например в Горна Оряховица има серия от нарушения, направени от един адвокат и двама съдии. Пример за гафовете им е случаят с жителка на Варна, която е загубила правото на собственост върху 1/2 магазин в центъра на морския град. Тя се е съдила за съсобственост върху имота с друг претендент. При приключване на процеса съдът й налага да плати разноски по делото от 660 лева. Преди да й се даде възможност да ги плати, съдът в Горна Оряховица налага обезпечителен запор заради неплатените разноски. Това задвижва процедура на съдебно изпълнение и тя губи правото си на съсобственост в полза на другия претендент, без дори да е разбрала какво се е случило. Същият съд нашумя с наложените запори върху сметки и имущество на Весела Кюлева, вдовицата на банкера Емил Кюлев. Исковете по този случай бяха внесени от бивши акционери в "Тракиябанк", която впоследствие бе купена от Кюлев. Вчера Караиванова заяви, че запорите по казуса с Кюлева и новите случаи са дело на едни и същи съдии.  

Вдигат лихвите по ипотечните кредити, предупреждава Монитор.

Няколкото банки, които досега не оскъпиха ипотеките, ще го направят през третото тримесечие и нарастването ще бъде в рамките на 0,3-0,6 процента, като с натрупване от началото на годината то може да достигне 1%. Това прогнозира Тихомир Тошев, от "КредитЦентър", който е и председател на новоучредената Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ). Всичко зависи от политиката на Европейската централна банка. Тя иска да намали инфлацията в Еврозоната, като качва лихвите и това оскъпява финансовия ресурс, добави експертът. Според собственика на "Еурокредит" Пламен Пейчев има шанс от ЕЦБ да не предприемат увеличение на основната лихва, защото по този начин оскъпяват еврото и намаляват експортните възможности на икономиките в ЕС. От друга страна от ЕЦБ трябва да съобразяват и с позицията на Федералния резерв на САЩ, който преди време свали лихвите в опит да се намалят щетите от ипотечната криза зад океана. От АККБ прогнозираха още, че до края на годината ръстът на кредитите у нас ще бъде около 45 на сто. През 2007 г. той бе 70 на сто. Според експертите на асоциацията няколко са причините за по-малкото нарастване, като основните са инфлацията и нарастването на лихвените проценти. Затягането на пазара доведе до това хората да взимат по-малки кредити, каза Тихомир Тошев. 

Брокери хвърлят оставки, научил е 24 Часа.

Шефовете на асоциацията на инвестиционните посредници готвят оставките си, след като вчера общото събрание на фондовата борса не гласува предложените от тях промени, научи "24 часа". Брокерите настояваха за промени в членовете на съвета на директорите и вкарването на двама техни представители - Тодор Брешков, шеф на ПФБК, и директора на "Карол" Ангел Рабаджийски. Тази точка обаче вчера изобщо не е била допусната до разглеждане от общото събрание. Поради това от асоциацията готвят общо събрание, на което шефовете й ще подат целокупно оставки като опит за вот на доверие. 

Източват ни парите, докато пазаруваме в интернет, съобщава Новинар.

Измамници масово източват кредитни и дебитни карти при плащания по интернет, алармираха вчера финансови експерти. Средно за месеца се извършват над 20 злоупотреби, но тенденциите са броят им да се увеличи през летния сезон, когато хората пазаруват повече, казаха от банковия сектор. Измамниците създават фалшиви интернет страници, от които може да се пазарува онлайн, и по време на транзакцията копират кода на картата. Тези сайтове много сполучливо имитират истинските и е почти невъзможно да се направи разлика, допълниха специалистите. Най-популярната измама за източване на дебитни карти чрез банкомати е като се поставят миниатюрни и незабележими камери по машините за теглене на пари. Чрез тях престъпниците проследяват и копират ПИН кодовете на картите и след това ги източват, обясняват експрети. Затова е абсолютно задължително да слагаме ръката си над клавишите, докато въвеждаме персоналния си код при теглене на пари от устройствата. Трябва да сме много внимателни, когато плащаме по интернет и прецизно да се оглеждат сайтовете, от които се пазарува, посъветва банкерът Левон Хампарцумян. Не е хубаво да се плаща от компютър, който има слаба защита от вируси и се ползва от много хора, добави той. 

На 8 ученици един с обратна ориентация, твърди Дневен Труд.

Всеки осми ученик на възраст между 15 и 19 г. в България (или точно 12,3%) е хомо- или бисексуален. Това показва проучване, направено в 15 училища в София, Варна и Пловдив през тази учебна година. Изследването е част от проект, финансиран по програмата “КАП Матра” на холандското министерство на външните работи. Проучването показва още, че 15% от децата категорично не желаят да имат хомосексуални приятели, а 29% дори отказват да седят до такъв съученик. Други 5 процента от българчетата заявяват, че дори биха тормозили връстниците си, ако са хомосексуални. Доказателство за това са и данните на агенция “Скала”, че едва 15% от хората одобряват узаконяването на еднополовите бракове в Европа. Учениците са настроени силно негативно срещу травеститите. Но имат по-малка непоносимост към лесбийките, заяви Аксиния Генчева, изпълнителен директор на “Джемини".

Жегата с цените яде ваканцията, оповестява Стандарт.

Тази година голяма част от българите ще се лишат от почивка на морето или в планината. Причината е, че разходите им са се увеличили значително и няма да могат да отделят средства за ваканция. Така много хора предпочитат да пропуснат плажа, за да си платят сметките. Нов ценови шок ни чака от днес с поскъпването на ток, парно, газ и градски транспорт. Увеличаващите се цени на горивата пък вече отказаха много хора да пътуват до работа с личните си автомобили. От 1 юли цената на електроенергията за домакинствата скача средно с 14,1%. Парното и топлата вода поскъпват с 12,92%, а природният газ - с 5,16%. Според данни на Националния статистически институт дори преди увеличението домакинствата отделят за сметки над 18% повече спрямо миналата година. Разходите им за храна също са скочили с над 21 на сто. Не е сигурно обаче дали тепърва няма да отделяме още повече за препитание. По-високите цени на електричеството и газа неминуемо ще принудят и много производители на хранителни продукти да вдигнат цените. От днес в столицата скача и цената на градския транспорт. До вчера билетчето струваше 70 ст., а вече е левче. Но пътуването с личния автомобил също не е на сметка. От началото на годината бензинът и дизелът са поскъпнали с над 35%. Така дори самото пътуване до морето вече излиза доста по-скъпо от миналогодишното, независимо дали ще се осъществява с кола, автобус или влак, които също вдигнаха цените на билетите. 

Кражба от мотора убила Дими?, пита Дневен Труд.

“Дими, не се качвай на този мотор! Опасен е!” С тази молба се обърнал към създателя на рок група “Сленг” Димитър Екимов негов приятел. Апелът прозвучал само час преди фаталния удар на магистрала “Хемус”, убил музиканта. Най-вероятно Дими е загинал заради открадната част от мотора му, без която машината става неуправляема при висока скорост, смятат покрусени приятели на Екимов. 38-годишният фронтмен на “Сленг” загина при катастрофа с 1000-кубиковия си пистов мотор “Сузуки” на магистрала “Хемус” в неделя. Дими навлязъл в ляв завой, изпуснал управлението и машината се забила в предпазната мантинела вдясно. При това бил отрязан десният му крак. Дими изхвърчал и паднал в 15-метрова пропаст. Там си ударил главата в камък и издъхнал. Според КАТ Дими се движел с 180 и 200 километра в час. Когато потеглил от София, Екимов бил с още трима-четирима мотористи. По пътя обаче той спрял да зареди, а останалите рокери продължили и не видели катастрофата. В неделя сутринта Дими се обадил на свой приятел и му казал: “Хайде да излезем да караме”. “Не тръгнах, защото имах други ангажименти. Но го предупредих да не се качва на сузукито, защото липсваше много важна част от машината”, обясни мотористът, който помоли да остане анонимен. Димитър Екимов карал “Сузуки TRL”. Този модел бил спрян от производство месеци след пускането му на пазара. Причината била, че машината е нестабилна на пътя заради фабричен дефект. Заради това производителите вградили елемент “денсър”, поставен между кормилото и корпуса на машината. Без тази част моторът става неуправляем. “Дими си купи мотора преди 2 г., беше внесен от Канада. Но от полицията му го задържаха заради разследване за застрахователна измама с общо 53 мотора. След като се изясни, че всичко е чисто, преди дни му върнаха сузукито. Липсваше обаче именно този денсър. Беше откраднат от полицейския паркинг. Най-вероятно заради това е изпуснал управлението.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4121 |25.06.2008 Пресата на 26 юни . 0| 4169 |23.06.2008 Пресата на 24 юни . 0| 3962 |18.06.2008 Пресата на 19 юни . 0| 4145 |17.06.2008 Пресата на 18 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads