Реклама / Ads
0| 4152 |09.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 10 юни

.
Вестниците пишат за дивата амбиция на един министър; за "пиянството" на един народ; за по-евтините GSM разговори; за "бързите опашки"; за насилието вкъщи и в училище.
 

 

България губи над 280 млн. евро за транспортни проекти, съобщава Дневник.

България може да загуби над 280 млн. евро заради забавянето на транспортни проекти, причинено от спрените средства по ИСПА заради конфликт на интереси в управлението на пътния фонд. Това разкри за “Дневник” експерт от ЕК, който е специалист по усвояването на средствата от ИСПА в България и отговаря за структурните фондове в страната. Той обясни, че Брюксел няма да вдигне ветото върху парите до края на годината. Причината за възможната загуба на част от средствата по оперативна програма “Транспорт” за 2007 и 2008 г. е, че инфраструк- турните проекти отнемат много време за подготовка и изпълнение. Според изчисления на експерта от Еврокомисията загубите могат да възлязат на една трета от 990-те милиона евро, на които пътният фонд е бенефициент до 2013 г. От Министерството на финансите неофициално потвърдиха, че съществува реална опасност страната да загуби средства и от структурните фондове заради блокираните пари по предприсъединителната програма ИСПА.

Валери Цветанов: Брюксел трябва да знае какво става при нас, цитира Дневен Труд.

“Дойдох с дивата амбиция да променя всичко. Заварих министерство, което не работи, взаимоотношенията са непоносими – бавене, криене на преписки, на документи”, казва в интервю за “Труд” министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. В персонала има страх и притеснение, някакви необясними парези, стопиране на решения. Периодът в който се намираме, е изключително рисков, ако го ударим на политическа профанация, и земеделието, и страната ще се сринат, твърди министър Цветанов. Според него ЕС не позволява България да отпуска 12 месеца субсидия за млякото, каквото споразумение е било подписано между млекопроизводителите и предишният министър Нихат Кабил.

На 12 българи – един алкохолик, тревожи се Дневен Труд.

Всеки 12-ти българин на възраст между 15 и 65 год. (или 425 782 души) има проблем с алкохола и пие почти през ден. Това показват данните от пилотно проучване у нас, съобщиха от Националния център по наркомании. Техният колега д-р Валтер Фарке от Германския институт по проблемите на зависимостта пък добави, че по консумация на чист алкохол българите и германците се нареждат на първо място в Европа. Тревожните данни бяха изнесени на конференция за проблемите с пиенето в София.

Новите фирми вече на “бързи опашки”, оповестява 24 часа.

От понеделник новите фирми ще се регистрират по-бързо, съобщи заместник-правосъдният министър Илонка Райчинова. Търговците, подали документи за първоначално вписване, ще се редят на отделна “опашка“ в компютрите на Агенцията по вписванията, която води електронният фирмен регистър. Сега те чакат заедно с действащите вече търговци, поискали пререгистрация или вписване на нови данни. “Целта е да не пречим на старта на бизнеса”, подчерта Райчинова. Молбите за вписване на нови фирми ще се разглеждат по реда на постъпването им.

По-евтини разговори към GSM от 1 юли, радва 24 часа.

С около 10 % ще паднат цените на разговорите от стационарен към мобилен телефон от 1 юли, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Намалението се прави по приетия от комисията график до средата на следващата година за сваляне на цените на едро от мобилните оператори. Първият етап бе на 1 февруари, когато цените на обажданията бяха намалени от БТК с 6 % за часовете със силен трафик и с 9 на сто за тези на слаб. Така от 1 юли в часовете със слаб трафик 5 минутен разговор от стационарен телефон към Глобул и М-тел ще струва 1.80 лв. Сега той е около 2.75 лв.

Натискат банките да свалят таксите, информира Стандарт.

Клиентите да могат да сменят безпроблемно обслужващите банки и това да не им струва скъпо. Това е смисълът на два доклада, приети от Европейския парламент. Според тях хората трябва да имат по-голям избор в банковите и финансовите услуги на дребно и същевременно да плащат по-малка цена за тях. Препоръчва се таксите за закриване на сметки да бъдат “напълно оправдани” – т.е. да отговарят на предлаганата услуга. Така клиентите по-лесно ще сменят банките, ако не са доволни. Юристи коментираха, че това може да доведе до премахване на наказателната такса за предсрочно погасяване на кредит.

Слабият долар удари печалбите на публичните компании, научаваме от Пари.

Постоянно понижаващият се долар е на път да срине финансовите резултати на публичните компании, които търгуват на международните пазари в САЩ, Латинска Америка, арабския свят и бившите съветски републики. Анализ на в. Пари показва, че негативният тренд на американската валута е свил драстично приходите от продажби и печалбата на компаниите, които продават стоките си в долари. На практика рекордно ниският долар води до рекордно нисък марж на печалбата при износ с фиксирани договорни цени. Някои компании взимат мерки за застраховане от валутния риск чрез предоговаряне на цените на продуктите за износ в евро.

Насилието вкъщи се прехвърляло в училище, констатира Дума.

29% от децата между 11 и 14 години са били жертви на агресия Над 77 на сто от децата, преживели насилие, са били жертва в собственото си семейство, а едва 7,7% в училище. Това заяви вчера просветната зам.-министърка Мукаддес Налбант по време на европейска конференция за насилието в училище, организирана от Синдиката на българските учители. Данните са за 2007 г. и са предоставени от Държавната агенция за закрила на детето. За годината социалните работници са констатирали 1593 случая на деца, преживели насилие. 29% от малчуганите на възраст между 11 и 14 години са преживели насилие, сочи още статистиката. Налбант заяви още, че 1,5% от децата в специализирани институции са преживели насилие. Жертвите на агресия на улицата пък са 5,7 на сто. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4091 |09.06.2008 Пресата на 9 юни . 0| 4054 |04.06.2008 Пресата на 5 юни . 0| 4080 |03.06.2008 Пресата на 4 юни . 0| 4070 |02.06.2008 Пресата на 3 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads