Реклама / Ads
0| 4644 |10.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 11 март

.
Вестниците пишат за Брюксел, който ще изплюе камъчето за парите; за 4-левовата цена на киселината за атентат; за това как копаем злато за пенсии; за разрешения секс на открито.
 

БДЖ шитнала новите вагони на сръбкиня, разкрива Монитор.

Български държавни железници са продали 40 от най-новите кушет вагони, с които разполага паркът им, още през 2004 г. на немската фирма “Оптима турс”, собственост на сръбкинята Ренате Менони Шверко. Сделката е извършена от предишния шеф на БДЖ Наско Цанев по време на управлението на министъра на транспорта Николай Василев в края на мандата на правителството на НДСВ. Цанев е заявил на министър Василев, че предстои продажба на 40 от най-старите вагони, произведени през 1968 г. - т.нар. “деветки”, които отдавна не се използвали. В крайна сметка обаче "Оптима турс" се сдобива с 40 от новите вагони, произведени през 1986 г. ­ т.нар. "десетки". Това установи проверка "Монитор", потвърдена от информирани източници. "През 2004 г. Оптима турс" купи от БДЖ общо 40 кушет вагона. Покупката стана на 4 лота, от проведените общо 6. Купувахме ги на групи по 10. Вагоните са произведени през 1986 г.", заяви пред "Монитор" главният счетоводител на "Оптима турс" Данаил Качамаков. Регистрираната в Мюнхен фирма, чиито управител е сръбкинята Ренате Менони Шверко, дълго време вземала вагоните под наем от БДЖ за сезонен превоз на гастърбайтери от Виена за Турция. 

Брюксел ще изплюе камъчето за парите, пише Пари.

Брюксел ще изплюе камъчето за парите, коментира в. Пари. Е да се надяваме, че днес пред очите на десетки журналисти ще бъде разигран финалът на драматичната комедия САПАРД. С две думи, ще разберем защо изведнъж България изпадна в немилост, след като бяхме сред първенците в общоността по договорени проекти по програмата.

Спешни мерки за европарите, очертава Дума.

На заседанието си в сряда правителството ще разгледа пакет от мерки за безпроблемно усвояване на средствата от Европейския съюз, обяви вчера министър-председателят Сергей Станишев. Мерките са подготвени от финансовия министър Пламен Орешарски. Според премиера хубаво било, че сме в началото на усвояването на средствата от структурните фондове, защото, ако има проблеми, те трябва да бъдат отстранени сега. Той каза още, че правителството се отнася “отговорно и хладнокръвно” към финансовите санкции на Европейската комисия и прави всичко необходимо максимално повече средства от ЕС да влязат в страната. По повод оповестеното от директора на фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков, че народни представители надписвали площи, за да получат повече евросубсидии по директните плащания за обработваеми площи, заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев призова Тадаръков да оповести техните имена.

Копаем злато за пенсии, намира цаката Стандарт.

Държавата чака 700 млн. от находището в Челопеч Златните ни мини ще спасяват от мизерия пенсионерите. Приходите за държавата от находището в Челопеч ще отиват директно в Сребърния фонд, обяви премиерът Сергей Станишев. Очаква се рудниците да ни донесат около 700 млн. лева следващите 10 години. Това предвиждат промените в концесионния договор с канадската фирма "Дънди", която експлоатира находището. Правителството ще се включи с 25% участие като акционер в съвместно дружество, което ще изгради нова инсталация за добив на метали. Канадците от "Дънди" ще получат разрешение за увеличаване на добивите за сметка на по-висока концесионна такса. От нея в хазната ще влизат около 51 млн. лева годишно. В замяна "Дънди" ще изтегли жалбата си в Брюксел срещу България заради забавянето на разрешителните им.  

И "Фалконът" се развали, тръби Дума.

Делегацията на министъра на външните работи Ивайло Калфин, пътуваща за Брюксел, бе сполетяна от подобен инцидент, който се случи с президентската делегация на път за Мексико. С втория самолет, с който пътува правителството, трябваше да излети за Брюксел вчера сутринта с външният министър Ивайло Калфин. Машината обаче се повредила преди излитането. Повреденият "Фалкон" се оказва с нарушена изолация, причинена от влагата. Говорителят на МВнР Димитър Цанчев потвърди, че имало повреда на самолета. Калфин е заминал с друг самолет с редовен полет, но поради липса на свободни места някои от членовете на делегацията не са могли да отпътуват. В края на януари другият правителствен самолет ТУ-154, с който президентът Георги Първанов пътуваше към Мексико, претърпя авария след излитане от Азорските острови.

Киселина за атентат? Дай 4 лева и бягай, разследва Стандарт.

Това е информацията, която всеки може да прочете за сярната киселина от научна гледна точка. От криминална нещата са много по-ясни, но за сметка на това страшни. "38-годишна продавачка бе залята с киселина." 46-годишна зъболекарка бе обезобразена с киселина." "Клиент заля барманка с киселина." "Лиснаха киселина върху още една жена." И така, докато се стигне до журналистката от "Труд" Анна Заркова и бившата шефка на строителния контрол Светлана Гебрева (която по-късно почина). Излиза, че да се сдобиеш с киселина, за да я лиснеш в лицето на някого за отмъщение, е елементарно. Оказа се, че поразяващата течност въобще не се продава навсякъде. Допреди две години някои колеги обясняваха, че различни киселини можеш да си купиш едва ли не от кварталните магазинчета. "Ооо, как, нямаме такова нещо", една лелка ни гледа изумено над рамките на очилата си. "Не, не, нямаме сярна киселина, ти чуваш ли какво говорят по телевизията. Как така ще си купиш сярна киселина, гледай какво става напоследък." Не е само лелката, в трети магазин не искат да ни продадат (или просто не могат) киселината. Същото се случва навсякъде, където търсим. Дори златарите, които знаем, че я ползват при работа, не ни казват откъде я купуват. Ходихме и там, където същият журналист намерил сярната киселина преди две години. За 7,80 лв. ни продават литър тулол (лесно запалима течност, важна суровина за получаване на тринитротулол или тротил - силно запалимо вещество) и литър азотна киселина (много силен окислител, причинява остри белодробни възпаления, разрушава дихателните пътища, причинява тежки изгаряния върху кожата). Сярна киселина обаче няма. След много обикаляне и питане все пак откриваме една златарска работилница. Бяхме сигурни, че там продават, а ни отказаха. Наложи се да кажем, че я купуваме за наш познат златар - "трябва му за запояване", обясняваме професионално. "Да дойде да си вземе сам, каквото му трябва. За запояване имаме флюс (използва се за заваряване и спояване, течен и полутечен), той е на основата на сярната киселина." Слизаме по едни стълби надолу в нещо като склад, за да вземем флюса, а отгоре някой се провиква: "Ей, да не сте решили да заливате някого с киселина?" Долу ни дават малко бяло шишенце с течност. Докато плащаме, се изпускат, че имат сярна киселина, но се продава само по заявка, да минем следващата седмица. На стената виси табела, написана на ръка - "Сярна киселина, солна киселина".

Никой не иска подкуп за изчезналия бизнесмен, съобщава Новинар.

Никой не се е свързал със съдружника на изчезналия бургаски бизнесмен Стоян Стоянов, за да иска подкуп. Това съобщи вчера самият Ангел Христев, който работи от 5 години с изчезналия бизнесмен. Инженер Стоянов изчезна безследно на 6 март вечерта. Последният разговор между двамата е бил пак тогава, около 20,17 часа, обявиха от агенцията, която се занимава с PR-а на фирма "Гранити", чийто собственик е Стоянов. В последния си разговор Стоянов и съдружникът му Христев са коментирали обичайни задачи около бизнеса. В разпространено до медиите съобщение се казва, че управлението на "Гранити" сега поема Христев. Полицията вече е проверила кръга от колеги, приятели и служители. Двата мобилни телефона на изчезналия бизнесмен са изключени, а от полицията официална информация по случая няма. “Стоянов е единствен родител на осемгодишно дете. Никога досега той не е имал отклонения от служебните си ангажименти. Колегите му са категорични, че подобно безследно изчезване е абсолютно недопустимо в една демократична страна, приела европейските стандарти за гражданско общество", се казва в съобщението до медиите.

Частници съдят София за над 50 млн. лева, съобщава Дневен Труд. 

Частни фирми се готвят да заведат дела срещу Столична община, а исковете по тях може да надскочат общо 50 млн. лв. Концесионерът на чистотата “Новера” е изпратил в края на февруари две нотариални покани до кметството. Той настоява да му бъдат изплатени 5.5 млн. лв. за зимно чистене. Въпреки че през тази зима валя само веднъж сняг, “Новера” имала фактури за извършени дейности, подписани от служители на Столичния инспекторат за тази сума. Концесионерът е изпратил нотариална покана до общината и с искане да се увеличат цените на услугите с близо 22 %, тъй като не били повишавани от 2004 год. Въпреки инфлацията. В противен случай щели да притендират за разликата в стойностите на миенето и сметоизвозването от тогава досега плюс лихвите. Така искът можел да стигне 50 млн. лв за изминалите 4 години при около 50 млн. лв годишен разход за чистота.

Мият София като шахматна дъска, изненадва Стандарт.

Голямото пролетно почистване на София започва този петък. Идеята е улиците на града да светнат до блясък. От петък срещу събота започва измиването на големите булеварди в столицата, каза пред БНР новият директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева. От 22 ч в последния работен ден цистерните ще плъзнат по булевардите "Цариградско шосе" и "България", научи "Стандарт". Преди това обаче чистачите на концесионерите ще приберат калта от улиците. Те излязоха още снощи по правителственото трасе на бул. "България", за да изринат с лопати натрупаната в регулата мръсотия. В противен случай няма да има никакъв смисъл от миенето след това, съобщиха новите концесионери от холдинг "Новера". Компанията очаква заповед от Столичната община за отмяна на зимното почистване. Ако от "Московска" 33 разпишат документа, греблата на половината снегорини ще бъдат свалени и те ще станат цистерни. Така машините ще могат да плъзнат по столичните улици и да измият шосетата. Направен е предварителен подробен график, който беше обект на разговори и уточняване от страна на Столичния инспекторат и концесионерите, обясни Веска Георгиева. От общината обясниха, че градът ще бъде разделен символично на карета като шахматна дъска. Очаква се вътрешнокварталните улици да бъдат измити поне веднъж тази година.

Туристическият съюз успешно са фалшифицирали документи, разкрива Пари.

Туристическият съюз успешно са фалшифицирали документи сочи раследване на в. Пари. Много от хижите, собственост на Българския туристически съюз и неговите дружества, са унищожени, запданали или превърнати в хотели. Причините са или слабо ръководство, или икономически интереси... Инспекторатът на БТС подава сигнали още от 2000 г. за финансови и докуменатални злоупотреби, извършвани в съюза. Всички констатации обаче потъвали в забвение.

Червената лампа за строителството пак светна, оповестява Дневник.

Общата задлъжнялост на строителния сектор и имотния бранш е 17.4 млрд. лв., или 21.5% от всички натрупани в нефинансовия сектор дългове. Това показват данните за дълговете на предприятията от нефинансовия сектор на Българската стопанска камара (БСК). Според анализа на институцията това създава условия за спекулативното раздуване на тези сектори, което вече се усеща. "Пазарът на недвижими имоти се задъхва - само в Банско към момента над 20 хил. апартамента са непродадени в новопостроени вилни селища, по Черноморието този показател е 200 хил. броя", обясни председателят на камарата Божидар Данев. Това е поредното предупреждение, което инвеститорите в имоти получават само в рамките на няколко седмици. Вече може да се открои тенденция към повишаване на изискванията, които банките поставят пред компаниите, които развиват бизнес в зимните курорти

Събарят 24 незаконни сгради на “Златни”, научил е Монитор.

24 незаконни постройки, основно павилиони и барове в курорта "Златни пясъци" ще бъдат съборени преди началото на новия туристически сезон. Това съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол. В момента тече процедура по избор на изпълнител на фактическото събаряне на обектите. Заповедите са издадени за снек хаус "Славеев рай", изграден в уличното пространство срещу хотел "Афродита" и хотел "Тинтява", за 6 броя павилиони, изградени в уличното пространство зад хотел "Перуника", за 9 павилиона, намиращи се кв. 50 по плана на "Златни пясъци" и 8 павилиона в уличното пространство до ресторант-боулинг "Бонкърс" в комплекса. Проверката за законността на строежите по Черноморието ще продължи до 24 март. Досега са проверени 121 плажа от тях 46 изключителна държавна собственост, намиращи се на юг и 75 на север. Инспекторите от строителния контрол са съставили 137 констативни акта за премахване на незаконни строежи, от тях 54 са обекти по северното Черноморие, 83 са обекти по южното Черноморие. На много от плажовете е констатирано старо строителство, за което са съставени актове за премахване по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Мъж обстрелва четирима – пречела му колата им, описва 24 часа.

Разгневен бизнесмен откри огън с боен пистолет по автомобил, пълен с хора, който бил паркиран пред входната врата на кооперацията му в Пловдив. 64-годишният Дечко Дечев изстрелял от балкона си три куршума със законния си пистолет, но като по чудо хората се отърваха без драскотина. В автомобила имало компания от двама младежи и две жени, съобщиха от полицията. Служители на Четвърто РПУ в Пловдив арестували стрелеца, който доброволно предал оръжието си.

Организират безплатни курсове за роми, известява Новинар.

Институт “Отворено общество” организира безплатни кандидатстудентски курсове по български език и литература и история. Часовете обаче са предназначени само за роми гимназисти, не по-големи от 30 години и със среден успех 4,50. Формулярите за кандидатстване обаче ще бъдат променени и ще се премахне изискването курсистите да са роми, за да не се възприема като дискриминация, съобщи Димитър Димитров от институт “Отворено общество”.

Кмет удължи съня на децата, възхвалява 24 часа.

Целодневен режим на обучение в началното образование се въвежда в Кюстендил като част от образователната реформа в общината. Това съобщи кметът Петър Паунов. Промените предвиждат учебните занятия в долните класове да започнат от 9 часа вместо от 7.30 ч. “Така децата ще бъдат адекватни за усвояването на знанията в училище”, обясниха от кметския екип. Обучението ще продължава до 16.30 – 17 часа. Предстои и възстановяването на училищното хранене в столовете, където на учениците ще бъде поднасяна топла храна.

Разрешиха секса на открито в Амстердам, радва разкрепостените Новинар.

Градският съвет на Амстердам разреши на хетеросексуални и гей двойки да правят секс в парка "Вондел", който се посещава най-малко от десет милиона души годишно, съобщава електронната агенция "Ананова". Очаква се след изненадващото решение потокът туристи да се увеличи поне два пъти. Посетителите обаче ще трябва да се съобразяват с определени правила. Забранено им е да оставят боклуци след себе си и да се отдават на ласки в близост до детските площадки. Освен това секс в парка може да се прави само вечерта и през нощта. “Защо да забраняваме нещо, което и без това не можем да забраним?! - казва градският съветник Пол Ван Грийкен. - Това не е пречка за останалите посетители в парка, а за определена група хора е голямо удоволствие.” В разкрепостения град, където има кабинки за порно и магазини за трева, сексът отдавна не е табу. Единствените недоволни от решението са собствениците на домашни любимци. Градските съветници забраниха на стопаните да пускат своите кучета без каишка. Може би с това решение те целят да предпазят влюбените двойки от внезапен уплах, болести и паразити. Говорителят на градския съвет обяснява: “Когато кучетата се разхождат свободно, те цапат навсякъде и това пречи на посетителите.” Определено едно куче, решило да маркира територия, ще представлява проблем, ако някой е решил да прави секс в тревата.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4450 |05.03.2008 Пресата на 6 март . 0| 4437 |04.03.2008 Пресата на 5 март . 0| 4289 |03.03.2008 Пресата на 4 март . 0| 4196 |27.02.2008 Пресата на 28 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads