Реклама / Ads
0| 4736 |11.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 12 януари

.
Вестниците пишат за
 


Сваляме ДДС по препоръка на Израел, описва Новинар.

Първата историческа среща след 18 години между премиерите на Израел и България се състоя в Ерусалим. Повече от час българският министър-председател Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху разговаряха по теми, свързани с икономиката, отбраната, туризма и сътрудничеството между двете страни. Последното посещение на български премиер в страната е било през 1992 г. по времето на Филип Димитров. Израел има силна памет за това, което България е направила за страната, заяви Борисов след срещата. Нетаняху дал съвети и заявил, че ще приеме поканата на българския премиер в най-скоро време да посети страната ни, като така върне визитата. Един от съветите на Нетаняху е бил да се намали ДДС-то в България с половин процент до края на тази година. Идеята на правителството беше от 2011 г. ДДС-то да падне с 2%. Сега това ще се случи поетапно, по съвет на израелският премиер, който е известен с добрия си икономически опит. "И надявам се Дянков да разреши, защото, ако не разреши, ще го убедиме", пошегува се Борисов на въпрос, какво ще се случи, ако финансовият министър Симеон Дянков не се съгласи с предложението за свалянето на ДДС-то. Израел винаги е била на Запад и винаги е била приятел на България и дружбата с Израел не е за сметка на други държави, категоричен беше премиерът Борисов. По думите му целта на съвременните външно-политически отношения е да се направят колкото се може повече приятелства. Нетаняху е похвалил българското правителство заради 10-процентния данък.

100 болници спират работа, предрича 24 часа.

Между 80 и 100 болници ще затворат поетапно до края на годината. Повечето са в малки населени места, не работят ефективно съсздравната каса и пациентите им са много малко, за да оправдаят финансирането си, обясниха от ведомството на Божидар Нанев. Общинската болница в Трън например ще затвори врати, защото миналата година имала едва 94 хоспитализирани пациенти и сключила договор само по една клинична пътека с касата. В замяна получила 30 000 лв. Аналогично е положението в Брезник - 290 хоспитализирани по две клинични пътеки. В Ивайловград за цяла година били приети 404-ма на легло със 7 диагнози. В Сопот най-вероятно също ще се простят със здравното си заведение след анализ, показващ 2182 оперирани по 11 пътеки. Многопрофилната болница в Ардино също е пред закриване. Въпреки че е по-голяма, през нея минали едва 2302-ма болни по 40 пътеки.  За сравнение активно работеща болница като Александровска, която лекува хора от цялата страна, през 2009 г. приела 30 000 души. Около 70 000 минали пък през пловдивската "Св. Георги". По-смислено е парите и усилията да се хвърлят за заведения като тях, отколкото в болници със затихващи функции, категоричен е екипът на здравното министерство.

Без здравна карта няма чужбина, съобщава 24 часа.

От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина, съобщиха от здравното министерство. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. И сега това е изискване на Закона за здравното осигуряване, но няколко месеца хората ще ползват гратисен период преди санкциите. Целта на императивния режим е при всеки здравен проблем в чужбина гражданинът да е сигурен, че ще получи помощ без пари, обясниха от здравното министерство. Застраховките няма да са достатъчни. Сега масово хората не се възползват от това си право, а единици са тези, които си правят медицински застраховки. Медицинските застраховки по принцип не могат да бъдат алтернатива на картите, категорични са от здравното министерство. Причината е, че те се правят за определен риск, не покриват всички възможни проблеми.

Синът на Дянков падна от балкон, информира Стандарт.
 
5-годишният син на вицепремиера Симеон Дянков падна от вътрешна тераса в правителствената резиденция "Бояна". Малкият Марко играел с батко си Андрей, когато, без да иска, се надвесил над парапета и паднал от втория етаж на първия. Изпадналата в шок и ужас камериерка се обадила в Спешна помощ точно в 15 часа. 16 минути по-късно в "Бояна" пристигнали две линейки - на "Бърза помощ" и на Военна болница. 5-годишният Марко е бил в кома, когато лекарите са влезли в резиденцията, съобщи за "Стандарт" шефът на "Бърза помощ" д-р Георги Гелев. Той допълни, че точно в 16 часа детето вече е било прието в "Пирогов", но все още в безсъзнание. То е било заедно с бавачката си. Секунди по-късно в детска противошокова зала пристигали и родителите на Марко - Симеон Дянков и Каролин. След първоначалния преглед стана ясно, че Марко има 5 или 6 счупени ребра, черепна травма и нараняване на стомаха. Момченцето е под личното наблюдение на проф. Огнян Бранков, шеф на детската хирургия в "Пирогов". За щастие животът на малкия Марко е вън от опасност, допълниха от болницата. Според лекарите той ще остане под наблюдение най-малко седмица.

Живееш в центъра, плащаш 1 лв. на час за синя зона, гневи се Монитор.

Живеещите в центъра на града софиянци може да плащат по 1 лев на час за синя зона, както всички останали шофьори. Това е един от вариантите, по които хората ще могат да паркират пред дома си на пъпа на столицата, след като съдът отмени досегашната винетка от 70 лв. на година.  "В момента юристите на общината разглеждат и тълкуват решението на Върховния административен съд. Отмяната на стикера от 70 лв. на година означава, че живеещите в центъра на София ще трябва да плащат синя зона на общо основание, т.е. както всички останали граждани. Този вариант обаче е скъп и до два-три дни ще трябва да предложим решение на проблема", обясни вчера пред "Монитор" зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов. Дотогава винетката от 70 лв. продължава да важи и служителите на Центъра за градска мобилност няма да глобяват собствениците на коли, които имат стикер на предното си стъкло.

В БДЖ изровиха томахавките, твърди Дневен Труд.

Протест на 50-60 железничари на Централна гара София “осигури” ноемврийските заплати на общо 14 500 души в БДЖ!  След като жп трафикът бе обърнат с главата надолу вчера преди обед, Министерството на финансите за отрицателно време преведе субсидията на националния превозвач за януари. Оттам се плащат железничарските заплати. Въпреки благоприятния изход напрежението в БДЖ продължава да расте с всеки изминал ден. Не вярваме на КНСБ и КТ “Подкрепа” и до дни ще регистрираме нов синдикат, заявиха железничари от столицата.
Железниците пак закъсаха за заплати и предупредиха по категоричен начин, че няма да работят без пари! Вчера на столичната Централна гара сутрешната смяна отказа да поеме обслужването на жп трафика и предизвика небивал хаос. Няколко влака закъсняха, като за някои от тях натрупаното отклонение от разписанието бе близо два часа.

Тотална чистка в ДПС, разгласява Дневен Труд.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган заложи на почти пълната промяна по върховете на партията си. На първото заседание на новия Централен съвет на движението вчера той си смени заместниците. Досегашните станаха редови членове на Централното оперативно бюро (ЦОБ). Само Лютви Местанзапази поста си на първия ред в партията. Всички останали - Емел Етем, Касим Дал, Юнал Лютфи и Йордан Цонев, се разделят с шефските си постове. Първият българин, издигнат до зам.-шеф на ДПС Росен Владимиров, изобщо не е в ръководството. Той не дойде и на националната конференция в края на м.г. Депесари разказаха, че живее в чужбина. Доган вече ще е с петима заместници - Лютви Местан, Филиз Хюсменова, Рушен Риза, Христо Бисеров и Алиосман Имамов.Всеки от тях има ресор, като досегашните титуляри ще помагат на приемниците си.

Барозу защити Желева, отбелязва Стандарт.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разпространи писмо до групата на Зелените, с което защити българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева. Отнасям се сериозно към всяко нещо, което би се отразило на цялостната репутация на Комисията, но в същото време писанията на които се позовавате (статии в медиите с недоказани твърдения) рефлектират върху всички комисари, предложени от страните-членки, пише Барозу до Зелените, които скочиха срещу кандидатурата на Желева. Затова и исках да се обърне специално внимание на Етичния кодекс и на декларациите за конфлект на интереси, посочва Барозу. Той допълва, че е получил уверението на Желева, че декларацията й е в пълно съзвучие с Етичния кодекс. Всеки, който обвинява другиго за нарушения, би трябвало, разбира се, да представи съответните доказателства така, както го изискват принципите на правото в нашите демократични общества, предполагащи обвинителят да докаже своите обвинения, а не обвиняваният да доказва своята невинност, каквато беше практиката в някои политически режими, които за щастие вече ги няма в Европа, подчертава в писмото си шефът на Европейската комисия.

Екоминистърът пусна ново вилно селище в Странджа, близо до незаконното, информира Дневник.


Проект за ново вилно селище в природен парк Странджа, недалеч от незаконното "Златна перла" на фирма "Краш 2000", е бил одобрен от екоминистъра Нона Караджова в края на миналата година. Според решението на министеъра, проектът, попадащ в местната защитена зона от мрежата "Натура 2000", няма да навреди на природата и не се нуждае от Оценка за въздействие върху околната среда. Селището ще е на площ от 4 дка. край село Варвара и ще е с капацитет за 150 души. Сградите ще са 3 на брой, двуетажни, предвиден е и паркинг с 30 паркоместа. Инвеститорът е физическо лице - Кръстю Кръстев, 73-годишен, според информационния регистър "Дакси". От дирекцията на природния парк и екокоалицията "За да остане природа" разкритикуваха решението на министъра. Земята под планираното селище няма да се преобразува и на хартия ще остане земеделска, а според Наредбата за застрояване в земеделските земи строителството без промяна на предназначението може да е само за селскостопански постройки, посочи зам.-директорът на парка Иван Камбуров. От екоминистерството възразиха обаче, че парцелът попада в територия, отредена за курортно строителство по стария устройствен план на община Царево. По новия устройствен план, срещу който текат две дела във Върховния административен съд и европейска наказателна процедура срещу България, проекти не се одобряват, подчертаха от ведомството.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3951 |10.01.2010 Понеделнишката преса на 11 януари . 0| 4222 |07.01.2010 Петъчната преса на 8 януари . 2| 4242 |06.01.2010 Пресата на 7 декември . 0| 4083 |05.01.2010 Пресата на 6 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads