Реклама / Ads
0| 3940 |12.01.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 януари

.
Вестниците пишат затова, че Русия пуска газа, България иска преговори с "Газпром"; за газификацията на публичното пространство; за София, обгазена със серен диоксид; за сценария за 14 януари.
 

 

Русия пуска газа, България иска преговори с "Газпром", пише Дневник.

"Газпром" обеща да пусне във вторник в 9 часа българско време спрения миналата сряда руски природен газ за Европа, пренасян през Украйна, "ако не възникнат някакви проблеми". Русия обещава първите количества да поемат към Балканите, но най-вероятно горивото ще достигне България в края на работната седмица, сочат повечето прогнози на специалистите. Освен това се търси премахване на фирмите посредници за доставка на руски газ и предоговаряне на формулата за определяне на цените, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. "Искаме да уточним конкретните параметри по изчисляването на цената. Сегашната формула работи, но е друг въпрос на каква база стъпва тя", обясни Гогов. Два договора за руски газ изтичат през 2010 г. и 2012 г. и българската компания се опитва отсега да започне преговори за по-изгодни условия.

Сергей Станишев: При по-тежка криза може да отворим блок на АЕЦ, цитира Дума.

Разглежда се възможността за временно отваряне на единия блок на АЕЦ "Козлодуй" при задълбочаване на кризата. Това каза на извънредното заседание на парламента министър-председателят Сергей Станишев. Българското правителство е информирало ЕК, че при продължаване на кризата България може да се окаже в опасност подобна на останалите страни, които вече отвориха своите реактори на атомни електроцентрали, стана ясно от думите на премиера. Ако евентуално газът тръгне от Русия, реално в четвъртък вечерта може да се очаква запълване на тръбите и осигуряване на необходимите количества за българските потребители, коментира още Сергей Станишев в Народното събрание на извънредното заседание за изслушването по повод на газовата криза. "Булгаргаз" няма да се поколебае да търси компенсации от доставчиците заради пропуснати ползи, заяви премиерът. Той увери, че след като бъде решен проблемът, ще бъде направен и цялостен анализ на щетите. Премиерът заяви, че се обмисля подписването на директни договори между България и "Газпром", за да има възможност за конкретни изисквания към руския доставчик. Премиерът отбеляза, че в страната е създадена организация на пълна мобилизация. Показахме, че българската държава може да функционира ефективно и добре организирано, категоричен бе той.  

Газификация на публичното пространство, интерпретира Новинар.

Сибирски студ обхвана България и отново отдалечи страната ни от цивилизования европейски свят. Изведнъж бяха забравени всички проблемни теми от обичайното ни всекидневие, замръзна разговорът за спрените европари, борбата с корупцията престана от известно време да се радва на широкия медиен интерес. Усещането, че живеем на студено, битовизира по един абсурден начин целия политически дебат. Държавата използва членството ни в ЕС, за да поиска съдействие при разрешаването на проблема, но липсата на адекватна българска политика по диверсификацията на енергийните доставки направи практически невъзможно всяко едно краткосрочно решение за преодоляване на недостига на природен газ. Въпреки изоставянето на клишетата от съветско време все още има нещо много силно в традиционните българо-руски отношения, което оказва влияние върху геополитическата ориентация на нашата страна.

Публичните компании се измъкнаха от газовата примка, твърди Пари.

Публичните компании, листвани на Българската фондова борса, успяват да минимализират загубите и да се измъкнат от негативните последици от липсата на газ. Това показва проучване на в. Пари сред големите борсови дружества, ползващи природен газ. Повечето компании твърдят, че са намерили начини да намалят загубите си от липсата на синьо гориво и не планират понижение на прогнозните си финансови резултати през 2009 г. Въпреки това кризата е довела до ограничаване на производството, намаляване на продажбите и увеличаване на производствените разходи.

София се обгазява със серен диоксид, информира Дневен Труд.

Замърсяването на въздуха заради преминаването на ТЕЦ-овете от газ на мазут вече е факт. В столичния квартал Надежда бе измерено трикратно превишаване на средночасовата норма за серен диоксид. Достигани са около 380 микрограма на кубически метър, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Оттам обаче поясниха, че аларменият праг, който е микрограма на кубически метър, не е достигнат. Тези високи стойности трябва да бъдат измерени в три последователни часа, за да се оповести населението за опсаност. До този момент две превишения на праговите стойности имаше и в Бургас. Никъде в страната обаче не е застрашено здравето на хората, категорични са от Изпълнителната агенция по околната среда.

4000 души от аптеките остават без работа, известява Дневен Труд.

4000 души, които изкарват хляба си в аптеките като консултанти на козметика, ще останат без работа. Причина за това е нова наредба на Министерството на здравеопазването, която предвижда единствено фармацевти да се трудят в обектите. С новите изисквания се обявява война на големите аптеки, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според други експерти обаче броят на изхвърлените на улицата ще е много по-голям от 4000 души.

Сценарият за 14 януари: Пускат кръв на митинга, предрича Стандарт.

Провокатори може да предизвикат кърваво меле пред парламента. Такъв сценарий за митинга в сряда се готви тайно от близо месец, алармира лидерът на младите националисти Боян Расате. Студенти, многодетни майки и пенсионери ще протестират на жълтите павета. Сред тях има пратени от партии биячи, които да предизвикат схватка с полицията, каза още Расате, който е един от организаторите. Целта е да се пусне кръв и това да ескалира масови улични протести. Из интернет форумите пък вървят слухове, че и футболни агитки ще протестират. От фенклуба на Левски категорично отрекоха.

Полицаи дават срок до 1 март на Миков за 50 процента по-високи заплати, оповестява 24 часа. 

Увеличение на работната заплата с 50 процента със задна дата от 1 януари 2009 г. и инкриминиране на съпротивата при арест са част от исканията на протестиращите полицаи. Те ще бъдат връчени на вътрешния министър Михаил Миков в събота. Исканията, формулирани в 6 точки, бяха приети на тайно съвещание миналата неделя в Габрово. На него са присъствали полицаи от всички областни дирекции на МВР в страната. На неделната среща в хотел Габрово единственият външен човек е бил вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Сбираката е избрала контактна група от 6- има души, която в събота да се срещне с Миков и да му връчи исканията на служителите на МВР.

Пращат ти голи снимки, крадат пароли, научаваме от 24 часа.

Вирус от типа “троянски кон” удари по българските потребители на скайп и айсикю, оплакаха се пострадали. Вирусът се разпространява мълниеностно и чрез имейли и чат форуми, но повечето жертви са клиенти на програмите за интернет комуникация скайп и айсикю. Най-коварното е, че заразата се изпраща като прикачен файл от компютри на близки хора, които дори не подозират, че го правят. Заразата е изключително опасна, защото събира като пчеличка пароли, имена и прякори, които използваме, за да влезем в пощата си, както и за достъп до портали с банкова информация например.

Туристи се топят по-бързо от снега, съобщава Стандарт.

Въпреки идеалните условия за ски туристите с топят в курортите ни. С 15 000 по-малко от миналата година са гостите от Западна Европа, които ще пристигнат с чартърни полети, съобщиха от летище Пловдив. Миналата година почиващите са били 60 000. Засилва се обаче интересът към Банско. В планинския курорт 15 хиляди българи и чужденци се пързалят по пистите.

Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4268 |11.01.2009 Понеделнишката преса на 12 януари . 0| 3859 |08.01.2009 Петъчната преса на 9 януари . 0| 4164 |07.01.2009 Пресата на 8 януари . 0| 4487 |06.01.2009 Пресата на 7 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads