Реклама / Ads
0| 4447 |12.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 13 септември

.
Вестниците пишат за шаха с цените за кабинета; за това как всички сме на минус, но пък мафията била навряна в миша дупка; за компаньонките, които вдигат учителските заплати.
 

Дефицитът по текущата сметка стигна заложеното в бюджета, четем в Дневник.

Дефицитът по текущата сметка на България за първите седем месеца на годината вече е 11.4 от брутния вътрешен продукт на страната при заложен в бюджета 11.8%, показват данните на БНБ. Недостигът стигна 3.041 млрд. евро при 1.805 млрд. евро (или 7.2% от БВП) за същия период на 2006 г. Темповете на движение на показателя накараха финансовия министър Пламен Орешарски да прогнозира, че до края на годината дефицитът ще е 18%. От централната банка припомниха и предупреждението си, че все още не са сигурни в обхвата и качеството на данните заради промените в начина на отчитане на външната търговия заради членството на България в ЕС. 

Шах с цените за кабинета, обявява Стандарт.

Скок на газа, точно когато статистиката призна за рекордна инфлация спрямо миналия август. Такова кроше по управляващата коалиция не може да нанесе и най-големият й враг. Увеличение на цената на синьото гориво с 10,78% от 1 октомври. Това поиска "Булгаргаз" и изправи на нокти властта, поставяйки в шах и държавния регулатор, и Столична община, и правителството на тройната коалиция като цяло. Странно защо държавата продължава да трепери за цените на газа и тока, но няма и хабер с колко поскъпнаха от септември миналата година дървата, въглищата, нафтата, пропан-бутанът. Все пак на тях разчитат 70% от електората. Който едва ли ще пропусне да си отмъсти, когато излезе пред урните.

Скок на парно по избори?, пита 24 часа.

Не е по законите на физиката За хората радиаторът е огледало на кмета, затова няма да има поскъпване 11% поскъпване на природния газ светкавично дърпа 7- 8% скок на парното. В цената на топлоенергията горивната компонента е малко над 70%, пресмятат шефове на топлофикации след искането на "Булгаргаз" за нови цени.

Всички сме на минус, изчислява 24 часа.

Двуцифрена инфлация за последната година от август 2006 година насам, отчете Националният статистически институт. Животът е поскъпнал с рекордните 12 на сто. Така инфлацията изяде увеличението на пенсиите и заплатите на българина. Възнагражденията на работещите в бюджетната сфера скочиха с 10 % номинално, но реално хората са на минус с 2 процента. Подобно е и положението на пенсионерите. Техните 10 % също са изядени от високите цени. Загубили са и всички със спестявания в банките. При лихви от 6 % годишно на депозитите реално парите им са се обезценили с 6 на сто. Единствено живеещите на кредит са спечелили от високата инфлация. Средната лихва от 10 % по заемите се е стопила.

Парламентът стана автосалон, разкрива Дневен Труд.

Народни представителишофират без колани. В първия пленарен ден на парламента от новата сесия вчера паркингът пред Народното събрание засенчи франкфуртския автосалон. Избраниците от управляващите партии водеха класацията на луксозните возила. Митхат Метин и Несрин Узун от ДПС удариха конкуренцията в земята, като се появиха с последни модели съответно ауди и мерцедес джип. Но и двамата бяха забравили да си сложат предпазните колани, явно в бързината да не закъснеят за старта на есенната сесия. От як джип “Тойота” слезе депутатът - социалист Стоян Проданов. Собственик на по-скромния модел от същата марка - “RAV4” се оказа друг депутат от левицата - Добромир Задгорски.

Депутатите в тъмни дрехи като настроението им, описва депутатски одежди 24 часа.

Доган пак не дойде, липсваше и Стоянов. Тъмни краски избраха за облеклото си депутатите в първия работен ден на парламента вчера. Повечето бяха решени в елегантни, но мрачни костюми. Дори дамите, които в края на сесията грееха в ярки и свежи тоалети, вчера се бяха докарали в черно, кафяво, сиво и тъмносиньо.

План за по-скъпи винетки разгневи превозвачите, пише Дневник.

Нови цени на винетките за тежките камиони и автобусите за 2008 г., подготвяни от фонд "Републиканска пътна инфраструктура", създадоха напрежение сред транспортните компании. Превозвачите са готови да излязат на протести, ако правителството увеличи цената на годишната винетка за тировете със 150 лв. до 1100 лв., или с 16%. Това е един от вариантите, който обсъжда пътният фонд, научи "Дневник". Като компенсация се предлага дневната винетка за тежките камиони да поевтинее с пет лева до 15 лв. Цената на стикерите за леките автомобили да не се променя, предлага фондът. Още се обмисля дали увеличението от 150 лв. да не се приложи и за годишната винетна такса на автобусите и камионите, която за 2007 г. е 500 лв. Целта е да се намали разликата в цената на стикерите за автобусите и за тировете. Брюксел още ще надзирава ветеринарите Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните в Брюксел отхвърли искането на Националната ветеринарно медицинска служба самостоятелно да одобрява кои преработватели отговарят на евростандартите. Европейските ветеринари ще продължат да преценяват кои български производители могат да получат лиценз за търговия на общия пазар, защото „все още има редица проблеми в българската ветеринарна служба“, обясни говорител на ЕК. В сряда лиценз получиха още 15 мандри и кланици и с тях общият брой на компаниите стана 71. До края на 2009 г. трябва да се преструктурират и останалите 585 предприятия или да затворят.

Мафията е в миша дупка, цитира голямата хвалба Стандарт.

Бандите се броят на пръсти, живеем спокойно като при Тато. Мафията е навряна в миша дупка. Престъпните групировки вече са по-малко от пръстите на едната ръка. Това не е сценарий за хепиенд на сериала "Октопод", а отчетът на полицай №1 Валентин Петров пред националната конференция по сигурността. Според него след дълга и упорита работа МВР е успяло да се справи с престъпността и през последните 2 години я свалило до нивата преди 1990 г. Така българите се радват на същото спокойствие, както по времето на Тато. Главен комисар Петров се похвали, че над 82% от умишлените убийства у нас са били разкрити. Жертвите на бандити пък са много по-малко в сравнение с Германия. На 100 хил. души се падат едва 1000-1550 престъпления, а убийствата са само 2,2, рапортува топполицаят.

Подписват договора за “Тракия” през октомври, научил е Монитор.

Концесионният договор за автомагистрала “Тракия” трябва да бъде подписан до края на октомври, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на отчет за двугодишното управление на кабинета. Ако споразумението с консорциума между португалските компании МСФ " Групо Лена" и Сомаг" и българските "Автомагистрали" и "Техноекспорстрой " бъде подписано до края на идния месец, магистралата ще бъде завършена в срок от три години, твърди Асен Гагаузов. За да се подпише договора обаче българо-португалският консорциум трябва да осигури финансирането на строежа на автомагистралата. Този въпрос беше отлаган многократно, припомни министърът. Две банки - португалската "Банко Ешпирито Санто" (Banco Espirito Santo SA) и швейцарската банка "Ю Би Ес"(UBS AG) са готови да финансират строителството на пътя от Калотина до Бургас, научи "Монитор". Кандидат-концесионерите провеждат предварителни разговори с финансовите институции за осигуряване на средства за довършване на магистралата. Докато обаче няма окончателен договор, сериозни преговори не могат да се водят, каза министър Гагаузов. Той припомни, че според договора се предвижда в 3-месечен срок след окончателното му сключване концесионерът да е осигурил финансирането и да започне строителството.

Влак спря заради 150 роми без билети, разказва Новинар.

Пътнически влак от София за Септември престоя вчера 71 минути на Гара Искър заради 151 пътници без билети, съобщиха от БДЖ. При проверката на билетите кондукторът установил, че половината от около 300 пътници във влака са без билети. Началникът на влака поискал допълнителен престой на Гара Искър, за да си купят билети нередовните пътници, повечето от ромски произход. 91 души склонили да си вземат билет, а останалите 60 категорично отказали да платят. Персоналът на влака се обърнал за съдействие към служителите на Транспортна полиция, патрулиращи на гарата, и с тяхна помощ отказалите да платят били свалени от влака. 10 000 лв. глоба за нощен превоз на деца и ученици Глоба от 10 000 лв. ще плаща този, който допусне да се извърши случаен превоз на деца или ученици в нощните часове. Изключение ще бъдат само случаите, при които с децата се извършва трансфер като част от организирано пътуване, например пристигнат през нощта на летище и трябва да бъдат закарани и настанени в хотел. Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози, които депутатите обсъдиха на второ четене в парламента вчера. Трансферът на деца през нощта може да бъде само до 30 км в рамките на една община.

Интелектуалци на бунт срещу плоския данък, оповестява Дневен Труд.

Плоският данък яде от доходите на творците, затова той не трябва да се въвежда във вида, който се предлага от финансовото министерство. Това обявиха пред медиите председателите на всички творчески гилдии. Основният проблем на хората от културата е, че финансовото министерство предлага да се намалят нормативнопризнатите разходи до 25 %. В момента без налог са до 70 % в зависимост от занятието. Освен това експертите на Пламен Орешарски предлагат да се премахне необлагаемият минимум, който сега е 2400 лв. годишно. Ако предложенията се приемат, за доход от 7200 лв., догодина ще се дължат 540 лв. данък вместо досегашните 252 лв.

1/5 от училищата скочиха срещу различното заплащане, информира Новинар.

20% от училищата в страната са отказали диференцираното заплащане, съобщи вчера на среща с директорите на софийските училища Ваня Кастрева от Районния инспекторат по образование. По тази програма бяха отпуснати 13 100 000 лв., които ще се разпределят между останалите 80%. Оценяването на учителите е за миналата учебна година и трябва да приключи до 14 септември. От преподавателите зависи дали ще получат добавката на един или на два пъти. Средно за годината това прави около 135 лв., добави още Кастрева. Тя съобщи, че от 233 директори на столични училища едва 33 са назначени с конкурс. На срещата присъства и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той призова учителите да кандидатстват по програмата "Образование на повече от една скорост", защото има значителна част от бюджета за догодина, отделена за този проект. Вълчев добави, че е интересен фактът, че въпреки че за последните 3 години децата са намалели със 160 000, има новоназначени учители. Освен това министърът предвижда паралелките да са по 30 деца, а не както бяха досега - 26. От януари догодина ще започне и обновяването на кабинетите по физика, химия и биология. Има опасност обаче тазгодишните ремонти в някои училища да не приключат до началото на учебната година, каза още Кастрева. Например 22 СОУ, Първа и Втора английска гимназия.

Столичните учители се снишиха, в провинцията готвят стачката, оказва се според Дневен Труд.

Нито едно софийско училище не бе подало до вчера документи за стачка, научи “Труд”. Директорите на столичните учебни заведения се събраха на традиционно съвещание преди началото на просветната година. “Пожелавам на себе си търпение, на вас не ви го пожелавам, защото моментът не е подходящ за това”, обърна се към тях просветният министър Даниел Вълчев. Той съобщи, че за последните 3 г. учениците са намалели със 160 000, а в същото време броят на учителите леко се е увеличил. “Това не ми се вижда да е много нормално. И не е възможно да има по-високи учителски заплати при твърде големия брой преподаватели”, каза просветният шеф. Но не уточни с колко са се увеличили педагозите. За сметка на софийските си колеги, в Сливенско84% от преподавателите са в готовност за ефективни протести, съобщи Иван Господинов, шеф на стачния комитет в областта. Във Велико Търново детските градини няма да приемат деца от 7,30 ч до 8,30 ч на 15 септември. А учителите в града започват безсрочен протест на 24 септември. Стачка ще има и в 20 училища и техникуми в Добрич. В Плевен официалното начало на годината в музикалното училище ще бъде отложено с час и половина заради посещение на министрите на културата и вътрешните работи Стефан Данаилов и Румен Петков. Учителите от гимназията по мениджмънт в Пазарджик пък ще посрещнат просветния министър на 15 септември с протестни лентички на реверите.

Компаньонки вдигат даскалските заплати, изненадва Стандарт.

Знаете ли как учителите в Сливен, които са твърдо решени на стачка, могат да се откажат, а исканията им да се задоволят, и то тройно? Ако проститутките и сутеньорите от Града под сините камъни започнат да си плащат данъка. Това изчислиха експерти по повод предложението на министър Орешарски. От Областната полицейска дирекция не се ангажират с брой на проститутките и сутеньорите. Със сигурност обаче се знае, че Сливен е центърът, който изпраща най-много жрици на любовта в Белгия, Холандия и Франция. По неофициални данни през последните 10 години за Западна Европа от Сливен са тръгнали над 1000 момичета. Градът отдавна се оформи като депо за износ на жива плът. Проверка на "Стандарт" установи, че нито една проститутка от завърналите се у нас не е регистрирана и не плаща данък. Според местните финансисти, ако този тип дейност се легализира и започнат да си плащат в общината, то със сигурност учебниците на децата в града ще станат безплатни, а учителите ще получават тройно по-високи заплати. Възможно е и здравеопазването да стане изцяло безплатно и се премахне таксата при личните лекари, твърдят финансисти. Те припомнят, че така е в Холандия, където местният парламент разпределя таксите от улиците с витрини за проститутки. Парите отиват в здравеопазването и образованието. По сегашната тарифа едно момиче от Сливен получава по 30 евро за 10 минути, 60 евро за 30 минути и 80 евро за кръгъл час работа в Брюксел. През последните няколко години голяма част от заминалите на гурбет местни сутеньори и проститутки се завръщат. Те влагат парите си в скъпа техника, коли, вили и хотели. Големите инвестиции от сексбизнеса обаче са по Черноморието, където сливенци предпочитат да инвестират.

Не намесвайте обвинението в изборите, цитира Дума.

Обвинител номер едно Борис Велчев призова прокуратурата да не бъде намесвана в предизборната надпревара. Делото срещу Бриго Аспарухов за унищожаване на досието на Атанас Тилев е прекратено от прокуратурата още през април т.г., която е преценила, че липсва извършено престъпление, заяви той. Велчев подчерта, че оттогава досега е минало много време и ако някой се е интересувал от това дело извън предизборния контекст, е трябвало отдавна да се осведоми. Това, че делото срещу Валентин Димитров беше върнато, не означава, че то не е подготвено добре, коментира Велчев по Нова телевизия. По думите му това само ще забави делото с няколко седмици, но подобни елементарни грешки на обвинението били непростими. Димитров има отличен екип от адвокати и той по никакъв начин не може да бъде излъган, коментира главният прокурор. Велчев заяви още, че у нас трябва да има ясна тенденция за изграждане на разследваща криминална полиция, но докато тя не се изгради, трябва да се използва потенциалът на следствието. Той за пореден път обясни, че Наказателно-процесуалният кодекс трябва да бъде променен бързо, като се увеличи кръгът от престъпленията, по които следователите могат да работят.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3956 |11.09.2007 Пресата на 12 септември . 0| 4130 |10.09.2007 Пресата на 11 септември . 0| 4685 |04.09.2007 Пресата на 5 септември . 0| 3931 |04.09.2007 Пресата на 4 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads