Реклама / Ads
0| 4097 |13.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 януари

.
Вестниците пишат за план Б на Бойко Боросов за еврокомисар; за лова на бели якички в САПАРД; че Лили Иванова е запазила името си като запазена марка до 2020 г.
 

Политическа сделка ще реши съдбата на Желева, твърди Дневник.
Фиаското на Румяна Желева при изслушването й за еврокомисар в Европейския парламент е на път да постави в кризисна ситуация одобрението на цялата Европейска комисия, която се гласува анблок. Затова вчера цял ден в Брюксел се говореше за совалки между политици от двете най-големи фракции - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, с цел да бъде намерен изход. Веднага след изслушването във вторник стана ясно, че Желева е била крайно неубедителна на "интервюто си за работа" в Еврокомисията, а в оценката на изпитната комисия се казва, че не е добре подготвена. Самата тя заяви, че няма да се оттегли преди 19 януари, когато по думите й се очаква да приключи проверката, доказваща невинността й по обвиненията в непрозрачност и конфликт на интереси. Желева избегна въпросите как самата тя оценява представянето си по евентуалния й ресор. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се въздържа от официални изказвания, а негов говорител обяви, че той ще изчака да свършат всички изслушвания и да получи окончателната пълна оценка за Желева. Единствените, които застанаха зад българския кандидат-комисар, бяха депутатите от европейската десница, но те нямат мнозинство да прокарат кандидатурата й.

Имам всичко. План Б на Б.Б., разкрива 24 часа.
Късно снощи се разбра, че днес председателят на Европейската комисия Жозе Барозу вероятно ще телефонира на премиера Борисов и ще иска нов български кандидат. Това допусна пред кореспондента на ВАЦ в Брюксел отлично информиран източник от Европейския парламент, пожелал анонимност. "Политически тя е мъртва - независимо дали ще оцелее като комисар, или не". Така друг евродипломат оцени перспективите на външния ни министър след препитването в комисията по развитие на Европарламента. Желева не отговаряше ясно и в детайли по въпросите, което показва, че не е добре подготвена, твърди неофициален документ за вътрешно ползване от депутатите в една от големите политически групи в Европарламента. Сбирката на българското правителство вчера продължи едва20 минути. Член на правителството коментира, че вътре Желева не е казала и дума за изслушването, но и премиерът не е задал въпрос. По-късно той поканил при себе си министри без Желева. Това бе възприето като знак, че ще има друг кандидат за еврокомисар.
Военният министър Николай Младенов, евродепутатът Андрей Ковачев, съветничката по еврофондовете Юлиана Николова и бившият посланик Стефан Тафров, бяха имена, които най-често се въртяха вчера.

Лов на бели якички в САПАРД, информира Дневен Труд.
Прокуратурата и ДАНС погнаха “бели якички” във фонд “Земеделие” - агенция САПАРД. Разследването е заради съмнения за връзки на чиновници от фонда с консултантски фирми. От 8,30 ч сутринта служители на реда обискираха кабинетите на 6-има чиновници от разплащателната агенция. “Проверяваме наши колеги, за които сме имали съмнения или установени нередности”, заяви пред “Труд” шефката на фонда Калина Илиева. Разследването е започнало след подаден сигнал от новото ръководство на ДФ “Земеделие” през октомври 2009 г.

Викат Яне на разпит в „Антимафия”, пише Монитор.
Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще викне на разпит независимия народен представител Яне Янев, съобщиха депутати вчера. Поводът е писмо, изпратено до него от членовете на „Антимафия", да предостави данните, които той твърди, че притежава, за конфликт на интереси на шестима министри. По неофициална информация е представен писмен отговор, но това няма да е достатъчно и бившият шеф на комисията ще трябва да отговори персонално на въпросите на нейните членове. „Ще го викаме, но това няма да е по време на първото ни заседание", лаконичен бе новият шеф на комисията Димо Гяуров. След препитването от комисията най-вероятно ще предадат на прокуратурата всички данни за него, за да бъдат детайлно проверени. В края на миналата година Янев заяви, че почти цялото правителство не е подало навреме декларациите за доходите си, а след това показа папка и заяви, че в нея има данни за конфликт на интереси на шестима от тях. Тъй като лидерът на РЗС говореше в качеството си на шеф на антикорупционната комисия по това време, се създаде впечатлението, че данните са предоставени на нея и той ползва нейна информация. По-късно обаче, когато Янев бе отстранен от комисията, се оказа че в канцеларията є няма такива данни.

Цанков имал свидетели срещу Маргините, твърди Стандарт.
Боби Цанков е убит, защото е насочил прокуратурата да намери свидетели срещу братята Маргини. Те са го поръчали, за да се прекъсне връзката към свидетелите. Такава е основната версия за убийството на скандалния радиоводещ, по която работи прокуратурата. Това обяви заместник главният прокурор Камен Ситнилски пред Дарик. Убийството е свързано с последните действия на Боби Цанков по желанието му да сътрудничи на прокуратурата, не да свидетелства, а да подпомогне прокуратурата с намиране на свидетели, каза Ситнилски. Ррадиоводещият е установил контакт с прокурори, за да им посочи лица, които евентуално биха могли да дадат сведения за Маргините.
Според зам. главният прокурор основната дейност на Цанков е била свързана с престъпния свят, а писането на книги и воденето на радиопредавания е имало за цел да обслужва престъпната му дейност. Работим и по други версии за евентуални други поръчители - дали пряко или косвено, свързани с Маргините или действащи самостоятелно, уточни Ситнилски. Той увери, че са проверени всички камери, както и пътя оттеглянето на убийците, но зимните условия, начинът на облекло, бързината на оттеглянето и подходът на оттеглянето не позволявали да се направят по-категорични изводи.

200 000 000 за нов затвор и екстри, изчислил е Дневен Труд.
Поне 90 млн. евро (еднократно) ще струва поевропейчването в българските затвори, показа проучване на “Труд”. Най-малко 100 млн. евро ще излязат от хазната за изграждането на нов затвор в София. Почти толкова би струвал строежът и на нов затвор във Варна. Това заяви пред “Труд” Петър Василев, шеф на местата за лишаване от свобода у нас. До 2012 г. България е длъжна да подобри условията в затворите, каза той. В момента 9000 затворници обитават 12 затвора и 23 затворнически общежития от закрит и открит тип към тях. Затворите са в София, Варна, Враца, Бургас, Ловеч, Бобов дол, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Белене и Сливен - за жени. Отделно е поправителният дом за непълнолетни в Бойчиновци.

Лили Иванова се запази до 2020 г., разкрива 24 часа.
Никой не може да посегне върху името Лили Иванова в следващите 10 години. Звездата на българската естрада е платила патентно право върху двете си имена, като търговска марка и никой не може да прави нещо с него, без нейно разрешение, показа справка на “24 часа” в Патентното ведомство. Примата е платила 300 лв. и е запазила името си за 11 класа в регистъра на ведомството. Така никой не може да прави дрехи, обувки, хранителни пордукти и други неща с марката "Лили Иванова" без нейно съгласие. Империята "Пайнер" е патентовала по същия начин повечето си звезди, сред които са Преслава и Ивана. Фолкпевицата Рени също има намерение да се запази, но за Сърбия, където продуцира свои песни. Затова пък Азис все още е свободен.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4071 |12.01.2010 Пресата на 13 януари . 0| 4736 |11.01.2010 Пресата на 12 януари . 0| 3951 |10.01.2010 Понеделнишката преса на 11 януари . 0| 4222 |07.01.2010 Петъчната преса на 8 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads