Реклама / Ads
1| 4520 |14.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 август

.
Вестниците пишат за това, как топлофикациите масово ухажват длъжниците си; за истинския процент увеличение на пенсиите; за Хамлетовския въпрос пред БСП - с Доган или не.
 

Кой се страхува от 3450 язовира, пита Монитор.

3450 язовира в България, които са собственост на кметствата в страната, а някои и на частници, тревожат хора, арендатори и понякога дори чиновници. Причината за това е, че за тях няма строг контрол, какъвто има за 51 от най - големите изкуствени водоема в страната, стопанисвани от Министерството на околната среда и водите. Експертите от екологичното ведомство всекидневно следят нивото на водата и състоянието на стените на тези язовири и ги изпускат, ако има опасност от преливане и наводнения. "Принципно нивото на водите в общинските язовири, които не са отдадени под аренда, трябва да се следи от самите кметства. Те носят отговорност и сами определят начина на контрол", обясниха пред "Монитор" от МОСВ. Общо в страната обаче язовирите са 3500, сочи справка на екоминистерството. Оказва се, че за 3450 от тях, за които не отговаря пряко МОСВ, контролът е формален. Органите, които уж отговарят за тях са много, реално свършена работа обаче няма. Проверки се правят веднъж или два пъти годишно, без да са точно определени нито инспектиращите, нито отговорните лица. Понякога това са концесионери на водоснабдяването в различните райони. Друг път са хора, определени от кметствата на съответните места. Ето така, при липса на яснота и реален контрол при поройния дъжд, излял се на 5 и 6 август, преля водоема "Цар Калоян" и се скъса язовирната стена на "Езерче 2". Така Цар Калоян бе буквално пометен от 6-метрова вълна и 8 човека намериха смъртта си във водите. Както "Монитор" писа, двете водохранилища край Цар Калоян са били отдадени под аренда за зарибяване на частниците Христо Христов и Ахмед Пюскюлю. Смята се, че те са били длъжни да следят както нивото на водата в тях, така и състоянието на стените им. Тепърва Окръжната прокуратура в Разград разследва дали има човешка грешка при експлоатацията на язовирите. Ако бъде доказана вина, двамата частници ще носят наказателна отговорност. До момента обаче всичко е на фаза "ще". Не се пита кой и при какви условия им е дал язовирите. Още по-малко кой е бил контролният орган, който е трябвало да проверява работата на частниците. Удобното и целенасочено пускано твърдение е, че дъждът бил виновен за трагедията.  

Топлофикациите масово ухажват длъжниците си, съобщава Дневник.

Преди началото на новия отоплителен сезон топлофикациите в София, Бургас, Велико Търново и Перник пробват различни маркетингови тактики, които биха им помогнали да съберат част от натрупаните задължения на битовите клиенти. По груби изчисления компаниите в страната имат да събират над 250 млн. лв. от гражданите. Софийското дружество, чиято събираемост рязко падна след скандала с дългогодишния му шеф Валентин Димитров и разкритията за източване на милиони, е поставено в тежка ситуация не само заради рисково ниската събираемост от 38%, но и и заради шока, който започнаха да предизвикват първите изравнителни сметки за отминалия сезон. За тях абонатите се надяваха на корекции надолу след топлата зима и масовото спиране на радиаторите, но вместо това ще бъдат изненадани с още по-солени суми.

Парното глези с лихвена ваканция, съблазнява Стандарт.

Топлото в София взе да глези длъжниците си, като им подарява "лихвена ваканция". "Топлофикация" ще опрости лихвите на онези длъжници, които не са плащали стари сметки до октомври 2006 г. Това обяви вчера изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. Хората ще получат в пощата си покана за среща с фирмата още през следващия месец. Ако желаят да обсъдят въпроса за погасяване на старите си сметки и се съгласят на представените им условия, с тях ще бъде сключен индивидуален договор, уточни Милевски. В него "Топлофикация" се ангажира да опрости натрупаните за една година лихви върху дължимото за парно, а длъжникът ще се задължи да изплати еднократно главницата. "Лихвената ваканция" ще трае 30 дни. Според Милевски така дружеството щяло да събере около 200 милиона лева неплатени сметки. Това не е дискриминация спрямо редовните клиенти, те имат други бонуси и награди, категоричен е той. И обясни, че "редовните" имали 5% отстъпка, ако живеещите в целия блок решат да платят сметката си към общия топломер. След Нова година вече ще има топла вода и в кварталите "Хаджи Димитър", "Сухата река" и "Левски". Ръководството на дружеството призова жителите им да проверят за дефекти във ВиК инсталациите, за да не се получат пробиви след старта на водоподаването. До края на годината пък ще бъдат подменени 1600 абонатни станции.

Детските – поне 30 лв., обнадеждава 24 часа.

Увеличението е заради данъчните промени от догодина. Детските надбавки ще бъдат увеличени от януари, каза за "24 часа" социалният министър Емилия Масларова. Поне 30 лв. ще получават родителите при 18 лв. в момента. Увеличението е заради въвеждането на плоския данък и отпадането на възможността за семейно подоходно облагане. Ще се вдигне поне на 250 лв. прагът за доход на член от семейството, под който родителите вземат надбавки. Масларова ще предложи майките да могат да ползват до 3-годишна възраст на детето бавачка от бюрото по труда.

Увеличават пенсиите не с 10%, а със 7%, твърди Новинар.

Увеличението на пенсиите ще бъде със 7%, а не с 10%, съобщи вчера зам.-председателят на бюджетната комисия Мартин Димитров. Причина за по-ниското увеличение е високата инфлация през годината, допълни депутатът. Правителството се тупа в гърдите какви големи пенсии е направило, но тяхното нарастване едва ще компенсира инфлацията, обясни Димитров. Така според него и увеличението на бюджетните заплати фактически няма да бъде голямо. Правителството трябва да помисли какво да направи, за да растат бързо доходите на населението, допълни още депутатът. Според него през миналата година средната работна заплата е нараснала.

Цените изпреварват етикетите, шокира Дневен Труд.

Цените на храните се менят толкова бързо, че търговците не смогват да ги догонят и да ги сложат върху етикетите. “Всяка доставка е с нова цена, дойде ми до гуша да пиша”, оправда се вчера продавачка в пловдивски магазин. На щанда там бутилка водка струва 7,99 лева, но на касата я таксуват по 8,50 лева. Обяснението е, че не останало време да бъде сменен етикетът. Това е грубо нарушение на закона, коментираха от Комисията за защита на потребителите. Цените по щандовете и на касата трябва да бъдат еднакви. Иначе потребителят се вкарва в заблуждение, а глобата за търговците е до 1500 лева.

Плоският данък ще е 10 процента, успокоява Дума.

Правят се разчетите как да бъдат компенсирани заплатите до 375 лева, заяви министърът на икономиката Решението за плоския данък е на тройната коалиция и то не може да се променя от Министерския съвет. Това заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод изказване на Петър Кънев, депутат от Коалиция за България и зам. председател на комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, че има вероятност да се промени процента на плоския данък, предаде БГНЕС. По думите на министъра в момента се правят разчетите за това как да бъдат компенсирани заплатите до 375 лева. Димитров подчерта, че намаляването на осигурителната тежест с 3 на сто е по-сериозна като средства отколкото компенсациите, които трябва да бъдат направени. От друга страна той подчерта отново, че въвеждането на плоския данък ще улесни администрирането на данъците. Междувременно от ПД "Социалдемократи" обявиха, че няма да подкрепят въвеждането на плоския данък.

Разнобой в БСП - с Доган или не, поставя Хамлетовския въпрос Новинар.

Идеята за обща кандидатура на тройната коалиция за вота в София предизвика вчера разнобой в Изпълнителното бюро на БСП. Едва ли ще се стигне до издигане на общ кандидат на управляващите в столицата, заяви сутринта секретарят на социалистите Антон Кутев. Според него подобен ход не би имал особен смисъл, тъй като електоралната подкрепа за Ахмед Доган в София е твърде малка. Нещо повече - подкрепа от ДПС в София може да има негативен ефект, коментира той. Реакцията на Кутев бе провокирана от вчерашното предложение на проф. Людмил Георгиев от Централния съвет на ДПС коалицията да излезе с единен кандидат в София, който да се изправи срещу Бойко Борисов. Той даже уточни, че след като ген. Никола Колев се е отказал от номинация, успешна кандидатура на партиите от управляващата коалиция би бил Милен Велчев. Малко по-късно през деня обаче председателят на червената столична организация Румен Овчаров каза пред Инфорадио, че няма пречки БСП и ДПС да се явят заедно на местните избори в София, стига да бъде намерен подходящият кандидат. Вече са водени преговори с ДПС и НДСВ за обща кандидатура, добави ексминистърът. Той припомни, че червените и друг път са се явявали заедно с ДПС в София. Не виждам нищо по-логично това да стане и сега, коментира Овчаров. Според него обаче въпросната кандидатура трябва да има максимално голям шанс да спечели изборите в столицата. Аз мога най-тържествено да отрека тази информация, беше пък реакцията на набедения за общ кандидат Милен Велчев. Той добави, че Овчаров най-вероятно е имал предвид нещо друго.

БСП вади кандидат за София до дни, уточнява вещо Дума.

Кандидатурата на БСП за кмет на София ще стане ясна до две седмици. Това съобщи вчера секретарят на ИБ на Висшия съвет на БСП след заседание на бюрото, предаде агенция "Фокус". Вчера председателят на Софийската градска организация на БСП Румен Овчаров обяви, че столичните социалисти са издигнали 21 предложения за кандидат-кмет на левицата. Единствено официално е отказал Никола Колев, който в момента е началник на кабинета на президента. Самият Овчаров водил разговори и с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, както и с министъра на културата Стефан Данаилов и със Стоян Сталев, директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Оттук-нататък предложенията на градската организация ще се решава на по-високо равнище, защото става дума и за министри, отбеляза Овчаров. Вчера Кутев заяви, че към момента Румен Овчаров, Стефан Данаилов и Ивайло Калфин, които са били предложени, са отказали да бъдат кандидатирани. Според Кутев срещу настоящия кмет на София Бойко Борисов трябва да бъде издигната фигура с достатъчно мощно присъствие в обществото. по думите му въпреки това, че кандидатурата на БСП за София ще стане ясна през септември, ще има достатъчно време, за да се проведе предизборна кампания. На въпрос дали е възможна обща кандидатура на тройната коалиция Кутев посочи, че в момента се водят разговори, а кандидатурата е "вероятна и възможна".

Кандидатът за Бургас препъна соцръководството, четем в Дневен Труд.

След час и половина препирни Изпълнителното бюро на БСП и соцлидерът Сергей Станишев решили вчера да оставят местната организация в Бургас да реши кой да бъде червеният кандидат-кмет за града. Претендентите са двама - сегашният градоначалник Йоан Костадинов, който се бори за четвърти мандат, и съветникът на транспортния министър Петър Мутафчиев - Павел Маринов. Соцръководството дало благословия за трети мандат на Кирил Йорданов във Варна.

Борисов: БСП винаги ни носи карък, цитира 24 часа.

БСП винаги е носила карък на България, обяви пред симпатизанти в Гоце Делчев в понеделник вечерта кметът на София Бойко Борисов. Когато социалистите дойдат на власт, започват суши, наводнения, пожари, катастрофи, гинат невинни хора, горят войничета, застигат ни бедствия, каза неформалният лидер на ГЕРБ в дома на културата в Гоце Делчев в понеделник вечерта. “Знаете ли какво е карък? Като играеш на карти и край масата се появи някой, на когото не му върви”, уточни Борисов. Той бе категоричен, че е крайно време “това нещастие да бъде спряно” и само ГЕРБ можел да го спре. Това нещастие ни преследва като изкупление на кръвта на хилядите невинни, отишли си без съд и присъда по лагери и затвори, аргументира позицията си генералът. Партията му имала нужда от хората на БСП и ДПС, но не и от номенклатурните им ръководители, които били обременени. “Не трябва да търсим отговорност от редовите социалисти, а от началниците им”, обясни кметът.

ДПС в съюз с БСП за София, а със СДС - за Кърджали, пише Сега.

Партиите са готови на всякакви коалиции, за да си осигурят успех на местните избори  Две изненадващи коалиции в знаковите градове София и Кърджали се задават за местните изборите. БСП допусна вчера, че е възможно да приеме офертата на ДПС за общ кандидат-кмет в столицата. А новият председател на СДС Пламен Юруков сензационно обяви, че сините вероятно ще подкрепят кандидата на ДПС в Кърджали Хасан Азис. Така СДС стана първата партия, която даде рамо на Доган в града. Всички останали се опитват да се обединят в анти-ДПС коалиция, за да разбият политическия монопол на движението в града. Пламен Юруков обясни пред "Сега", че не вижда проблем на местно ниво партията му да си партнира с хората на Доган. Според него съюз с ДПС в Кърджали няма да е знаков, а съвсем нормален, тъй като на много места сините общинари работят добре с колегите си от движението. Той смята, че евентуална коалиция с партията на Доган не влиза в колизия с партийната директива да не се играе на вота с някоя от управляващите формации, защото били забранени само съюзи с БСП. Юруков бе категоричен, че ходът не бива да се възприема като завой към ДПС. "На национално ниво те са управляващи, а ние сме опозиция, затова са ни опоненти", обясни синият лидер. "СДС е срещу обръчите от фирми и съществуването на тези практики, но никой не е извадил доказателства за съществуването им при Доган", смята Юруков. А присъствието на СДС в коалицията с ДПС ще е гаранция, че те няма да се състоят. Лидерът на СДС-Кърджали Дора Христова пък определи управлението на Хасан Азис за успешно.

Разследват КАТ за дискриминация, установява Новинар.

Катаджиите ще бъдат проверявани от Комисията за защита от дискриминация защо не спират водачите на скъпи коли, когато те извършват нарушения, съобщи Анели Чобанова, която е член на комисията. Бившата депутатка е изпратила доклад до колегите си по случая и е поискала те да проучат ситуацията и да решат дали КАТ прилага двоен стандарт по отношение на водачите. Според нея има чадър над водачите на луксозни коли и КАТ прилага нормите така, както му изнася. Чобанова обясни, че ако комисията приеме, че Пътна полиция дискриминира българите по отношение на имущественото им състояние и социалното положение, то КАТ ще бъде сериозно глобен. Повод за доклада на Чобанова е репортаж на Би Ти Ви от края на юни, в който беше показано как полицай отказа да санкционира собственика на чисто ново "Ламборгини Диабло", паркирано върху пешеходна пътека. Служителят на реда каза, че не може да напише акт, тъй като липсват свидетели. Началникът на КАТ-Пътна полиция комисар Алекси Стратиев обясни пред "Новинар", че е в отпуска и ще може да коментира искането на Чобанова днес, след като се върне в София.

15-етажна сграда израства върху спорен терен в Южния парк, разбираме от Сега.

Върху скандалния терен от 8 дка в Южния парк, апортиран в смесеното дружество "Милениум център", ще бъде построена 15-етажна сграда с търговска и офис част. На последните етажи ще бъдат разположени луксозни жилища, а на покрива ще има хеликоптерна площадка, разказа съветникът от "Гергьовден" Радослав Тошев. Разгърнатата площ ще бъде 110 000 кв.м. Към нея ще има и паркинг за 1500-2000 коли. Инвестицията, която трябва да направи НИКМИ, е към 70 млн. евро, но пък след това сградата ще струва над 1/2 млрд. евро, пресметна общинският съветник. Строежът започна в началото на месеца, а разрешението за строеж е издадено от Дирекция "Архитектура и градоустройство" още през август 2005 г., съобщиха от Столична община. По това време главен архитект още беше Стоян Янев. В момента южното платно на бул. "Пенчо Славейков" е затворено за движение. Фирмата премества за своя сметка канал на общината, който попада в имота и ще бъде засегнат от строежа, каза и кметът на район "Триадица" Емил Милев. Булевардът ще е затворен до края на септември.

Пламна школото на Даниел Вълчев, овайква се Стандарт.

Внезапен пожар едва не изпепели училище "Св. св. Кирил и Методий", в което просветният министър Даниел Вълчев е завършил основното си образование. 8-метрови огнени езици и облаци черен дим обгърнаха школото към 11,30 ч вчера в центъра на Варна. Вятърът раздуха пожара и димът се спусна като завеса към близкия хотел "Черно море" и целия център на града. Майки панически побегнаха с децата си. В потушаването на огъня се включиха близо 10 пожарни с около 40 огнеборци. След час огънят бе видимо овладян, но покривът рухна напълно. Междувременно учители изнасяха дневници и счетоводни документи от горящата 4-етажна сграда. На мястото пристигнаха кметът на Варна Кирил Йорданов и областният управител Петър Кандиларов. В гасенето се включиха доброволци, а по-късно и кола на частната пожарна, както и три общински водоноски. Притеснени родители окупираха района и питаха дали само след месец, на 15 септември, ще удари първият школски звънец за децата им. Откъртена бетонна плоча пък едва не се стовари върху главата на работник, помагащ на хората в сградата.

Наши оцеляват с гнили ябълки, научаваме от Стандарт.

Британски бос държи 40 гурбетчии без пари и храна 40 родни гурбетчии оцеляха повече от месец само с гнили ябълки и развалени домати. Това не се случи в играта "Сървайвър" или на забутан остров, а във Великобритания. Българите събирали плодове и зеленчуци от полетата на градчето Редрут в графство Корнуол. Нашите обаче останали с пръст в уста, когато работодателят отказал да им даде заплатите, гръмна в. "Гардиън". Тогава българите били принудени 35 дни да се изхранват с каквото намерят на полето. Кралската служба, издаваща разрешителни на земеделски фирми, е отнела лиценза на работодателя на нашите "Болтик уърк тийм". Земите, където се разиграла драмата, са под формалната власт на Камила, съпругата на британския престолонаследник Чарлз.

Мечка се гътна от преяждане, информира пък 24 часа.

"И такова чудо не бяхме виждали - мечка да умре от преяждане", коментираха вчера цял ден зевзеци от държавното лесничейство Ракитово. Новината за лакомото животно, чието тяло бе открито в местността Власевица, мълниеносно обходи Пазарджик и околностите. При направената аутопсия се установило, че звярът имал в корема си 40 кг царевица, която причинила коремна инфекция. Ненаситната мечка погълнала огромното количество царевица от хранилките, които лесничеите заредили предния ден.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4739 |14.08.2007 Пресата на 14 август . 0| 4504 |09.08.2007 Пресата на 9 август . 1| 4434 |08.08.2007 Пресата на 8 август . 0| 4176 |02.08.2007 Пресата в четвъртък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads