Реклама / Ads
0| 4015 |14.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 октомври

.
Вестниците пишат за търговци, готвещи се за спад на потреблението; за Румен Петков, който съди за 10 000 лв. германски журналист.
 

ДПС: Уволнете Алексей Петров, цитира Стандарт.

ДПС скочи срещу съветника на председателя на ДАНС Петко Сертов - Алексей Петров. "Наистина е странно, когато се уволняват професионалисти като Иван Драшков, а хора с тъмно минало са съветници на шефа на родното ФБР", обясни Касим Дал. Какво търси Алексей Петров в ДАНС, наистина се чудим, попита риторично заместникът на Сокола. Ахмед Доган свика вчера по спешност Централното оперативно бюро на ДПС и парламентарната група на партията си. На заседанието хората му обсъдиха скандала в родното ФБР и последвалите оставки и уволнения. Касим Дал уточни, че при проверка на вътрешната комисия не е имало нито едно нещо, което да уличава бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков в гафа на родното ФБР. Хората на Доган бяха категорични, че трябва да бъдат информирани за уволнението на заместник-председателя на агентите ни най-малкото като партньори в коалицията и като мандатоносител.

Губим милионите, замразени от ЕС?, пита Дневен Труд.

Министерството на регионалното развитие и Националната агенция “Пътна инфраструктура” могат да провалят размразяването на част от предприсъединителните фондове за България, които Европейската комисия блокира през юли заради лошо управление и корупция. За това предупреди вчера в Брюксел вицепремиерката по еврофинансирането Меглена Плугчиева. До края на ноември комисията трябва да се произнесе за направеното от властите да се отстранят нередностите. През юли Еврокомисията замрази 84 млн. евро по 10 проекта от предприсъединителната програма ФАР и около 150 млн. евро по програмата ИСПА, планирани за пътища. “Има недостатъчен напредък по програма ФАР в Министерството на регионалното развитие”, каза Плугчиева. Тя уточни, че има предвид продължаващи “нарушения по част от проектите и недостатъчен административен капацитет”. На това мнение били и експерти от комисията, проверили наскоро на място работата по програмата у нас. От пътната агенция, чието финансиране бе спряно след разкритията за подкупи и конфликт на интереси, се иска “по-ефективен контрол на проектите”, добави Плугчиева. Тя подчерта и изоставането на строежа на магистрала “Люлин” край София, където по думите й турската фирма изпълнител не държи на обещанията си.

Търговците се готвят за спад на потреблението, оповестява Дневник.

Големи търговски вериги, които планираха догодина да отварят нови магазини, сега преразглеждат намеренията си, показва проверка на "Дневник". Макар все още слабо доловими, сигналите за намаляване на покупателната способност и за спад в потреблението ги карат да оставят набелязаните стъпки за развитие на бизнеса си за момента, в който световната финансова криза ще започне да заглъхва. Докато търговците прекрояват инвестиционните си програми, доставчици започнаха по-често да искат стоката да им се плаща веднага. Колкото до потребителите, очакванията за финансовите им възможности стават по-мрачни . Търговците смятат, че първите ефекти от свиването на потреблението ще се усетят още през ноември и декември, когато е обичайното голямо коледно пазаруване. За разлика от последните две-три години, когато отбелязваха увеличение на оборотите в пъти, сега имат доста по-скромни предвиждания. Данните за 50% ръст на продажбите на компютри, 30% на плазмени телевизори и удвояване на потреблението на френски сирена ще останат носталгия, каза с тъжна усмивка представител на търговска верига.

Горим десетачка на ден в задръстването, изчислява Стандарт.

10 лева. Толкова губят шофьорите всеки ден в задръстванията по столичните улици. Заради огромните колони от автомобили возилата в София работят на едно място поне по 40 минути дневно. Това означава, че колите харчат средно от 3 до 5 литра гориво отгоре. Освен това автомобилите горят и още толкова масло, докато работят на едно място пред светофарите. Това показва проучване на експерти от КАТ за движението на автомобили в столицата, направено в периода февруари - септември т. г. Простата сметка на експертите сочи, че всеки столичанин, решил да ходи с автомобила си на работа, дава по 10 лева на ден повече заради задръстванията. Това означава, че средно за месеца разходите на всяко домакинство скачат с 200-250 лева само заради тапите в София. По-лошото според експертите от Пътна полиция е, че през зимата тези разходи ще скочат още, тъй като през студените месеци автомобилите вдигат разхода на гориво. Най-много пари шофьорите губят между 7 и 10 часа сутринта и 17 и 20 часа вечер. В тези времеви пояси експертите от КАТ са изчислили, че автомобилите седят на едно място поне по 30 минути. 

Нови условия за кола - броиш 15% за начало, иначе няма лизинг, твърди 24 часа.

По-скъп лизинг и вдигане на първоначалната вноска при покупката на автомобил донесе у нас световната финансова криза. От началото на октомври лизинговите къщи и банки проверявали детайлно клиентите и било почти невъзможно да получите разрешение за първоначална вноска от под 15%. Доскоро офертите бяха за 5 или 10 на сто вноска, а имаше и без първоначална такава. Шефът на представителството на ФИАТ Васил Славов обаче смята, че затягането на режима от страна на банките няма да се отрази кой знае колко на бизнеса, защото много малко от купувачите вземали нова кола на лизинг с първоначална вноска под 15%. 

Румен Петков съди за 10 000 лв. германски журналист, пише Дума.

Румен Петков подаде жалба срещу германския журналист Юрген Рот до Софийския районен съд. Бившият вътрешен министър предявява граждански иск срещу Юрген Рот в размер на 10 000 лева заедно с лихвата за претърпени неимуществени вреди. В жалбата на Петков се посочва, че в книгата на Юрген Рот "Новите демони", части от която са публикувани в български всекидневник, са поместени неверни квалификации и твърдения за него като вътрешен министър. "За мен, Румен Петков, неверни, унизителни и позорни са обстоятелствата, че съм разпоредил икономическата полиция в Плевен да не се контролират фирмите на Васил Антонов, че съм в близки контакти с известни мафиотски босове - Красимир и Николай Маринови, че съм забранил да се разследва убийството на Людмил Конов и че съм бил финансиран с приходи от нефтопреработвателния завод "Плама" в Плевен", се посочва в жалбата. По-рано вчера Петков посети президентството, където разговаря с президента Георги Първанов и сенатор Робърт Гилбърт за предстоящото изграждане на института за сътрудничество. Попитан дали по време на срещата са обсъждани вътрешнополитически проблеми, той отговори отрицателно. 

Зимата най-евтина със скъп климатик, изчислява Дневен Труд.

Най-евтиното отопление е на парно, когато сметките не се плащат, с горчив хумор обяви вчера Стефан Дочев, директор “Външни връзки” на “Топлофикация София”. За честните потребители обаче е по-важно какви размествания в класацията на цените настъпиха в резултат на световната енергийна криза. Оказва се, че най-евтината топлоенергия се получава от високоефективните инверторни климатици - 4,4 ст. за киловатчас. Неприятното е, че марковите модели са скъпи - от 1600 лв. нагоре. Освен това е добре всяко помещение да се отоплява с отделен уред. Топлината от кафявите въглища вече струва 4,7 ст./квтч, а от дървата - 6,3 ст./квтч. Парното в София е в средата на класацията с 8,23 ст./квтч при средна цена на централното топлоснабдяване за страната 9,3 ст./квтч. След последното поскъпване на природния газ от 1 октомври стойността му за бита достигна 9,8 ст./квтч в системата на “Овергаз”. Цената на тока, осреднена за дневната и нощната тарифа, е 15,7 ст./квтч. Отоплението с втечнен газ пропан-бутан излиза още по-солено - към 20 ст./квтч.  

Отчитането на тока - още по-голям проблем, установява Дневник.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отмени тримесечното отчитане на тока, което беше въведено от ЧЕЗ за абонатите в Западна България и беше в плановете на другите две електроразпределителни дружества. Комисията взе решението в понеделник на закрито заседание, съобщи зам.-председателят й Валентин Кирчев. За изпълнието му регулаторът ще издаде задължителни указания към дружествата, в които ще поиска да променят общите условия за продажба на ел. енергия. Мотивът на ДКЕВР за връщане към ежемесечното отчитане е липсата на доверие у обществото към новия метод и зачестилите жалби на потребители от завишени изравнителни сметки, обясни Кирчев. Той изтъкна, че за решението на ДКЕВР са повлияли и негативните отзиви в медиите. Преди да бъде отменено тримесечното отчитане, регулаторът проверил дали ЧЕЗ спазва дадените й указания за правилно изчисление на месечните и изравнителните вноски. 

Затварят “Кремиковци” от ноември, научи 24 часа.

"Кремиковци" е на път да затвори от ноември. На 23 октомври изтича срокът, в който заводът трябва да получи комплексно разрешително от екоминистерството. Оттам вчера не коментираха какво ще е решението, но според неофициална информация заводът няма шанс. Инсталации ще трябва да бъдат затворени, дори да им бъде издадено комплексно разрешително, обяви вчера зам.-екоминистърът Чавдар Георгиев 

Ментето с бандерол втора употреба, разкрива Монитор.

Бандероли втора употреба масово се използват от производители на фалшив алкохол. Ценните хартийки се продават на половин цена от кръчмари. Собствениците на питейни заведения внимателно ги отлепват, за да не нарушат целостта им, след което посредник на алкохолния производител минава и ги изкупува, научи “Монитор”. По тази схема с един бандерол може да се изтъргуват 4-5 бутилки, разкриха разследващи. За проблема с контрола на алкохола признаха вчера официално и от агенция “Митници”. Според служители в МВР има още по-печеливша схема. При нея бандеролите се отлепват от бутилките веднага след доставката. Получателят - собственик на магазин или кръчма, ги връща на дистрибутора, а той от своя страна сваля цената на стоката. По този начин се получава затворен кръг, който се нарушава единствено при повреда в лентичката. В случая обаче алкохолът е истински и няма опасност за потребителя, обясниха разследващи. 

Шеф на болница купва джип вместо линейки, известява Новинар.

Кардиологичната болница „Света Екатерина” в София е закупила на лизинг джип "Фолксваген Туарег" и деветместен микробус на обща стойност около 200 000 лв. Обществената поръчка е спечелена от „Порше лизинг БГ”, а в договора с лизинговата фирма пише, че двата автомобила ще бъдат използвани за нуждите на лечебното заведение. В същото време обаче болницата има само три стари линейки и един реанимобил. Новите луксозни возила ще бъдат изплатени за три години. Директорът на болницата проф. Генчо Начев, който е обявил обществената поръчка и е сключил договора, твърди, че джипът е необходим на болницата, за да пренасят с него сърца за трансплантации. Той нарече високопроходимия хит на "Фолксваген" "дърво" и заяви, че никога не би го ползвал лично освен при нужда, защото си има два собствени мерцедеса от висок клас - един за лятото и един за зимата. Между другото се оказа, че болницата държи повече от 8 млн. лв. на депозит в Пощенска банка (Eurobank EFG Group) и въпреки това е получила още толкова субсидия от държавата. Съветник на борда на директорите на банката е финансовият директор на болницата Красимир Ангарски. Той беше съветник на президента Петър Стоянов и е един от авторите на закона за валутния борд. 

Ексшефът на поделението в Челопечене обвинен в присвояване, информира Дума.

Софийската военноокръжна прокуратура приключи досъдебното производство, образувано срещу майор Мирослав Тошев Митов, началник на поделение 18 250 - Челопечене, съобщиха от прокуратурата. В обвинителния акт на Митов се посочва, че той е предаден в понеделник на съд за извършени престъпления - присвояване на чужди движими вещи в големи размери, собственост на Министерството на отбраната и превишаване на властта с цел имотна облага, вследствие на което са настъпили вредни последици. В Наказателния кодекс за първото престъпление се предвижда лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, а за второто престъпление - лишаване от свобода за срок от 1 до 5 години.  


Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4165 |13.10.2008 Пресата на 14 октомври . 0| 4108 |12.10.2008 Понеделнишката преса на 13 октомври . 0| 4004 |09.10.2008 Петъчната преса на 10 октомври . 0| 3980 |08.10.2008 Пресата на 9 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads