Реклама / Ads
0| 4165 |15.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 април

.
Вестниците пишат за това, че Брюксел чака "кръв, пот и сълзи", за да пусне парите от фондовете; за куцането на сценария “експерти, а не 3 – 5 – 8”; за даренията за ГЕРБ; за огромния ценови балон у нас.
 

Брюксел чака "кръв, пот и сълзи", за да пусне парите от фондовете, оповестява Дневник.

Няма изгледи спрените средства от предприсъединителните фондове ИСПА и САПАРД да бъдат пуснати до края на май, твърдят запознати със случая източници в Европейската комисия. Брюксел не смята, че дотогава България ще успее да докаже, че системите за контрол и управление на средствата по ИСПА ще заработят успешно. Парите по САПАРД остават блокирани и докато не приключи разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ по аферата с източването на 7.5 млн. евро. Оттам вече предупредиха преди време, че в България продължава да няма последици от разследването. Заплашени от спиране са и средствата по някои от оперативните програми, като това може да стане още преди ЕК да обяви в началото на юли поредния си доклад.

Къде куца сценарият “експерти, а не 3 – 5 – 8”, обяснява 24 часа.

Такова животно експертно правителство няма. В парламентарна република, в която парламентът се избира от гласоподавателите, а той излъчва кабинет от спечелилата избори политическа сила, отговорност за управлението носи пряко пред народа именно тази политическа сила, гласи анализът на Мирослав Севлиевски за “24 часа”. Лансирането на експертен кабинет е бягство от установения конституционен модел в държавата. Експертите няма да дойдат от нищото, трябва някой да ги посочи и назначи. Това автоматично ги освобождава от отговорност, но дава право на посочилите ги да си измият ръцете с тях при провал.

Трима в БСП пренареждат кабинета, информира Монитор.

Трима в БСП ще редят новия кабинет "Станишев". Това стана ясно вчера след заседанието на Изпълнителното бюро на левицата, където е определена работна група за преговори с коалиционните партньори от НДСВ и ДПС. Единият от тях е Румен Петков. Министърът на вътрешните работи в оставка ще има думата при започващите от днес преговори. В групата влизат още Евгений Узунов и Ивелин Николов, съобщи премиерът Станишев. По думите му целият процес по консултациите за структурните промени в кабинета трябва да приключи до Великден. Избора си премиерът мотивира кратко и ясно: " Румен Петков е член на Изпълнителното бюро и отговаря за коалиционната политика". По този начин Станишев потвърди версиите, че ще разчита много на бившия вътрешен министър за работата му в БСП. 

Даряват ГЕРБ с 100 000 лв. на месец, пише Дневен Труд.

Както на повечето места по света, и у нас капиталът първи усети накъде духат политическите ветрове. Само за една година след създаването си партия ГЕРБ е събрала близо 1.3 млн. лв. от дарения, или средно над 100 хиляди лева на месец. Това е близо 1/3 от даренията за червената столетница БСП, която е събрала около 3.8 млн. лв. от симпатизанти. Най –колоритното име сред тя е Ленин – червен активист от Нови пазар. За разлика от БСП, НДСВ и ДПС едва достигат 300 000 лв. дарения, и то общо. Може би затова през 2007 год. жълтите са натрупали около 1.3 млн. лева загуби.

Корумпирани чиновници от пътния фонд на съд, известява Дума.

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу служителите на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Иван Владимиров и Любомир Лилов. Двамата бяха задържани на 24 януари заради това, че поискали подкуп от 50 000 лева от архитекта Георги Янев. Парите били предназначени за прекатегоризирането на земя, близо до Велико Търново, позволяващо върху нея да бъде предприето строителство. Прокуратурата обвинява Лилов за това, че като шеф на дирекция "Усвояване на средства от ЕС" към Министерство на финансите е приел от Янев сумата от 25 000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от друго длъжностно лице - Иван Владимиров.  

София става Силиконова долина, тръби Стандарт.

София може да се сдобие със своя Силиконова долина. Ще привлечем у нас инвестициите на високотехнологични компании, като им дадем безвъзмездно право на строителство, обяви главният архитект на столицата Петър Диков. Хай-тек фирмите не замърсяват околната среда , освен това ще отворят много работни места, които са добре заплатени, обясниха експерти.

Инфлацията - доброто зло за българската икономика, заключава Пари.

Плашилото на инфлацията отново надвисва над българската икономика. Няколко са вътрешните "провокации" за инфлационен натиск, които през първата половина на годината ще надуят цените на стоките от потребителската кошница между 3 и 5%. Това са увеличените акцизи на всички видове горива, на цигарите и алкохола, новите по-високи продуктови такси за електрическото и електронното оборудване от 1 януари, очакваното увеличение на цената на тока между 5 и 10% до средата на годината и разбира се, инфлационните очаквания на бизнеса и домакинствата. Външните фактори са цените на суровия петрол, курсът на долара и цените на хранителните продукти

Пазарът на земя и жилища е огромен ценови балон, установява Пари.

На пазара на земя и проекти за недвижими имоти в България се оформя огромен ценови балон заради прекомерно високите очаквания на продавачите. Това заяви управителят на Прайм Кепитъл Миниджмънт Красимир Катев на форума за недвижими имоти в София. Според него през последните месеци се наблюдава отлив на купувачи на проекти, чиято реализация предстои. Въпреки това цените не падат и пазарът е в застой.

Децата ни най-много пият и се друсат, стряска Новинар.

Столичните тийнейджъри са на първо място по употреба на алкохол сред 15-16-годишните си връстници в други осем европейски градове. Това сочат резултатите от първия етап на международно изследване за условията на живот на младите хора в Европа, представено от Столичния център по наркомании вчера. В анкетата са включени ученици от 9 до 12 клас. Според данните българските младежи се напиват най-често с бира, вино и на последно място с концентрати. Според изследването най-малко се напиват децата в Санкт Петербург. Момчил Василев, експерт от Националния център по наркомании отбеляза, че след случая “Индиго” контролът в заведенията по отношение на употребата на алкохол е много по-голям. Затова пък според данните от проучването голяма част от учениците пият преди да отидат на дискотека. Половината от анкетираните признават, че пият алкохол на купони, а всеки трети се налива сам вкъщи. Двама от всеки пет тийнейджъри пък се напиват през почивните дни. Според Василев този резултат има пряка връзка с липсата на внимание и контрол от страна на родителите през почивните дни. 

Наркоафера в „А“ група, разнищва Меридиан мач.

Ръководството на Беласица ще заведе съдебен иск срещу Локомотив (Сф), стана ясно вчера. За това намерение на петричкия клуб съобщи изпълнителният му директор Горан Петров. Както е известно, в сайта на „железничарите“ излезе репортаж за мача на "Цар Самуил", в който бе написано, че "теренът на Беласица прилича на разорана нива за канабис“. „Ще заведем дело срещу автора на този материал. Нека съдът решава“, каза още Горан Петров.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4026 |14.04.2008 Пресата на 15 април . 0| 4316 |09.04.2008 Пресата на 10 април . 0| 4153 |08.04.2008 Пресата на 9 април . 0| 4180 |07.04.2008 Пресата на 8 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads