Реклама / Ads
0| 3904 |21.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 юли

.
Вестниците пишат за това, че Брюксел смекчил тона за България; за бунта на опозицията; за пазара на жилища - веселбата свърши; за самолетите на властта; за "къртицата" от бургаската полиция.
 

 

Брюксел смекчи тона за България, твърди Монитор.

Брюксел смекчи тона в доклада си за България, който днес ще бъде гласуван от Съвета на министрите на ЕС. Новите моменти в него са трите фактора, които дават основание на Еврокомисията да очаква положителни резултати в критичните сфери на европеизирането на страната ни. Това са създаването на ДАНС, работата на вицепремиера Меглена Плугчиева и предложените реформи в МВР. В същото време в документа са отправени остри критики към работата на съдебната власт и професионализма на служителите на МВР. След извършения мониторинг на страната ни от ЕК предупрежденията, че можем да изгубим парите от предприсъединителните еврофондове ИСПА, ФАР и САПАРД, остават, но не са категорични. Изводите са записани в доклада на комисията, предназначен за Европейския парламент, който бе разпространен у нас от български евродепутати. Досега България не е успяла да демонстрира, че нейната съдебна система работи ефективно съгласно изискванията на ЕС, се казва в проектодоклада на Еврокомисията, с който "Монитор" разполага. Институциите и процедурите изглеждат добре на хартия, но не произвеждат практически резултати - направените препоръки (от ЕС) не се спазват. Основните проблеми остават, се изтъква в документа. 

Бунтът на опозицията, описва Новинар.

Опозицията не може да се консолидира около идеята за напускане на парламента в знак на протест срещу управляващата тройна коалиция. След като идеята бе оповестена от лидера на ДСБ Иван Костов в неделя, вчера към тъмносините се присъединиха и от партията на Яне Янев «Ред, законност и справедливост». Според плана на опозицията освен напускане на парламента се предвижда и всички кметове и общински съветници, които не са подкрепени от управляващите, да се включат в бойкота. По този начин протестът срещу тройната коалиция ще може да бъде усетен в цялата страна. Идеята за тотален бойкот на управляващите явно обаче не успя да убеди и другата част от опозицията. СДС и БНД се дърпат от категорично решение с уклончиви мотиви. Жълтите отцепници коментираха, че днес ще вземат решение по какъв начин да протестират срещу управляващите. От БНД са склонни да се присъединят към предложението на опозицията за напускане на парламента. Според Лидия Шулева обаче трябва внимателно да се прецени дали по този начин няма да загубят възможност да бъдат чути в НС. Не е проблем в напускането, важно е да се прецени точно ситуацията, допълни Шулева. От лагера на сините пък отказват да коментират как смятат да постъпят и препращат към лидера си Пламен Юруков. Той от своя страна отговаря, че СДС не е лидерска партия и не може да взима такива решения еднолично.

Десен сандвич на властта за вота, добавя по темата Стандарт.

Опозицията мачка кабинета от пленарна зала и площада. Тя ще притисне правителството отвън и отвътре - на площада и в пленарна зала. Шести вот на недоверие към управляващите внасят десните в четвъртък - ден, след като Брюксел се очаква да оповести доклада за България. Лидерът на РЗС Яне Янев разговаря вчера с опозиционните лидери на ДСБ Иван Костов, на ГЕРБ Бойко Борисов и на "Атака" Волен Сидеров. Основната тема е била как да си взаимодейства опозицията в деня на дебатите по вота. Лидерите са се договорили да предприемат общи действия с участието и на гражданите, разясниха от РЗС. Запознати уточниха, че докато се гледа вотът в пленарна зала, което ще бъде най-вероятно на извънредно заседание на парламента понеделник или вторник, ще има и митинг пред Народното събрание. Депутатите ще редуват речите от парламентарната трибуна с тези на жълтите павета. ГЕРБ пък ще са ударното ядро на площада. Очаква се на една трибуна с Борисов да се наредят рамо до рамо Иван Костов, Пламен Юруков, както и останалите опозиционни лидери.  

Заменен държавен имот край морето вече се продава за близо 9 млн. евро, известява Дневник.

На сайта на монтанската фирма за недвижими имоти "Регион" ООД е публикувана обява за продажбата на 287 дка земеделска земя край каварненското село Българево за 8.7 млн. евро. В обявата се уточнява, че теренът може да се вкара в регулация, че е на първа линия на ската, граничи с бъдещо голф игрище и има 350 м лице към морето. Според договор за замяна, с който "Дневник" разполага, през ноември миналата година парцелът е бил придобит от добричката фирма "КИА-2000", собственост на Иса Сали Феим. Земеделското министерство под ръководството на бившия вече министър Нихат Кабил е заменило "изоставена нива" с излаз на морето от Държавния поземлен фонд с разпокъсани ниви в най-неатрактивната част на Шуменско, предоставени от Феим. Държавата получи от активиста на ДПС 17 парцела средно по 10 и 20 дка всеки, разположени в землищата на шуменските села Велино, Вехтово, Върбак, Каменяк и Габрица, с обща площ близо 305 дка.

Пазарът на жилища - веселбата свърши, офертите са до 50% повече от търсенето, съобщава Дневник.

Три години яли, пили и се веселили, а на четвъртата се огледали и осъзнали, че приказката е свършила. През последните три години пазарът на имоти беше същинска приказка - купуваш апартамент за 20 хил. евро и след не много време го продаваш на двойна или тройна цена. Или обявяваш, че строиш жилищен комплекс, продаваш го на зелено и излизаш от проекта със завидна печалба. Тези славни времена обаче отминаха и пазарът на имоти вече се успокоява, забавя, задържа... Подхвърляйки в началото на годината с половин уста за тази тенденция, големите агенции за имоти сега открито признаха, че цените вече няма да растат с темповете от близкото минало, продажбите стават по-бавно, броят на сделките намалява и предлагането надминава търсенето. През последните няколко дни големите агенции за недвижими имоти оповестиха своите данни за състоянието на пазара от началото на годината и направиха прогноза какво ще се случва с жилищата до края й. Всички те звучат по сходен начин - сигналите показват, че пазарът на имоти е достигнал своя пик и оттук нататък ще започне да се "успокоява". Вододелните март и април Това е периодът, в който пазарът на жилища пое по нов път, съобщават от агенциите за имоти. По данни на "Адрес" - една от най-големите компании в бранша, между първото и второто тримесечие се наблюдава промяна в нагласата на купувачите, които вече не са толкова активни, както дотогава. 

Властта си купува самолети за 107 млн. лв., разкрива Монитор.

Властта е заделила 86,4 млн. долара, които се равняват на 107 млн. лв. за закупуването на два самолета на старо. Това сочи информацията в обществената поръчка за доставка на аеропланите, обявена от транспортното министерство. Още през март министрите решиха да обновят парка на Авиоотряд 28, който сега разполага с малкия и суперлуксозен "Фалкон 2000" и овехтелия "Ту-154". Именно заради авария с руския самолет кабинетът прибягна към закупуването на значително по-нови от авиоветерана машини. Процедурата по осъвременяването на правителствения авиопарк стартира малко след като в началото на годината аеропланът бе приземен принудително от екипажа на Азорските острови, тъй като предният му колесник отказа да се прибере след излитането. Тогава на борда на самолета бе президентът Георги Първанов. Монитор" научи, че при всички случаи новите машини ще бъдат от марката "Еърбъс". Самолетите, в производството на които участват няколко държави от Европейската общност, били предпочетени пред тези на американския гигант "Боинг", тъй като авиокомпанията "България еър", която неотдавна закупи аероплани от същата марка, щяла да поеме поддръжката и на правителствените аеровозила. Най-вероятно властта скоро ще литне със 162-местни "А320", но не е изключено и закупуването на по-малките 130-местни "А319", които побират същото количество гориво и могат да изпълняват директни междуконтинентални дестинации наравно с по-големите от тях машини.

Данъците няма да падат през 2009 г., попарва ни Дневен Труд.

Данъците върху доходите и печалбата в момента са на минимума и догодина няма да падат, а ДДС ще остане 20%, научи “Труд” от високопоставен депутат от мнозинството. В събота и неделя управляващите от БСП, НДСВ и ДПС се събират в Банско, за да обсъдят макрорамката на бюджета за 2009 г. и доклада на Еврокомисията, който ще излезе в сряда. В момента налогът върху доходите е 10%. Управляващите въведоха плоския данък от 1 януари т.г. Единственото, което ще се намали от 2009-а, ще е вноската на работодателя за пенсия на работника - с 2%. Това ще стане, като държавата поеме 12% от вноските. Така разпределението на парите за здраве и пенсия между работник, работодател и държава ще е 8:10:12%. В момента парите се плащат от работодателя и работника в съотношение 65:35 на сто. Очаква се още да бъде решено от 1% на 1,1% да се увеличи коефициентът, който ще се добавя към пенсията за всяка година стаж. Новата ставка ще влезе в сила от 1 януари догодина. Вероятно ще се вземе и решение от 1 октомври пенсиите да бъдат увеличени средно с 33 лева. В макрорамката на бюджета ще бъде заложена инфлация около 6,5% годишно, колкото бе прогнозата и за тази година. Брутният вътрешен продукт ще бъде около 69 млрд. лева. Заради очаквания критичен доклад на Еврокомисията властта се кани да “дърпа ушите” на министрите на финансите и на строителството Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, издадоха депутати. Двамата управляваха парите по ФАР и ИСПА, които бяха спрени от Европа 

Безработицата падна под 6 на сто, тръби Дума.

Сезонно се попълват работни места в селското стопанство, хотелите, ресторантите, преработващата промишленост и др. През юни безработицата в страната падна под 6%. В отделните области безработицата също продължава да намалява, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. През месеца се запазва благоприятното въздействие на активния летен сезон, предопределящ високата заетост в хотелиерството и ресторантьорството, строителството, селското и горското стопанство, търговията, преработващата промишленост и транспорта. Значителен е и броят на работещите по активни програми и мерки за заетост. В бюрата по труда са регистрирани 221 089 безработни, с 8044 души (3,5%) по-малко спрямо предходния месец. В сравнение с юни 2007 г. безработните намаляват с 53 731 души. 

Уволниха "къртица" от бургаската полиция, оповестява Дума.

Шестима полицаи отстранени за подкупи и шофиране в нетрезво състояние Шестима служители на МВР са уволнени за деяния, несъвместими с полицейската професия, съобщи пресцентърът на МВР. Корупция, изнасяне на вътрешна информация към криминалния контингент и шофиране след употреба на алкохол са причините за уволненията. Най-фрапантното нарушение е на старши разузнавач от отдел "Противодействие на престъпността" в ОДП-Бургас. От МВР съобщават, че той е злоупотребил със служебното си положение. Той е предоставял информация на криминално проявени лица за провеждани разработки срещу тях. По-късно вчера агенция БГНЕС съобщи, че името на уволнения е Тодор Лазаров, който е бил арестуван на 4 април. Той подпомагал криминално проявени от подземния свят, сред които бил и Петър Биберов по прякор Кюфтето. По непотвърдена информация Лазаров е "снасял" данни и на хора, близки до обкръжението на Димитър Желязков-Очите. Лазаров е бил назначен в сектор "Криминална полиция" в началото на декември м.г. и е отговарял за направление "Имуществени престъпления". Преди това той е работил в продължение на четири години и два месеца като оперативен полицай във II РПУ в Бургас. Началникът на НС "Полиция" главен комисар Красимир Петров коментира, че стратегията на МВР е да се реже "до корен". Всеки един, който не е лоялен на системата и се е опитал да минава от другата страна и да заиграва, просто няма място в МВР, категоричен бе Петров. 

Големи цени и малки порции, научаваме от Дневен Труд.

Големи цени за малки порции! Такъв е, изглежда, девизът това лято по морето. Кюфтета колкото пъдпъдъчи яйца за 2 лв. бройката са най-непретенциозното, което можете да си поръчате в капанчетата в Слънчев бряг. Любителите на твърдия алкохол ще трябва да преглътнат 25 грама българска водка срещу минимум 2,50 лв., за толкова уиски ще ви вземат 5 лв. Чужденците тази година били много стиснати, оплакват се търговци. Пазарели се до стотинка. Някои си поръчвали една бутилка кока-кола с две сламки - да пият едновременно от нея. 

Медиците от Либия ще спасяват “трудни” деца, известява 24 часа.

Въпреки че държавата уреди осигуровките им, ще протестират пред МС в четвъртък 24 Часа От жертви българските медици, изкарали над 8 г. в либийски затвори, се превръщат в борци за човешки права. Това стана ясно от вчерашните срещи на Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Нася Ненова, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф в София. Заради заболяване отсъства Снежана Димитрова. Първата среща на медиците бе с началника на кабинета на президента о. р. ген. Никола Колев. А втората - с омбудсмана Гиньо Ганев. Целта ни е с фондацията “6 май” да спасяваме и други лекари и сестри, изпаднали в нашето положение, заяви Кристияна Вълчева. По същия начин медиците ще помагат и на деца в неравностойно положение. Идеята е не да им купим телевизори и плюшени мечета, а да съдействаме за обучение на специалисти за работа с тях в Англия, уточни д-р Георгиев. Срещите на медиците станаха само 2 дни преди обявения от тях протест пред Министерския съвет и президентството заради неизпълнените обещания от страна на властта. 

Пълна забрана на тютюна в Европа, съобщава 24 часа.

Спират изцяло производството и продажбите. Пушенето в Евросъюза може да бъде тотално забранено. Няма да се разрешават производството и продажбата на цигари и тютюневи изделия във всички страни членки. Това предложи група депутати от Европарламента начело с ирландката Арвил Дойл. От ЕК потвърдиха, че обсъждането по проблема ще започне от септември тази година. Според Арвил Дойл е нужен 15-годишен преходен период, за да се разясни на гражданите вредата от пушенето. Тя смята, че целта е напълно постижима и призова всички евроинституции да бойкотират контактите с лобисти на тютюневите концерни. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3908 |16.07.2008 Пресата на 17 юли . 0| 4324 |16.07.2008 Пресата на 16 юли . 0| 3938 |14.07.2008 Пресата на 15 юли . 0| 4049 |09.07.2008 Пресата на 10 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads