Реклама / Ads
0| 4159 |15.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 16 февруари

.
Вестниците пишат за това, че октоподът засмука и Филчев; за Никола Филчев, който казва: "Къде са едни 27 млрд.? У Костов и костовчета."; за евакуация.
 

Става ли “Бизнесмени” за основа на “Октопод”?, пита Дневен Труд.

“Петров говореше съвсем сериозно. Беше бесен и заплахите му бяха съвсем реални. Започна да ми нанася удари с крака и ръце по цялото тяло. Преби ме от бой. Действително се уплаших за живота си и му се примолих да решим по друг начин проблемите, да ме остави жив. Той ми заяви, че ако му прехвърля цялото си имущество, ще решим проблемите.” Това се редове от жалбата на плевенския банкер Георги Петракиев Цветанов. Според поета Едвин Сугарев, автор на разследвания, документът е писан от Петракиев на 27 декември 2000 г., а човекът, който го бие, е Алексей Петров, по онова време секретен сътрудник на Националната служба за сигурност. Тази жалба е в основата на разработката “Бизнесмени”, за която съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. По негови думи преписката по случая в първите дни на 2001 г. била иззета и дадена на Военна прокуратура, където доскоро останала неразследвана. Вместо това силата на закона се стоварила върху жалбоподателя. През април 2001 г. пред дома му избухнала бомба. И досега изнудваният живеел в страх, разказа Цветанов.

Октоподът засмука и Филчев, осведомява Стандарт.

Октоподът засмука и бившия главен прокурор Никола Филчев. Той ще бъде привикан на разпит заради Алексей Петров, научи "Стандарт" от разследващи. Те ще проверяват за нередности покрай служебните му задължения, докато е бил начело на обвинителите в страната. Разпитът ще бъде свързан и с разработката "Бизнесмени". "Никола Филчев е поръчвал убийства на прокурори, а бившата барета Алексей Петров е организирал някои от тях", обяви вдовицата на застреляния през 2002 г. прокурор Никола Колев - Нанка Колева. Според нея на съвестта на Филчев лежали убийствата на ямболската адвокатка Надежда Георгиева през 2005 г., на бившата барета Владимир Димов, на съпруга й, както и самоубийството на прокурора Николай Джамбов.

Едвин Сугарев: Станишев и Филчев са отговорни за Алексей Петров, цитира Новинар.

„Алексей Петров винаги е разчитал на силни институционални опори. В първия момент на неговата кариера това бе Никола Филчев”, заявява в интервю за „Новинар” Едвин Сугарев. Според него Филчев е бил държан благодарение на страховата му психоза, че е заплашен животът му, давали са му да разбере, че може да се чувства сигурен и закрилян само в средата на баретите. Отттам идва и комбинацията с действащите барети. Филко Славов е бил един от много близките до Алексей по това време. Този триумвират от Петров, Славов и Филчев е бил толкова ефективен, че никой не си и помислял да засегне интересите на бившия каратист в престъпния свят. „ Също така никой не си помисляше да започне каквито и да било дела срещу него, тъй като веднага биваха спирани, и то по доста безцеремонен начин”, казва още Едвин Сугарев.

Никола Филчев: Къде са едни 27 млрд.? У Костов и костовчета, съобщава 24 часа.

Hе съм партия, че да дам протекция, не съм молил никого за нищо, най-малко за Алексей Петров ще моля МВР. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев в отговор на упреците, че е осигурявал политически чадър за Алексей Петров. В интервю за “24 часа” Филчев припомни, че Петров е назначен по предложение на ген. Атанас Атанасов със заповед на министър Емануил Йорданов в правителството “Костов”. Костов не може да ми прости, че го разобличих като долнопробен крадец, шеф на разбойническата чета, твърди Филчев. Според него от приватизацията за 30 милиарда в държавата отишли само 3, къде са останалите 27 милиарда, пита Филчев.

Симеон Дянков: За пенсионната реформа трябва смелост. Имам я!, цитира 24 часа.

„Най-болезнените стъпки от пенсионната реформа са възрастта и стажът. Има финансовите рискове пред пенсионната система, но слава богу, не веднага. Но в бъдеще, определено да”, казва в интервю пред „24 часа” финансовият министър Симеон Дянков. Темата за пенсионната реформа е в стратегията "Европа 2020". На последния ЕКОФИН 22 от 27 държави отговориха, че реформата, която е най-необходима за поддържане на публичните финанси е пенсионната. Така, че тази реформа е неизбежна, но за да се направи трябва смелост. Аз я имам”, заявава още в интервюто Симеон Дянков.

Вадят при нужда 400 млн. лв. от резерва на здравната каса, пише Новинар.

Ако се наложи, ще бъдат отблокирани 350-400 млн. лв. за здравеопазване от резерва на Националната здравноосигурителна каса, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с представители на големи болници от страната, на която присъстваха и министрите на финансите Симеон Дянков и на здравеопазването Божидар Нанев. Борисов уточни, че тези средства биха могли да се отблокират с решение на Народното събрание. Той посочи, че на болниците ще бъде плащано от държавния бюджет за свършена работа. Борисов посочи също, че ще бъде даден срок от още половин до една година на болниците, "на които не е необходимо много", за да изпълнят критериите на здравната реформа. По думите му това ще бъдат не повече от 15 здравни заведения. Премиерът подчерта, че основната цел на здравната реформа не е да се правят икономии, а да се спре изтичането на пари от здравеопазването, като същевременно хората да не страдат от липса на лечение. Борисов обеща да се вслуша в конструктивните предложения за реформата в здравеопазването, дадени от опозицията и от директори на здравни заведения. Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че досега са дадени на прокуратурата 40 сигнала за неправомерно изразходвани средства в болници.

Лоша обществена поръчка - глоба за данъкоплатците, констатира Дневник.


Държавата и общините вече ще могат да сключват договори за изпълнение на обществени поръчки дори когато срещу тях тече разследване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това предвижда новият проект за изменение на Закона за обществените поръчки, който беше обявен за обществено обсъждане в понеделник от икономическото министерство.
Документът беше подготвян повече от половин година от Агенцията за обществените поръчки. Първият му вариант беше разкритикуван от финансовия министър Дянков, според когото малките поръчки трябва да отпаднат, а останалите процедури да станат по-прозрачни. Затова от агенцията се заеха да направят нов проект, съгласуван с всички министерства.

Евакуация, прокламира Дневен Труд.

Сняг, дъжд и мощни порои потопиха вчера страната. Реки и язовири преляха, стотици граждани се наложи да бъдат евакуирани, а ГКПП-Капитан Андреево на границата ни с Турция бе затворен. Най-тежко беше положението в Елхово, където река Тунджа повиши нивото си с 4,20 метра и заплаши къщите. От Гражданска защита имат готовност да евакуират хората. Над 1000 души от провадийското с. Блъсково пък напуснаха домовете си.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4045 |14.02.2010 Понеделнишката преса на 15 февруари . 0| 4747 |11.02.2010 Петъчната преса на 12 февруари . 1| 4203 |10.02.2010 Пресата на 11 февруари . 3| 4181 |09.02.2010 Пресата на 10 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads