Реклама / Ads
0| 4178 |16.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 юни

.
Вестниците пишат за това, че държавните централи пазят тока евтин; че Костов мъти нова синя партия; че ако не даваш сухо на жена си - отиваш на съд.
 

Economist Intelligence Unit: От бизнеса идва оптимизъм за справяне с кризата, цитира Дневник.

Очакванията на бизнеса в Централна и Източна Европа за 2009 г. стават по-ведри през май в сравнение с първите месеци на годината. Това показва експресно проучване между 76 компании от 18 страни в региона на изследователското звено Economist Intelligence Unit (EIU) в партньорство с водещи консултантски компании. Оптимизмът идва както от нарастващия брой компании, които смятат да се възползват от кризата и да разширят присъствието си в региона, така и от подобряващите се очаквания за продажбите за 2009 г. и стабилизирането на събираемостта на вземанията, сочат резултатите от проучването. Данните съвпадат със статистическите показатели за подобряване на бизнес климата в цяла Европа. Според EIU и българските компании имат по-високи очаквания за развитието си. Ако през януари те са прогнозирали нулев ръст на продажбите за 2009 г., то в края на май тази стойност вече е ръст от 2.5 на сто. За сериозен оптимизъм обаче е рано да се говори, сочат още данните.

Концесиите в България все още са извън европейските практики, констатира Дневник.

Концесиите в България продължават да се разминават с нормалните практики на страните от Европейския съюз и промените в законодателството трябва да продължат. Това заяви Цвета Каменова, директор на дирекция "Икономическа политика" в Министерския съвет, при представяне на резултатите от изпълнението на проекта за координация и мониторинг на концесионните практики. В момента административните срокове за възлагане на концесия са прекалено дълги. Препоръчително е големите обекти да бъдат разделяни на лотове, за които да се избират различни изпълнители, отбеляза Каменова. Най-показателен пример за това са автомагистралите, които трябва да бъдат разделяни на километри, а не да се дават като едно цяло. Практиката е доказала, че конкурсите трябва да бъдат изработвани въз основа на вече подготвени проекти. Важно условие е държавата да споделя риска с концесионера, за да бъде постигнато истинско публично-частно партньорство. "Не трябва самоцелно да се дават дейности на концесия, а да се търси по-добро изпълнение на строителството или услугата", обясни Каменова.

Държавните централи пазят тока евтин, пише Дневен Труд.

Заради изборите или по чисто хуманитарни подбуди средната цена на тока ниско напрежение ще се понижи от 1 юли с 1-2%.
Намалението ще важи както за битовите абонати, така и за малките и средните фирми с годишен оборот до 19,5 млн. лв. и персонал до 50 човека. Това предвиждат проектите за промени в цените, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приеме на закрито заседание тези дни. Поевтиняването се дължи преди всичко на държавните фирми в енергетиката. Те няма да получат повишения на изкупните цени на продукцията си. Българският енергиен холдинг отказа поскъпване на въглищата от държавните “Мини Марица-изток”, макар че по формула цената им трябваше да се увеличи с близо 16% още от началото на т.г. Най-евтиният ток, както и досега, ще се продава от АЕЦ “Козлодуй”. Неговата цена за защитения от държавата пазар е средно 4,162 ст. за киловатчас без ДДС. Следваща в класацията на евтинията е държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” - 6,714 ст./квтч. Частната ТЕЦ “Бобов дол”, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, засега продава тока си по 7,791 ст./квтч, но ДКЕВР предвижда за нея поскъпване с около 5% от юли. Електроенергията от друга централа, близка до Ковачки - “Марица 3”, сега се изкупува от НЕК по 8,017 ст./квтч. Идния месец тази стойност ще намалее незначително. Не се предвижда промяна в цената на тока от ТЕЦ “Енел Марица-изток 3”. НЕК го изкупува по дългосрочен договор по 8,022 ст./квтч.

Костов мъти нова синя партия, твърди Монитор.

Има идея след парламентарните избори СДС и ДСБ да се саморазпуснат, а от тях да се създаде нова дясна формация с името Синя партия. Това заяви вчера председателят на СДС - София, Борислав Бориславов. За бъдещата трансформация говорели и изявленията на Мартин Димитров и Иван Костов, които вече не споменавали имената на ДСБ и СДС, а само на Синята коалиция. Според него тепърва започва същинската битка за СДС, защото има опасност от поглъщане на политическата сила по схемата на Троянския кон. "Ако някой си мисли, че ще вземе СДС, увит в розова панделка, да си избие тази мисъл от главата", отсече софийският лидер. Столичната организация излезе и с решение относно разместването на депутатските листи. Два дни преди регистрацията на списъците в ЦИК бяха сменени няколко водачески места. Например в 24-ти МИР в София, където водач трябваше да бъде Иван Сотиров, беше сложен Мартин Димитров. Третото място на Борислав Бориславов пък беше променено на пето в листата. Столичните седесари настояват за почтеност, като подчертаха, че с последните действия на ръководството в лицето на Мартин Димитров членовете и симпатизантите на СДС са сериозно демотивирани за участие в предизборната кампания.

Общини се жалват на ЦИК заради парите за изборите, информира Дума.

Част от общините в област Благоевград са подали оплаквания в Централната избирателна комисия, че отпуснатите средства за евровота са недостатъчни да покрият разходите и в същото положение се намират и по отношение на средствата за националните избори. Това каза главният секретар на областната администрация Венцислав Кожухаров.
На практика общинските ръководства ще трябва сами да покриват разходите. Очертава се 110 000 лева да струват парламентарните избори в област Благоевград, като в посочената сума със сигурност няма да се включват разходите за бюлетини. По думите му финансовият ресурс за изборите на 5 юли няма да се различава съществено от този за евровота. Все още няма яснота колко точно е струвал евровотът в област Благоевград, тъй като отделните общини все още подават заявления за възнагражденията на секционните избирателни комисии. До момента са отпуснати 110 000 лева само за текущи разходи. Кожухаров уточни, че посочените 110 000 лв. като разход за предстоящите парламентарни избори са три пъти по-малко от предварителните заявки на общините. В случай, че общините надхвърлят отпуснатите държавни средства от 110 000 лева, ще трябва сами да ги покриват. Средствата, отпуснати от Министерството на държавната администрация, може би не са реалният разход, подчерта Кожухаров.

Мажоритарните - уреден мач, анализ в 24 часа.

АКО СЛУЧАЙНО не си спомняте, в България беше въведен “мажоритарен елемент”, който реформира политическата система, дава възможност да се гласува за личности, затваря вратата на парламента за скучните партийни кандидати и въобще строи живота нов. Уви, "мажоритарният елемент" всъщност легитимира думичката "страх" и нищо повече. Така безвъзвратно се изпариха очакванията ни за звезди депутати, за предизборни схватки на известни и неизвестни, за избор на личности, а не на партии. Толкова беше интересно преди седмици - очаквахме Азис, Стоичков, Митко Пайнера и кого ли не, а в надпреварата получихме уплашени мажоритарни кандидати, които за всеки случай участват на напълно избираемо място и в класическата пропорционална партийна листа. Много е трудно да откриеш с невъоръжено око мажоритарен кандидат, който вярва в избора си, състезава се честно и не присъства и в пропорционалната партийна листа. Ей, така, за всеки случай. Трудно ще бъде след изборите да бъде посочен мажоритарен кандидат, който да не е влязъл през задния вход. Стартираме азбучно и първият голям град е Бургас. Битката на титаните - мажоритарна при това - Волен Сидеров срещу Божидар Димитров. Поглеждаме встрани и се оказва, че Волен води пропорционална листа във Варна, както и в Бургас. Почти подобно е положението и с Божидар Димитров. Нататък е буква К - като "ключова" за ДПС. Един срещу друг мажоритарно
там се изправят Вежди Рашидов срещу Ахмед Доган, макар и двамата да фигурират пропорционално в Кърджали и Благоевград. В Пловдив уж има интересни личности - Милен Велчев, Димо Гяуров, Емил Кошлуков, Павел Шопов, но всеки от тях пази гърба си с присъствие в пропорционалната листа. Подобно е положението и в избирателните райони на София, където Пламен Константинов, Иван Костов, Даниел Вълчев, Йордан Герджиков, Мартин Димитров, Георги Кадиев и Петър Курумбашев са способни да изнесат една ефектна мажоритарна битка, да направят отличен дуел. С изключение на Кадиев всички други са готови да извадят пропорционален коз в случай на лошо броене на бюлетините.

Магистратски пиар за Галевите, разсъждава Новинар.


Дупнишките братя Галеви, които се канят да станат депутати, имат най-добрите пиари, които изнесоха кампанията им, без те да заплатят и един лев за нея. Техни защитници станаха всички, които се докоснаха до делото им за организиране на престъпна група за рекет, която оглавяват. Не е известно защо всички прокурори и съдии, запознати с петте кашона документация по делото, работиха толкова самоотвержено за имиджа на братята. Не инициативният комитет, който събра 14 000 подписа за Пламен Галев и го регистрира за народен представител, а именно магистратите са тези, които направиха братята избираеми кандидати. Ако проследим хронологията на предизборната кампания, която Галевите проведоха блестящо от арестантските си килии, без да си мръднат пръста, ще стане ясно колко дълга е веригата от техни пиари. Първа бе Софийска градска прокуратура, която внесе делото срещу братята в Софийски градски съд. Похвално е бързото разследване и изготвянето на обвинителния акт. Значи можело да се работи в срок. Можело, но само по избори. Когато искаш да се отървеш от нещо, което заплашва да накърни репутацията на институцията. Така изготвеният обвинителен акт бе претърколен като горещ картоф в съда, откъдето тръгна голямото магистратско надцакване.

Застреляха в леглото Дончо от бандата на Тимур, четем в Дневен Труд.

“Ако беше влязъл в затвора, сега щеше да е жив.” Така говореха вчера съседи на 34-годишния Дончо Славов, събрали се пред блок 18 в кв. “Добротица” в Добрич. Точно в 8,44 ч вчера мъжът, осъден за участие в отвличане, бе открит застрелян с два куршума в главата в дома му в мансардата на блока. През февруари т.г. Дончо Славов се призна за виновен и бе осъден на 6 години и 5 месеца затвор за отвличането на 25-годишния Иван Иванов, който от януари 2006 г. е в неизвестност.
В затвора влязоха тарторът на бандата Тимур Куртсеид, който трябва да излежи 6 години и 11 месеца, и Петър Петров, отървал се с 4 години и половина решетки. Несъгласен с наказанието си, Славов обжалва и остана на свобода.
Атентат по план
Дончо заживял с втората си съпруга Яница и едномесечното им бебе в мансардата на блока. На долния етаж е домът на неговата овдовяла преди три години майка Мария. Всяка сутрин, докато не е станало горещо, Яница изкарвала количката с бебето на разходка и се връщали преди 9 часа. Вчера жената се прибрала и намерила Дончо Славов окървавен в леглото. Обадила се на “Бърза помощ”, но дошлият екип от медици само констатирал смъртта на мъжа. Пристигнали криминалисти и съдебни лекари, които установили, че Славов е бил прострелян два пъти смъртоносно в главата.

8000 вкарани в затвора за година, 9000 - пуснати на свобода, известява Новинар.

През миналата година в затворите в страната са влезли 8273-ма души. През същата година на свобода са излезли 9114 човека. Това сочи отчетът на Министерство на правосъдието, който беше представен вчера от министъра на правосъдието Миглена Тачева. Въпреки разликата, през последните години се наблюдавал сравнително еднакъв брой на затворниците. Миналата година броят на хората, които са попаднали зад решетките е бил по-малък. Тенденцията се дължи на факта, че все по-често наказанието пробация замества решетките. Осъдените на пробация били изработили 615 000 часа безвъзмезден труд. Сред напусналите зандана има 93-ма помилвани, 31 екстрадирани и 50 починали зад решетките. Според отчета затворниците са станали по-примерни. Все по-малко били нарушенията зад стените на местата за лишаване от свобода. Броят на бегълците също намалял. Миналата година те са били 46, а през 2007 г. са с 13 души повече.

Не даваш сухо на жена си - отиваш на съд, уведомява Монитор.

Нов термин - икономическо насилие върху членовете на семейството, ще бъде въведен с решение на министрите. Това ще стане чрез промените в Закона за защита срещу домашното насилие, които кабинетът ще гласува днес. Те обаче ще трябва да бъдат извършени от следващото Народно събрание. Съгласно новите текстове, формулировката на насилието ще бъде значително разширена, като към физическото, сексуалното и психическото насилие се добавят емоционалното и икономическото насилие. Тоест - финансовият натиск върху членовете на фамилията и неотпускането на средства за тях ще се приема вече за домашно насилие. Акцент в новите текстове е защитата на подрастващите. Така за домашно насилие спрямо дете ще се счита не само прякото посегателство върху него, но и върху други хора в негово присъствие.

Плащат болнични до 20 дни, оповестява 24 часа.

Парите, които се изплащат при болест, вече ще се получават за 20 дни. Досега българите трябваше да чакат поне месец. Новината съобщи вчера новият управител на Националния осигурителен институт Сотир Ушев. Той ще опита в следващите 4 години болничният лист да се подава директно от работника в НОИ, което ще ускори процедурата и ще намали опашките в института. В интервю за “24 часа” Сотир Ушев каза още, че увеличението на пенсиите от 1 юли е гарантирано. На тази дата всички възрастни хора ще получат с 9% скок на парите за възраст.

Замяна край морето разбуни Несебър, описва 24 часа.

В опит да бъде извършена сделка "на тъмно", от която общинският бюджет ще загуби над 8 млн. евро, заподозряха от партия ДЕЛА шефа на местния парламент Благой Филипов. "Ябълката на раздора" е терен от 12 дка в Новия град, предложен като обезщетение на "Феста холдинг", с цел да се откаже компанията от апетитните 23 дка в Стария град, предвидени за делфинариум. Ценният имот беше продаден на "Феста холдинг" преди 5 години, което предизвика остри полемики сред местните жители и организиране на подписка срещу строителството в Стария град. Общината дори пробва да развали договора, но безуспешно. След дълги битки съдът се произнесе в полза на частната компания. Вариантът "Феста" да склони на заменката е най- изгоден, смятат от общината. Неофициални разговори с бизнесдамата Петя Славова са проведени, потвърди кметът Николай Димитров, но за да стартират пригонори Общинският съвет трябва да даде картбланш, допълни той. Именно това предвижда докладната, внесена за следващата сесия, каза и шефът на местния парламент Благой филипов. От несебърската партия обаче заподозряха в сделката далавера.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4544 |15.06.2009 Пресата на 16 юни . 0| 4032 |10.06.2009 Пресата на 11 юни . 0| 4117 |09.06.2009 Пресата на 10 юни . 0| 4232 |08.06.2009 Пресата на 9 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads