Реклама / Ads
0| 4283 |16.11.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 ноември

.
Вестниците пишат за това, че двама ректори се борят за стола на Фандъкова; за разбунтувалия се Лечков от провинцията срещу София; за разсекретяването на газовите договори; за Ромео и Жулиета от Брусарци.
 

Двама ректори се борят за стола на Фандъкова, твърди Стандарт.

Двама ректори влязоха в дуел за стола на просветния министър. Шефът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ и настоящият зам.-министър Сергей Игнатов, който оглавяваше НБУ, са основните претенденти за овакантения от Йорданка Фандъкова пост. Това заявиха пред "Стандарт" източници от ГЕРБ. Лобито на столичните общинари натискало за Игнатов. Вторият център на властта в ГЕРБ - депутатите, пък лобирали за Легкоступ. За него се застъпила лично шефката на парламента Цецка Цачева, която преди време му била адвокат.
Като възможни варианти за просветен министър се завъртяха също кметът на столичния район "Красна поляна" Иван Чакъров, проф. Сава Гроздев от БАН и близката до Фандъкова общинска съветничка Малина Едрева. Техните шансове обаче били далеч по-малки.

Разбунтува се Лечков от провинцията срещу София, съобщава 24 часа.

Приключвам с толерантността към правителството и ще сезирам Европейската комисия за блокирания мащабен проект в Сливен, заяви вчера кметът Йордан Лечков.
Той протестира срещу писмо от екоминистерството, с което се спира конкурсната процедура за втория етап от водната градска система, финансиран по оперативна програма "Околна среда". Според кмета не е справедливо провинцията да работи за столицата. Екоминистър Нона Караджова отрече да има спиране на средства. По думите й Лечков поискал по-голям аванс от договорения с предишния екоминистър Джевдет Чакъров.

Трайчо Трайков: Ще разсекретим газовите договори, цитира Дневен Труд.


“Може да се разсекретят газовите договори на България. Със сигурност ще видим нещо в тази посока”, заявява в интервю за “Труд” енергийният министър Трайчо Трайков. “Разбира се, нещата са по-чувствителни, защото газът и газовите договори са брънка от най-различни конструкции, но трябва да има прозрачност. Дори не само в газовите договори, но и във всичко, свързано с тях по веригата”, допълва министър Трайков. Според него по-важното министерството да престане да бъде разглеждано като разрешител на кризисни ситуации, а като на регулатор на процесите в икономиката.

Първи протест срещу властта, оповестява Дума.


Енергийният министър Трайчо Трайков да слезе при протестиращите работници от "Кремиковци" настояваха около 200 металурзи пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вчера. Никой от ведомството обаче не откликна на настояването за разговор. Председателят на синдиката "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов обясни, че служителите на комбината са против ликвидацията му и че единственият вариант е приемане на оздравителен план и запазването на три вида производство, които не замърсяват околната среда - стоманодобивно, Завода за непрекъснато леене на стомана и Стан 1700 - за горещо валцуване. Според Людмил Павлов "Булгаргаз" и НЕК имат реален шанс да станат мажоритарен собственик в "Кремиковци" и да бъде одобрен оздравителен план за комбината. Синдикалистът каза, че така ще се запазят близо 3000 работни места. Не може за поредна година да се твърди, че единственият изход от ситуацията е ликвидацията, заяви той и упрекна министър Трайков в обслужване на частни интереси заради изказването му, че "единственият изход за комбината е ликвидация". Според сметките на КТ "Подкрепа" за една година 4000 души вече са напуснали "Кремиковци".

Общинските бюджети през 2010 г. : По-малко пари за ремонти и чиновници, информира Дневник.

Отлагане на инфраструктурни проекти, проблеми с поддържането и зимното почистване на пътищата, съкращаване на администрация. Така ще изглежда 2010 г. за общините според допитване на "Дневник" до кметове. Причината са намалените с над 200 млн. лв. държавни субсидии в проектобюджет 2010, който за пръв път от няколко години ще разпределя по-малко средства в сравнение с предходните години. Най-засегнати ще са малките и средните общини, в които собствените приходи са незначителни и които разчитат най-много на държавните субсидии, прогнозираха представители на местната власт.

Харчим повече за цигари и алкохол, отколкото за здраве, сравнява Новинар.

Кризата накара българинът да пести от дрехи и обувки, но не и от цигари и алкохол. Такива изводи могат да се направят от данните на националната статистика, огласени в понеделник. Българите харчат повече пари за цигари и алкохол, отколкото отделят за здравеопазване. През септември всеки българин е похарчил за цигари и алкохол средно по 14 лв. За здраве обаче той е отделил средно 12,80 лв. Харчовете на домакинствата през този месец за пушене, пиене и здраве са се увеличили с над 10 процента в сравнение със септември миналата година, сочат данните.

Мамят по GSM-а и с ваксина за 300 лева, надушил е 24 часа.

“Ваксина” срещу свински грип продават телефонни измамници от Горна Оряховица. Определят среща, на която срещу суми от 170 до 300 лв. предават пакет с ампули. Оказвали се извлек от женшен, витамин С, течен аналгин. Само за няколко дни са регистрирани 2 такива измами, а други 3 били предотвратени. У нас няма ваксина срещу новия вирус. “Не се хващайте на уловки, за профилактиката се консултирайте с лекари, а не с непознати по телефона”, съветват полицаи.

Цял ден на училище до седми клас, четем в Монитор.

Децата до седми клас ще ходят целодневно на училище. За това се разбраха вчера премиерът Бойко Борисов и представители на неправителствени организации, обединени в "Национална мрежа за децата". Идеята е в близките 4 години да бъдат обхванати децата до 4-ти клас, а до 8 години и седмокласниците да бъдат заети по цял ден в класните стаи. В момента обучението по цял ден е факт само в някои от средищните училища, където децата пътуват всеки ден. Промените трябва да бъдат заложени в новия Закон за училищното образование.
Да бъде отменен Законът за борба с противообществените прояви, е друго искане на неправителствените организации. Така децата до 14 години няма да подлежат на наказателна отговорност, а само ще бъдат обект на закрила. Интернатите и поправителните училища ще трябва да бъдат затворени. В тези институции се забавя развитието на децата и те се отглеждат при много лоши условия, заяви Георги Богданов от "Национална мрежа за децата".

Ромео и Жулиета скочиха под влака претърнати, описва Дневен Труд.

Невъзможна любов накара кметската дъщеря Албена Димчова (16 г.) и бедното ромско момче Цветан Мирчев (15 г.) да се хвърлят заедно под влака край гара Брусарци, Монтанско, в неделя призори. Когато локомотивът на тежащата 223 т композиция приближил, двамата се прегърнали и се метнали на релсите. Красивата Албена загинала на място. За живота на приятеля й Цветан все още се борят в ломската болница. Той е с тежка черепно-мозъчна травма и натрошени ръце. Неговите родители продали хамбара си, търсейки пари за лечението му.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3992 |15.11.2009 Понеделнишката преса на 16 ноември . 0| 4157 |12.11.2009 Петъчната преса на 13 ноември . 0| 3972 |11.11.2009 Пресата на 12 ноември . 0| 4057 |10.11.2009 Пресата на 11 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads