Реклама / Ads
0| 3911 |17.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 октомври

.
Вестниците пишат за разцепването (?) на тройната коалиция; за "митичните" 650 лв учителска заплата; за това ще пусне ли кабинетът магистрала "Тракия".
 

650 лева за учител – да, ама не, гадае Дневен Труд.

Правителството прие офертата на учителските синдикати за средна заплата от 650 лв. до 1 юли догодина (46 % повишение). Но за кратко! Само 3 часа по-късно профсъюзите заявиха: “Заблудихме се! Дайте 789 лева”. Научили какви ги вършат водачите им, стачкуващите учители от цялата страна пращаха гневни факсове до КНСБ и КТ “Подкрепа”. “Ще ви изгоним с камъни от митинга на площада”, пишело на някои от тях. В същото време 45 700 медицински сестри, лаборанти, санитари и рехабилитатори обявиха, че от декември също излизат на улицата. Защото искат заплати като учителските. Повишението трябвало да е със същия процент, като този, извоюван от педагозите.

Синдикатите вдигнаха мизата, добавя Стандарт.

Синдикатите вдигнаха мизата за учителските заплати. Те отказаха предложението на премиера Сергей Станишев, който обеща даскалите да взeмат по 650 лева до юли догодина. Само преди седмица синдикалната лидерка Янка Такева и хората й тръбяха, че това е минимумът, който искат. Час след като гръмна новината за офертата на кабинета и очаквания скорошен финал на стачката, учителите пак се вдигнаха на крак. "Не приемаме предложението на Станишев", викаха те. "Протестите продължават. Искаме по 789 лева средно за педагозите и 427 лв. за чистачките и библиотекарките", заяви Янка. Премиерът обаче не знаел за тези цифри. "Не сме ги споменавали на срещата си с него, защото е въпрос на елементарни сметки и решихме да не занимаваме Станишев с тях", призна Такева.

Заплати срещу съкращения, анализира Дневник.

По-високите заплати трябва да вървят със съкращения - това е обобщеният извод от изказванията на независимите наблюдатели на хода на преговорите. Анализаторите и представителите на бизнеса отбелязват, че нивата на възнагражденията на учителите са значително по-широко коментираната тема, отколкото стратегиите за преструктуриране, а би следвало двете да са обвързани. "Увеличението на възнагражденията не може да бъде самоцелно. Синдикатите трябва да отговорят с ангажименти към преструктурирането, оптимизацията и модернизацията на образователната система" - така коментира последното развитие на преговорите изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. "Трябва да се намери вътрешен ресурс за увеличаване на възнагражденията, а не да се помпа инфлацията", подчерта той. Иванов припомни ангажимента, поет от бизнеса, да стане гарант на реформите и да осигури заетост на учителите, които ще се наложи да бъдат съкратени. Повишаването на учителските заплати с толкова голям процент не би създало напрежение в макроикономическата стабилност само ако е съпроводено със съкращения, предупреди и ръководителят на отдел "Анализи" в "Елана" Цветослав Цачев. Те ще увеличат натоварването на учителите и ще стимулират повишаването на производителността им. Това ще е знак и за останалите сектори, че няма да получат по-висока заплата, ако организират стачка, а ако все пак го направят, ще трябва да се примирят със съкращения, продължи той. Така ще се прекъсне и опасната спирала на стачки и искания за по-високи заплати, по която страната тръгна в последните месеци, каза анализаторът 

Венцеслав Димитров: Кабинетът да даде още 100 милиона за заплати, цитира 24 часа.

“Двете страни са длъжни да намерят компромис, но вината за ескалирането на исканията е на правителството и на ресорния министър. Още в началото трябваше да са готови с компромисите, а не да мислят как да надприказват стачниците” заявява в интервю за “24 часа” президентският съветник Венцеслав Димитров. Според него част от държавата не функционира, децата не учат, родителите не ходят на работа или ако ходят, са с единия крак вкъщи. Истината е, че правителството е изненадано и объркано и няма идея какво да прави. А създадената ситуация беше придвидима, тъй като увеличението на редица цени беше очаквано. Според Димитров 100 милиона повече за заплати няма да изядат излишъка. Той ще намалее незначително. Нито ще причинят хиперинфлация, тъй като тези пари вече са събрани в хазната, и то най-вече поради натрупаната инфлация.

Кабинетът може да пусне в четвъртък "Тракия", предполага Дневник.

В четвъртък се очаква правителството да вземе окончателното решение за влизането в сила на концесионния договор с българско-португалския консорциум за строителството на магистрала "Тракия". Това заяви още в началото на месеца министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, след като премиерът Сергей Станишев обяви, че Европейската статистическа служба (Евростат) е одобрила и анекса към договора. В официално обявения дневен ред на кабинета точката не фигурира, но е възможно решението да бъде взето като извънредно, обясниха експерти. Ако това се случи, строителството на магистралата може да започне най-рано през февруари догодина. Причината е, че компаниите в консорциума трябва да осигурят финансиране в тримесечен срок. Преди седмица организацията "Трансперънси интернешънъл" обяви, че е сезирала Европейската комисия с искане за публичност на договора и анекса за "Тракия".

Тройната коалиция се разцепва, оповестява Новинар. 

Нова парламентарна опозиция се подготвя след изборите, научи "Новинар". Депутати от НДСВ обмислят да се присъединят към опозицията. Действията им са пряко свързани с кризата в управлението на тройната коалиция. Приветствам идеята за формиране на нова парламентарна опозиция, заяви лидерът на СДС Пламен Юруков. И добави, че най-ранният възможен срок за обсъждане на тази идея е след местния вот този месец. "Правителството може да си отиде с чест, като каже: Не може едно лявоцентристко управление да провежда дясна политика." Така коментира депутатът от царската партия Атанас Щерев слуховете, че се подготвя нова парламентарна опозиция - алтернатива на тройната коалиция. Според него няма никаква друга алтернатива за България освен дясно управление. "Това е моята мечта", допълни народният представител.

Шест на сто по-скъп живот за тримесечие, съобщава Дума.

За последното тримесечие издръжката на живот е поскъпнала с шест процента, а годишното нарастване септември 2006-2007 г. е 13,5 %. Това отбеляза Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на брифинг в КНСБ вчера. Томев представи изследване на "Евростат", според което ценовият шок в България е следствие от драстичното повишаване на цените с 9,3 % за август 2006-2007-а, докато за ЕС то е 1,9 %. Хранителните стоки са завишили цените си 24 % в страната, а в еврозоната с 2,7 %. Повишаването на цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия за тримесечието е 9,8 % по данните на ИССИ. Пшеничното брашно е поскъпнало с 55 %, белият хляб с 50,4 %, а хляб "Добруджа" с 45,2 %, сочи синдикалното изследване. Рекорден е скокът на яйцата с 49,3 %; на пазара те достигат 0,24 ст., отбеляза Томев. В групата на млечните продукти завишението е 24,3 %; цената на олиото е нараснала с 44 %, а месото и месните продукти са се завишили с 6,7 %, като най-голямо е увеличението на пилешкото месо. Любен Томев отбеляза, че в нехранителния сектор и услугите, където средното нарастване е 2,8 %, най-скочили са цените на електроенергията за бита - със 7,3 % и на брикетите - с 19,8 %.

Лондон върна имотите на вдовицата на Самоковеца, информира Новинар. 

Имотите на покойния Константин Димитров- Самоковеца в Лондон, които бяха запорирани през март тази година, са върнати на вдовицата му Ангелина. Адвокатът й е бил в столицата на Великобритания, за да прeведе по сметките й 150 000 запорирани паунда и да освободи един от апартаментите, който се намира в луксозния лондонски квартал "Кенсингтън". Не знаем нищо за това, каза шефът на сектор "Международна правна помощ" към Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Михов. Изненадан бе и шефът на отдел "Борба с корупцията" Бойко Найденов. Прокуратурата е изпратила всички документи, които магистратите от Острова са поискали от българските си колеги, за да бъдат запорирани имотите и авоарите на Ангелина Димитрова, каза Михов.

Доктори опоскаха “Пирогов” до кокал, четем в Стандарт. 

Кражби на оборудване, финансови злоупотреби, семейни афери - скандал след скандал разтърсват "Пирогов" месеци след стачката. Преди ден новият шеф на Института за спешна помощ доц. Димитър Раденовски огласи и доклад за финансовото състояние на болницата, според който тя е затънала в дългове. Средно по 15 млн. лева борч годишно трупа "Пирогов". А все още не са запълнени всички дупки, през които институтът се източва. Краде се всичко - от документи до скъпо оборудване. Пирогов" има нужда от сериозно лечение. Тя е във финансов колапс, след като през последните години се е развивала на автопилот. Това стана ясно от доклада за развитието на болницата от 2003 г. насам, изготвен от новия директорски борд в лечебницата. Директорът доц. Димитър Раденовски обяви, че "Пирогов" има нужда от спешна финансова инжекция в размер на 12,5 млн. лв., за да се предотврати фалитът и да продължи да обслужва пациенти.

Софийският боклук стана европроблем, информира Дума.

Еврокомисарите откриха процедура срещу България заради неправилно прилагане на директива 2006/12 във връзка със състоянието на управлението на битовите отпадъци на Столична община, стана ясно вчера. Заради нарушения на общностното право Колегиумът на Европейската комисия (ЕК) взе решения за откриване на общо 6 процедури срещу България. С процедурите се закриват и 18 случая, които са проверени, но по тях не са открити нарушения. Както беше известно, от началото на седмицата страната ни не е изпълнила задълженията си по "Промяна на климата", като не е направила необходимото за предоставяне на достатъчно информация за прогнозите и мерките във връзка с мониторниг на парниковите газове и прилагане на протокола от Киото. Предложени сме за санкциониране и по клауза "Универсални услуги" - заради забавяне на въвеждането на общия за ЕС телефон 112 за обаждания по спешност. Страната ни ще търпи санкции и за неприлагане на регламент 2252/2004 за въвеждане на биометрични данни в паспортите на българските граждани. Открити са и процедури за несъответствие в законодателството относно изискването за гражданство на нотариусите. Предстои ни да търпим санкции и по клауза "Пристанищна дейност" - заради несъответствие при транспониране на директивата за пристанищните съоръжения при приемане и предаване на отпадъци от кораби. ЕК отложи старта на официалната процедура срещу България във връзка с неизпълнение на ангажиментите по програма НАТУРА 2000. Комисарите тепърва ще се запознаят с новия списък с 27 защитени територии, одобрен преди дни от правителството. Ако преценят, че обхватът му отново не е достатъчен, ще пристъпят към санкции.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3944 |16.10.2007 Пресата на 17 октомври . 0| 4082 |15.10.2007 Пресата на 16 октомври . 0| 4181 |10.10.2007 Пресата на 11 октомври . 0| 4704 |09.10.2007 Пресата на 10 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads