Реклама / Ads
0| 3930 |17.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 18 септември

.
Вестниците пишат как премиерът виси на незаконен лифт в Рила; за хазната, която може да "изгори" със 153 млн. лв.от БТК; за списък на богати, които не плащат парно; за това как зорлем вкарват студенти в СУ.
 
И Кушлев подхвана парите на Вальо Топлото, съобщава Монитор.

Комисията „Кушлев" ще поиска конфискацията на милионите на бившия шеф на „Топлофикация" Валентин Димитров. Шестте милиона на Топлото, които той бе скрил в австрийска банка, са първата цел. За тези пари той беше осъден на 5 години затвор от Софийския районен съд. Магистратите признаха, че като управител на фирмата „Промаркет" е „забравил" да декларира транзакциите с милиони в чужбина. В момента защитата на бившия шеф на парното обжалва решението на Районния съд пред по-горна инстанция. Все още не е насрочена датата за първото заседание по това дело. Ако бъде признат за виновен и от Софийския градски съд, Вальо Топлото ще влезе в затвора. 

Премиерът виси 40 мин. на незаконен лифт, информира Дневен Труд.

Министър-председателят Сергей Станишев вися 40 минути в повреден кабинков лифт над Рила. При рискована спасителна операция кабинката му бе върната ръчно назад и никой не пострада. По-късно се оказа, че лифтът към спортния център “Картала” край Благоевград не само е повреден, но и незаконен. Той бил пуснат без разрешение от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Еколози от коалиция “За да остане природа в България” още в началото на седмицата изпратили писмо до Станишев, в което го предупреждавали да не се качва на незаконен лифт. Кабинките пък били втора употреба.

Съдии пазят обвинени по аферата "САПАРД", цитира Сега. 

Странни основания са си намерили съдии от Софийския градски съд, за да откажат запори и възбрани по прословутото дело за източените 7 млн. евро от програма САПАРД, заяви главният инспектор към ВСС Ана Караиванова. По делото обвиняеми са група бизнесмени начело с Марио Николов. Разследван бе и президентският спонсор Людмил Стойков, но делото за източването на средства срещу него бе прекратено. Инспекторите на ВСС провериха всички преписки и дела от критичния доклад на ОЛАФ, който бе посветен основно на фирмите около Стойков - Николов и протекциите им от властта. "Ще кажем на шефа на СГС Светлин Михайлов да обясни на съдиите си да прилагат еднакво закона и да го научат", допълни Караиванова 

Хазната “гори” със 153 милиона лева от БТК, разкрива Дневен Труд.

153 млн. лева от цената на БТК по приватизационния договор от 2004 год. все още не са платени. Според контракта в хазната трябва да влязат част от парите от препродажбата на телекома на “AIG кепитъл Партнърс” през м.г. Бившият собственик “Адвент обаче отказва да внесе парите и държавата обмисля да заведе дело срещу него. Това вероятно ще се случи идния месец. От сряда де факто собственик на българския телеком е американското правителство , което придоби 80 % от акциите на закъсалата AIG.

 Бутат кина, вдигат молове, твърди Стандарт.

Култови столични кина ще бъдат бутнати заради молове. Собственикът на “Сердика”, “Европа палас”, “Изток” и “Урвич” Георги Крумов спешно продава салоните. За тях вече се издействат новите разрешителни. Гигантски търговски център ще изникне на мястото на “Сердика” в центъра на София. Подземният му гараж ще бъде за 234 коли. Кино “Изток” ще бъде разрушено заради мол върху площ от 14 хиляди кв.м. “Европа палас” пък е отдадено на италианска модна верига. Няколко чужди компании искат и бившето кино “Урвич”.

Зорлем вкарват студенти и в СУ, гневи се Дума. 

За рекордно много специалности Софийският университет обяви допълнителен прием на студенти тази есен. Докато преди години извънредно класиране се налагаше само заради няколко свободни бройки в 1-2 дисциплини, през настоящата кампания останаха незаети места в 17 специалности. Недостиг на студенти има за първи път в дисциплини като руска филология, математика, приложна математика, математика и информатика, статистика, теология. Традиционно свободни места останаха и за педагогика, физиката, инженерна физика, ядрена техника и енергетика, астрофизика, метеорология и геофизика, физика и информатика, медицинска физика, химия, химия и информатика, ядрена химия, инженерна химия и съвременни материали. Това са все специалности, важни за икономиката ни. От СУ уточняват, че приемът е за кандидати на вуза, незаписани в други специалности след окончателното класиране, а също и за младежи, положили успешно съответните изпити в други висши училища. Кандидатстването за допълнителните места може да бъде с оценки от конкурсните изпити или от матури по съответните предмети, положени през 2008 г. Подаването на документи е до 24 септември 

Всяка трета фирма е извън закона, коментира Стандарт.

Всяка трета фирма нарушава закона. Това твърдят специалисти от Института по пазарна икономика и “Отворено общество”. При брутен вътрешен продукт за настоящата година от 63 млрд. лева, това значи че не се плащат данъци върху 21 млрд. лв. Укриването на осигуровки е най-честото нарушение на бизнеса. Само в строителството и туризма по това перо се губят близо 2 млрд. лева всяка година. Според официалните статистики заплатите на майсторите и сервитьорите са 300 – 350 лв. Реално обаче те взимат поне три пъти повече.

Списък с богати, които не плащат парно, направили от “Топлофикация”, пише "24 часа".

Списък на хора, дължащи за парно по 20 хиляди лева и нагоре, носил в чантата си шефът на столичната топлофикация Петко Милевски. Имам такива примери – наш клиент получава доход от 20 хиляди лв. на месец, паркирал пред блока пет коли, а е задлъжнял с 21 хиляди, каза Милевски. Той отказа да отвори чантата си, защото щял да издаде лични данни. Само каза, че тестето с имената на богатите длъжници било 20 страници. Много от тези хора са по кориците на списанията , уточниха хора от топлофикация.

МВР следи незаконно кой с кого говори по мобилния телефон, съобщава "24 часа".

Без никакво законово основание и разрешение спецслужбите са искали и получавали от мобилните опаратори разпечатки за телефонните разговори на хиляди българи. Това стана ясно на заседание на парламентараната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Всички депутати били единодушни, че в момента не е регламентирано кой има право да изисква такива разпечатки и как се съхраняват те. Това било намеса в личния живот и можело да се използва недобросъвестно. Те не са СРС и за да бъдат извадени, не е необходима санкция на съдия, обясниха парламентаристи.

Социалистите не дават да се осъди тоталитаризма, свидетелства Новинар.

Около четири часа продължи дискусията в Народното събрание по проекторешението за подкрепа на идеите, залегнали в Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни тази година. Както и миналата седмица от БСП се опитаха да отложат вкарването на декларацията в дневния ред на парламента, но в четвъртък документът ще бъде гласуван, благодарение на НДСВ и ДПС, които подкрепиха опозицията. Хората на Сокола веднага след депутатската ваканция заявиха, че ще подкрепят Пражката декларация "защото става дума за принципен въпрос като възродителния процес". В декларацията се предвижда 23 август - денят на съглашението между Хитлер и Сталин, да бъде обявен за ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Индустрията се изправя пред шоково поскъпване на газа, тревожи се Дневник.

На фона на поевтиняващия от три месеца петрол на международните пазари за българската индустрия се задава най-голямото поскъпване на природния газ през тази година. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля повишение от 1 октомври с повече от 15%, като вероятно то ще е с 18 на сто, научи „Дневник“. Досега най-сериозно бе поскъпването на цената през април, с малко над 13%. Представители на бизнеса определиха като шоково планираното увеличение на горивото. Регулаторът ще ореже наполовина поисканото от „Булгаргаз“ 36.5% увеличение, за което компанията монополист се мотивира с поскъпването на мазута и газьола през последните девет месеца. Срокът е записан във формулата за формиране на цените в договора с „Газпром“.

Финансовата криза - по-лошото предстои, предрича Пари.

Когато миналото лято се разрази кризата с ипотечните кредити, някои анализатори припомниха за Голямата депресия от 1929 г. Подобни аналогии се правят, защото кризата с високорисковите ипотечни кредити оказа сериозно негативно влияние върху финансовия сектор, но нищо повече. Анализаторите смятат, че най-лошото тепърва предстои.

Икономисти и банкери съветват сега да не се теглят кредити, предупреждава Сега.

Макар че кризата на финансовия пазар в САЩ няма да се отрази пряко и със същата сила на българската финансова система, най-добре е поне временно българите да се въздържат от теглене на кредити. Това посъветваха вчера видни наши икономисти и банкери. Основната причина е, че се очаква лихвите по заемите да се покачат. "Лихвите вече са се повишили с около процент и половина за последната година. Ако все пак някой реши да тегли кредит, трябва да има ясна идея за какво ще използва парите и да е сигурен, че ще спечели от това", коментира бившият финансов зам.-министър Георги Кадиев. "Банките, които са собственост основно на западноевропейски банки, ще започнат по-трудно да набират паричен ресурс от финансовите институции майки и от международните пазари, за да го вкарат в България. Това ще ги принуди да търсят ресурс на българския пазар, т.е. да вдигат лихвите по депозитите, което ще доведе до вдигане на лихвите и по кредитите", обясни той.  

Бен Бернанке изправи на нокти фондовите пазари, описва Пари.

Федералният резерв разочарова брокерите и фондовите пазари, след като реши да запази основния лихвен процент на 2%. Управителят на Фед Бен Бернанке смята, че растежът на щатската икономика е застрашен и инфлацията ще продължи да бъде враг номер едно.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4032 |16.09.2008 Пресата на 17 септември . 0| 4055 |15.09.2008 Пресата на 16 септември . 0| 4051 |14.09.2008 Понеделнишката преса на 15 септември . 0| 3825 |11.09.2008 Петъчната преса на 12 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads