Реклама / Ads
0| 4105 |18.12.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 декември

.
Вестниците пишат как царят нахъсва жълтите за следващия вот; за българите, които заливат света с фалшиви антики; за новите посредници, които "Топлофикация" иска да наложи на абонатите; за кървавата сватба № 4 на тв журналистката Миглена Ангелова.
 

Царят нахъсва жълтите за следващия вот, отбелязва Новинар.

Новата цел на НДСВ е доброто представяне на изборите през 2009 година, стана ясно след редовната среща на софийската организация на царистите, на която присъства и лидерът им Симеон Сакскобургготски. Жълтите са обсъдили още "отварянето" на партията към хората и привличането на съмишленици за либералната идея в България. Според царя изключително важно било партията да привлече повече млади симпатизанти. България се нуждае от организация като НДСВ, която внесе толерантност и стабилност в политическия живот у нас, обяснил Сакскобургготски.

НДСВ ще подменя зам.-министрите си след Нова година, твърди Дневник. 

НДСВ обмисля след Нова година да си върне голяма част от постовете в изпълнителната власт и в парламента, които сега заемат отцепници или близки до тях политици. Това научи "Дневник" от източници в ръководството на партията и парламентарната група. Царистите вече са направили ревизия на лоялните представители във властта и обсъждат кои от останалите заслужават доверие и кои да бъдат отстранени. Според анализа всички зам.-министри са близки до напусналите НДСВ. Радикално настроени представители на жълтото ръководство настояват за тотална смяна на всички "предатели". Доста от зам.-министрите сигурно ще отгърмят, но няма да са всички, предположи високопоставен царист. По неофициална информация след празниците може да се очакват и смени на министри, които са се противопоставили на партийното ръководство. Това обаче щяло да стане след съгласуване с коалиционните партньори и е значително по-сложно, отколкото подмяната на по-ниския ешелон в изпълнителната власт. Според добре осведомени Симеон Сакскобургготски вероятно щял да иска от правителството да бъдат освободени образователният министър Даниел Вълчев и военният Веселин Близнаков. Засега обаче царят не е обявил дори и на най-приближените си категорично решение за промени в кабинета.

БСП търси червен Бойко Борисов, разбра Дневен Труд.

Червеният актив в столицата ще търси “своя Бойко Борисов”, се разбра след заседанието на Градския съвет на БСП в понеделник вечерта. Социалистите решили да направят “правителство на София в сянка”. В него ще влязат общинари от БСП и представители на браншови организации. Кой ще бъде “столичният кмет Бойко Борисов в сянка” ще се разбере на градската отчетно-изборна конференция в София през март или април, коментира лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров. Червените решили да използват отчетно-изборната кампания в партията, за да номинират отсега кандидати за бъдещите кметски избори. “Сянка на Борисов” ще стане един от тримата, събрали най-много гласове.

Царят на крака при Борисов, свидетелства Стандарт.

Симеон отиде на крака при Бойко Борисов. Царят се отзова на поканата на кмета и се появи на коледния купон на общината, който Борисов заформи в сградата на Националния исторически музей в Бояна. Сакскобургготски изкара няколко минути в приятна раздумка с домакина си, след което си побъбри с още няколко от гостите и напусна Бояна. В знак на уважение пък Борисов започна речта си на купона с обръщението "Ваше величество". Освен Симеон, на купона дойдоха омбудсманът Гиньо Ганев и финансовият министър Пламен Орешарски.  Междувременно лидерът на СДС Пламен Юруков се врече във вярност на ГЕРБ. Той прогнозира бъдеща коалиция между СДС и ГЕРБ на вчерашното заседание на ръководството на синята партия в Плевен. Юруков обяви също края на "свободното падане" на партията и окуражи своите, че оттук насетне формацията ще върви все нагоре. За целта щяло да бъдат направени сериозни структурни реформи.

Пазарлък отлага за 2008-а съдебния инспекторат?, чуди се 24 часа.

Изборът на инспектората, който да следи за работата на съдебната система, може да остане за януари, съобщиха депутати от мнозинството. Точката ту се появяваше, ту изчезваше от дневния ред на НС заради забуксувалите преговори с царистите и отцепилите се от НДСВ. До късно снощи не бе ясно дали се е стигнало до решение, което да осигури мнозинство от 160 гласа за 11-имата инспектори, и точката да се гледа днес. “Ако не, няма смисъл да я вкарваме в зала и ще остане за след ваканцията”, обясниха леви юристи. До вчера следобед сметките показваха осигурени 156 гласа заедно с тези от БНС, който взе квотата на опозицията. БСП трябваше да има 4-ма инспектори, НДСВ - трима, а ДПС - двама. Общо номинираните са 18, като с поименно гласуване трябва да избере от тях 10 членове и главен инспектор. Точката бе в дневния ред за понеделник, но бе извадена при уговорка да се гледа до края на седмицата. Същия ден “по лични причини” се оттегли един от номинираните - жълтият депутат Минчо Спасов. Отводът му е свързан с основния залог в пазарлъка - шефския стол на Николай Свинаров във вътрешната комисия. НДСВ настоява да го заеме Спасов, защото не се полагал на “Българска нова демокрация”.

Скандали тресат общините ни, информира Дневен Труд.

Разкрития за далавери и нарушения в някои от големите общини от страната тресат държавата повече от седмица. Вече шести ден топновина са разкритията за софийската общинска фирма “Трамкар”. И нейния изпълнителен директор Христоско Вретенаров, който “взел” от касата на фирмата по последни данни около 1 млн. лв. След “Трамкар” обаче като лавина заваляха разкрития и в други общински дружества в София. Гръмнаха скандалите около “Озеленяване”, а в “Софийски пазари” се наложи прокуратурата да вика ключар, за да стигне до важна информация. В същото време сигнали и информации за злоупотреби “цъфнаха” и в други градове. В Пловдивновият кмет Славчо Атанасов е започнал проверка как са похарчени 19 млн. лв., вложени в изграждане на завод за преработка на отпадъците край с. Шишманци. Разследват се и договори за доставка на гориво за нуждите на кметството. В Бургас пък по сигнал на кмета Димитър Николов прокуратурата разследва как са изчезнали 80 000 лв. от общинското дружество “Обреден комплекс”, което организира погребения и сватби. Проверява се и къде са отишли 50 000 лв. от местното дружество “Благоустройство и комунално строителство” (БКС). На прокурор е даден и случай с незаконен паркинг, направен в общински терен. Вътрешен одит в община Враца разкри 4 случая на документна измама. Нарушенията били регистрирани в договори за продажба на общинско имущество.

659 894 400 лв. внасяме в ЕС, изчислява Дума.

Вноската на България в общия бюджет на Европейския съюз за 2008 г. ще бъде 659 894 400 лева. Това стана ясно вчера в пленарна зала при гласуването на бюджета за следващата година. 350 милиона повече от миналогодишните средства за здравеопазване и 470 млн. лв. - за образование, приеха депутатите. Парламентът прие приходите в бюджета за 2008 г. да бъдат 18,3 млрд. лв., а разходите - 17 млрд. лева. Прогнозата за брутния вътрешен продукт за следващата година се очаква да е 6,4 на сто. Средногодишната инфлация пък се очаква да е 6,9%. Излишъкът ще е 1 301 974 600 лева или 3% от БВП. Заложен е и резерв за непредвидени и неотложни разходи в размер на 489 000 000 лева. Заложените разходи в бюджета за 2008 г. са 10 075 523 400 лева. Депутатите ще продължат заседанието за окончателното приемане на бюджет 2008 днес. Предвижда се в бюджета да бъде записано, че максималният размер на дълга на България в края на следващата година не може да надвишава 11 милиарда и 800 милиона лева.

"Топлофикация" иска да намести нови посредници, съобщава Дневник. 

"Топлофикация - София" се готви да пусне нови посредници между нея и абонатите. Три-четири компании вече били готови да продават топлинна енергия. Договорите с доставчиците могат да бъдат подписани, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри на 7 януари новите общи условия за продажба на енергия. Схемата предвижда доставчиците да купуват енергията на едро от топлоснабдителното дружество на цени, одобрени от регулатора, и да я продават на гражданите. Сметките за парно ще се плащат на доставчика, а не на "Топлофикация". Ръководството на дружеството отрече, че с влизането на новите участници във веригата ще се обезсмисли дейността на фирмите за дялово разпределение. От "Топлофикация" казаха, че сега няма никакъв интерес от страна на гражданите да регистрират асоциации на етажната собственост и да купуват по-евтино парно.

Българи заливат света с фалшиви антики, пише Новинар.

Българите вече са най-добрите фалшификатори на антики, изненадващо съобщи вчера обвинителят от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. Групи от родни фалшификатори се трудели на територията на цялата страна и заливали с ментетата световния черен пазар на антики. Нашите са толкова добри, че дори световноизвестни експерти не могат да различат ментето от униката, твърди Соларов. Българите са се специализирали в дубликатите на старинни монети, които масово изнасят. Вътре в страната обаче те пробутват на богаташите и глинени съдове, които майсторски състаряват. В Наказателния кодекс липсва текст за санкция на фалшификаторите на антики, припомни прокурор Соларов. Възможно е българите вече да са изместили от световния черен пазар на антики най-големите производители на ментета от Италия, Турция и Ливан.

Обвинение за "Софийски имоти" до края на март, прогнозира Дума.

До края на март се очаква да бъде внесен в съда обвинителният акт срещу шефовете на "Софийски имоти" Тошко Добрев и Александър Шопов. Това казаха прокурорите Пламен Георгиев и Пламен Панайотов. Те потвърдиха, че има данни за връзки на обществени организации и партии с далаверите в общинската фирма. Става дума за тежки умишлени престъпления, за които наказателната мярка е над 5 години затвор, подчертаха прокурорите. Те дадоха пример с продажбата на магазини на бул. "Витоша", която е ставала чрез съвместни дружества. Другата страна в съвместното дружество със "Софийски имоти" е била фирма "Пекси". Тя е апортирала през 1998 г. хотел, който се оказва семейна вила по документи.

Мамят с размразени пържоли, разкрива 24 часа.

 Търговци ни мамят пред Коледа с дълбоко замразени пържоли, които размразяват и представят за прясно месо. Далаверата им носи по 1,50 лв. на кило, колкото е разликата между прясната и замразената мръвка. Ветеринарната служба в Хасково започна проверка по сигнали за засечени измами. Масови инспекции ще има в цялата страна. Размразеното месо много бързо потъмнява, по-отпуснато е и по-меко на пипане, твърдят специалисти.

Мъж № 4 на Миглена Ангелова сви фотоапарат, гардовете му бият журналист, описва Стандарт. 

С бой и кръв стигна до олтара тв водещата Миглена Ангелова. Четвъртата й сватба засенчи всички останали по скандали и зрелища. За да я скрият от журналистите, гардове на младоженеца Живко Чакракчиев пребиха фоторепортера Тони Шаварш. Мелето стана пред вратите на търновския храм "Свети 40 мъченици". Там водещата на "Искрено и лично" се врече във вечна вярност. Шаварш, който работи за в. "Експрес", успял да щракне булката и се прибрал в служебната кола. Изневиделица младоженецът отворил вратата, грабнал фотоапарата и го отнесъл. Тони хукнал да го гони, но бил повален от охраната на Чакракчиев. "Ритаха ме в главата", разказа пред "Стандарт" фоторепортерът. След боя той отишъл в местната болница, а младоженците - на купон в Арбанаси. Случаят е даден на прокуратурата, заявиха от полицията.

Мъгли по Бъдни вечер, сняг за Нова година, прогнозира 24 часа.

В началото на коледната почивка мъглата може да обърка плановете на решилите да пътуват. Най-гъсти ще са на Бъдни вечер. По планините обаче ще е слънчево и приятно, със сравнително високи за сезона температури - между 2 и 7 градуса. Вятърът ще е съвсем слаб. Това съобщи вчера синоптикът от TV-MET Петър Янков. По поречието на Дунав, в ниските части на Горнотракийската низина и в някои котловини на Югозападна България температурите през деня ще са около и малко над нулата. По Черноморието, в Предбалкана и по планините ще е предимно слънчево и значително по-топло. На 25 и 26 декември мъглите ще се разсеят и ще можем да се порадваме на повече слънчеви часове. В населените места пък минималните стойности на живака ще са между -4 и 1 градуса, а максималните ще достигнат до 5-10 градуса. Натрупаният сняг ще се стопи. Краткотрайно разваляне на времето в планините се очаква на 26 декември. На 27-и ще задуха силен вятър. По най-високите била и върхове скоростта му ще бъде по-висока от 100 километра в час. За разлика от коледните празници на новогодишните няма да е подходящо за разходки в планината. Често ще превалява сняг, ще духа вятър, а билата и върховете ще са потънали в мъгли.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3984 |17.12.2007 Пресата на 18 декември . 1| 4202 |12.12.2007 Пресата на 13 декември . 0| 4414 |11.12.2007 Пресата на 12 декември . 1| 4290 |10.12.2007 Пресата на 11 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads