Реклама / Ads
0| 5020 |18.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 февруари

.
Вестниците пишат за Брюксел, дръпнал дявола за опашката; за протестите и вота на недоверие; за Филчев и източването на "Кремиковци"; за "голите" снимки на "Юлияна Дончева".
 

Брюксел дръпна дявола за опашката, разсъждава Стандарт.

Брюксел дръпна дявола за опашката с независимостта на Косово. Ситуацията в Европа и на Балканите излезе от контрол часове след обявяването на новата държава. Плановете на еврочиновниците излязоха криви. ЕС така и не стигна до обща позиция дали да признае самообявилата се държава. Очакваше се още в понеделник поне 20 държави да признаят от раз Косово. Но това не се случи. От ранни зори в Съвета на външните министри в Брюксел почнаха люти спорове. Кипър, Испания и Букурещ бяха непреклонни и отказаха да признаят самообявилата се за независима държава. Големите пък взеха да бият отбой. Германия каза, че ще помисли, Италия, която бе твърдо "за", заяви, че няма да признае Прищина. Страстите се нагорещиха до червено и дори плъзнаха слухове, че ЕС няма да може да излезе с обща позиция до края на деня и ще се наложи да се преговаря и през нощта.Брюксел задейства ефекта на доминото, коментираха наблюдатели. Най-радостно приеха създаването на Косово унгарците в Румъния, които обясниха, че ще използват този прецедент, за да си извоюват териториална автономия. А баските заявиха, че независимо Косово е "урок, който трябва да се следва" при решаването на "конфликти с идентичността".

Брюксел се изчерви от измами за над 1 млрд. евро, разкрива Дневен Труд.

Европа, която често критикува България за корупция и злоупотреби с еврофондовете, си призна финансови измами за над 1 милиард евро през 2006 г., съобщи кореспондентът на “Труд” в Брюксел Веселин Желев. Точно 1,143 млрд. евро от бюджета на Европейския съюз са били употребени неправомерно през 2006 г., сочи доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европарламента, който депутатите ще обсъдят днес в Страсбург. България фигурира в доклада с неправомерно изразходени 1,7 млн. евро. През 2006 г. страната ни не бе членка на ЕС и става дума за отчитане на средства, получавани от предприсъединителните фондове.

Масови протести ще съпровождат дебата по вота на недоверие, оповестява Дневник. 

Шествия, митинги, синдикални протести и политически сбирки може да блокират София от вторник до четвъртък, когато депутатите ще дебатират по внесения от всички опозиционни сили вот на недоверие срещу правителството заради корупцията. Очаква се във вторник и в четвъртък временно да бъде ограничено движението в центъра заради организираните масови прояви. Най-масови ще са проявите пред Народното събрание в четвъртък. В понеделник СДС, ГЕРБ, "Атака", ВМРО, "Ред, законност и справедливост", БЗНС, БНД и земеделците на Стефан Личев призоваха всички граждани да се включат в организирания от тях "общонационален митинг-шествие". От срещата на партийните лидери, подготвящи протеста, отсъстваше представител на ДСБ. От партията заявиха, че това е технически пропуск, защото те подкрепят и ще участват в демонстрациите. Останалите партийни председатели подписаха призив за общо участие в митинга под наслов "Най-после заедно", "Вън крадците от властта!" и "Предсрочни избори!" Те обявиха, че очакват над 200 автобуса с протестиращи от страната да пристигнат в столицата в четвъртък. На метри от площад "Народното събрание" от два дни вече функционира и "Щаб на обединената опозиция", който координира подготовката.

Слави Бинев: Филчев свързан с източването на "Кремиковци", цитира Новинар.

Бившият директор на "Кремиковци" Валентин Захариев, бившият главен прокурор Никола Филчев и бившият шеф на баретите Филко Славов, чиято частна фирма с години охранява комбината, са свързани с източването му. Това разкри в Страсбург евродепутатът Слави Бинев. Според него в момента се проверява информация, че Филчев и Славов са подбудители и организатори на убийствата на военния прокурор Николай Колев и на психолога на баретите Владо Димов. Бинев се обърна към евроинституциите да се намесят в решаването на казуса "Кремиковци", защото "правителството няма желание да се справи с тези огромни проблеми".

Вдигат лихвите на старите кредити, на новите - таксите, съобщава 24 часа.

Кредитите поскъпват, въпреки че официално нито една банка у нас не е обявила, че вдига лихвите. Граждани се оплакват на редакционния ни телефон, че вноските им растат, без да са информирани за това. Сайтът "Моите пари" пък категорично отсече преди дни - има скок с 12% при левовите заеми за дом. Впрочем шефовете на кредитни институции от доста време предупреждават, че заемите ще поскъпват, тъй като цената на финансовия ресурс расте - както у нас, така и в чужбина.

Бизнесът купува мозъци, пише Стандарт.

Бизнесът купува мозъци. Най-големите корпорации развръзват кесията си за наука. Те ще налеят пари в 4 високотехнологични центъра. В тях младите учени ще имат най-модерна техника и условия, за да разработват проекти. Това се договориха крупни работодатели с просветния министър Даниел Вълчев. Мозъчните центрове ще работят в областта на екологията, енергетиката, IT и биотехнологиите. Държавата ще осигурява помещенията за работа, а бизнесмените ще финансират научните изследвания. Екипът на Вълчев ще оценява разработките. Фирмите директно ще получават ноу-хау. Те ще взимат на работа младите учени с най-оригинални идеи. Отсега предприемачите им обещават космически заплати.

Ниски сметки за парно през януари, предрича Новинар.

Повече от половината сметки за парно за януари са под 100 лв., съобщиха вчера от „Топлофикация-София”. Очакванията на потребителите, че заради студеното време сметките им ще са много по-големи, не се оправдаха, става ясно от данните на топлинното дружество. Измерената температура за януари е била минус 1,6 градуса. Една четвърт от столичаните ще платят отопление между 100 и 150 лв. Едва 6 на сто от потребителите ще имат сметки над 250 лева. Според данни на "Топлофикация" през януари абонатите са изразходвали топлоенергия за почти 45 млн. лв., а потребената през декември миналата година е била за 43 млн. лв. От топлинното дружество съобщиха, че клиентите могат да проверяват сметките си за парно и по телефона, само трябва да знаят абонатния си номер.

С 20-25% по-яки сметки за ток и парно, приземява Дневен Труд.

55 градуса трябва да бъде температурата на топлата вода, която топлофикациите подават към своите абонати. Граждани обаче сигнализираха в редакцията на “Труд”, че напоследък водата на много места в столицата си е направо хладка и едва ли е повече от 40 градуса. В сметките обаче тази аномалия не се отчита. Всички плащат на база ползваното количество и необходимата енергия за неговото затопляне до определената по норматив температура. Евентуалното разминаване може да бъде открито едва след получаване на изравнителните сметки, което като масова практика се прави само веднъж годишно. Защото общият топломер в абонатната станция отчита точно, но неговите данни няма как да се съпоставят с реалната консумация на всеки отделен абонат. Потребителят има само дялови разпределителни устройства на радиаторите, но не и на водомерите за топла вода. Излиза, че така хората могат да бъдат ощетени или дори вече са. Защото разликата между необходимата енергия за затопляне на водата и реално подаваната се плаща от тях, но без да са ползвали услугата. Или най-малкото без да са я получавали с необходимото качество.

Миглена Тачева: Разводът за час не е екзотика, цитира Дума.

Разводът за един час не трябва да ни звучи екзотично. Това заяви вчера правосъдният министър Миглена Тачева в ефира на Нова телевизия. Тя допълни, че този метод съществува по цял свят, а и от доста години в България се говори за въвеждането на предбрачните договори. Тачева обясни, че тези договори улесняват разпределението на имуществото при евентуален развод, но разясни, че няма да са задължителни. Предбрачният договор би улеснил бързината на развода, но и сега няма пречка той да се осъществи дори за минимални срокове, каза Тачева, като уточни, че най-лесният начин е по взаимно съгласие. Залитнахме по отношение на следствието и ще се опитаме да го върнем на мястото, на което трябва да бъде, коментира още Тачева. Според нея много бързо трябва да се обсъди концепцията за Националната следствена служба и необходимостта от натоварване на следователите. Относно правосъдната система министър Тачева коментира, че ако преди системата е била по-репресивна, в момента трябва да се направи категоризация и адекватност на наказанията.

Почиваме евтино и в луксозни хотели, пише 24 часа.

Държавата плаща 15 нощувки и 5 процедури на ден по програмата за профилактика на НОИ. Все повече луксозни частни хотели в елитни курорти се включват в програмата за рехабилитация на Националния осигурителен институт. Това стана ясно след приключването на конкурса, при който бяха избрани 52 бази. Сред тях е СПА клуб "Бор", който е най-големият 4-звезден балнеокомплекс във Велинград. Собственост е на Стоян Гешев, притежател също на комплекса "Св. Спас" край езерото Клептуза в кв. Чепино.

Пловдив се развива с парите от балите, установява Дума.

Четири милиона лева от общо 47 е получила община Пловдив за софийските бали. Това съобщи вчера кметът на града под тепетата Славчо Атанасов. Парите са част от обезщетението, което държавата обеща на общината за 200 000 тона боклук на софиянци, които се караха на сметището край Цалапица. Държавата потвърждава ангажимента си да участва във финансирането на няколко инфраструктурни проекта в Пловдив, заяви кметът Атанасов, който вчера се срещна с транспортния министър Петър Мутафчиев. Сред проектите, за които държавата ще даде рамо, са разширението на Кукленско шосе и ремонтът на бул. "България". Атанасов и Мутафчиев са разговаряли и за продължението на околовръстно шосе от пътя за Асеновград до Скобелева майка. Основен проект за Пловдив е обновяването на Централната гара. В средата на март ще бъде обявен конкурсът за отдаването й на концесия, съобщи министър Мутафчиев. Той се съгласи с идеята на кмета Атанасов да се изгради автомобилен подлез под жп линиите. Така ще се разтовари трафикът в посока Север-Юг. Общинарите в Пловдив са готови със схемата за подлеза и до петък ще я предоставят в транспортното министерство, за да може бъдещият концесионер да го включи в проекта си за реконструкция на гарата.

Пиян забрави на къра 2-годишния си син, разказва 24 часа.

Пиян баща забрави на полето 2-годишния си роден син и се прибра вкъщи без него. 31-годишният пастир Иван Георгиев зарязал невръстния Божидар бос - само с чорапогащник и с лека дреха нагоре, на около 2 километра от Симеоновград, между местностите Табията и Мал баир завчера около 16,30 ч. Майката Таня Василева подала сигнал за изчезването на детето към 19 ч в полицейския участък. Цяла нощ 35 полицаи със следови кучета претърсиха район от около 10 квадратни километра, а вчера сутринта в издирването на детето се включиха и ловните дружинки на Симеоновград и Харманли.

Скандал с голи снимки, разкрива Монитор.

Бившата депутатка, настояща телевизионна водеща, Юлиана Дончева, се сблъска с неочакван проблем с голи снимки. Потенциалните й бизнес- партньори от Апенините, сред които личат имената на водещи италиански дизайнери, направили справка за нея в интернет… и попаднали на фотоси от "Playboy", на които е манекенката Юлиана Кънчева. Под тях, обаче пише Юлиана Дончева. Това доста ги озадачило. Ето какво разказа пред "Монитор" бившата депутатка: "Когато пуснеш името ми в българския Gogole на първа позиция излиза сайт с голи снимки на Юлиана Кънчева, под които пише моето име. То е написано там и във връзка с видео с любовни сцени от филма " La donna e mobile", в който участва тя. Лицето не се вижда, а пак е написано моето име. Това ме компрометира пред италианските дизайнери , с които преговарям, за да внасям дрехите им, а също и пред политицте на Апенините, с които общувам. Получи се много неприятно недоразумение. Писах до сайта да поправят името , но все още нямам отговор ", оплака се тя пред "Монитор". Репортер на вестника също разгледа сайта и се увери в думите на Дончева лично. Не за първи път бъркат зам.председателката на Новото време с Юлияна Кънчева- "Това да ме наричат манекенка ми излезе заради Юлияна Кънчева. Преди години някой журналист ни обърка и и така си ми остана", обясни Дончева

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4125 |13.02.2008 Пресата на 14 февруари . 0| 4273 |12.02.2008 Пресата на 13 февруари . 0| 4207 |11.02.2008 Пресата на 12 февруари . 0| 4251 |06.02.2008 Пресата на 7 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads