Реклама / Ads
0| 3962 |18.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 юни

.
Вестниците пишат за подновено разследване за убийството на Георги Марков; за спрени проекти на пътния фонд; за златото на Китов, уплашило кмета на Крумовград; за погнатите Томов и Гарибов.
 

Разследват Ал. Томов за кражба на 5 млн. евро, тръби Дневен Труд.

Софийска градска прокуратура е образувала вчера досъдебно производство срещу президента на ЦСКА Александър Томов и шефа на управителния съвет на клуба Александър Гарибов. Двамата ще бъдат разследвани за това, че са присвоили 5 милиона евро, дадени им аз управление от “Кремиковци” АД. “Абсурд! Не съм присвоил и стотинка. Чист съм и ще го докажа пред цялата Вселена”, заяви Томов на пресконференция в късния следобед вчера.

Властите да дават информация за важни договори дори да са търговска тайна, четем в Дневник.

Държавните институции да са задължени да разкрият информация за сключени от тях договори независимо дали тя е търговска тайна, в случай че това е от обществен интерес. Тези предложения за промяна в закона за достъп до обществена информация, внесени депутата от ОДС Мартин Димитров, вчера бяха приети от парламентарната комисия по администрация. Идеята е да се въведе принципът на "надделяващ обществен интерес" при предоставяне на информация. Макар текстовете вече да са приети от две парламентарни комисии - по администрация и по европейски въпроси, управляващите коментираха скептично предложението за ограничение обхвата на търговската тайна. Според тях това може да засегне интересите на бизнеса и да попречи за сключване на сделки. В закона за достъп до информация има много лошо тълкуване на търговска тайна и много лош запис на понятието, зад него се крият неподозирани събития, посочи Димитров. Например когато адвокати завеждат дело, за да разберат естеството на инцидента в АЕЦ "Козлодуй" от март 2006 г., им се отговаря, че това е търговска тайна, отбеляза той. Подобна е ситуацията с договорите с "Газпром" за природния газ, както и за магистрала "Тракия". Ето сега се разваля сделката за магистрала "Тракия", никой не знае обаче какви компенсации трябва да бъдат платени и какъв точно договор е подписан, добави Димитров. 

Скотланд ярд поднови разследването за убийството на Георги Марков, научил е Дневник.

Скотланд ярд поиска от България ключови архивни документи за убийството в Лондон на българския писател Георги Марков през 1978 г., както и възможността да разпита служители на бившата Държавна сигурност, научи "Дневник". Според неофициалната информация МВР и Националната разузнавателна служба вече са сезирани чрез следствието за предаването на архиви, имащи отношение към покушението. Така 30 години след случая с убийството на писателя чрез отравяне, станал международно известен като "Българския чадър", и 18 години след промените през 1989 г. Великобритания отново се връща към него. Експерти по случая обясняват активността на британските служби с две причини - едната е, че през септември изтича максималният 30-годишен давностен срок за водене на следствено дело в България. Другата е, че според тях документи по делото на Георги Марков могат да послужат за търсене на сходства с убийството на отровения с полоний през 2006 г. също в Лондон бивш служител на КГБ Александър Литвиненко. Британски детективи, натоварени с разследването, са посетили през май София и са заявили осигуряването на определени архивни документи на разузнаването от епохата на Живков, както и разпити на над 40 души.

Спряха 10 проекта на пътния фонд, установява Дума.

Финансирането на 10 проекта по програма ФАР, които е трябвало да се изпълнят от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и Министреството на регионалното развитие и благоустройството, е спряно. Това съобщи вчера националният ръководител, отговорен за средствата от ЕС, Димитър Ивановски. Стойността на проектите е 88,4 млн. евро, като решението е в резултат на получения на 16 юни т. г. окончателен доклад от KPMG България за извършения одит в пътния фонд. Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева, веднага препоръча на финансовия министър Пламен Орешарски да предприеме незабавни действия за предоставяне на документа на прокуратурата. В писмо до заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, който е ръководител на програма ФАР в МРРБ, Димитър Ивановски е задължил МРРБ да намери механизми за финансиране на проектите, така че да не спира реалното им изпълнение и да се съблюдават всички правила за инженерно-технически контрол. В доклада на KPMG се посочва, че въз основа на констатациите си одиторът е стигнал до извода, че не съществуват ясни доказателства за това как пътният фонд гарантира ефективното и ефикасното управление на проектите по отношение на отговорностите си в тръжните процедури и извършване на плащанията. Одиторите са посочили и потенциални ситуации на конфликт на интереси.  

София ревизира реституции, дава ги на прокурор, пише 24 часа.

Столичната община прави ревизия на реституциите и сезира прокуратурата за връщането на земи из София. Това обяви вчера главният архитект Петър Диков. Някои реституции са в противоречие на закона, особено в Студентски град и Младост, засякъл Бойко Борисов. “Прокуратурата ще прецени дали съдът трябва да отмени някои сделки”, обясни Диков. Във вторник Борисов е сезирал главния прокурор за сараите на Доган в Бояна. ДПС не спази 3-дневния срок да представи строителни книжа за 5 обекта в рамките на имота. Сокола не се е възползвал от “вратичката”, която законът давал допреди 2 г. 

Американският колеж и Втора немска - най-добри, отчита Дневен Труд.

Сериозно разместване в класацията на елитните училища настана след излизане на резултатите от матурите. Най-желаната от кандидатите - Немската гимназия в София, на която от няколко години се приписва първото място в списъка на елитните училища, е едва на шесто място в топ 10 на гимназиите с най-висок успех от матурата по литература (виж таблиците по-долу). Изобщо ги няма Първа и Втора английска, Френската, Испанската и Математическата. Класацията се оглавява от Американския колеж, което не е изненада, казват специалисти. Изненадата е 73-то училище в София, известно като Втора немска гимназия, следвано от езиковото училище в Пловдив и варненското 1-во училище. Учениците от община Челопеч са отличниците в държавата на матурата по литература - общият им успех е 5,34. Според класацията по общини двойкаджиите са в Кочериново - средно с 3,38. По училища класацията се оглавява от Техникума по подемна техника в София, където са изкарали 2,89.  

Златото на Китов уплаши кмета на Крумовград, съобщава Новинар.

Фотоизложбата “Златните съкровища на България” вдигна на крак зам.-кмета и партийните централи в родопския град Крумовград. Абидин Хаджимехмед, който замества излязлата в отпуска кметица Себихан Мехмед, побърза да упражни властта си и да забрани страшната експозиция. По думите му тя защитавала създаването на фабрика за добив на злато в община Крумовград, зад което стоят определени икономически интереси. В знак на протест срещу строежа на фабриката местните ръководства на БСП, ДПС, трима кметове и една неправителствена организация заплашили с "контрамитинг", въпреки че митинг в подкрепа на изложбата няма. Хаджимехмед предпочел да отмени всички прояви, вместо да рискува нарушаването на обществения ред в града си. Археологът проф. Георги Китов не можа да отговори с какво снимките на неговите находки биха могли да нарушат реда в Крумовград. Той е един от специалистите, поканени на провеждащата се в града международна среща “Културата на златото”, и неговите златни маски са важна част от изложбата. 

Пребийте петървасилевците*, предлага Калин Руменов в Новинар.

П.В. можеше да бъде пребит емоционално преди две години. Боят сега трябва да е за петървасилевците, които заслужават шамари за икономическата си некадърност. Защото продължават да работят на държавно, понеже е най-сигурно. И продължават да чешат мързеливо ташаци, докато другите имат пари за пички. БНТ, както и да го направи, винаги ще се осере. Ако предава европейско, П.В. ще го обърка. Ако не го купи – ще псуваме друг. Тази телевизия винаги ще излъчва кафявата картина на провала. Така както П.В. цял живот коментира един и същ мач. БНТ не е обществена телевизия, а национален циганин. Който продължава да не работи, но е трудно да го изгоним от къщата си заради непрокопсия. Оставяме му пари и въобще не гледаме как ги харчи. Питаме кога ще ходи на работа, но той е много болен. Примерно от рекламна недостатъчност. Ние знаем, че телевизионната медицина е напреднала и му даваме още пари за антибиотици. Циганинът си купува с тях ракия и разправя, че в аптеката са го прередили. Аз за този циганин повече не искам да плащам. Искам само да му тегля един бой, защото краде и лъже. Петървасилевците са идеалният отбор на мързела на държавна издръжка. В него има от проста цигания до висши чиновници. И всички трябва да бъдат пребивани редовно, ако откажат да играят по правилата. БНТ направи същото и вече не искам да я мисля. 

*Петървасилевците са събирателен образ и не визират конкретна личност. Всички прилики с такава са случайни и неуместни. 

Дилъри се гърмят, един умира, пише 24 часа.

Един мъж загина, а друг бе ранен в краката след престрелка между наркодилъри в дискотека "Малибу" в Златни пясъци 35-годишният Венцислав Маринов е убит, ранен е 30-годишният Иван Славов. В заведението имало десетки куршуми и гилзи поне от 5-6 оръжия, твърдят експерти. След инцидента били иззети пистолети и задържани 10-ина мъже. Вчера по обед 8 от тях все още бяха на разпит във варненската полиция. 

Нови пирамиди мамят безработни, описва Монитор.

Нови пирамиди мамят безработни граждани, обещавайки им примамливи работни места, високи заплати или бързо забогатяване, установи проверка на “Монитор”. Чрез различни схеми посреднически фирми събират незаконно такси от около 100 лв. за записване в техните регистри. Същите работят без лицензи и не дават никаква гаранция, че ще осигурят работа на безработните кандидати.В интернет компании фантоми залъгват хората с бързи печалби за милиони. “Бъдещите богаташи” трябва само да платят около 3000 евро, за да влязат в играта. Посреднически агенции за подбор на персонал масово мамят безработни граждани, обещавайки им срещу съответно заплащане примамливи длъжности и възнаграждения, установи проверка на "Монитор". Не само че голяма част от фирмите изобщо не намират работа на кандидатите, но и събират от тях незаконно суми, срещу които ги регистрират в базите си данни с безработни лица.

Отмениха плановите операции в “Шейново”, осведомява Стандарт.

Плановите операции за тази седмица бяха отменени без причина, заяви д-р Таня Андреева от новоизбрания борд на директорите в АГ болница "Шейново". Скандалът в лечебницата се завихри, след като Столичният общински съвет миналата седмица смени ръководството. Администрацията е пусната в отпуск, алармираха съветници. Вчера сутринта представители на градската управа успокоиха докторите, че болницата няма да се приватизира, нито ще се превръща в СПА център. Шефовете на клиники обаче са пратили писмо до здравната еврокомисия. Общината трябва да преразгледа решението си, защото не може да се сменят шефовете без каквото и да е основание, заяви доц. Здравка Богословова, която досега беше зам.-директор по лечебната дейност. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4145 |17.06.2008 Пресата на 18 юни . 0| 4148 |16.06.2008 Пресата на 17 юни . 0| 3870 |11.06.2008 Пресата на 12 юни . 0| 4270 |10.06.2008 Пресата на 11 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads