Реклама / Ads
1| 5012 |19.09.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 19 септември

.
Вестниците пишат за "пича", който трябва да оправи държавата; за бръмбарите при Станишев; за брюкселските противоречия между Тачева и Петков; за фантазирането на еврозаплати.
 

Хлапета към Станишев: Пич, оправи тая държава!, цитира малките 24 часа.

Служителите в чистотата вършат повече работа от политиците, твърдят малките звезди от “Това го знае всяко хлапе”. Тодор Живков трябва да е бил голям пич, щом е управлявал 30 години. Той е бил социалистически лидер. Хората много са му се радвали, без да знаят защо. Това са прозренията на Джем Деянов и Йоан Карамфилов от София - две хлапета на по 11 и 12 години, които ще гледаме и слушаме в предаването "Това го знае хлапе" по bTV. Явно "пич" им е любима дума за политици, защото отворковците посъветваха премиера Станишев: "Пич, оправи тая държава!". 

Бръмбарите при Станишев, информира Стандарт.

Сергей Станишев слага ръка на бръмбарите. Записите от подслушвателните устройства на контраразузнаването вече ще отиват първо на бюрото на премиера. Това предвижда законопроектът за родното ФБР, който снощи влезе в парламента. С него се закриват Национална служба "Сигурност", военното контраразузнаване, както и финансовото разузнаване. Архивите им минават в новата мегаструктура. Станишев оряза правомощията на Румен Петков, коментираха на "Дондуков" 1. Досега НСС бе подчинена на МВР шефа. Новата агенция ще нищи големите сделки, корупцията по високите етажи на властта и сигналите за връзки на управници с мафията.

Спрелите реформи излагат икономиката на риск, научаваме от Дневник.

Липсата на ключови реформи рискува стабилността и темпа на развитие на българската икономика. Това предупреждение отправиха във вторник участници в конференция за 10-годишнината от въвеждането на валутния борд в България, организирана от институт "Отворено общество". Ситуацията се утежнява и от опасността кредитната криза на международните пазари да се превърне в нов вид световна криза, която да засегне ключови за растежа на българската икономика сектори като недвижимите имоти, строителството, туризма и финансовото посредничество. Възможностите пред България са огромни, но изоставащите структурни реформи като тези в образованието, здравеопазването, социалното осигуряване и администрацията трябва да започнат отново, защото иначе ще пропуснем всичко, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев . Липсата на реформи реално увеличава и без това вече силния инфлационен натиск върху българската икономика, коментира пред "Дневник" Петър Ботушаров от консултантската компания "Латин сорс". Спасението според експертите е в повишаването на производителността и "по-умните" инвестиции, за да не зависим само от един сектор.

Министрите Тачева и Петков си противоречат в Брюксел, разказва Дневник.

Министрите на правосъдието и вътрешните работи Миглена Тачева и Румен Петков се разминаха драстично в преценката си кога може да отпадне механизмът за наблюдение на България от Европейската комисия и какво трябва да се направи, за да стане това. Двамата са в Брюксел за редовния съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. Тачева обяви, че се надява догодина мониторингът да отпадне и мартенската оценка на Брюксел да бъде последният наблюдаващ и контролиращ доклад за България. "Иска ми се да станем малко по-пълноправен член от догодина", каза тя. Няколко минути по-късно Петков заяви, че според него механизмът за наблюдение няма как да отпадне през 2008 г. "Мисля, че е очевидно, че той се използва като средство за противодействие на обществените настроения и успокояване на вътрешното напрежение в определени страни членки", каза Петков. Докато министър Петков твърдеше, че засиленото наблюдение се дължи на фактори извън България, министър Тачева беше на мнение, че отговорността за реформата в проблемните области е на властите в София. "Няма какво да ни попречи да изпълним критериите - само ние самите. Нещата са осъзнати до краен предел, няма какво да отлагаме повече, защото иначе става дума за предпазни клаузи", предупреди Тачева.

Отпушват ЕС за българи, обнадеждава Монитор.

Европейският съюз ще бъде отпушен за българи от началото на 2008 година. Очаква се от 1 януари да отпаднат ограниченията за работа в Италия, Испания, Гърция и Великобритания. Това съобщи за "Монитор" зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров. Надяваме се тези държави, които наложиха преходен период от 1 януари 2007 г., сега да преразгледат позицията си и от 1 януари догодина да отворят трудовия си пазар за българи, допълни Димитров. Според него те са уверени от динамиката на движение на работна ръка през тази година, че нашите работници са прекалено малко на брой на общия фон на проблемите в пазара на труда в техните страни. Българите ще могат да работят в тези държави от момента, в който се либерализира трудовия пазар на съоветната страна, заяви още Димитров. Това на практика означава, че ако Испания, Гърция, Италия и Великобритания премахнат преходните периоди, още на 2-3 януари догодина, българите ще могат да си търсят работа там. Българите не създават сериозна заплаха за пазара на труда в Евросъюза и на всяка страна членка потделно, сочат данните от три социологически проучвания.

България стана водещ производител на дрога, предупреждава Новинар.

България е важна транзитна страна, както и производител на дрога, се посочва в Доклада на американския Държавен департамент за световната търговия на наркотичните вещества през 2006 г. Стратегическото разположение на страната ни я прави уязвима на незаконен трафик на наркотици, хора, пари и контрабандна стока, посочват авторите на доклада. Синтетичните наркотици, хероинът и кокаинът са основните наркотици, които се транспортират през страната ни. От Югозападна Азия и района на Златния полумесец (Пакистан, Иран и Афганистан, б.ред) хероинът се превозва през Турция, а после през България към традиционните пазари в Западна Европа. Българските власти твърдят, че се засилва тенденцията хероинът вече да се транспортира до Западна Европа по обиколни пътища, минаващи през Кавказ и Русия на север и през Средиземноморския регион на юг, се посочва в американския доклад.

Поръчват руси каки през сайта на БСП, виртуализира Стандарт.

Опасни връзки завързаха в интернет основните играчи в кметските избори. Партийните сайтове са "съседи" на розови страници за запознанства в мрежата. Една виртуална крачка дели разсеяния избирател от пикантните снимки на руси каки. Това става ясно от програма за проверка на регистрацията на сайтовете на родните партии. С линковете към сайта на БСП например, освен да научите новости за политиката на червените, може да си направите уговорка за среща с апетитна рускиня. Само с едно кликване на мишката пък ще си хванете съпруг от чужбина. Може да четете и вестници, както и да проверите акциите си в морски компании. Най-интересна е препратката към сайта ndsimeon2.org., отново на страницата на левицата. Сайтът не е описан като част от царското движение и е забранен за достъп. Но вместо в Испания е регистриран в слънчева Калифорния. Интернет страницата на най-младата дясна сила у нас ГЕРБ започва началото си в гр. Банкя - родното място на нейния неформален лидер. Там е записан и сайтът на Генералската партия. ГЕРБерите са регистрирали и скок на посещенията онлайн - от 657 934 на 802 397 за последните три месеца. Най-обвързани със сайта си са националистите от "Атака". Въпреки антиамериканската си политика хората на Волен Сидеров са избрали сървър в Чикаго, САЩ. Почти като в "Междузвездни войни" лидерът на партията е посочен за главен "уебмастър" на сайта. Или поне така пише в имейла за връзка с него.

Еврозаплати ли? Това са фантазии сега, цитира Пламен Орешарски 24 часа.

В България се фантазира за европейски нива на заплащане, които не отговарят на европейските стандарти за производителност на труда. Така финансовият министър Пламен Орешарски попари стремежите за по-високи доходи. Орешарски бе на конференцията "Десет години валутен борд и предизвикателствата пред приемането на еврото". Според финансист номер едно след въвеждането на борда у нас 9 г. икономиката бележи растеж, като последните 3 г. той е над 6%, публичният дълг е паднал от 120 на 20% от БВП, три години поред има излишък в хазната, данъчното бреме е много ниско, а инвестициите са над 17% от БВП. Дебатите, като тези за по-високи заплати, излъчвали обезпокоителни сигнали, оплака се министърът.

Заимов иска валутен борд за София, оповестява Новинар.

Ако искате да има борд под една или друга форма в общината, гласувайте, това заяви вчера кандидатът на СДС и ДСБ за кмет на столицата Мартин Заимов. Той участва в конференция за валутния борд и предизвикателствата пред въвеждането на еврото. Според кандидат-кмета валутният борд е една дисциплинираща система. "Ако искате да има дисциплинираща система в Столичната община, аз съм този, който ще го направи. В публичната политика независимо дали е общината или друга публична политика, е необходимо да има дисциплина, а днес няма", отсече финансистът. Според Заимов предизвикателствата, свързани с въвеждането на еврото у нас, не касаят толкова икономиката, колкото правителството и БНБ.

Учат политици на добри маниери, осведомява Дневен Труд.

“Разкопчайте сакото и сядайте върху полите му, когато давате интервю в телевизия. А преди да ви снима камерата, погледнете дали зад гърба ви не пише “тоалетна”. Това са едни от първите съвети, които политиците новобранци чуват от медийните експерти. Местните избори наближават и партиите са впрегнали всички сили, за да научат кандидатите за кметове и общинари на някои прости трикове. Като например - никога, ама никога не носете бели чорапи. Освен ако не сте на тенис корта или на футболното игрище.

Перат пари с молове, разкрива Стандарт.

Строежът на молове стана епидемия. В големи и малки градове никнат като гъби по няколко лъскави търговски центрове. Вложените в тях пари се избиват много по-бързо и по-сигурно, отколкото инвестициите в жилища, твърдят брокери. Докато десетки хиляди апартаменти в цялата страна стоят празни в очакване на купувачи, пазарът на търговски площи тепърва набира инерция. Строеж на молове е последната мода сред перачите на пари, съобщиха брокери. Огромните търговски центрове изместиха жилищните сгради като любим начин за изчистване на капитали, коментират брокери. Инвестицията в хипермагазини носи по-голяма доходност и сигурна възвръщаемост на вложените средства. Освен това пазарът все още не е така наситен, както е жилищният, обясни Сергей Койнов, изпълнителен директор на "Фортън". Компанията е специализирана в търговията с бизнес имоти. За да се вдигне център с търговска площ над 20 000 кв. м, са нужни поне 60 млн. евро, като сумата може да стигне и до 250, обясни той. Най-голяма е инвестицията в терена - поне 20 млн. Освен банков кредит е нужен и собствен капитал, а трудно се намират хора с толкова свободни средства в банковите сметки. Затова повечето инвеститори са големи играчи от чужбина, обясни Койнов. Доходността в този тип инвестиции е по-висока, отколкото при жилищата, затова и интересът е огромен, потвърди и Теодора Димитрова от ЕРА България. Към моловете са се насочили доста от играчите, които доскоро изкарваха парите си на светло със строежи на ваканционни имоти и жилищни сгради. Тези пазари вече са пренаситени. Продажбите се осъществяват все по-трудно и на по-ниски цени. Пазарът на жилища в страната е в застой и огромните вложения остават задълго замразени.

66 на сто от българите не спестяват, преброил е Монитор.

66 % от българите нямат никакви спестявания и не могат да отделят повече от 50 лева месечно. 81 на сто от нашенците нямат пари за инвестиции в по-големи покупки като апартаменти и автомобили. Това показва проучване на ГфК България, осъществено по поръчка на “Райфайзен Кепитъл Мениджмънт”. Едва 3 % от хората успяват да заделят пари за жилище или лека кола. Всеки десети къта пари за осигуряване на децата си. Основните причини за спестяване са “за непредвидени случай”, за издръжка на децата - 10% и на семейството - 9%. От изследването става ясно, че само 3% от населението спестява в друга валута, освен лева, и тази валута е евро. Като основна причина, тази група хора посочват фактът, че еврото е по-сигурно от лева. 14 на сто от българите спестяват парите си в български левове. Изследването по отношение на темата “инвестиране” разпределя населението в четири отделни типа, в зависимост от отношението им спрямо риска. Хората, които държат на сигурността са 32% от населението. Това са хора с ниски доходи, предимно от провинцията, като преобладават жените на възраст над 40 години. “Безразличните”, тоест тези, които се описват по-скоро като предпазливи, са 24%. Като тип това са домакини, които не работят. Почти четвърт (23%) от населението са и т. нар. “дебютанти”. Това е типично българско явление и не се проявява в нито една друга страна, в която е извършвано проучването. Типични за него са спонтанността и риска. “Дебютантът” има високи доходи, но ги инвестира предимно в свободното си време. Очаквано, той може да бъде срещнат предимно в големите градове. 11 на сто от населението заявява, че въобще не се интересува от инвестиции и като основна причина посочва недостатъчните финансови възможности.

Не бягайте от училище!, зове Дума.

Експертите на МТСП смятат да заложат санкции в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. Министър Емилия Масларова каза, че ще се увеличат помощите за социалнослаби, но отговорни родители, от 41 на 50 лева; за родители, чиито деца имат над 5 неизвинени отсъствия, сумата ще бъде намалена на 16,50 лева, а за родители, чиито деца не посещават училище - на 11 лева. Това стана ясно вчера при откриването на кампанията на МТСП “Отговорно родителство”. Министерството предвижда еднократната помощ за майчинство да се увеличи за първо дете - от 200 на 250 лева; за второ - от 200 лева на 600 лева, а за всяко следващо - на 200 лева. Искаме да възпитаме всички, които създават деца, да имат специално отношение към тях. Категорично не можем да приемем детето да бъде използвано за доходи, каза още Масларова.

Под 20 % от училищата ще стачкуват ефективно, изчислява Дневен Труд.

От 3100 училища в страната едва 19,1 % са подали документи, че ще стачкуват ефективно от 24 септември. Данните са събрани в просветното министерство до 18 ч в понеделник. До късно вчера се чакаха последните заявления от училищата за стачката. В София от 233 учебни заведения 26 са заявили, че ще протестират ефективно и безсрочно, съобщиха от регионалния инспекторат по образование. Преподаватели от страната, водени от КНСБ и КТ “Подкрепа”, организираха вчера мълчаливи бдения.

Депутати искат вето за нощните екскурзии, пише Дума.

Текстът в Закона за автомобилните превози, който разрешава нощния превоз на ученици при екскурзии, е противоконституционен. Това заяви вчера депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорта Радослав Илиевски пред агенция "Фокус" Илиевски. Той допълни, че ще поиска да бъде сезиран Конституционният съд за отмяна изцяло на този текст, а президентът Георги Първанов да наложи вето на закона. Гласуваният миналата седмица закон съдържа текст, който забранява нощните пътувания с изключение на трансферите като част от организирано платено пътуване, което на практика позволява нощните екскурзии. По думите на Илиевски законопроектът е манипулиран от председателя на транспортната комисия проф. Йордан Мирчев. Според него текстът, който е видял в пленарна зала, е изманипулиран, без да е внесен по надлежния ред, освен това не е гласуван в Комисията по транспорта и съобщенията.

От майор нагоре - само с английски, пише на български Дневен Труд.

За да стане майор и да расте в йерархията, българският офицер вече ще трябва да знае английски език. Това предвижда новият модел за кариерно развитие в армията, разкри в интервю за “Труд” началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков. Всички лейтенанти по право ще стават капитани. След това започва да се прилага принципът на конкуренцията. Въвежда се и нов, революционен механизъм, определящ кой офицер да стане майор, подполковник и полковник. Това ще решават т.нар. бордове, които ще избират най-достойните. От своя страна бордовете пък ще се избират на лотариен принцип от компютър. “Целта на модела е да отсява качествените хора и да спре ходатайствата”, категоричен бе генерал Златан Стойков.

Арестуваха топпсихиатър, известява 24 часа.

Д-р Руслан Терзийски прегледа много убийци, сред тях и Даниела, която удуши сина си. Топпсихиатърът Руслан Терзийски е бил задържан в понеделник и обвинен за съзнателно дадена невярна експертиза, научи "24 часа". Тя е била назначена по разследване срещу мъж, който бил уличен в незаконно притежаване на оръжие, но се оправдавал със силно алкохолно опиянение. Впоследствие той бил осъден, след като при разследването била извършена нова експертиза, която опровергавала заключението на д-р Терзийски.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4450 |12.09.2007 Пресата на 13 септември . 0| 3978 |11.09.2007 Пресата на 12 септември . 0| 4138 |10.09.2007 Пресата на 11 септември . 0| 4688 |04.09.2007 Пресата на 5 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads