Реклама / Ads
0| 3748 |01.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 октомври

.
Вестниците пишат за социолозите на кметската хранилка; за Митал, който не си дава и за 1 млрд. евро “Кремиковци"; за мразещата здравна система; за мъже-жертви на домашен тормоз.
 

На четвърти октомври Саркози, Маргините и "Тулуза" блокират София, предвещава Новинар.

В четвъртък София ще бъде блокирана от полиция. По обяд започва поредното заседание по делото срещу двамата братя Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, което със сигурност ще създаде смут в зоната около Съдебната палата. Маргините са подсъдими като поръчители на три убийства - на о.р. ген. Любен Гоцев, на бизнесмена Никола Дамянов и на покойния вече Иван Тодоров-Доктора. По същото време пристига и френският държавен глава Никола Саркози. Той е в столицата по покана на българския си колега Георги Първанов. Братята Красимир и Николай Маринови са под домашен арест. Освен охраната около съда и двамата ще трябва да бъдат доведени с ескорт от домовете си. По делото показания се очаква да даде и Младен Михалев-Маджо. През май тази година по време на едно от заседанията по делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле Маджо се появи с полицейски ескорт и заради него беше блокиран достъпът до Съдебната палата и околните улици. Беше ранен и фотограф, който дръзнал да снима въоръжени полицаи. Около 16 ВИП гарда от френските специални служби ще бдят за охраната на френския президент. Той ще пристигне по обяд и ще си тръгне малко след 19 ч. Ще има среща с Първанов, със студенти от Софийския университет и с медицинските сестри и палестинския лекар с българско гражданство Ашраф.  

Чиновниците си поискаха двойно повече пари за 2008 г., съобщава Дневник.

Двойно повече пари са поискали за следващата година министерствата и ведомствата, съобщиха за "Дневник" правителствени източници. До 30 август колегите на Пламен Орешарски в кабинета трябваше да внесат във финансовото министерство проектобюджетите си за 2008 г. Обобщените данни от исканията им показват, че държавната администрация, полицията и армията претендират за около 73% повече бюджетни средства в сравнение с отпуснатото им през 2007 г. В абсолютна сума става въпрос за около 4.5 млрд. лв. отгоре за издръжка на администрацията. За сравнение, през тази година са им отпуснати малко над 6.2 млрд. лв., или около 12% от брутния вътрешен продукт, което представлява близо 1/3 от разходната част на бюджет 2007. Поисканото от чиновниците, МВР и военните за следващата година надхвърля 19% от прогнозния БВП. Никое ведомство не може да обясни защо му трябват толкова пари, коментират източници на "Дневник". Според тях всяка година ресорните министерства искат поне с 50% повече от реално необходимите им пари. Практиката винаги е била да се иска максималното, за да се получи повече от предходната година. Предстои екипът на Пламен Орешарски да прецени доколко да удовлетвори претенциите на отделните министерства.  

По-високи заплати и в СУ поискаха студенти, видя Дума.

Не трябва да допуснем мозъците на България чергарски да търсят чужди трасета, а да останат в страната. Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев при откриването на новата академична година. Откриването на новата академична година започна под знака на протести на студенти. В аулата на СУ представители на Студентския съвет опънаха плакати с надписи "Не на по-високите такси", "По-високи заплати за преподавателите", "Не даваме общежитията на концесия". Проф. Биолчев отбеляза, че свежда чело пред съживяването на българската духовност и пред проявения характер на преподавателите от средното образование. Днес е преброяване на остатъка на еснафски предразсъдък, малодушие и късогледство, допълни той. Къде отива българската духовност и какво е нейното бъдеще, щом като можем да чуем, че учител взема от някой друг, попита Биолчев. Време е да се събуди понятието, че светлината на духа е в Алма матер. Няма макрорамка на бюджета, има една рамка и тя е тук, подчерта Биолчев.

Българинът е убеден: Здравната система ме мрази, информира Дума.

Доказва го и европейско проучване. Българската здравна система е на 28-мо от 29 възможни места в класация на европейските здравни системи. Това сочат данните от проучването Health Consumer Index (Индекс на здравния потребител) за тази година, представени вчера в Брюксел. На последното място след нас остава само Латвия. Основният проблем на българското здравеопазване е трудният достъп на хората до специалисти, посочва Арне Биорнберг, директор на изследването за индекса на здравния потребител. Индексът на здравния потребител е годишна класация на европейските системи на здравеопазване в пет категории, които са ключови за потребителя: права на пациента и информация, време на чакане за лечение, резултати от здравни грижи, предоставяни услуги и достъп до лекарства. От пет категории, които включват 27 индекса, България получава 445 точки от 1000 възможни.

Митал не дава за 1 млрд. евро “Кремиковци”, научаваме от Стандарт.

Митал не дава "Кремиковци" за 1 млрд. евро, нито за три милиарда. Това обяви директорът на комбината Александър Томов пред БНТ вчера. Той отхвърли от името на индийските собственици предложението на столичния главен архитект Петър Диков за затваряне на комбината и издигане на финансов и индустриален бизнес център на мястото му. Според Томов зад идеята стоят мощни икономически интереси на играчи в бизнеса с недвижими имоти. Той допълни, че техните сметки били криви, защото премахването на комбината ще отнеме 5-7 години и ще струва твърде скъпо. Ръководството на "Кремиковци" вече води паралелни разговори с инвеститори в недвижими имоти, които имат интерес да изграждат бизнес центрове до комбината. Десетки фирми искат да инвестират и цената на земята непрекъснато скача, заяви Томов. Вече имало оферта за 25 млн. евро на компания, която била готова да изчисти шлаката от завода. Томов обеща, че комбинатът ще спре да пуши до 2009 г. и за екология ще бъдат вложени над 308 млн. лв. В края на месеца ековедомството трябва да издаде новото комплексно разрешително на комбината, без което той не може да продължи да работи. Три нови дела за 150 млн. лв. тръгват тази седмица срещу "Кремиковци", съобщи междувременно Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол. Те са за неизпълнени ангажименти по договора за приватизация. Делата касаят периода преди влизането на Прамод Митал, а и АСК винаги ги губи, беше коментарът на Александър Томов.  

Бавят дело срещу Беев заради вота, пише Дневен Труд.

Заради местните избори магистрати отложиха дело срещу депутата от ДПС Фидел Беев, който е кандидат за кмет на Велинград и водач на местната листа на Сокола за съветници. Предвиденото по план заседание в 9,30 ч впонеделник не се състоя, а народният избраник не се яви. От Софийския градски съд обясниха, че още в петък адвокатът на Беев - Пламен Ялнъзов, подал молба процесът да бъде отложен. Тя била мотивирана с предстоящото участие на Беев в изборите. Приложени били решения на местната избирателна комисия. На закрито заседание съдът уважил молбата на защитата му и отложил делото за 2 ноември, когато изборите ще се приключили. Целта била да се избегнат всякакви опити за спекулации, че съдът пречи или влиее по някакъв начин на предизборната кампания. Магистратите вече имат горчив опит - през октомври м. г. подобен скандал избухна с лидера на ДСБ Иван Костов. Той обвини съда, че нарочно насрочва дела срещу негови съпартийци и съпругата му по избори, за да дискредитира кандидати на опозицията. По делото Беев е обвинен, че като бивш кмет на Велинград е сключил неизгодни сделки между общината и фирма “Братя Бееви” за снабдяване на училища и детски градини с гориво. В резултат хазната била ощетена с 16 350 лв. Беев е подсъдим и по друго дело за побой през юни 2003 г. и хулиганство, което трябва да се гледа на 17 октомври т. г. Заради пропуски в експертизи то се отлага на 3 пъти. Още не е ясно дали и то ще се забави и заради изборите.

Опозицията остава вън и от съдебния инспекторат. БСП ще има петима инспектори, НДСВ - 4, а ДПС - 2, изчислява Дневник.

Опозицията най-вероятно ще остане без представител и в новия инспекторат, който ще следи работата на съдебната система. Органът, създаден с четвъртата конституционна поправка от началото на годината, трябва да бъде избран от парламента до 15 октомври, а управляващите вече са се споразумели за квотите в него, научи "Дневник" от депутати от управляващата коалиция. По тяхна информация неофициалната уговорка гласи, че левицата ще има право да излъчи петима от 11-те членове на звеното, НДСВ - четирима, а ДПС - двама. Царистите взимат по-голяма квота в замяна на отстъпките, които направиха при формирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), където разпределението беше в съотношение 5:3:3. В края на миналата седмица Народното събрание избра своите 11 представители във Висшия съдебен съвет (ВСС), като имената отново бяха определени само от управляващото мнозинство.

Социолози на кметска хранилка, анализира в Стандарт Мартин Карбовски.

Политици, партийни щабове и социолози рискуват да бъдат жестоко наказани заради новата си предизборна стратегия. Всъщност тя бе пробвана още преди няколко години, но днес добива невъзможни мащаби. Нормалната пиарска и политическа кампания за предстоящия кметски вот е тотално пренебрегната заради социологически трикове. Политици пазаруват социологически агенции и не смятат да дадат на електората реалните данни преди изборите. В момента твърденията на повечето социолози служат за тотална дезориентация и за допълнително горчив вкус на българския политически мишмаш. Как работи комбината на социолози и политици? Заради ниската избирателна активност у нас е достатъчно да убедиш 10 000 човека, че ще загубят гласа си, ако го дадат за своя фаворит, защото той е бита карта. Социолозите са като букмейкъри, който нагласят залаганията така, че публиката да не отиде на мача Примерно еди-коя си агенция казва, че Заимов бие Аспарухов в София убедително. Тогава част от червените бабички (дори и те) просто ще решат, че са уморени и (че ако вали) няма да отидат до урните. Защото след като няма шанс да обърнат вота, поне да не си докарат пневмония под дъжда. Трикът е съвсем прост: предварителният сигурен победител у нас отчайва електоралното стадо. И на тази кълка легнаха политиците и тяхната лека жена социологията. Това се случи за първи път, когато на Иван Костов през 2001 г. му обясниха, че царят не е изборна заплаха за СДС. И той взе, че започна да се държи още по-високомерно, но после загуби тежко. В днешната неразбория никой не държи сметка на никого за "предварителни нагласи", които излизат тия дни. Политическите усилия са насочени само в една посока - да се разбере, че ние сме победители или поне големи фаворити. Така си гарантираме твърдия електорат, а противниковите колебаещи се грабват кошниците и хукват в гората за гъби. Най-трагикомично е положението в провинцията. Ако един PR взима 5000 евро за една малка кампания, то един социолог може да поиска 20 000 лева за представително проучване, което подбутва избирателите да не гласуват за бъдещия губещ. Принципът е "мани го тоа, щото нема шанс!".

Глобяват посолство, че троши по “Графа”, информира Дневен Труд.

Столичната община е предявила иск за щети за 5000 лв. от посолството, чиято кола повреди едно от автоматичните колчета, които спират движението на ул. “Граф Игнатиев”. Това съобщи вчера зам.-кметът Велизар Стоилов, но не съобщи коя е мисията. Както “Труд” писа, един от цилиндрите излезе от строя в събота. Кметството е подало и сигнал срещу нарушителя в полицията. “Шофьорът се е опитал да мине в нарушение, но колчето се вдигнало. Повредите на колата са сериозни - човекът се е опитал да освободи колата и дал няколко пъти напред-назад”, обясни случката Стоилов. От посолството обещали да изплатят всички щети и да накажат шофьора. Вчера луксозно “Ауди” е било извозено от “Графа” с “паяци” след “сблъсък” с колче. Цилиндрите издържат на челен удар и с 3,5-тонен камион.

Общинарите се уплашиха за винетките в София, четем в Монитор.

Столичните общинари отложиха въвеждането на винетките за паркиране в центъра на София за след изборите. Те оставиха гласуването на Наредбата за паркирането на следващия общински съвет с аргумента, че трябвало да се прецизират текстовете и цените на винетките. Това стана вчера по време на заседание на инженерната комисия в столичното кметство. "Наредбата е прекалено сложна и има какво още да се дискутира по нея. Не трябва да избързваме с приемането и.", заяви главният архитект на София Петър Диков. Нека оставим нещо и за следващите общинари, съгласиха се и съветниците от инженерна комисия. Според източници на "Монитор" обаче, така общинарите показали страха си от гнева на избирателя преди местния вот. Из кулоарите на общината се чу, че съветниците се уплашили от хорските мрънкания заради високите цени на холограмните стикери, които се предвиждат в новата наредбата. Както "Монитор" писа, паркирането "синя зона" в центъра на София ще става със специална винетка, която обаче няма да освобождава водачите от таксата 1 лев на час за платения паркинг. Така софиянци ще трябва да плащат по 350 лв. на година за правото да паркират в центъра на града по максимум два часа в работните дни. Винетката за месец пък ще струва 35 лв., а тази за седмица ­ 10 лв. За живеещите в центъра ще има специални винетки с чип, от който с четци да може да се прочетете адресната им регистрация. Тези софиянци ще трябва да заплащат само стойността на холограмния стикер, която е 50 лв.

200 000 българи в клуб “Милионер”, установява Стандарт.

Поне 200 000 българи тънат в разкош. Те имат собствен бизнес, къщи на Френската Ривиера и карат суперскъпи поръчкови коли. Това сочи проучване на "Маркет линк", представено вчера на тузарското изложение Lux only в столицата. Според него около 3,5% от българите определят себе си като много богати. От тях обаче хората, които имат 1 млн. лв. в бизнес, имоти или сметки, са не повече от 10 000. За останалите богаташи луксът е стил и начин на живот, обясняват организаторите. Лимузина "Висман" за 200 000 евро и "Мазерати" за 500 000 паунда събираха вчера погледите пред "Шератон". На изложението родните тузари могат да си купят всичко - от самолет и яхта до бижута за стотици хиляди евро. Часове след като панаирът на суетата бе открит, бизнесмен си поръча часовник "Турбиен" на "Шопар" за 98 000 евро.

Мъжете също са жертва на домашен тормоз, изненадва Новинар.

Мъже, жертви на домашно насилие, се обаждат на денонощната гореща телефонна линия, поддържана от Асоциация "Анимус", съобщиха вчера от организацията. Все пак съотношението жени-мъже, потърсили помощ на телефона, е 2000 към 1, обясни Дарина Христова от "Анимус". Според нея по-често представителите на мъжкия пол се обаждат, когато става дума за техни близки или приятели, станали жертви на насилие, допълни Христова. За десет години, откакто съществува горещата телефонна линия, на нея са се обаждали повече от 15 000 души. Най-често това са жени и деца, жертви на тормоз и насилие в семейството, обясниха експертите. През последните години се наблюдава увеличение на подадените сигнали за деца, чиито родители не полагат достатъчно грижи, обясни Христова. Около 15% от обажданията на телефона са от провинцията, а 5-6% от чужбина.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4271 |26.09.2007 Пресата на 27 септември . 4| 4773 |25.09.2007 Пресата на 26 септември . 0| 4962 |24.09.2007 Пресата на 25 септември . 0| 4306 |19.09.2007 Пресата на 20 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads