Реклама / Ads
0| 3998 |19.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 август

.
Вестниците пишат за това, че Феим Чаушев съди Готфрид Манфред от ОЛАФ; за българските заплати - най-ниските в ЕС; за престъпна схема за гурбетчии; за секналия рушвет на Калотина и 5-те км опашка.
 

 

Брюксел ни удря за “Кремиковци”, пише 24 часа.

Кредитори обжалват датата на фалита. Процедурата, по която Европейската комисия ще поиска държавата да си върне над 400 млн. лв. от "Кремиковци", скоро ще е в ход, научи "24 часа". Парите ще бъдат обявени за неправомерна държавна помощ заради неизпълнение на плана за жизнеспособност на дружеството. След обявяването му в несъстоятелност на 6 август икономическото министерство е информирало Брюксел. Това отключва процеса на разглеждане на програмата за преструктуриране и обявяването й за неизпълнена. 

Феим Чаушев съди Готфрид Манфред от ОЛАФ, разкрива Дума.

Дело срещу представителя на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Готфрид Манферд е завел бившият заместник-министър на външните работи Феим Чаушев. Искът на скандално уволнения Чаушев срещу европейския антимафиот е за нанесени материални и морални щети, съобщи БГНЕС. Бившият дипломат загуби поста си, след като стана известно, че в официални документи използва две различни имена. Съдебният иск от името на Чаушев е внесен от адвокатите му в немски съд, тъй като докладът на ОЛАФ бил писан в Германия. "Не мога да кажа за какво е финансовото изражение на претенциите ми към Манфред", каза Чаушев. Той обаче допълни, че бил силно раздразнен от Манфред, тъй като си позволил да спомене името му в доклада на ОЛАФ като политика, разпънал политически чадър над скандалния пернишки бизнесмен Людмил Стойков. Последният пък е обвиняван от европолицаите в източване на 7,5 млн. евро по европейската земеделска програма САПАРД.

Българските заплати са най-ниските в ЕС, установява Дневник.

Повече от година и половина след приемането й в Европейския съюз България продължава да бъде на опашката по заплащане на труда не само в общността, но и в Източна Европа. Средната заплата е близо двойно по-малка от тази в Румъния и 18 пъти по-ниска, отколкото в Германия. Това показва проучване на Федерацията на европейските работодатели, съобщи информационната служба EurActiv. Средностатистическият български работник в частния сектор печели по 1.2 евро на час, докато в Румъния за час се плащат 2.2 евро, или по 17.8 евро на ден. Седмичната заплата в България е 48 евро, а в Германия е около 809 евро, показва изследването. Минималното месечно възнаграждение у нас е 110 евро, което е почти 13 пъти по-ниско от това във Великобритания (1400 евро). В Румъния най-ниските доходи са 150 евро месечно. Изследването показва, че трудът на словенците се заплаща най-скъпо на фона на останалите държави от Източна Европа - 5.8 евро на час. Второто място в региона заемат хърватите и чехите, които печелят по 5.1 евро.  

Борисов си мери отсечките със Станишев, съобщава Дневен Труд.

Кметът на София Бойко Борисов заяви вчера, че да очаква финансиране от правителството за реконструкцията на бул. “Цариградско шосе” е все едно “да се чака от умрял писмо”. Така градоначалникът намери оправдание за неосъществения ремонт на главната пътна артерия. От Столичната община бяха обещали това лято да бъдат изгладени “вълните” по булеварда, но това няма да се случи. Обещаха и да ремонтират участъка от алея “Яворов” до Околовръстното. Кметът заяви, че разходите за ремонта на възловото трасе ще бъдат заложени догодина изцяло в бюджета на общината и няма да разчитат на държавата. “Искам да ме заведете с експерти на една отсечка на премиера Сергей Станишев и ако е по-равна от бул. “Цариградско шосе”, пак ще си говорим. Направил съм толкова булеварди в София, колкото магистрали не са направили БСП”, отвърна Борисов на критиките за некачествения ремонт на главната пътна артерия. “Правим всичко възможно ремонтите в София да приключат в срок. 

Пускат метро от Младост до центъра, установява 24 часа.

Ще свържат влака с подземната градска железница. През април общината ще пусне метрото от ул. "Граф Игнатиев" до Младост, съобщи пред "24 часа" зам.-кметът по транспорта инж. Велизар Стоилов. Графикът е подписан и от японската корпорация "Тайсей", която строи от бившия стадион "Юнак" до Булбанк. Там работата се бави. Затова се готвим да пуснем метрото до Младост, обясни Стоилов. Слизаш от влака на жп спирка до тунела при Люлин. Оттам с багажа минаваш по улицата между жилищните блокове и стигаш до метростанция "Вардар". Там хващаш мотрисата на метрото, и ако живееш в центъра, за няколко минути си у дома. Връзката влак и метро може би ще се осъществи до края на годината. Ако общината даде в скоро време разрешителното за строеж. Вече е избран строител, който да направи спирката. Тя също ще се казва "Вардар". Изграждането на перони, насипи и малка постройка ще струва около 500 хил. лв.

Поскъпнаха ученическите помагала, изчислява Дума.

Ученическите пособия са поскъпнали, като само цената на тетрадките е скочила 30% спрямо миналата година, по данни на търговците. Според собствениците на книжарници от централната част на столицата тази година производителите на тетрадки не са повишили драстично цените спрямо миналата. Повишението е едва с 10%, но заради увеличените цени на наемите и работните заплати на служителите търговците сами признали, че са били принудени да повишат крайните търговски цени. По-скъпи са и раниците и дрехите за учениците. Така например цените на раниците варират между 35 и 50 лв., като това се отнася за по-качествените стоки. Повишени се очаква да бъдат и дрехите за учениците. Според търговците след 20 август ще се зарежда с нова стока, като анцузите за първолаците ще бъдат над 50 лв. 

Попове на нож с архитекти, четем в Дневен Труд.

Скандал заради манастира “Св. св. Кирик и Юлита”. Попове и архитекти се скараха здраво за манастирския комплекс “Св. св. Кирик и Юлита” до Асеновград. Пловдивският митрополит Николай обяви вчера пред “Труд”, че на 23 август изтича ултиматумът му към Съюза на архитектите, който стопанисва комплекса, да напусне. На 24-ти ще подстрижа монахиня и ще я направя игуменка на обителта, обяви той. От Съюза на архитектите му отвърнаха задочно: “Няма да отстъпим. Ние сме строили комплекса с наши средства.” Дядо Николай е възмутен, че архитектите нарушават договора, като не поддържат църквата и са превърнали комплекса в хотел. “Явно владиката иска да получи имот наготово”, заяви зам.-шефът на Съюза на архитектите арх. Тодор Булев.

Такситата поскъпват, узнал е Стандарт.

Такситата поскъпват наесен. Единствено жегата и отпуските държат тарифите на сегашните им нива. Наесен обаче возенето ще излиза с около 10 на сто по-скъпо. До края на септември ще стане ясно дали ще има поскъпване на таксиметровите услуги в страната, съобщи шефът на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов пред БТА. Средното увеличение на цените на такситата трябва да е с 5-6 стотинки, смята той. От големите фирми обаче настояват цената да скочи и до 10 ст. за километър пробег. Вероятно ще набъбнат и тарифите за повикване и престой. Скокът на горивата е основната причина да се мисли за увеличение на тарифите на жълтите коли, обясни той. Въпреки че бензинът и дизелът поевтиняха с около 10 ст. от юли насам, цената им все още остава висока. Това стопява приходите на таксиджиите и качествените шофьори напускат работа в търсене на по-доходоносен бизнес. На тяхно място често идват неопитни хора, които не си вършат съвестно работата, коментират от таксиметровите компании. 

Гърци се оплакват, че ги тровим, твърди Новинар.

Водите на реките Места и Марица в българската си част са силно замърсени от промишлени отпадъци, а при проливен дъжд мръсните води заливат защитени територии в Северна Гърция. Това сочат резултатите от изследването на еколози от няколко гръцки университета, оповестени вчера от пресата в южната ни съседка. Реките в Северна Гърция били със завишени стойности на химикали, пестициди и отпадъци във водата. Според гръцките учени замърсените води на Места и Марица носели фосфор и азот в речните води на гръцка територия. Гърците цитират и телевизия „Скай”, която излъчи неотдавна репортаж за наличието на тежки метали и нитрати в двете реки. Повечето от пластмасовите опаковки, които намираме, са с български етикети, твърди Ставрос Даглис, ръководител на екологичната организация в град Драма. Още в понеделник кметовете от района на Драма са уведомили българския консул в Солун за ситуацията и са настояли за спазване на европейските екологични норми. Вчера от консулството в града казаха за "Новинар", че не са получили сигнали от местната власт за замърсяване. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че не са отчетени отклонения от показателите на реките Места и Марица през последните месеци. 

Секна рушветът на Калотина - 5 км опашка, описва Монитор.

5-километрова опашка от тираджии се вие на граничен пункт Калотина само ден след като бяха забранени плащанията на ръка, установи проверка на "Монитор". От два дни там работи системата с единен фиш и всички дължими такси и глоби към държавата се плащат по банков път. Новият метод спря обичайните "бакшиши", с които досега бяха рекетирани тираджиите за по бързо минаване на границата, и веднага се образуваха километрични колони. Сега всеки шофьор на камион, преди да напусне страната, получава флашкарта, в която се вкарват всички дължими от него такси към държавата. Ако водачът е чужденец и има акт за превишена скорост в България, копие от наказателното му постановление стига до границата и тази информация се качва на флашка. С нея шофьорът отива в банката, която е на границата със Сърбия, плаща си и може да напусне страната. За излизащите коли и автобуси единният фиш не е необходим. Всички влизащи шофьори в страната обаче са длъжни да ползват новата система. Те минават през 4 гишета. На първото се регистрират и получават флашка, второто гише е на "Пътни такси и разрешителни", където шофьорът казва каква винетка искат да си купи и заявката му се вкарва в чипа. Третото гише е на Гранична полиция. Последното препятствие преди влизането в страната е банковият клон на Си банк. Там водачът връчва флашката и служителката му прибира дължимите такси плюс задължителната комисионна за банката. 

400 гурбетчии ужили престъпна схема, разказва Монитор.

Престъпна схема за набиране на гастарбайтери са измислили посреднически фирми. Те нямат лиценз да изпращат селскостопански работници в Шотландия, но въпреки това го правят. В действителност те изпращат гастарбайтерите с командировъчни, което ги прави чисти като сълза пред закона. По схемата са ощипани около 400 нашенци, които изнемогват в жегата като берачи на ягоди в Шотландия. Сънародниците ни нямат пари да се върнат. Спят по 8 в каравана, удържат им за квартира и задължителна дискотека в петък. Два автобуса с излъгани български работници се върнаха вчера в България от Шотландия, след като там бяха третирани като крепостни селяни в продължение на месец. Сънародниците ни пристигнаха след активната намеса на Главната инспекция по труда. На централната автогара в столицата те бяха посрещнати от нейния директор Гълъб Донев. Завърналите се разказаха, че близо още 400 други излъгани наши сънародници в Шотландия търсят пари, за да си купят билети за връщане в родината. Хората са изпращани с командировъчни от фирми, които нямат лиценз за посредничество на земеделски работници там. Ще съдим фирмите посредници, защото ни излъгаха, единодушни бяха нашите сънародници. По думите им те са били наети за берачи на ягоди в Шотландия от “Тотал сървис”ООД и “Конкордия груп” ООД. Никой от тях обаче не успя да намери договора си с посредника в багажа. Някой от тях дори признаха, че не са получавали копие от документа. По думите на нашенците получените на място суми са несравнимо по-малки от обещаните преди заминаването. 

Хлапета обраха Баба Вида, оповестява Стандарт.

Деца крадат от скука през ваканцията. Шокиращото разкритие направи полицията, която се видя в чудо от хлапета бандити. Три момчета на 9, 12 и 13 г. като на филм обраха музея във видинската крепост "Баба Вида". Те свиха пищов със сребърен обков, турски ятаган и два меча. Изобретателните малчугани се маскирали като шафери и се промъкнали с младоженци на ритуала им в крепостта. Докато сватбарите се любували на булката, малолетните отмъкнали ценните експонати. По-късно пред полицаите малките крадци си признали, че направили удара от скука. Малчуганите нямат къде да играят през ваканцията, правят си банди и обират къщи, обясниха криминалисти. В понеделник от дома на столичанка изчезнал компютър, докато жената била на пазар в съседен блок. Крадецът е 15-годишен ученик.  

Русия обедини страните от НАТО срещу себе си, пише Дневник.

В кризисно заседание на външните министри от НАТО, свикано по инициатива на САЩ, страните от алианса се обединиха около позицията за прекратяване на сътрудничеството с Русия, докато не бъдат изтеглени войските й от Грузия. "Пактът е сериозно загрижен за последиците от руските действия върху отношенията НАТО - Москва. Установихме, че не можем да продължим да работим заедно, както досега", се казва в становището на дипломатите, оповестено след срещата в Брюксел. Кремъл отвърна с остър тон и блокира руско-американски договорки в сферата на отбраната, а членки на ЕС поискаха по-строги санкции срещу Русия. Така конфликтът около отцепническата грузинска провинция Южна Осетия, прераснал преди десетина дни във война, в която Русия окупира територии в Грузия, се пренесе и на дипломатическата арена. Русия играе "много опасна игра" със САЩ и с техните съюзници, коментира държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс. Тя каза, че НАТО няма да позволи на Москва да победи в Грузия, да дестабилизира Европа или да спусне нова желязна завеса. По думите й всеки опит за възраждане на студената война чрез сплашване на някогашни съветски републики и бивши руски сателити е обречен на провал. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4050 |18.08.2008 Пресата на 19 август . 0| 4071 |17.08.2008 Понеделнишката преса на 18 август . 0| 4024 |14.08.2008 Петъчната преса на 15 август . 0| 4154 |13.08.2008 Пресата на 14 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads