Реклама / Ads
0| 4344 |20.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 юни

.
Вестниците пишат за това, че Гайдарски става кмет; за царя, който си иска още един дворец и за неговата милост към министрите; за това колко струват идеите на БСП; за Мистър Клийн, който трябва да стане Мистър Екшън, за нашите балетисти, с които заливаме ЕС.
 

Гайдарски става кмет, прогнозира Стандарт. 

Червените намериха начин да скроят шапката на здравния министър Радослав Гайдарски. "Позитано" 20 се готви да го хвърли в битката за кметския пост във Видин. Това довериха за "Стандарт" източници от БСП в крайдунавския град. Гайдарски ще се изправи срещу друг доктор - сегашния градоначалник Иван Ценов. Това е вариантът здравният министър да бъде сменен, обясниха и от червеното политбюро. БСП отдавна иска да махне Гайдарски. Професорът е от Видинския край, има готова за откриване клиника в града. Преди него за първия пост се спрягаха лидерът на БСП Пламен Трифонов, областният управител Кръстьо Спасов и неговият заместник Димитър Тодоров.

Царска милост за министрите, четем в Стандарт. 

Царят помилва засега жълтите министри в правителството. Симеон Сакскобургготски обаче наказа враждуващите лагери на "мишоците" и "койотите" сред заместниците си в партията. Това бе дългоочакваната тежка дума на лидера на НДСВ след бушуващите драми на "Врабча" 23. Симеон не спази заканата си за радикални промени в партията и в парламентарната група. Пред заплахата от разцепление на жълтите депутати царят смекчи тона и не пипна нито министрите, нито ръководството на парламентарната група. За сметка на това обаче поиска оставките на всичките си партийни заместници, защото се справили зле с организацията на конгреса. Милен Велчев, Долорес Арсенова и секретарят Владимир Дончев депозирали молбите си за напускане още преди скандалния конгрес. Останалите трима зам.-шефове - Николай Свинаров, Пламен Панайотов и Соломон Паси, си подадоха оставките едва след изричното настояване на Симеон.

Царят поиска държавата да му върне още един дворец, пише Сега.

Заради свои имот лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски изправи правителството пред взривоопасна дилема. Преди седмица с писмо до областната управа на Пловдив той отново е поискал да си върне собствеността върху двореца "Кричим" и парка около него, научи "Сега". Тъй като преди два месеца правителството обяви двореца и парка за публична държавна собственост, единствено то може да отмени акта, за да се задвижи реституцията. Към писмото до областната управа адвокатът на Сакскобургготски Асен Ошанов е приложил копия от нотариални актове, издадени през 30-те години на миналия век от мировия съдия в Перущица. Ошанов настоява за реституция на двореца, съоръженията и прилежащите терени. Царският имот се намира в пловдивското село Куртово Конаре. Дворецът е със 700 кв.м разгърната площ. Целият парцел е от 1996 дка, като най-голямата част от парка - 1697.7 дка, е защитена територия. Този статут й бе отреден през 2000 г. от тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева. Оттогава на практика с имота не могат да се извършват сделки. Симеон Сакскобургготски не за пръв път предявява претенции към двореца "Кричим" и около 300 дка от терените около него. На 11 март т.г. от областната администрация в Пловдив съобщиха, че дворецът "Кричим" и паркът се актуват официално като публична държавна собственост и се предоставят на Националната служба за охрана към президентството.

Спас Русев и лондонският кръг чертаят новата партийна линия, научаваме от Монитор.

НДСВ тръгва по пътя на бизнеса, стана ясно след вчерашната среща на Симеон с неговите депутати и министри. На сбирката царят се държа като собственик на фирма. И уволни досегашния си мениджърски екип и еднолично ще назначи новите си заместници. Очаква се Милен Велчев да запази поста си в партийното ръководство. Още преди конгреса жълтите започнаха да наричат Милен Велчев "заместник цар". И обясниха, че Симеон разчита изключително на него. Коментираха и, че това е ефектът на бумеранга от сделката с външния дълг. И бяха категорични, че на практика Лондонският кръг и Спас Русев чертаят новата партийна линия. Депутати смятат, че Симеон не случайно се среща с тях и министрите си след рождения си ден, за който пристигна и принц Кирил. Засега промени в парламентарната група на НДСВ на този етап няма да има, стана ясно след заседанието на групата, в което участва лидерът на партията. Той поискал единствено оставките на ръководството на стария Политически съвет, който все още е действащ. Обосновал се с недобре свършена работа по подготовката на Третия извънреден конгрес, след който стана раздорът в партията. Още преди конгреса оставки от старото ръководство подали зам.-председателите на НДСВ Милен Велчев, Долорес Арсенова и Николай Свинаров. Както и секретарят на НДСВ Владимир Дончев. По-късно стана ясно, че Пламен Панайотов и Соломон Паси са изпълнили волята на царя. Увъртане Сакскобургготски отказа да съобщи подробности около поисканите от него промени с уговорката, че това са вътрешнопартийни въпроси.

Поне 1.5 млрд. лв ще струват идеите на БСП, изчислява 24 часа. 

Посланията на БСП от конгреса са крайно противоречиви и подвеждащи, твърди в коментар за “24 часа” икономистът Красен Станчев. От една страна – има риск от подкопаване на общата стопанска и фискална стабилност поради безкрайните искания за увеличаване на заплати. От друга – предвижда се отпадане на лекарски такси, актуализиране на пенсиите и стажовите плащания (срещу което възразяваше и МВФ, и всички здравомислещи икономисти), на бюджетни заплати, поемане на такси за ясли и детски градини и създаване на нови държавни учреждания. Само тези, без да се смятат другите странни идеи, по груби изчисления ще струват около 1.5 млрд. лева, т.е. почти 3% от БВП за 2007 год.

Изравним ли стари и нови пенсии, ще скараме хората, казва в интервю за 24 часа Хасан Адемов, шеф на социалната комисия в НС.

Не е редно пенсиите да се делят на стари и нови, защото през 2000 г. всички пенсии бяха преизчислени. Пенсии на 7 г. трудно могат да се смятат за стари. Основният проблем идва от това, че много хора са убедени, че учителите по физика например независимо от осигурителния си принос и различните икономически условия, в които са работили, трябва да получават една и съща пенсия. Дебатът по тези теми на конгрес ни връща далеч в миналото В парламента, в Министерския съвет, в Икономическия и социален съвет е мястото за подобни дискусии. Там партийните централи могат да направят предложения. Но да се очаква 100% изпълнението им, е нереално. Идеята за индексиране на старите пенсии е стара. Преди да се предприеме подобен ход, трябва внимателно да се видят разчетите на НОИ и на финансовото министерство. Само първата стъпка, която предлага БСП - преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври, ще струва близо 200 млн. лв. Тези пари не са предвидени за тази година и се разчита да бъдат осигурени от приходната част на бюджета. За първите 4 месеца на годината събираемостта от осигуровки е с 23% по-висока от планираната. С 45,6% е преизпълнението в приходната част на бюджета, което значи 1,260 млн. лв. повече. Финансовото министерство трябва да прецени дали това ще е достатъчно, като се имат предвид и ангажиментите ни към МВФ за поддържане на резерв. Вторият етап предвижда осъвременяване на наследствените, социалните и инвалидните пенсии от 2008 г., а от 2009 г. - и на парите за първа и втора категория. Задоволяването на обществените очаквания не трябва да е за сметка на макроикономическата стабилност. Това прозвуча ясно и от устата на премиера Станишев, който каза, че социалната политика не трябва да се свързва с рязък завой наляво, тъй като това би могло да доведе дясно правителство на власт в следващия момент.

Мистър Клийн трябва да стане Мистър Екшън, четем в Дневен Труд. 

“Кабинетът сгреши като се подаде на натиска на столичните шофьори”, заявява в интервю за “Труд” социологът Кънчо Стойчев. “Тези искания за повишаване на заплати трябва да се прекратят. С воля, с твърдост и в диалог на правителството с обществото. Ако този кабинет падне и дойде Бойко Борисов, нима той ще намери пари да вдигне заплатите? Откъде? Не съм чел програма на Борисов как ще управлява. Ще направи ли заплатите на шофьорите 5000 лв., на учителите – 2000? Защо никой не го пита?”, казва още в интервюто Кънчо Стойчев.

Доган поиска тотален контрол върху храните, отбелязва Дневник. 

Министърът на земеделието Нихат Кабил обяви, че ще предложи на съвета на тройната коалиция бъдещата единна агенция по храните да мине на пряко подчинение към неговото ведомство. Той уточни, че това трябва да стане заедно с решението за отделяне на контролираното досега от него Национално управление на горите (НУГ) в независима държавна агенция към правителството. Така министърът на практика огласи една от подлежащите на пазарлък в коалицията структурни промени в управлението, които бяха отложени заради вътрешнопартийни трусове при два от партньорите - БСП и НДСВ. "В много държави контролът върху храните е към министерствата на земеделието, имам достатъчно аргументи в подкрепа на тази теза и ще ги представя на партньорите", обясни Кабил, който през ноември каза в интервю за "Дневник", че никога не е претендирал агенцията да е към него. Във вторник той поясни, че ще поиска също преименуване на ведомството си в Министерство на земеделието, храните и развитие на селата.

Поне с 30% по-малко ще е житната реколта, пише Дневник. 

В България реколта от жито тази година ще е с 30 процента по-малко в сравнение с 2006 г., което я прави най-слабата от четири години насам. Това съобщи във вторник земеделското министерство с обяснение, че сушата е виновна за срива от 3-3.2 млн. тона на 2 млн. тона. Прогнозите на ведомството остават доста по-високи от очакванията на производителите за 1.5 млн. тона, което би се равнявало на свиване на добива наполовина. През 2003 г. бяха събрани два милиона тона заради суша и по-малко засети площи през есента на 2002 г. "Зърненият баланс на страната няма да пострада", коментира за Ройтерс източник, пожелал анонимност. Според него доклад на държавната комисия за проверка на ефекта от лошото за зърното време заключава, че ще намалее износът на българско зърно, без да посочва конкретни данни.

Намаляват парите за стоматологична помощ, информира Новинар. 

През последните няколко години делът на средствата, които се отделят за стоматологична помощ, е намалял от 9 на 3%, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) Николай Шарков по време на първите преговори за Национален рамков договор (НРД) за следващата година. Състоянието на зъбите на българите е драстично влошено, допълни Шарков. Според него са необходими половин млрд. лв. за зъболекарска помощ в страната ни. За системата на здравеопазване да бъдат отделени 6 % от брутния вътрешен продукт (БВП), настоя председателят на лекарския съюз Андрей Кехайов. Не е реално да бъдат отделени такива средства, както не е реално и в момента да се говори за увеличаване на здравната вноска, коментира председателят на парламентарната здравна комисия Борислав Китов.

Всички от френската с пълно 6, радва 24 часа учениците.

Всички ученици без абитуриентите от френската гимназия в София ще завършат годината с пълно 6 по всички предмети. Това обяви директорката Пенка Малинска. Решението е на учителите в знак на протест срещу ниските заплати и отказа на правителството да увеличи възнагражденията на педагозите. “Целта е да секне безразличието към учителите. Решението не е взето за 5 минути - то е единствената законна форма на протест, при която учениците не са ощетени”, обясни учителката по френски Маринела Чиликова. Абитуриентите не са включени, защото те са завършили още през май и дипломите им са готови. “Бил съм директор, но никога не съм си позволил да направя учениците залог за решаването на проблеми - категорично това ще ги демотивира”, коментира зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

Заливаме ЕС с балетисти, научил е Дума.

Вестник “Таймс” преди време отбеляза, че една от най-често посочваните професии от румънски и български емигранти (общо около 8000 регистрирани през първите три месеца на 2007 г.) е цирков артист. Професия, основна при румънците и поставяна на трето място от българите. В същото време тамошните фермери пропищяха срещу квотите, наложени за нас и съседите в селското стопанство - явно няма кой да им гледа кравите и да прибира това онова от полето. Ограниченията пред българи и румънци са най-строгите в Евросъюза, отбеляза още вестникът. И ето че вчера тристранката разгледа проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България и в Евросъюза за свободен достъп до работа. Там е отбелязано, че се облекчава и режимът за достъп до пазара на труда на лица от български произход, както и на участници в циркови представления и балетисти с доказана професионална компетентност, като се изключват от т. нар. “пазарен тест”.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4184 |19.06.2007 Пресата на 19 юни . 0| 4077 |18.06.2007 Пресата на 18 Юни . 0| 4264 |28.05.2007 Пресата на 28 май . -1| 4282 |17.05.2007 Пресата на 17 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads