Реклама / Ads
0| 4606 |21.04.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 22 април

.
Вестниците пишат за идващото мътно време; за смяната на 4-ма министри; за влудената опозиция заради импийчмънта на президента; за ученическия порноклип от Шумен.
 

Сменят само четирима министри, предрича Дневен Труд.

Дългоочакваните промени в правителството ще бъдат направени по формулата 2:1:1. БСП вероятно ще смени двама министри като освен Румен Петков от МВР и здравният министър Радослав Гайдарски щял да се върне в парламента. Социалистите обаче “печелят” вицепремиера без портфейл, който ще отговаря за еврофондовете. Източници от трите партии във властта твърдят, че става дума за настоящият ни посланик в Германия Меглена Плугчиева. По неофициални данни НДСВ и ДПС ще сменят по един от досегашните си представители в кабинета – съответно Веселин Близнаков на отбраната и Нихат Кабил на земеделието.

Всеки дава по министър, Станишев – и Гайдарски, информира 24 часа.

Всяка партия от коалцията ще се раздели с по един министър, а БСП може би с двама – Румен Петков и Радослав Гайдарски. Това е последното решение преди срещата на тримата старейшини в резиденция “Лозенец” във вторник. БСП обаче иска и нещо повече – да се закрият министерствата на адмнистрацията и на държавната политика при бедствия и аварии. На извънредното заседание на червеното Изпълнително бюро обаче Сергей Станишев обяснил, че няма съгласие с партньорите за това. Още не е уточнен вътрешният министър, твърдят социалисти. Продължават да се спрягат имената на посланика ни в ЕС Бойко Коцев, на ген. Румен Марков, секретар на президента и на Миглена Тачева.

Грънчарова иска още жени в кабинета, оповестява Дневен Труд.

“Досега като министър не се занимавах с еврофондовете. Назначаването на вицепремиер, отговарящ за тях, ще е ново ниво на финансова отговорност за държавата и солиден знак към нашите европартньори, че поставяме темата като свръхприоритетна”. Така министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова коментира в Пловдив идеята да бъде назначен вицепремиер без портфейл, който да следи еврофондовете. Грънчарова каза още, че би била радосдтна да види повече жени в кабинета.  

Меглена Плугчиева поема европарите, съобщава Монитор.

Посланикът на Република България в Германия Меглена Плугчиева най-вероятно ще поеме грижата за парите от еврофондовете, потвърдиха пред “Монитор” източници от “Позитано” 20. Според тях името на посланика е било обсъдено на вчерашното заседание на соцпартията като вариант за бъдещ вицепремиер или министър без портфейл, който да отговаря за координацията на еврофондовете. Според източници от червената централа другата очаквана смяна е бившият старозагорски кмет д-р Евгений Желев да седне в креслото на сегашния здравен министър Радослав Гайдарски, който от своя страна ще е сред министрите, напускащи кабинета “Станишев”. Ремонтът на кабинета ще бъде утвърден днес на заседание на съвета на коалицията в резиденция Лозенец. След това промените ще бъдат утвърдени и от пленум на соцпартията. По-рано те са били решени от лидерите на коалицията Станишев, Сакскобургготски и Доган, заявиха пред "Монитор" източници от трите управляващи партии. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обяви вчера след извънредното заседание на Изпълнителното бюро на БСП, че няма да бъде закрита нито една агенция, а те ще бъдат преструктурирани. По думите му на сбирката на червеното ръководство е обсъждан преговорният процес между контактните групи и въпросът за това какви промени трябва да бъдат направени по отношение намаляването на броя на зам.-министрите и заместник областните управители.

България влезе в топ 10 на най-уязвимите от кризата, четем в Дневник.

България е осмата най-уязвима страна от евентуално влошаване на глобалната кредитна криза, която започна през лятото на 2007 г. със срива на американския ипотечен пазар. Това показва индексът на уязвимост за 2008 г., изчислен от международната агенция за кредитен рейтинг “Стандард енд Пуърс”. В топ десет на класацията, която обхваща общо 40 страни, преобладават развиващите се европейски икономики. Те според анализа на агенцията са най-силно зависими от притока на чужди капитали, с които финансират дефицитите по текущите си сметки.  

Шефът на митниците: Идва мътно време, цитира Дума.

Клатенето на системата е опасно, пише в писмо до медиите директорът на агенцията Асен Асенов В навечерието на очакваните структурни и персонални промени в кабинета, които се очаква да засегнат и агенциите шефът на агенция "Митници" Асен Асенов изпрати до медиите личната си позиция. В писмото си той припомня, че през последните шест години нито управляващите, нито опозиционните партии са имали тежки критики към политиката и дейността на администрацията. Според шефа на митниците досега агенцията му е работила добре, но по думите му "изведнъж се случва нещо - идва мътна вода. Лешоядите потриват ръце и си казват - време е в тази мътна вода риба да ловим. И се започва в познатия и проигран стил от "доброто" старо време", пише в изявлението на Асенов. Той е категоричен, че митниците трябват на държавата и припомня, че преди четири години по друг повод е заявил, че клатенето на митниците е опасно за обществото. Пак тогава казах, че години наред чрез поставени или подставени лица в администрацията, се целеше митниците да бъдат контролирани и използвани, а стане ли провал е ясно - митниците са постоянният заподозрян, пише Асенов. 

Юруков влуди опозицията с импийчмънта, описва Монитор.

Лидерът на СДС Пламен Юруков влуди парламентарната опозиция с искането си за отстраняване на президента Георги Първанов от поста му, заради неспазване на Закона за Консултативния съвет по национална сигурност от негова страна. Приблизително половината от представителите на десницата категорично отказват да подкрепят поискания от синия шеф и неговата партия импийчмънт на държавния глава. Освен че се разграничиха от процедурата по отстраняване на Първанов, депутати от опозицията определиха инициативата като неоснователна и дори обвиниха Юруков във водене на двойна игра, която щяла да направи услуга на президента. "Въпросът не е в това дали ще се съберат необходимите подписи за стартиране на процедурата, а по-важното е, че се играе двойна игра, защото резултатът е предрешен и в крайна сметка президентът ще бъде легитимиран в пленарната зала. От юридическа гледна точка ние не намираме никакво основание да подкрепим искането за импийчмънт на президента и смятам, че по-голямата част от опозицията няма да направи това", изтъкна пред "Монитор" депутатът от Българска нова демокрация Николай Свинаров. 

Най-големите банкови обири, установява Пари.

Нима има 10 банкови обира у нас, пък и да се прави класация? Да, в България много често се срещат хора, които поемат по пътя на незаконното забогатяване. За жалост по-голямата част от обирите се пазят в тайна от обществото, защото биха уронили имиджа на определени банки.Класацията на в. Пари се базира на всички публично известни атаки над трезори още от началото на 90-те години, когато е извършен първият въоръжен банков обир в България над офис на Туристспортбанк в с. Пъстух.  

Синдикатите поискаха от премиера 20% увеличение на заплатите, информира Дума.

Да се увеличат заплатите в публичния сектор с 20 на сто за тази година са поискали вчера от премиера Сергей Станишев КНСБ и КТ "Подкрепа". На срещата са присъствали министрите на труда и социалната политика Емилия Масларова, на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на финансите Пламен Орешарски. Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви след срещата, че синдикатите настояват осигурителната тежест да остане както досега 60:40, а не 50:50, както предвижда правителството. КНСБ очаква до 1 януари 2009 г. да се въведе плосък данък с необлагаем минимум, тъй като инфлацията през март е 14,2%, стана ясно вчера. По думите на Желязко Христов министър-председателят е казал недвусмислено, че актуализираната програма е отворена за отраслово и браншово договаряне. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи от своя страна, че синдикатът настоява за по-големи пълномощия за инспекцията по труда, както и за категоричен ангажимент на изпълнителната власт към съдбата на "Кремиковци".  

Без тирове за Великден, предлага 24 часа.

Да се забрани движението на тирове по магистралите около идващите празници, предлага отново “24 часа”. Стотици хиляди българи ще пътуват с колити си по Великден и Гергьовден. “Ако има опасност от задръстване, ще спираме товарните камиони около няколко паркинга”. Това заяви инспектор Божидар Вучков, началник на магистралната полиция в София. Според него това се отнасяло за първия и последния от почивните дни.  

Порноклип с ученичка въртят в Шумен, шокира Монитор.

Любителски порноклип с 11-класничка от СОУ "Йоан Екзарх" в Шумен се разпространява с темпото на епидемия по всички училища в Шумен, а училищните власти не са в състояние да спрат разпространението му, научи "Монитор". Директорката на "Йоан Екзарх" Валентина Тодорова е информирала за случката шефа на Инспектората по образование Добромир Добрев, а той по етапен ред и министерството. Филмчето с времетраене 69 секунди било заснето още през януари т. г. и скоро след това започнало да се разпространява от телефон на телефон. Главни герои в него били вече 18-годишната 11-класничка Д. К., бившият є приятел Николай Н. и 27-годишният Иво Н., познат повече като Иво Черния, излязъл наскоро от затвора. С тях бил и някакъв румънец, общ познат, и още едно момиче. Петорката си наела стая в известния с почасовите си услуги хотел "Меджарел", записали стаята на един от мъжете. Предварителният сценарий предвиждал групов секс, но претърпял малка промяна, след като второто момиче се отказало, а заедно с нея отпаднал и румънецът. Така в стаята останали само Д. К., Николай и Иво Черния. На клипа се вижда как момичето прави секс с двамата и ясно се чува как моли мъж, към когото се обръща с името Иво, да не я снима. 

Гриша Ганчев обяви война на БФС, научаваме от Меридиан мач.

Почетният президент на Литекс Гриша Ганчев почти обяви военно положение в родния футбол. На сайта на „оранжевите“ се появи сензационен материал от самия бизнесмен, в който той призовава да се даде старт на почтеността в най-популярнатаигра. Ганчев намеква, че зад скандалното съдийство на Ангел Бекяров в Стара Загора и безобразното поведение на неговата тройка след мача стои много влиятелен човек в БФС – или президентът Борислав Михайлов, или шефът на съдиите Борислав Александров.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4152 |16.04.2008 Пресата на 17 април . 0| 4166 |15.04.2008 Пресата на 16 април . 0| 4027 |14.04.2008 Пресата на 15 април . 0| 4317 |09.04.2008 Пресата на 10 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads