Реклама / Ads
0| 4245 |25.08.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 26 август

.
Вестниците пишат за това, че “онова” МВР скрило 6 пъти по-яка престъпност; че супермашина казва къде ще люлее; че цената на парното замръзва от октомври.
 

Спряха ремонти в 43 общини, установява Дневен Труд.

Строителното министерство затвори кранчето за 43 общини. Във вторник то обяви, че се замразява финансирането на 60 обекта с пари от ведомството. Няма пари, правим кризисен мениджмънт, каза пред “Труд” строителният министър Росен Плевнелиев. До 31 юли са изхарчени 87% от бюджета за капиталови разходи на МРРБ, които за т.г. са 87 млн. лв., посочи той. Обектите се спират временно, докато бъде направен анализ за всеки от тях. Тези, чието спиране може да застраши живота и здравето на населението, ще бъдат довършени. Решението разсърди кмета на Сливен Йордан Лечков, който е от ГЕРБ. “Тези пари не са нито на Асен Гагаузов, нито на неговото министерство. Спират два почти завършени проекта”, каза той. Недоволни бяха и в червения Благоевград – родното място на министър Плевнелиев, където бе замразено асфалтирането на 8 разкопани улици.

Вертолетите ни са беззащитни като гълъби, четем в Дневен Труд.

“Вертолетите ни “Кугар” са беззащитни като гълъбчета на мира. Не можем да ги пратим на мисия, защото нямат бойно оборудване и могат да бъдат свалени.” Това е любимата шега на военните през последните седмици. Признават, че е горчива и чакат новият министър на отбраната Николай Младенов да я реши. Защото “Кугар”-ите са не само капризни машини, но и доста скъпи. А в същото време според степента на риска са годни да заминат за Босна или Косово, но не и за Афганистан или Ирак, заявиха източници от военното ведомство.В действителност преди време от НАТО е имало запитване дали можем да пратим вертолети в Афганистан. Отговорът е бил, че “все още нямаме готовност.”

Супермашина казва къде ще люлее, научаваме от 24 часа.

Суперкомпютър за 4,2 млн. лв. ще казва къде какво може да се строи, така че да не пострада при земетресение. След като реши сложни уравнения, машината ще дава данни къде у нас колко силен трус може да има с голяма прецизност. Апаратурата е купена в края на миналата година и вече е почти готов софтуерът. Благодарение на подробна подземна карта на страната с нея ще се смята къде да слагаме електроцентрали, язовири и газохранилища. Друго нейно приложение пък ще даде възможност да се правят прецизни поправки по старите сгради, така че да издържат разлюляванията.

“Онова” МВР скрило 6 пъти по-яка престъпност, оповестява 24 часа.

Шест пъти повече са реално станалите престъпления у нас, отколкото ги отчита МВР. Това съобщи на конференцията във вторник “Полицията в модерното общество: Необходимата реформа в българия” о.р. ген. Чавдар Червенков, бивш вътрешен министър в служебния кабинет на ренета Инджова, сега главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. През 2008 г. официалната статистика на МВР отчита 113 340 регистрирани престъпления, или 1 470 на 100 хил. жители, докато националното изследване на престъпността, проведено от центъра, показва, че реалният брой на престъпленията е 610 000, което означавало, че полицията не е потърсена при 50% от случаите. При 31% от престъпленията, или 250 хил., полицията била потърсена, но не свършила нищо и дори не ги регистрирала.

Замразяват заплатите само за една година, "успокоява" Новинар.


Синдикати, работодатели и държава най-накрая се разбраха по предложената от финансовото министерство бюджетна рамка за периода 2010-2013 година. Минималната работна заплата и пенсиите ще бъдат замразени, но само през следващата година, стана ясно във вторник. В периода 2011-2013 година пък минималната заплата ще се изчислява въз основа на брутния вътрешен продукт. Това означава, че ако има по-голямо производство, заплатите също ще бъдат увеличени, обясни зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Няма как в условията на криза възнагражденията да растат, категорични са и от Конфедерацията на индустриалците и работодателите у нас.
Задочният спор между финансовия и социалния министър се разрази в понеделник, когато стана ясно, че разчетите на ведомството на Дянков планират замразяване на заплатите и пенсиите до 2013 г.

Мащабна кампания за реклама на икономиката, обявява Дневник.

Около 50 млн. лв. ще отидат за популяризиране на страната ни и на стоки на български производители по света. Средствата идват от Европейския фонд за регионално развитие по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Трайчо Трайков. Той съобщи, че е подписал два договора - с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и с Българската агенция по инвестиции.
Проектът ще се изпълнява през следващте три години. Целта е да се види какви законодателни промени ще са необходими, за да стане България атрактивна за инвестиции.

София в блокада заради Мадона, описва Новинар.

Истерията около концерта на Мадона, който ще бъде в София на 29 август, започва да затяга примката си бавно около врата на софиянци. В събота целият център на столицата ще остане затворен заради концерта на попзвездата. Улиците в района на събитието – националния стадион „Васил Левски”, ще бъдат затворени, маршрутите на линиите на градския транспорт частично се променят. Организаторите на събитието – „София Мюзик Ентърпрайсис”, пък ще са длъжни да поставят пътни знаци за ограниченията за движение според указанията на Пътна полиция и СДВР, стана ясно вчера от заповед на ръководството на Столичната община. Фирмата трябва да осигури и постове от столичната полиция, които да регулират движението.

МРРБ спря 60 големи проекта, установява Дума.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството спира временно 60 проекта в областта на водоснабдяването и канализацията и благоустройствените дейности, съобщиха от пресцентъра на ведомството. По думите на администрацията причината е, че общата им стойност надвишава осигурената от държавния бюджет сума за финансиране. Най-много 42 от проектите са в сектор водоснабдяване и канализация, като те се изпълняват на територията на 32 общини. Останалите 18 са в областта на благоустройствените дейности, изпълнявани в 11 общини. Сред тях са Сливен, Благоевград, Кърджали, Шабла, Видин и други. Временното спиране на работата по обектите се прави във връзка с инструкции на Министерството на финансите за ограничаване на бюджетните разходи. В момента в МРРБ се извършва анализ и оценка на спрените проекти, като най-вероятно те ще бъдат довършвани приоритетно. Извършеният анализ ще покаже какъв е максималният брой на проектите, които могат да бъдат довършени. На първо време финансирани ще бъдат тези, чието спиране може да застраши живота или здравето на хората или които са с доказана ефективност, съобщиха от МРРБ. Спирането на строително-монтажните работи имало за цел да се предотврати натрупването на разходи от страна на изпълнителите за извършени дейности, които държавата няма да може да разплати, и прекратяване на практиката фирмите да работят без да имат ясна представа кога ще им бъдат платени дължимите суми.

Цената на парното замръзва от октомври, известява Монитор.

Цените на топлинната енергия и на тока от когенерационни мощности замръзват от 1 октомври, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. Поскъпване на парното няма да има обаче само в случай че се запази предварително обявеното от "Булгаргаз" искане за ръст в цената на природния газ с 4,4 на сто, уточни Шушулов. ДКЕВР е дала аванс при обявяването на цените на парното от 1 юли, за да може топлофикациите да понесат леко увеличението на стойностите на природния газ. Цената, която иска „Булгаргаз" от 1 октомври, е 380 лв. за 1000 куб. м. При това положение няма основание да се вдига цената на топлинната енергия за четвъртото тримесечие на годината. От регулаторната комисия продължават да настояват и за връщане на едномесечното отчитане на тока от ЧЕЗ, която обслужва Северозападна България възможно най-бързо, подчерта още той. Точен срок за това обаче все още няма. Тримесечното отчитане на тока за абонатите на ЧЕЗ обаче може да остане, но без да се плащат междинни сметки. Такава възможност вече бе обсъдена от председателя на ДКЕВР и от енергийния министър Трайчо Трайков и ръководството на ЧЕЗ. На практика това означава дружеството да кредитира потребителите си два поредни месеца. Ръководството на ЧЕЗ е получило разрешение от централата си в Чехия и има готовност за това.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4146 |24.08.2009 Пресата на 25 август . 0| 15830 |23.08.2009 Понеделнишката преса на 24 август . 0| 4197 |21.08.2009 Пресата на 21 август, петък . 0| 4065 |20.08.2009 Пресата на 20 август, четвъртък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads