Реклама / Ads
0| 4306 |26.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 февруари

.
Вестниците пишат за Жеваго, който бил готов с $1 млрд. за “Кремиковци”; за България - рай за длъжници и гратисчии; за лъжите на софийския кмет в интернет; за редките болести на 400 000 българи.
 

Жеваго готов с $1 млрд. за “Кремиковци”, надушва стандарт.

Украинският милиардер Константин Жеваго е изтеглил $1 млрд. заем от лондонския клон на Дойчебанк. Част от парите ще отидат за покупката на "Кремиковци", смятат банкери от Ситито. Друга част от парите - около $185 млн., е предназначена за развитието на рудни находища около Полтава. С инвестицията добивът на рудни пелети с високо съдържание на метал достига най-високо качество, а ефективността скача с 15 на сто, сочат анализи на фирмата на Жеваго "Ферекспо". Срещу парите олигархът е заложил контролираните от него общо 443 326 058 акции във "Ферекспо" чрез фирмата "Февамотинико". Сделката е подписана на 5 февруари, съобщиха запознати. Смята се, че Жеваго притежава до 75 на сто от "Ферекспо", чиято пазарна капитализация е $3 млрд. Според практиката си Дойчебанк не би била склонна да отпусне на Жеваго суха пара за повече от 35 на сто от заложените акции, което прави малко под $1 млрд., изчислиха банкери. "Има таен план за бърза продажба на завода. Не може всички да скочат и да си поискат дълговете в един и същи момент", заяви шефът на "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов. Според него държавата притиска Митал да продаде бързо. "Заводът издиша. Подават се 18 000 т газ на денонощие, а ни трябват по 24 000 т. Стан 1700 не работи и се пълни с продукция на входа, без да вади нищо. Само една влакова композиция вкарва суровина сутрин, вечер изкарва готова продукция", заяви Павлов. Според плана комбинатът ще бъде продаден на първия купувач, който извади $50 млн. оборотни пари. Нужни са спешно и средства за заплатите на работниците, чиито протести ще продължат и днес.  

Братът на Батко 12 пъти играе сам и печели, проверил е 24 часа.

Фирма “Биндер”е играла сама в 12 от конкурсите за ремонт и поддръжка на пътища през последните 2 г. и ги е спечелила, показа проверка на "24 часа" в регистъра на обществените поръчки. Шеф на компанията е Емил Георгиев, брат на бившия директор на фонд "Пътища" Веселин Георгиев. Според финансовия министър Пламен Орешарски тези факти са сред притеснителните, открити при проверката на процедурите. "Биндер" нашумя с това, че по времето на Георгиев е спечелила поръчки за над 122 млн. лв. 12-те търга, в които е единствен кандидат, пък са за половината от тази стойност - 66,5 млн. лв. Заради подозрението, че има конфликт на интереси, в началото на месеца Георгиев подаде оставка.

Ставаме рай за длъжници, научава Стандарт.

България става рай за длъжници и гратисчии. Банките вече няма да могат да взимат жилището на борчлии, които не са платили една или две вноски по ипотечния кредит. Вратичка за нередовните клиенти отваря новият Гражданскопроцесуален кодекс, който трябва да влезе в сила от 1 март. Той не позволява на банките да пращат съдия-изпълнители толкова лесно, колкото е сега, обясниха адвокати. С промените ще се увеличат лошите кредити, скочиха веднага банкерите. От вчера никой в столицата не дупчи билет в рейса. Всички благославят съдиите, които отмениха глобите за нередовни пътници. От общината обаче предупредиха, че санкции ще продължат да се налагат, а решението ще бъде обжалвано.

Големите градове се ослушват за милиони от ЕС, информира Дневник.

София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен не са подали нито един проект за финансиране от оперативната програма "Регионално развитие", съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Искра Михайлова. До 2013 г. България трябва да усвои 1.6 млрд. евро. София може да кандидатства с проекти до 100 млн. евро, а останалите общини - до 50 млн. евро. Михайлова обяснява липсата на интерес от големите общини с местните избори и смяната в администрациите. За сметка на това малките общини са особено активни, независимо че не притежават ресурс за подготовка на проектите, каза Михайлова. Към момента са събрани над 10 проекта за пътна инфраструктура. По оперативната програма вече са открити процедури за 800 млн. лв. Министерството възнамерява да направи база данни с оценители на проекти, съобщи още Михайлова. От кандидатите ще се изисква да имат опит и образователен ценз.

Столичните социалисти: Качваме лъжите на Кмета в интернет, цитира Дума.

Списък с лъжите на столичния кмет Бойко Борисов ще бъде качен в интернет. Той ще бъде изготвен от левите общински съветници, съобщи вчера след заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на градската организация Румен Овчаров. Списъкът ще бъде качен в мрежата, за да видят софиянци какво е обещал предизборно кметът Борисов и какво е изпълнил досега, обясни Овчаров. ГЕРБ ще се опита да прикрие некомпетентността и на предстоящото заседание на градския парламент утре, коментираха Румен Овчаров и шефът на групата на левите в общинския съвет Жельо Бойчев. Те обясниха, че в дневния ред на съвета има предвидени 38 точки за обсъждане. Едната от тях е за бюджета на София за 2008 г. Общинарите обаче ще имат приблизително по 6 минути да дадат вота си по толкова важни точки, допълниха Овчаров и Бойчев.

Чистенето почна с бореца срещу боклука, описва 24 часа.

Бойко Борисов освободи от длъжност шефа на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Мотивите на кмета са несправяне със служебните задължения от негова страна, недостатъчен контрол върху дейността на концесионера по чистотата и неумение да създаде организация за ефективна работа. Ганчев отказа да коментира освобождаването си Телефона си не вдигна и другият именит инспектор на Борисов - Ботьо Ботев. Него шефът на БСП - София, Румен Овчаров заподозря, че ще е следващият уволнен. Това било в линията на освобождаване на кмета от хората с еднобуквени инициали - Б. Б., Г. Г.

Крият смъртен случай в столичния електротранспорт, разкрива Новинар.

Два инцидента в рамките на два месеца в столичния електротранспорт са били скрити от обществеността, научи „Новинар”. На 12 февруари в депо „Красна поляна” нелепо загива Петко Узунов. Месец по-рано – на 10 януари, в същото депо изненадващо изгаря мотриса, за която никой не съобщава. Във фаталния вторник, 12 февруари, шлайфистът Узунов решава да приключи работа по мотриса 701. Мъжът не преценява добре разстоянието и се оказва твърде близо до машина, която го захваща за ръкава и увива за секунди. Свидетели на смъртта липсват. Маневристът Костадин Манов открива тялото на колегата си час по-късно, когато отива да прибере мотрисата от ремонт. По думите му, виждайки тялото, толкова се уплашил, че веднага напуснал помещението и тръгнал да търси помощ. Според заключението на назначената вътрешна комисия 58-годишният работник е починал от задушаване. Общинското дружество определя инцидента като трудова злополука. Това заключение обаче явно е поставено под съмнение, защото нова комисия, включваща експерт от Областна инспекция по труда-София, представители на столично управление „Социално осигуряване” и „Столичен електротранспорт” ще търси истината още месец. Починалият шлайфист има жена и две деца. Сумата, която те ще получат като обезщетение, е между 20 и 40 хиляди лева. Случаят със загиналия работник не е единственият инцидент в депо „Красна поляна”. Само месец по-рано, на 10 януари, за по-малко от час изгаря цял трамвай.

Приравниха държавните агенти на генерали, информира Дневен Труд.

Държавен агент от новата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) ще получава по време на мисия в Афганистан или Ирак командировъчни по 63 евро на ден. Толкова взима и висш офицер от войската с чин бригаден генерал или генерал-майор. Ако трябва да изпълнява задачи в Босна и Херцеговина, тарифата тогава е значително по-малка - 40 евро. Това става ясно от наредбата за условията и реда за участие на служителите от ДАНС в операции и мисии извън границите на страната. В първите две държави, където е най-опасно, на сътрудник и главен сътрудник от ДАНС се полагат дневни по 58 евро. Толкова са и парите за рейнджърите от младши сержант до офицерски кандидат. Младши агент и агент пък ще взимат по 60 евро, колкото офицерите от лейтенант до капитан

Военна болница ще има собствен здравен фонд, пише Дневник.

Три седмици преди очакваното решение за либерализиране на здравноосигурителните услуги заявка за включване в конкуренцията на частните фондове даде и сериозен държавен играч. Военномедицинската академия, или Военна болница, ще прави собствен здравен фонд, който ще излезе на пазара на здравноосигурителни услуги в началото на 2009 г. Това съобщи във вторник пред "Дневник" ген. Стоян Тонев, директор на ВМА. Още от 1 юни ще започне набирането на средства за създаването на фонда. В него ще могат да се включат както всички военнослужещи и семействата им, така и цивилни, които искат да се лекуват в болницата. Очакванията са фондът да набере над 100 хил. души. Обемът е важен, защото ще има задължително изискване за минимален брой осигурени в един фонд, за да бъде допуснат до допълнителното задължително здравно осигуряване. Ще обслужваме не само участващите в нашия фонд, но и останалите хора, които се осигуряват в други здравни каси, обясни ген. Тонев. Според него самият факт, че лечебното заведение разполага със 740 легла и модерна апаратура, ще привлече много желаещи да се осигуряват във фонда.

400 000 българи страдат от редки болести, стряска Новинар.

Близо 6 на сто от населението на страната ни е засегнато от редки заболявания, съобщи вчера председателят на Националния алианс на хората с редки диагнози Владимир Томов. В същото време в България има само 5 медикамента за лечение на тези болести. Основен проблем е, че процедурата по отпускане на лекарства у нас е много тромава, понякога се проточва цяла година, каза Томов. Според него най-добрият начин за справяне с редките болести е ранната диагностика и превенция. В тази връзка от пациентските организации в алианса настояват да бъде създаден регистър на пациентите, както и национална програма. Проект на такава програма вече е внесен в здравното министерство, но чака одобрение. Според организациите е необходима и допълнителна квалификация на лекарите. В страната ни са регистрирани 130 редки заболявания. Те са или със смъртоносен изход, или са хронични и инвалидизиращи. В повечето случаи симптомите се появяват още при раждането или в ранно детство. Данните в световен мащаб показват, че около 80 на сто от редките болести са следствие от генни или хромозомни аномалии.

Наш комбинат лее кюлчета злато, съобщава Дневен Труд.

Истинско злато на кюлчета вече се лее в Комбината за цветни метали край Пловдив. Традиционното 12-килограмово кюлче потича в тънка нишка при температура 1260 градуса и пълни формите. После заминава за рафинерията “Пам” в Швейцария, където се претопява, тъй като нашата страна не може да покрие минимума от 12 тона производство на година, за да сложи свой щемпел.

Рекламата донесла шампионски приходи, научаваме от Дума.

Шампионски ръст отбелязват за пореден път рекламните приходи в България през 2007 г. Това сочат данните, представени от председателя на Асоциацията на рекламните агенции в България Красимир Гергов, съобщени на 12-ия рекламен форум в НДК. Според тях рекламният пазар у нас пораснал с 28 на сто. Общо 243 млн. евро от реклами са приходите на медиите през миналата година, като половината от сумата е отишла в телевизиите. Най-голям ръст бележи интернет-рекламата - 89%, следван от външната реклама - 63 на сто. За сметка на това парите от реклама в печатните издания са били по-малко от 2006 г. и ръстът им е едва 8%. Същият ръст бележи и радиорекламата. Представителите на рекламните агенции, участващи във форума, ще обсъждат темите за отношенията между рекламодател и рекламна агенция, тенденциите и перспективите пред българския телевизионен пазар, медиите като информационен източник и рекламен носител, най-ефективния начин за реклама по интернет.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4033 |25.02.2008 Пресата на 26 февруари . 0| 4191 |19.02.2008 Пресата на 20 февруари . 0| 5127 |18.02.2008 Пресата на 19 февруари . 0| 4199 |13.02.2008 Пресата на 14 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads