Реклама / Ads
0| 4168 |26.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 27 март

.
Вестниците пишат за GSM-а на мутра, издънил Иванов; за това, че генерал Илиев изнесъл диска “Иван Иванов”; за клатещия се стол на вътрешния министър; за хаоса с местните данъци и такси; за първия забременял мъж.
 

GSM на мутра издънил Иванов, съобщава Стандарт. 

Мутренска SIM карта е издънила антимафиот № 2 Иван Иванов. Тя е на разработвано от МВР лице и е била дадена на Иванов, за да водят тайни разговори. Това научи "Стандарт" от участници в разследването. Картата е била прихваната от полицаите, преди да попадне в GSM-а на топченгето. Нито мутрата, нито Иванов обаче са подозирали това. Според разпечатките от СРС, които взривиха скандала, Иванов е контактувал с групите на Халвите и Маргините. Полицаите проверяват коя от тях му е дала SIM картата. По стар навик подземните босове оборудват сътрудниците си с предплатени карти. Най-пресният арестант Илия Илиев се оказва замесен в схемата, като е разписал подслушване на списък с телефони. Сред тях бил и подареният на Иванов номер. Илиев разбрал, но си замълчал.

Войната в МВР: Генерал Илиев изнесъл диска “Иван Иванов”, установил е Дневен Труд.

Ген. Илия Илиев е изнесъл от МВР диска със скандалните записи, които предизвикаха ареста на антимафиот № 2 Иван Иванов. Това е груба злоупотреба със служебно положение, за което се полага до 3 години затвор, коментираха магистрати. В дните около 24 ноември м.г. , когато бил предупреден, че се налага да подаде оставка, Илиев извикал в кабинета си в МВР високопоставен служител от Дирекцията за оперативно-техническа информация (ДОТИ) и поискал от него диска, назовавйки записаните на него файлове. Полицаят изпълнил заповедта и оттогава дискът го няма в МВР, показала проверка на ДОТИ. Според източници на “Труд” Илиев дал диска на бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов, той на друг човек, който го предал на депутата от ДСБ Атанас Атанасов.

Столът на вътрешния министър се разклатил, допуска Дневник. 

Столът на вътрешния министър Румен Петков се разклати след развитието на скандала в МВР, заяви в сряда високопоставен източник в БСП. Според него и по думите на други политици от мнозинството премиерът Сергей Станишев е изправен пред трудно решение. Министър-председателят щял да търси подкрепата на коалиционните партньори Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, защото няма сили сам да вземе решение за отстраняването на Петков и да се пребори с последствията за партията си, още повече Петков се е заканвал, че падне ли, пада и правителството, коментираха политици от левицата. Въпреки че социалистите продължават да обясняват случващото се с опити за дестабилизация на партията и властта, и в техните редици, макар и приглушено, се говори, че министърът е прекалил, особено с ареста на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. Неофициално депутати от БСП коментират, че отстраняването на Петков от кабинета би било много рисковано, защото той държи много властови лостове.

Обвиниха борда на парното за 2 млн. лв., информира 24 часа. 

На всички членове на борда на директорите на столичната “Топлофикация” в периода 2003 – 2006 година са били повдигнати обвинения. Последен в сряда е бил подведен под отговорност Валентин Димитров. Преди него по процедурата са минали зам.-министърът на енергетиката по времето на НДСВ Илко Йоцев, Георги рогачев и още трима. Обвиненията са за безстопанственост, а общо щетата за “Топлофикация” по тях е за около 2 млн. лв., потвърди наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов.

Хаос с размерите на местните данъци и такси, описва Новинар. 

Хаос цари в София заради правните недоразумения с данъка върху автомобилите. Хората нямат представа дали трябва да плащат новите, по-високи, налози, приети тази година, или в момента важат миналогодишните ставки. Причината за объркването е, че се чака решението на Върховния административен съд, който трябва окончателно да се изкаже по наредбата за местните данъци и такси, приета на 28 февруари от СОС. Наредбата беше оспорена от областния управител в частта й за автомобилния данък. Затова столичани плащат данъка си за колите по старите тарифи, а таксата за недвижими имоти е с нов размер - 2,5 процента от стойността на имота. Объркването идва от факта, че част от новите разпоредби на наредбата вече са влезли в сила, а други не са.

Кредитирането се забавя, рисковете се увеличават, известява Пари. 

Ако в средата на 2007 г. основният проблем пред БНБ беше сериозният ръст на кредитирането у нас, това вече се промени. Втори пореден месец този показател намалява. Отпуснатите кредити през февруари са само 1.1 млрд. лв., а общите задължения на бизнеса и домакинствата са 39 млрд. лв. Удължиха срока за финансови отчети С промяната в Закона за Търговския регистър правителството се опита да поправи гафа със срока, в който фирмите трябва да обявят финансовите си отчети. Според закона за счетоводството това трябва да се направи до 30 юни у всички съществуващи фирми трябва да се пререгистрират до тази дата.

Синдикати топят стиснати ректори, пише Монитор.

Синдикатите в университетите ще искат от държавата да ореже бюджета на висшите училища, в които ректорите не вдигат заплатите на преподавателите. "Не искаме да се стига до такава крайна мярка, защото, ако се намали бюджетът на определено висше училище, в крайна сметка отново ще ощетим бранша. Необходимо е обаче заплатите на преподавателите да се индексират при повишаването на държавната субсидия. Трябва да се знае, че няма да допуснем средства, с които може да се повишават доходите в университетите, да бъдат пренасочвани от ректорите за други цели". Това заяви вчера доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на синдиката във висшето образование и науката. Синдикалната лидерка подчерта, че за всяко неизпълнение по клаузите на колективните трудови договори профсъюзите ще уведомяват Главна инспекция по труда. Вълчева обяви и последните няколко висши училища, коите подготвят своите колективни договори. Това са Университета за национално и световно стопанство, Икономическия университет във Варна и Българската академия на науките. Статистика, изнесена от синдикатите, показа, че най-ниски са заплатите в Софийския университет и Българска академия на науките, а най-високи - в Националната спортна академия и Икономическия университет във Варна. Данните са от финансовите отчети, предоставени за 2007 година за всички 53 висши училища в България. В Икономическия университет във Варна средната брутна работна заплата е в размер на 1040 лв., а в БАН - 471 лв. За сравнение от 1 юли учителрите трябва да получават 650 лева месечно.

Пенсионерите срещу левче при доктора, успокоява Дума.

Потребителска такса от един лев за посещение при лекар или зъболекар да заплащат жените, навършили 60 години, и мъжете, навършили 63 години, от 1 юли т.г., предвиждат текстове от промените в Закона за здравното осигуряване, които парламентът обсъжда на второ четене. Предложението е на Тодор Кумчев и Донка Михайлова от Коалиция за България. В момента пенсионерите заплащат потребителска такса от 2,20 лв. Измененията предвиждат разликата от 1,20 лв. да се заплаща от републиканския бюджет.

Мъж забременя, шокира Монитор.

Американецът Томас Биийти от щата Орегон забременя и чака момиченце в началото на юли. Макар че звучи невероятно, историята на първия в света бременен мъж може лесно да бъде обяснена. "Съпругата ми Нанси и аз сме напълно нормална, щастлива млада двойка. В живота ни няма нищо необичайно. Поне така беше, докато не решихме да си родим дете", разказа той пред известното списание Advocate. Томас е роден като жена. При промяната на пола си той си премахнал гърдите, но решил да остави яйчниците си и матката. Благодарение на хормони развива повечето от мъжките полови характеристики. С инжекции с тестостерон натрупва телесна маса, получава окосмяване, гласът му загрубява. Въпреки това тялото на Томас е способно да износи дете. Решението за частична операция се оказало полезно по-късно, когато поради заболяване била извадена матката съпругата. Томас решил да използва своята и заченал от анонимен донор.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4238 |25.03.2008 Пресата на 26 март . 0| 4209 |24.03.2008 Пресата на 25 март . 0| 4259 |19.03.2008 Пресата на 20 март . 0| 4213 |18.03.2008 Пресата на 19 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads