Реклама / Ads
0| 3863 |27.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 28 ноември

.
Вестниците пишат за бандата "Мамино детенце", отвличаща по списък; за изритването на панайотките от НДВС; за завръщането на юпитата; за рисковия секс; за предчовека, живял по наши земи.
 

Отвличат деца на строителни босове, описва Стандарт.

500 000 евро платил бизнесмен, МВР по дирите на бивши барети. Банда бивши барети дебне семействата на бизнесмени. Тя е съставила списък за отвличания. Децата на двама крупни предприемачи, които се занимават с газ и недвижими имоти, са били похитени през последните три месеца. За тях е бил платен откуп. Това съобщиха за "Стандарт" високопоставени антимафиоти. В единия от случаите става въпрос за сина на представител на голяма чужда фирма у нас. Бизнесменът се занимава с търговия и недвижими имоти. Той броил 500 000 евро, за да види детето си живо, обясниха източниците ни. Жертвата не е подала сигнал в МВР. Последният случай е със сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус. 30-годишният Михаил е пуснат срещу 300 000 евро с отрязан пръст, съобщи "24 часа". "Стандарт" се включи в разследването и разкри, че 10-членна банда нанася удари от половин година. В нея има чужденци.

Банда “Мамино детенце” отвлича по списък, добавя по същата тема Стандарт.

Схемата е: искат милион, свалят мизата на 300 000 евро Всяко дете на богаташ е потенциална мишена. Групата "Мамино детенце" е направила черен списък и отвлича жертвите си по него срещу откуп от родителите. Мизата винаги е над 1 милион евро. Това съобщиха за "Стандарт" три източника независимо един от друг. Бандата съществува от година, но действа от 5 месеца и вече е нанесла поне три удара, уточни бивш високопоставен антимафиот.

Подготвят наказателни акции срещу похитители, предрича 24 часа.

В най-скоро време са възможни ответни наказателни акции срещу банди, които организират отвличания. Отмъщенията ще бъдат финансирани от богати българи, чиито семейства са жертва на такива престъпления. Това предупреди вчера висш служител на МВР, ден след като в. "24 часа" съобщи за отвличането срещу откуп на сина на бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Бандите се занимавали с всякаква престъпност и веднъж в годината правели удара си, като отвличат, казват от ГДБОП.

Парното без промяна, токът поевтинява?, чуди се Труд.

Парното няма да поскъпне през този отоплителен сезон, а токът за бита и малките фирми може дори да поевтинее от 1 юли 2008 г. Проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, прогнозира това пред журналисти. Държавната фирма “Булгаргаз” още не е внесла в комисията намерението си за драстично поскъпване на газа с 33,57% от 1 януари. Реално е повишението да се намали наполовина, поясниха пред “Труд” експерти от Министерството на икономиката и енергетиката. При повишение на горивото със 17% цената на парното трябва да се вдигне с 14%. “Това обаче не може да стане веднага от 1 януари, а след регулаторен преглед”, уточни проф. Шушулов. По думите му токът може дори да поевтинее от юли заради намалените технологични загуби на енергото и заради решението електромерите да се отчитат само веднъж на 3 месеца вместо всеки месец.

Симеон изрита панайотките, Атанас Щерев напусна сам, съобщава Новинар.

Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Владимир Дончев и Борислав Великов бяха изключени от НДСВ и парламентарната група на партията. Това бе гласувано на заседание на Политическия съвет на царската партия вчера, на което трябваше да се анализират резултатите от местния вот. Изключването на “панайотките” е било предложено лично от лидера на партията Симеон Сакскобургготски. За изключването им са гласували 13 от членовете на Политическия съвет. Против е бил единствено Огнян Герджиков. Атанас Щерев е напускал сам партията и парламентарната група и става независим депутат. Пред журналисти той заяви, че е нарушил протокола, благодарил е на царя за доверието и си е тръгнал от заседанието. По този начин е предотвратил изключването си. По-късно той заяви пред бТВ, че е бил помолен да напусне от Сакскобургготски и го е направил с удоволствие. “Битката тепърва предстои. Тройната коалиция не води добра политика и тя не е полезна за обикновените българи”, каза Щерев. Изключените депутати са били обвинени, че на местните избори са работили срещу кандидатите на НДСВ.

9,5 млрд. евро вземаме от ЕС, информира  24 часа.

9,5 млрд. евро ще е финансовата помощ за България от ЕС до 2013 г. 6,8 млрд. са от кохезионните фондове, 2,4 млрд. за развитие на селските райони и 74 млн. евро - за риболов. Във вторник комисарят за регионалната политика на ЕС Данута Хюбнер сложи подпис под последните 2 оперативни програми за страната ни, които отварят вратата пред финансирането от ЕС. Заедно с транспортния министър Петър Мутафчиев и на екологията Джевдет Чакъров бе даден старт на най-големите програми, по които се предвижда да бъдат финансирани 30 мегапроекта в транспорта за 1,62 млрд. евро и за опазването на околната среда за 1,46 млрд. Сред тях са заводът за боклука на София, метрото, околовръстното шосе, магистралите "Струма" и "Марица", както и 70 пречиствателни станции и 21 депа за отпадъци в страната. "Само за екология даваме 50 пъти повече, отколкото България е получила по предприсъединителните програми, надявам се, че всяко евро ще бъде добре инвестирано", заяви Хубнер вчера. Екоминистърът Чакъров заяви, че правителството има готовност да стартира проекти за 300 млн. евро, а до края на 2008 г. ще е подписало договори за 500 млн. Най-големият е заводът за боклука на София, който взема 131 млн. евро и трябва да е готов до 2011 г.

Момичето, блъснато от Стависки, се събуди, пише Труд.

След 3 месеца и 22 дни в кома Мануела Горсова (18 г.) вече е в съзнание. Във вторник момичето, блъснато от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, беше преместено от реанимацията на Военна болница в София, където денонощно се грижеха за нея, в отделението по неврохирургия, съобщи снощи ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. Момичето вече е на собствено дишане, но още не е в пълно съзнание. Храни се само. Предстои му дълга рехабилитация за възстановяване на координацията на движенията. В екипа ще участва и опитен психолог, уточниха лекуващите лекари на Мануела. Те вярват, че има всички условия момичето да се възстанови, но доколко е увредена централната нервна система засега никой не може да каже. Мануела пострада на 5 август т.г. в зверска пътна катастрофа.

Нискоразходната "Уиз ер" започва и вътрешни полети, възрадва Дневник.

За пръв път от 2008 г. ще се появи конкуренция между авиопревозвачите на вътрешния пазар в България. Унгарската нискоразходна компания "Уиз ер" във вторник съобщи, че от 12 юли започва полети от София до Варна четири пъти седмично. От авиопревозвача обявиха цена на билета от 9.99 евро с таксите, ако се закупи поне три месеца преди конкретния полет. Цената е около десет пъти по-ниска от тарифата на "Хемус ер" до морето, която сега единствена обслужва самолетните линии до Варна и Бургас. Пътническите превози на БДЖ и автобусните билети също са по-скъпи от най-ниската цена на унгарския превозвач. От 2008 г. унгарската компания увеличава и външните дестинации, по които ще лети от София. В тях ще се включат полети до Барселона, Лондон, Милано, Валенсия, Измир. Полетите ще се осъществяват с самолет "Ербъс 320", като компанията увеличава с още една машините, с които лети от базата в София. Част от тези външни линии в момента се обслужват от "България ер". Останалите нискоразходни превозвачи все още не са обявили планове за вътрешни полети в България.

Юпитата се връщат, надява се Стандарт.

Все повече младежи под 30 г. се канят да бягат от България и да работят в чужбина. В същото време обаче не само неудачници, но и много успели емигранти вече се връщат обратно. Това показа проучване на "АССА-М", поръчано от социалното министерство. Тази година емигрират предимно млади хора и студенти, обясни шефът на агенцията Михаил Мирчев. Повечето са мъже със средно образование. Анкетата, правена сред 4000 души, сочи, че по-възрастните остават у нас заради страх от силна конкуренция в чужбина. Най-много българи бягат в Испания, САЩ и Германия. По-малко са мераклиите за Франция и Турция. Въпреки тъжната статистика обаче доста емигранти се връщат у нас, изтъкна Мирчев. Преди се прибираха само неудачници - тези, които не си намират работа, или виждат, че с 1000 евро на месец там са за никъде. Сега обаче вече се връщат успели бизнесмени, мениджъри и компютърни специалисти, заяви Мирчев. Социологът изтъкна, че преди години родителите ги е било срам да кажат, че децата им са се върнали от чужбина, за да не си помислят хората, че синовете и дъщерите им не са успели. Сега обаче този предразсъдък изчезва. От анкетираните 4000 души тези с по-големи възможности очакват и съответните доходи в България. На такъв човек работодателят трябва да осигури 5 пъти по-висока заплата от средната за страната, изтъкна Мирчев. Социалният министър Емилия Масларова също посочи, че работодателите са тези, които ще задържат младите хора у нас.

Несемейните и необразованите по-лесно емигрират, контрира Новинар.

Това показват данните от проучване на агенция АССА-М, представено вчера в социалното министерство. Като цяло българите все по-малко искат да работят и живеят в чужбина, обобщи директорът на агенцията Михаил Мирчев. Според него не може да се говори за масов приток на българи в Европа след присъединяването на страната ни към Европейския съюз (ЕС). Напротив, все по-често наши специалисти, работещи в чужбина, се завръщат, каза социологът. По думите му се наблюдава разлика между това къде биха искали да живеят нашите сънародници и къде наистина отиват. Според данните от проучването младите българи са по-склонни да емигрират в сравнение с 30-40-годишните. Ентусиазмът сред тях е по-малък поради намаляването на безработицата у нас, както и поради вече натрупания горчив опит от гурбетите в чужбина, отбеляза Мирчев.

Търся работа, ама дано да не намеря, констатира Монитор.

От близо 1300 здрави и прави българи, които категорично отказват да си търсят и да им се помогне да намерят работа, почти половината са се изкарали болни. Останалите обаче около 700 души без умозрителна причина отказват разговори на тема работа. Те ще си намерят друг бизнес - обири на вили, свиване на жици и кражби от общ характер. Тази квота е сигурен подарък за обществото за Нова година. Проблемът обаче не свършва до тук. 10 000 от общо 14 000 безработни, които остават без социални помощи, не са чели и буквар дори или са го докарали до трети клас. Дори и при под 7% безработица, за тях трудно се намира постоянна работа. Голямата част от тези хора ги хрантутехме 18 години. Професията "социално слаб" се превърна в по-престижна от много други професии. Формулата "Търся работа, ама дано да не намеря" поддържа в ленност десетки хиляди. Сега, във времена не само пазарни, но и европейски, се слага точка на тази практика. Тези обаче, които ни крадоха индиректно - от нашите данъци в продължение на 3 петилетки, сега вече ще ни крадат директно.

Всяко пето домакинство в ЕС вече не ползва домашен телефон, информира Дневник.

Почти 20 на сто от европейските домакинства са се отказвали от стационарните си телефонни линии и използват само мобилен абонамент, показват данни на Евростат. Статистиката показва, че през 2005 г. 95 процента от европейците са имали мобилен абонамент, а само преди 9 години - в зората на мобилните комуникации, такава връзка са имали едва 8 процента. За същия период абонаментите за фиксирани линии растат едва-едва - от 44 на всеки 100 жители до 46 през 2005 г., показват данните от статистическата агенция на ЕС. Евростат отчита най-масово изоставяне на традиционните телефони сред новоприетите членки на ЕС в Централна и Източна Европа. В Чехия 42 процента от домакинствата избират тази схема, а в Германия те са едва 11 на сто. В Люксембург процентът е нулев. Обяснението за тези големи разлики е в по-малко развитата наземна мрежа в бившите социалистически страни, съобщи Европейската комисия.

София има пари, за да не вдига данъците, възрадва софиянци Дума.

Столичната община няма основание да променя нивата на данъците за жилищата. Данъците за автомобилите пък трябва да се определят в зависимост от развитието на транспорта. Това каза председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев. Вчера левите в градския парламент се срещнаха с финансовия министър Пламен Орешарски и с председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Овчаров. Повод за разговора бяха думите на кмета Бойко Борисов, че със законодателните промени относно финансирането на общините София щяла да бъде ощетена. За следващата година приходите от бюджета в Столичната община ще бъдат 253 млн. лева, в края на 2008 г. общината най-вероятно ще получи допълнително финансиране, каза още Бойчев. По думите на Бойчев за тази година в бюджета са били заложени данъчни приходи в размера на 123 млн. лева, а само до края на септември те са били 133 млн. лева. Няма причина столичани да се чувстват ощетени заради законовите промени по отношение на финансирането на общините, коментира и шефът на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров. По повод думите на кмета Борисов, че общината ще загуби заради промените в закона за облагането на доходите на физическите лица, Овчаров коментира, че този данък никога не е бил местен.

Всеки втори ученик прави рискован секс, алармира Монитор.

Всеки втори ученик и студент у нас върти опасна любов. Младите не слагат презервативи, когато правят секс и не мислят за вируси, предавани по полов път. Казват, че си имат доверие и това не може да се случи на тях. Това сочат данните от най-голямото проучване в България за рисковете от СПИН, инициирано от "Ротаракт клуб София Тангра". Оралният секс е най-лесният начин да лепнем вирус, обясни вчера националният консултант по инфекциозни болести доц. Татяна Червенякова. Тя каза, че най-застрашени са тийнейджъри и студенти, тъй като водят активен полов живот. Механизмът за предаване на болестта е кръвен, а пътищата са различни. У нас най-разпространените начини за предаване на ХИВ или СПИН са половите контакти или използването на една и съща игла при инжектиране на наркотици. Според доц. Червенякова всеки човек трябва задължително да носи презерватив в себе си. "Никога не се знае кога ще ни потрябва. В такива моменти обикновено не мислим за последиците от необезопасения секс и сме готови да рискуваме", обясни тя. Данните от проучването показват, че 37 % от анкетираните не са използвали презерватив при последния си полов акт, докато 20 % казват, че за последната са правили секс без кондом поне веднъж. Според д-р Станимир Хасърджиев причината за притеснителната статистика е, че учениците на 15-16 години са самонадеяни и изобщо не се замислят за последиците. "Това е възрастта, в която хормоните се събуждат и подрастващите вече водят активен полов живот. Да се оправдават, че не слагат презерватив, защото си имат доверие, е смешно, особено на 15 години", коментира д-р Хасърджиев.

Световно откритие: Предчовекът е живял тук, хвърля бомбата Дума.

 Екип от Националния природонаучен музей при БАН и СНРС - Франция, оглавен от ст.н.с. Николай Спасов, направи истинска сензация в световната палеонтология, като откри на българска територия останки от човекоподобна маймуна на около 7 млн. години. Предтеча на човека на такава възраст досега не е откриван в Европа. Ст.н.с. Николай Спасов в сътрудничество с видния палеонтолог проф. Дени Жераадс, е открил, че на наша територия преди около 7 млн. години са живели неизвестни досега примати, предшестващи африканските хоминиди - представителите на човешкото семейство. Досега в световната наука се знае, че останки от такива същества на около 9 и 8 млн. години са намирани в Гърция и Турция. Това преди години е родило хипотезата, че предшествениците на хоминидите са обитавали Балканите, а след това са се преселили в Африка. Новото откритие показва, че “българският” човекоподобен примат се различава от “гръцкия” и е с милион години по-млад, което означава, че той е непосредственият “европейски” представител на предтечите на човешкото семейство. Такова откритие е рядкост в световната палеонтология и е с огромно значение за попълването на липсващи стъпала в “родословното дърво” на хоминидите. За разлика от милионите долари за американските експедиции в Етиопия, нашето откритие струва... 48 лв. - за командировка на Спасов до Чирпан. Ученият два пъти кандидатствал във фонд “Научни изследвания” на МОН и два пъти му отговорили: “Проектът не се класира”.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4208 |26.11.2007 Пресата на 27 ноември . 1| 3910 |21.11.2007 Пресата на 22 ноември . 0| 3924 |20.11.2007 Пресата на 21 ноември . 0| 4329 |14.11.2007 Пресата на 15 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads