Реклама / Ads
0| 3834 |02.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 юли

.
Вестниците пишат за магистралите на чужди строители; за депутатските терзания между шкода и мерцедес;за това, че ще се лекуваме, където си искаме в ЕС; за МВР парада, който става бирфест; за ЦСКА – циркът продължава.
 

 

Нов скандал с Румен Петков, описва Монитор.

Нов скандал, в който отново е набъркан доскорошният вътрешен министър Румен Петков, назрява в парламента, научи "Монитор". За разлика от данданията с разработките в МВР, която бе организирана от опозицията и коства поста на бившия силов шеф от БСП, този път атаката срещу него идва от коалиционния партньор НДСВ. Жълти депутати твърдят, че Петков целенасочено прикрива фигури от подземния свят и дори си позволява да лъже в тяхна полза от пленарната трибуна по време на парламентарния контрол. Причината Петков пак да се окаже замесен в афера, пораждаща съмнението за връзките на МВР с представители на престъпния свят, се оказа случка на автомагистрала "Тракия", на която жълтият шеф на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов станал случаен свидетел. 

Дават магистралите на чужди строители?, пита 24 часа.

Строителството на всички магистрали у нас да се възложи на чужди строители, а не на наши пътни фирми. Идеята се обсъжда в момента от експерти в няколко министерства, които определят политиката в пътищата. Информацията потвърдиха и представители на българския строителен бранш, но предпочетоха да останат неназовани. Ако се възприеме този подход и се обявят такива изисквания, че на тях да отговорят само големи чужди фирми, това ще е дискриминация спрямо нас, категорични бяха българските строители. Чуждите фирми нямало да влязат в консорциум с нашите, а ще ги наемат за подизпълнители като “слуги” и така държавните пари ще отидат на Запад.

Сделката за френските военни кораби била размразена, твърди Дневник.

Преговорите за покупка на скъпи военни кораби с френската компания „Армарис“ могат да бъдат възобновени. Съгласие за това са дали министрите на оперативно заседание миналата седмица, но без да вземат официално решение. Това научи „Дневник“ от източници в Министерския съвет. Министърът на отбраната Николай Цонев е поискал колегите му да обсъдят дали да бъде деблокирана спряната процедура по търг за четири корвети от 2005 г., спечелен от „Армарис“. Търси се съгласието на кабинета, тъй като сделката не е безспорна, коментираха високопоставени политици. Според военни фирмите, класирани след „Армарис“, само чакат Министерството на отбраната да даде ход на сделката, за да обжалват конкурса. Правителствени източници твърдят, че сега България може да си позволи да преговаря не за четири, а само за две корвети.

Депутатите умуват – шкода или мерцедес, разкрива Дневен Труд.

Специална комисия от разноцветни депутати ще избира на какво да се возят народните представители – на суперлуксозни шкоди или мерцедеси, но без екстри. По план автопаркът на Народното събрание трябва да се освежи с 50 новички возила, като обществената поръчка е на стойност 1 млн. 150 хил. лв. В сряда председателят на парламента Георги Пирински раздаде на шефовете на парламентарни групи справка, от която стана ясно, че през 2007 год. наличните возила на парламента (беемвета и мерцедеси) са навъртели 3 762 000 км. Вече нямало гаранция за безопастността на депутатите.

Лекуваме се, където си искаме в ЕС, пише Новинар.

Гражданите на страните от ЕС ще могат да се преглеждат и лекуват в избрана от тях държава от общността. Това предвижда проектодиректива на Европейската комисия, която беше представена вчера в представителството на комисията в България. Според документа всеки европеец ще може да се преглежда при специалист или да бъде опериран, където пожелае. За българите това ще бъде възможно, след като получат направление от личния си лекар. Пациентът ще покрива със свои средства лечението, което ще му бъде предоставено в чужбина. След завръщането си с направлението ще може да поиска от здравната каса да му възстанови средствата за лечение. Касата обаче ще покрива само стойността, която заплаща за същата терапия у нас.

Туризъмт започна да мисли алтернативно, оповестява Пари.

Не повече от 6 хил. кв. км от площта на България се използват активно за туризъм. Интересът може да бъде разширен чрез селския и винен туризъм. В момента се налагат три основни тенденции - за здраве, удобство и стремеж хората да си угаждат, смята Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара. Освен това се търси ексклузивност и изисканост на предлаганите варианти за почивка. Офертите на туроператорите обикновено са за седмични почивки. В зависимост от сезона и конкретната дестинация цените им може да варират от 550 до над 1000 EUR.

МВР парадът става бирфест, установява Стандарт.

Полицаите минават на бира и кебапчета. Край на досадното набиване на крак в юлския пек обяви вътрешният министър Михаил Миков и направи революция в системата. За първи път на 5 юли полицията няма да има традиционен парад, а бирфест. Ведомството е девоенизирано и парадът е излишно харчене на пари, мотивира се Миков. Вместо демонстрация на лампази по жълтите павета МВР ще организира хепъниниг с бира, безалкохолни напитки и хапване пред Народния театър. За доброто настроение министерството е ангажирало певецът Богдан Томов и Видинската филхармония. По традиция на площада ще се появи и духовия оркестър на МВР.

Предлагат и граждани да свикват референдум, съобщава Дума.

При представянето на гражданска подписка с 350 000 гласа ще може да се осъществи провеждането на национален референдум. Това предвижда законопроектът за пряко участие на гражданите в управлението, който депутатите обсъдиха вчера. Законопроектът е внесен от народния представител от Коалиция за България Янаки Стоилов и негови колеги. Според предложенията на Янаки Стоилов право да поискат от парламента провеждането на национален референдум имат не по-малко от 1/10 от депутатите, президентът, правителството, 1/10 от общинските съвети в страната и инициативни комитети от граждани, които представят подписка със 150 хиляди гласа.  

Лупи откраднал 7 млн. лв. от ЦСКА, осведомява Монитор.

Президентът на ЦСКА Александър Томов е дръпнал 3,5 млн. евро от футболния клуб. Това прецени държавното обвинение, което преди четири дни повдигна обвинение на Томов за длъжностно присвояване в особено големи размери. Самият Лупи потвърди тази информация вчера след двучасов разпит в Националната следствена служба. За свободата си Томов е платил гаранция от 10 000 лева, обясниха от прокуратурата. Мярката е по-лека, защото Лупи съдействал постоянно на разследващите, идвал редовно на разпити, имал постоянен адрес и нямало опасност да се укрие. Първоначално досъдебното производство, образувано срещу Томов и изпълнителния директор Александър Гарибов, бе за източването на 5 млн. евро Разследването бе проведено от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която се намеси в делата на частния клуб заради подозрения, че ЦСКА е издържан с пари от комбината "Кремиковци", където държавата притежава 25 на сто от акциите. Това е и хипотезата, която в момента поддържа държавното обвинение. От прокуратурата обясниха, че разликата в първоначалната сума, за която бе разследван Томов, и тази, за която му е повдигнато обвинение, е нормална. По време на разследването Лупи е показал документи, които показват, че парите не били присвоени и затова те са отпаднали. 

ЦСКА – циркът продължава, четем в Меридиан мач.

Два месеца преди началото на новия сезон бъркотията в ЦСКА става все по-голяма. Вместо стъпка по стъпка клубът да се стабилизира, подобен процес не се наблюдава. Напротив, става точно обратното и мъглата над шампионите все повече се сгъстява. На „Армията“ изобщо не се знае кой кара влака, кой за какво отговаря, какви са приоритетите... До момента клубът се е разделил с 9 футболисти. В случай обаче че разпродажбата продължи, то това ще предопредели един сезон, в който ЦСКА няма да има абсолютно никакъв шанс да стигне до титлата. Стойчо Младенов ще се озове пред възможността да изгради напълно нов титулярен състав, който най-много да се боричка със Спартак (Вн) за мястото си в групата. Изобщо циркът на „Армията“ е пълен, а сред главните участници кипи борба за власт и огромна неприязън.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3962 |01.07.2008 Пресата на 2 юли . 0| 4300 |30.06.2008 Пресата на 1 юли . 0| 4120 |25.06.2008 Пресата на 26 юни . 0| 4169 |23.06.2008 Пресата на 24 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads