Реклама / Ads
0| 4089 |02.06.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 юни

.
Вестниците пишат за това как ще живеем, ако ГЕРБ управлява; за тапицирането на България с плакати; за самолетите на властта.
 

Как ще живеем, ако ГЕРБ управлява, разкрива 24 часа.

По-ранно обучение, но ще ги заведете ли и в час
1. Целта за гарантиране грамотността на учениците е похвална, но и много амбициозна, доколкото България постоянно пада в класациите за образование. И трябват много сериозни реформи, които да променят:
- статуса на учителя и изискванията към него;
- начина на управление на училищата, тяхното оценяване и т.н.
Но промяната във възрастта за предучилищното образование няма да промени нищо, ако няма реално прилагане след това - знаем, че въпреки задължителния характер на образованието много деца не посещават училище.
2. Изключително позитивно е, че няма да се допускат бюджетни дефицити - това ще гарантира стабилност на икономиката и избягване на големи финансови сривове. Все пак може да се мисли и за известни излишъци (особено когато свърши кризата), тъй като трябва да се натрупат ресурси за дългосрочното стабилизиране на пенсионната система. Ако няма излишъци, ще е необходимо по-бързо увеличаване на дела на частните пенсионни фондове в системата.
3. По отношение на добавките от 50 лева на месец е добре да се има предвид, че в момента бюджетът няма излишни ресурси - т.е. ще трябва да се отрежат други разходи, за да се финансира подобно начинание. Кои са тези други разходи.
4. Премахването на монопола на НЗОК е изключително позитивна промяна, ако бъде подготвена добре - тя ще позволи на осигурените сами да избират каса, в която се осигуряват. Ще могат да си изберат такъв здравен фонд, при който ще получават най-качествени услуги, няма да чакат на опашки и т.н.
По отношение на избора между концесия и приватизация аз предпочитам приватизация - тъй като тогава собственикът има най-голям стимул да инвестира, а инвестициите са това, от което се нуждаят болниците. Но трябва да е ясно, че нито концесията, нито приватизацията не са самоцелни - те трябва да осигурят стратегически инвеститори с опит и достъп до ресурси в сектора на болничното обслужване.

Дистанцията ГЕРБ-БСП пада от 11 на 8,9%, уведомява 24 часа.

Пет дни преди евровота дистанцията между ГЕРБ и БСП се е скъсила от 11 на 8,9%. Това регистрира социологическата агенция “Скала” в проучване от 1 юни. Няма обаче промяна в подредбата на партиите в сравнение с преди 5 дни. Към днешна дата 30,3% сред гласуващите българи пускат в урните бюлетина за партията на Бойко Борисов. Регистриран е спад от 0,72%. БСП е втора с 21,42% вот и символична загуба на електорат - 0,16%. ДПС са на трета позиция с 15,03% гласове, като прибавят малко над половин процент. Според данните “Атака” е четвърта с 9,77%, а Синята коалиция - пета с 8,94%. Под 5%-бариера за Европарламента са РЗС и НДСВ, за които гласуват по около 4% от българите. Слаби са шансовете за “Напред”, ЛИДЕР, “Защита”, БСД, БНД и “Зелени”. Изследователите от "Скала" правят и поименна прогноза кои ще са 17-те нови български евродепутати (виж графиката).Подреждат ги в зависимост от оценката за вероятността да бъдат избрани и са убедени, че шансът прогнозата им да се сбъдне е над 50%.

Синята сага стига до Страсбург, известява Монитор.


Пламен Юруков има намерение да заведе дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради факта, че СДС не се явява на европейските избори. Това заяви пред "Монитор" адвокатът на Юруков - Илко Стоянов. Все още не е ясно дали към мотивите на иска няма да бъдат добавени и аргументи за парламентарния вот. Преди това обаче трябва да се изчака да приключат всички процедури, обясни Стоянов. Според адвоката с неучастието на СДС на европейските извори са били нарушени правата на всички български избиратели, които са имали намерение да дадат гласа си за партията. Стоянов обясни, че, ако решението на съда в Страсбург е в полза на тяхната жалба, ще бъде оспорен и резултатът от европейския вот. Илко Стоянов смята, че от делата на СДС става ясно, че ВАС е иззел работата на ВКС и има спор между двете институции. "Утре ВАС може да започне да гледа и наказателни дела, независимо с какви намерения. Един път отваряйки такава врата в правото, не виждам как ще я затворим", коментира той. Адвокатът припомни още, че Мартин Димитров, въпреки всичките изявления в медиите, не се е възползвал от правото си да обжалва пред ВКС определението, с което беше спряно делото за вписването му от СГС.

ВАС отхвърли поредната жалба на Юруков, осведомява по темата Дневник.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на изключения от СДС бивш лидер на партията Пламен Юруков срещу регистрацията на Синята коалиция за участие в парламентарните избори през юли. В събота на 30 май същият съд задължи Централната избирателна комисия да регистрира дясното обединение. Според жалбата на Юруков обаче това е трябвало да стане след обсъждане."Има някаква тенденция, забелязвам, че съдът се сезира едва ли не непрестанно с един и същи въпрос. Когато съдът отговори с едно решение по даден въпрос, не би следвало на другия ден да му се поставя същия въпрос и едва ли не да се очаква, че на петия ден може би някой състав ще отговори различно" - това заяви пред журналисти в Смолян председателят на ВАС Константин Пенчев.В решението си от днес ВАС обяснява, че дебат по регистрацията е имало. А и освен това ЦИК е била длъжна да се съобрази със задължителните указания, дадени от върховните съдии в събота. Още на 30 май Върховният съд е извършил цялостна проверка за законосъобразност и установи, че към делото са приложени всички необходими документи за регистрация, мотивира се днес ВАС.

ДАНС удари борси на гласове, научаваме от Стандарт.

Лихвари от Пловдив и Пазарджик бяха спипани, докато подготвяха хитра схема за търговия с гласове на предстоящите избори.Това стана при съвместна операция на ДАНС, полицията и прокуратурата в ромските махали на двата града днес сутринта. При внезапната акция са били атакувани едновременно 11 адреса на лица, които се занимават с раздаване на малки суми с големи лихви. При даването на парите те прибирали и личната карта на длъжника, уж като гаранция, че борчът ще бъде върнат навреме. След това съставяли списъци с личните данни на клиентите си. Те са имали намерение да се пазарят с политически формации за тези данни, за да ги предоставят на тази партия, която даде повече, заяви териториалният шеф на ДАНС в Пловдив спациален агент Ангел Стоев. За гласуването за определена партия пък борчлиите щели да получат отстъпка от жестоките лихви върху сумата, която са получили. Полицейската акция е осуетила в зародиш идеята за изборен алъш-вериш. По времена проверките в Пловдив са иззети 167 лични карти, 29 дебитни карти, 2 международни паспорта и един талон за МПС. От лихварите в Пазарджик пък са конфискувани 46 лични и 101 дебитни карти и 3 паспорта. Открити са и два газови пистолета, преправени в бойни, за което в пазарджик е задържан 37-годишният К.Б. Тепърва ще се проверява дали лихварите са имали право да извършват тази дейност. Ако се окаже, че са действали незаконно, има вероятност те да не си получат обратно парите от длъжниците, заяви апелативният прокурор на Пловдив

Държавата търси Таки и Исуса, рязали уши и чупили крака, пише Новинар.

Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Исуса са издирвани като създатели и ръководители на организираната престъпна група за разпространение на наркотици в цялата страна, която беше разбита в нощта срещу понеделник, съобщиха от прокуратурата вчера. Таки е напуснал страната през септември миналата година. Оттогава няма данни къде е. Според прокуратурата най-вероятно Таки е в ЮАР. Сигурен съм, че и Ицо Исуса ще бъде хванат скоро, каза Магдален Маринов от Върховната касационна прокуратура. Не става дума за улични дилъри. Задържаните са на високо ниво в йерархията на наркопазара, категорични са обвинителите. Освен с дрогата групата се е занимавала и с ударни акции срещу длъжници и недисциплинирани пласьори. Става дума за тежки и средни телесни повреди, рязане на уши, чупене на крайници, разясниха прокурорите. Обвиняемите са Свилен Николов, Цветан Миленов-Църи, Владимир Иванов, Васил Христов, Асен Китанов-Психото и Васил Христов. Освен Таки и Исуса обвинителите търсят още Любомир Костадинов и Александър Пацов. Пацов е бивш затворник и настоящ професионален боксьор.

Е.ОН спря ромските кражби, съобщава Дневен Труд.

Невероятно, но се случи - Е.ОН се пребори с кражбите на ток в населеното предимно с роми с. Каменар. Това стана възможно, едва след като дружеството изгради за своя сметка разпределителна мрежа за ниско напрежение с усукани проводници. Електромерните табла осигуряват възможност за директно отчитане на електромерите. А те пък са вързани за СОТ. Доскоро около 90% от подавания за Каменар ток се крадеше от местните жители. "Консумацият на електроенергия рязко спадна, защото вече потреблението се измерва, отчита и заплаща", коментираха от Е.ОН - България.
През изминалата година на територията на дружеството са извършени 40 498 проверки и са установени 1714 нарушения. Само от началото на т. г. са констатирани 1456 случая на кражба на ток. "За съжаление има енергия, която се отклонява от средствата за търговско измерване по един или друг начин. В района на Варна регистрираме едни от най-високите показатели на отклонена и неизмерена електроенергия", съобщиха от Е.ОН България. Голяма част от кражбите стават във вилните зони, търговските обекти и хотелите. За да се бори с енергийния бандитизъм компанията е поръчала доставка на специализирани еталони за разкриване на такъв род кражби. Привлечени са специалисти от дирекция "Енергиен Контрол" и допълнително са пренасочени служители от "Регионален обслужващ център" - Варна. Според влезлите в сила преди три седмици промени на общите условия, при кражба ще се начислява ток не за три, а за шест месеца назад.

Прокурор иска полицай във всяко училище, съобщава Новинар.

Във всяко по-голямо училище в страната да има един полицай, поиска вчера обвинителят от Върховната касационна прокуратура Малена Филипова. Повече от 10 г. Филипова е шеф на отдел "Закрила на децата" към ВКП, оглавява и отдел "Инспекторат". Искането за училищен полицай Филипова отправи, след като зачести насилието между учениците. Според изследване, огласено наскоро, 25 процента от децата ходят със страх на училище заради насилието, което упражняват върху тях съучениците им. За да няма насилие между децата, е необходимо присъствието на полицаи в училище, категорична бе Филипова. Това не е мое хрумване, видях го реализирано в Германия още преди 25 години. Когато се разходих из тези училища, видях колко сигурни и спокойни са децата, допълни Филипова. От една страна, училищният полицай вдъхва респект и уважение към властта у децата. Те отдавна са загубили това чувство, твърди Филипова. Знаейки, че властта е в собственото им училище, децата ще се замислят дали да проявяват агресия, защото ще получат веднага наказанието, което им се полага.

„Атака” опорочи 2 юни, възмущава се Дума.

С освирквания и обидни думи по адрес на всички присъстващи политици, лидери и членове на “Атака”, предвождани от Волен Сидеров, скандализираха присъстващите на възпоменанието по повод годишнината от гибелта на Христо Ботев и падналите за свободата на България под връх Околчица. Обидни думи валяха в различни посоки, в това число и срещу свещениците, отслужили молебен в памет на загиналите. Атакистите не се посвениха да подвикват постоянно ругатни и псувни, без да се съобразяват с почитането на празника. Премиерът Сергей Станишев обвини Волен Сидеров, че гледа своя партиен интерес и не мисли за България. Според министър-председателя всички българи, с изключение на председателя на “Атака” и неговите симпатизанти, помнят саможертвата на Ботев и неговата чета и я вземат за пример с гордост и смирение. Политиците, които уважиха празника в местността Околчица, бяха потресени от поведението на “Атака”. Сергей Станишев каза, че когато българите са обединени и имат общи цели, тогава ги постигат. Аз се извинявам пред всички българи за тази проява на “Атака”, каза още премиерът. Ботев не принадлежи на една или друга партия. Подобна проява, която носи чисто предизборен характер, е жалка и ще отблъсне много хора от тази политическа сила, декларира той.

Да си сменя родината? Не съм и помисляла!, казва в интервю за Дневен Труд Филиз Хюсменова

- Дълъг ли е пътят от Силистра до Брюксел?

- Достатъчно дълъг е, за да може човек като мен, стартирал в партийната структура преди повече от 15 години, извървял пътя на цялата партийна йерархия, преминал през различни административни институции, да стигне дотам.
- Тръгваш от малката гара. Ако беше родена в София, по-бързо ли щеше да стигнеш до голямата политика?
- Не. Силистра като град с 1900-годишна история ми даде широк светоглед, благодарение и на хората, с които съм работила, на близките и приятелите ми. Може би в големия град по-бързо можеш да се реализираш, но така тръпката е по-голяма. Да се докажеш, независимо че си толкова далече от центъра. Да те оценят, да те видят, да те забележат и да получиш възможност.А за да се качиш на влака за Брюксел, трябват знания и опит, с които да си равен на останалите. Това е основополагащо, за да правиш политика в по-големи мащаби и измерения. В противен случай няма как да те възприемат равнопоставен с другите.
- На кого първо се обаждаш при добра и при лоша новина?
- Единственият човек, с когото споделям и доброто, и лошото е д-р Хюсменов, съпругът ми. И за двете новини той винаги е пръв. Родителите ми не ги притеснявам за лошото, достатъчен е фактът, че непрекъснато мислят за мен.
- Как се гледа на жената политик в партия като ДПС и какво й струва, за да е водач на евролиста?
- ДПС е динамично развиваща се партия и залага на потенциала на жените. Отдавна в ДПС участието на жените и във вземането на решения е факт. За нас е важно да преценим хората и да работим в екип.
- А има ли прими в ДПС?
- Не, разчитаме на екипа в работата си, всеки има и силни, и слаби страни, и когато обединим силните страни, ставаме по-успешни.
- Чувстваш ли се европейската звезда на ДПС?
- Не бих казала. Аз съм представителят на ДПС в Европарламента с най-много опит в него до този момент.

Тапицират България с плакати, четем в Монитор.


Стотици тонове хартия под формата на предизборни плакати разлепиха партиите по време на кампанията за евровота, който ще се състои в неделя. През последните две седмици с афиши бяха покрити огради, стълбове и дори боклукчийски кофи.
Солените глоби за поставяне на предизборни послания върху нерегламентирани за целта места очевидно не притесняват някои от участниците в надпреварата за вота на гласоподавателите, установи проверка на “Монитор”. Според закона за избор на членове в Европейския парламент местата за поставяне на предизборни плакати се определят от кметовете на общините. Наредбата за чистотата на Столичната община пък забранява изрично разлепянето върху стълбове, дървета, огради, фасади и контейнери за смет. За всяко нарушение партиите са застрашени от глоба в размер до 2 хил. лв. Въпреки това някои от тях се постараха да тапицират София с афиши, погазвайки правилата. Плакати на НДСВ например могат да се забележат върху стълбовете по централните улици на столицата, които неотдавна бяха почистени от провисналите и изпокъсани хартиени материали. Царистите не са пощадили и оградите. Често компания на водача на листата им Меглена Кунева, която се усмихва приветливо от плаката, правят кандидатите на Синята коалиция. Ликът на Светослав Малинов например се среща често върху забранени за разлепяне обекти по "Цариградско шосе".

Боклукът на 1/2 България поема на път, информира 24 часа.

Голямо возене на боклуците на половината население на страната започва от средата на юли, предвижда график на екоминистерството. От 16 юли се закриват 203 общински сметища, защото не отговарят на изискванията на ЕС. “Според директивите на ЕС всички незаконни депа трябва да бъдат закрити и страната ни няма избор. Още повече че за разлика от Румъния и Полша не сме договорили преходни периоди”, мотивира решението зам.-министър Чавдар Георгиев. Така 1 276 996 тона боклуци на година започват да пътешестват из страната, за да бъдат складирани на някое от 27-те нови регионални депа. Засегнати ще са 137 общини с население от 3 274 349 души. Боклуците ще пътуват на разстояние от 10 км, какъвто е случаят с Добрич, до 180 км както е при Самоков. Самоковските отпадъци отиват в депото в Карлово. Там ще се карат и боклуците на Костенец, Долна баня, Ихтиман, Казанлък, Мъглиж, Пазарджик, Пещера и други. В депото на Созопол пък ще се събират боклуците на Бургас и цялото Южно Черноморие, както и на Карнобат и Малко Търново. Отпадъците на Видинска област ще се карат в Монтана, великотърновските, габровските и ботевградските - в Севлиево, плевенските - в Ловеч, а ямболските - в Елхово. Общото разстояние, което ще минават за ден боклукчийските камиони, ще е 16 800 км.

Самолетите на властта - без излишен лукс, описва Дневен Труд.

Изключително семпли самолети без каквито и да е екстри ще обслужват държавните мъже. Днес правителственият авиоотряд ще получи две машини “Еърбъс А319”, които доскоро са обслужвали суперевтината авиокомпания “Еър Берлин”. Единственото преустройство в тях са 16 нови по-широки седалки. Екстри в аеропланите няма, ВИП салонът ще е отделен само със завеса. Най-накрая правителственият Авиоотряд 28 вече има нови и модерни самолети, а не само “куцото” “Ту-154”, което провали визита на президента Георги Първанов в Мексико миналата година. На официална церемония на столичната аерогара днес едногодишните “Еърбъс А319” ще бъдат предадени на Министерството на транспорта, което управлява полетите на властта. Въпреки че ще носят представителните знаци - герб, знаме и надписа “Република България”, возилата са съвсем семпли и изобщо не се различават от тези за редовни самолетни линии. Дори между местата за ВИП пътниците и останалите лица на борда липсва преграда. Няма абсолютно никакви екстри. Само е намален броят на седалките, за да има повече пространство, обясниха от Авиоотряда. Първите 4 реда до пилотската кабина са разредени - вместо по 6 места на ред са по 4, но по-широки. Всяка от новите седалки е на цена от около 12 000 долара, но преоборудването и пребоядисването на самолетите е изцяло за сметка на авиокомпанията “Би Ейч Ер”, която продаде самолетите на лизинг на Министерството на транспорта.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4161 |01.06.2009 Пресата на 2 юни . 0| 4006 |27.05.2009 Пресата на 28 май . 0| 4079 |26.05.2009 Пресата на 27 май . 0| 4104 |25.05.2009 Пресата на 26 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads