Реклама / Ads
0| 4070 |02.06.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 юни

.
Вестниците пишат за мутри екзекутори, прибиращи сметките за парно; за Филип Димитров, който казва “чао” на политиката; за деца, напиращи да са депутати; за Европа, която сложи ЦСКА на дузпата.
 

Европейската комисия няма да отблокира замразените пари до дни, съобщава Дневник.

Европейската комисия ще реши дали да отблокира замразените средства за България по земеделската програма САПАРД до няколко седмици. Това заяви говорителят по въпросите на селското стопанство Майкъм Ман. Той обясни, че толкова време ще е нужно да се направят заключенията от приключилата миналата седмица проверка във фонд "Земеделие". Майкъм Ман отрече на българската страна да са давани някакви предварителни резултати или заключения от проверката, които биха обяснили изявленията на директора на фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков, че възстановяването на спрените плащания по САПАРД е въпрос на няколко дни.

€ 5000 от дребен рекет гушат митничари на ден, известява Монитор.

Митничари на Калотина изкарват по 5000 евро на ден от дребен рекет. Това са парите, които се печелят на смяна от изнудването на чужди шофьори, минаващи през митницата. За денонощие митничарите правят по 10 000 евро, а месечната им печалба от бакшиши е 600 000 лв. Толкова взимат служителите на най-ниско ниво на Калотина. За да преминат по-бързо, тираджиите са длъжни да бутат между 5 и 20 евро бакшиш на митничарите. В противен случай следва забавяне и дори разфасоване на превозното средство. Ако шофьор иска да влезе в страната с повече от разрешените от закона два стека и литър твърд алкохол, също трябва да заплати съответния “данък”. За твърдите тарифи потвърдиха пред “Монитор” тираджии, които минават всяка седмица през Калотина, както и прокурор от ВКП. “Работя от седем години на Калотина, нагледал съм се на всичко. И до 100 евро са ми искали, по физиономия всичките ги познавам”, обясни турски тираджия. 

Мутри екзекутори прибират сметките за парно, четем в Новинар.

Топлинни "екзекутори" ще събират неплатените сметки за парно. По време на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) топлофикациите предложиха наказателни отряди да обикалят по домовете на нередовните платци и да ги принуждават да погасяват борчовете си към дружествата. Идеята е заимствана от Чехия, където топлинните компании наемат частни фирми да събират дълговете. С този подход нелоялните абонати ще се страхуват от физическа разправа с мутри и ще погасяват редовно сметките си, коментира Стойчо Василев, изпълнителен директор на топлофикацията в Перник. От дружествата поискаха още неплащането на сметките за парно да се криминализира. Всеки втори българин не си плаща сметките за парно и топла вода, съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Миксът скъп ток, малко инвестиции - лошо качество, разкрива Пари.

Средно поскъпване на електроенергията с 18% и на топлофикациите с 14.1% от 1 юли предвиждат разчетите на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Според изданието увеличението се налага заради инфлацията, поскъпването на електроенергията произвеждана в централите, а от там и на цените, на които НЕК продава на Енерго-разпределителните дружества.

Експремиер казва “чао” на политиката, обявява 24 часа.

Филип Димитров напуска политиката. Решението си първият демократичен министър-председател потвърди лично пред “24 часа”. “Виждам, че времето ми е минало и възможностите съществено да допринасям за развитието на процесите са намалели. Затова мисля, че е по-редно да се оттегля. А не да създавам впечатлението, че участието ми в политиката е способ да си изкарвам прехраната”, мотивира се Димитров. Той бе категоричен, че това не е намек към други да го последват. Решението да си тръгне след 20 години в активната политика било строго лично.

Два часа разпитват за пране на пари Валентин Димитров, научаваме от Дневен Труд.

Бившият шеф на “Топлофикация – София” Валентин Димитров бе разпитван повече от два часа в Националната следствена служба по воденото срещу него дело за пране на пари. И той, и разследващите отказаха подробности. В петък Димитров бе осъден на 5 години затвор от Софийски районен съд. Той бе признат за виновен в това, че не е декларирал пред БНБ сделки и сметки в Австрия на фирмата си “Про Марк” за над 10 млн. лв.

Деца напират да са депутати, не искат да стават доктори, оповестява Монитор.

Почти половината от децата искат да станат депутати, а не лекари и учители. Съотношението е 49:51 на сто. Това показват резултатите от анкета на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) сред децата и младежите, посетили Народното събрание в деня на отворените врати в неделя, съобщиха от парламента. Очебийно високият процент на желаещите да влязат във властта социолозите тълкуват като добър признак и уточняват, че няма масова предубеденост към професията и занятието на народните представители. Запитани кои техни проблеми искат да бъдат решени от депутатите, децата най-често посочват нуждата от добро европейско образование (16 на сто). Едва след това заявяват, че искат от парламента да им осигури повече места за спорт и игри. Според резултатите от проучването, направено сред 300 деца, интересът към работата на основната държавна институция е много висок. 83 на сто от младежите отчитат, че посещението в парламента е най-добрият начин за запознаване с работата му.  

Заплатата на чиновниците скача на 700 лева, четем в Дума.

Средната чиновническа заплата ще скочи на 700 лева от средата на юли. До края на мандата на правителството пък бройката на работещите в бюджетната сфера ще бъде съкратена с още 3000 души. Това съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев по време на посещението си в Силистра вчера. Броят на работещите в администрацията е намалял от 92 хил. на 85 хил. души от края на 2006 г., каза още министър Василев. Той припомни, че Европа ни отпуска пари за подобряване на лошия административен мениджмънт, а не за увеличаване на бюрокрацията. До края на юни ще станат известни одобрените проекти по оперативната програма "Административен капацитет", подадени през април. До момента са усвоени около 7 млн. лв. от парите за 2007 г. Николай Василев разясни и петте нови процедури по програмата, за които са предвидени 45 млн. лв. 

Европа сложи ЦСКА на дузпата, шокира Стандарт.

УЕФА прати ЦСКА във фризера, като му отказа лиценз за Шампионската лига. Лошата вест пристигна във футболния ни съюз в понеделник и хвърли в паника президентът на “армейците” Александър Томов. Еврофедерацията запоздря българския първенец, че прикрива 6 млн. евро дефицит. От централата в Нион дадоха ултиматум на БФС да даде становище по случая до 10 дни. Според в. “Стандарт” ЦСКА има борчове към данъчните, ДАМС и банки. Писмото на УЕФА уличи в лъжа боса на “червените” Александър Томов, който до последно се кълнеше, че клубът му няма дългове. Ако ЦСКА се размине с Шампионската лига, феновете заплашват с бунтове и линч ръководството на тима.

Край! БФС: "Без ЦСКА в лигата, добавя по темата Меридиан мач.

ЦСКА на практика в 18,30 часа в понеделник бе изваден от участие в Шампионската лига! Тогава БФС изпрати писмо до УЕФА със становище на Апелативната комисия. В него се казва, че след проверка на документите на ЦСКА за лицензиране е установено, че "армейците" не отговарят на критериите за участие в Шампионската лига. Въз основа на това писмо европейската федерация до дни ще извади "червените" от най-комерсиалния турнир. Там обаче няма да бъде допуснат Левски, а България ще остане с три състава в надпреварата за купата на УЕФА. Лошото за ЦСКА е, че "червените" нямат право на обжалване в Нион, а могат само да съдят БФС за становището на Апелативната комисия. Тя преразгледа решението на Лицензионната по препоръка на УЕФА и взе ужасяващото решение.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4161 |28.05.2008 Пресата на 29 май . 0| 3870 |27.05.2008 Пресата на 28 май . 0| 4294 |26.05.2008 Пресата на 27 май . 0| 3924 |21.05.2008 Пресата на 22 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads