Реклама / Ads
0| 5790 |29.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 30 октомври

.
Вестниците пишат за анонимка, осветила парите на агент Алексей; за сарая в “Напоителни системи”; за това как се хвърлят 5 милиона лева на вятъра.
 

 

Анонимка освети парите на агент Алексей, оповестява 24 часа.

Откъде съветникът в ДАНС Алексей Илиев Петров е спестил повече от 3 милиона лева, след като декларира, че няма участие в търговски дружества, не притежава акции и дялове, ценни книжа и други финансови инструменти, които носят доходи. Това трябва да проучи парламентарната комисия за борба с корупцията, след като е сезирана с анонимен сигнал за съдържанието на декларациите пред Сметната палата на Петров. Съветникът на председателя на ДАНС Петко Сертов е посочил и няколко имота в София и страната. В сигналите се пита реална ли е цената, на която Алексей Петров декларира, че ги е придобил, и какъв е първоизточникът на финансовите средства за закупуването им. Самият съветник в ДАНС твърди, че всичко в декларациите му е наред.

Сарай в “Напоителни системи”, описва Дневен Труд.

В лъскав скъпарски сарай е превърнала работния си кабинет изпълнителната директорка на “Напоителни системи” Петя Раева. Ремонтът на три помещения в централата на бул. “Цар Борис III” не е приключил, но ще излезе не по-малко от 500 000 лева, твърдят служители. Шефският кабинет, с баня към него, обаче е осветен на 10 октомври – навръх рождения ден на Раева. А удобствана му не отстъпват на прочутия сарай в “Бояна”. 32-годишната юристка, която е и активистка на ДПС, е на поста от няколко месеца. Изтеглена е от Пловдив, където е оглавявала клона на държавното дружество. Раева получава възнаграждение от 16 минимални заплати + 8 като член на директорския борд, твърдят от счетоводството на фирмата. Минималната работна заплата за страната е 220 лв.

Как се хвърлят 5 милиона лева на вятъра, разкрива Дневен Труд.

Близо 5 милиона лева похарчи фонд “Земеделие” за заплащане на одиторски фирми, проверяващи проекти по САПАРД, без да може да използва констатациите и заключенията им като официален документ пред Брюксел. Наемането на одитори с нищо не е допринесло за изчистване на съмненията за злоупотреби по САПАРД. Пред ЕК меродавно е единствено мнението на същите експерти, които са одобрили проектите и са дали зелена светлина на плащането на субсидии. Сега от тях се иска да си направят харакири. Кои са тези късметлии, станали за два месеца милионери с подписа на вече бившия изпълнителен директор на фонда Атанас Кънчев, избрал ги без да обяви държавни поръчки? Това са “Грант торнтон”, която обърка данните в един от последните доклади и предизвика скандали у нас и в Брюксел с неверни изводи за състоянието на разплащателната агенция. “Делойт и Туш”, където работи активистката на ДПС Севинч Нури – до лятото шеф на дирекцията, наблюдаваща и отговаряща за работата на фонд “Земеделие” в аграрното министерство. Трета е обявената за немска фирма “Щифенхофер Лутц”, която всъщност е кантора на български адвокати без нито един германец около тях.

Огнян Минчев: Маската на Доган падна, цитира Дневник.

Десетилетия Ахмед Доган се правеше на лидер на национална либерална партия, която цели да интегрира българските турци, казва в интервю за “Дневник” политологът Огнян Минчев. Според него е било достатъчно след изстрела в дома му да се хвърли кратка светлина върху населеното с призраци задкулисие на ДПС, за да падне маската и да видим озъбената гримаса на лидера. Който пряко, от първа страница, ни заплашва с етнически конфликти, ако не оставим него и неговата партия да краде и безчинства на спокойствие. Набива се в очи колко леко, с един замах, Доган слага знака на равенство между себе си, ДПС и българските турци, заявява още политологът. Само че той и неговата олигархия вече идват до гуша преди всичко на българските турци. И това е големият проблем на Доган, твърди пред “Дневник” Огнян Минчев.

1.5 млн. евро откуп за Пурата, узнал е Стандарт.

Милион и половина евро, ако искаш да видиш сина си жив. Това чул по мобилния си телефон бащата на бившия митничар Георги Георгиев – Пурата в сряда по обяд. Подправен глас е дал срок от една седмица за събиране на откупа. Близки на Пурата вече са започнали да разпродават коли от автокъщата му, за да набавят парите. Георгиев изчезна мистериозно на 17 октомври сутринта. Разследващите работят по две основни версии. Едната е, че пурата е отвлечен заради дълг от 1.5 млн. евро към известен бос от подземния свят. Според запознати Георгиев взел парите, за да започне внос на известна марка американски лимузини.

Гад Зееви с нов иск срещу държавата в Ню Йорк, пише Пари.

Израелският бизнесмен Гад Зееви, който осъди България за нанесени щети в размер на 10.36 млн. EUR от прекратяването на сделката с приватизацията на бившия национален авиопревозвач Балкан в Парижкия арбитраж в края на 2006 г., е завел нов иск срещу държавата в Ню Йорк. Става въпрос за процедура за запориране на активи на страната. Подобна процедура Зееви започна в Израел, но там тя претърпя неуспех. 

Правителството иска да си присвои здравната каса, твърди Новинар.

Национализация на здравната каса предвижда законопроект за реформа на здравната система, подготвен от ресорното ведомство. Според текста ръководството на НЗОК ще се назначава от правителството. От БСП подкрепиха проекта. От ДПС одобриха текста, но са против това ръководните органи да се излъчват от правителството. СДС пък разкритикуваха проектозакона с мотива, че управлението иска да избира ръководството, защото през НЗОК се разпределя основната част от бюджета за здравеопазване.

Българите най-болни в ЕС, установява Монитор.

Българският работник ползва най-много болнични сред страните от Европейския съюз. Той отсъства от работа средно по 10 дни годишно заради заболяване. В Европа работниците и служителите боледуват средно по 5 дни в годината. Това показват данни, направени от авторитетната британска компания, специализирана в наблюдението на пазара на труда Marsh Mercer, която обобщава информация и дава прогнози за страните от най-старите демокрации на континента. Докато в останалите страни от ЕС преобладават диагнози, свързани с опорно-двигателния апарат, в България най-голям е броят на болничните за прекарани респираторни и сърдечносъдови заболявания. След тях идват тези, свързани със стреса, съобщи Стивън Клемент - директор на компанията. Разходите за изплащане на обезщетения в България са най-високи спрямо останалите страни членки на Европейския съюз, показва още британското изследване. От общия дял на заболяванията в средноевропейските държави от дълготрайни и хронични заболявания страдат 15 на сто, а у нас 11 процента.  

Гурбетчии се завръщат при 1500 лв. заплата, сигурна е Дума.

Български работодатели обаче биха ги наели срещу половината от тази сума В отговор на въпроса “За каква заплата бихте се върнали да работите в България?” най-голяма част от анкетираните българи, които работят в Испания, посочват заплата от 1500 лв., а 28% от тях отговарят, че ще се завърнат обратно в България при заплащане от 500 до 1200 лв. Това сочат резултатите от направено през септември и октомври т.г. от Министерството на труда и социалната политика социологическо изследване за нагласите на българите, работещи в Испания, да се върнат на работа в родината, и нагласите на работодателите в България да ги наемат. Данните са изпратени на БТА от пресцентъра на социалното ведомство. В изследването са обхванати и 181 работодатели у нас. Най-висок е броят и относителният дял на средните работодатели - 38,6%, малките са 31,7%. Най-голям е делът на работодателите от преработващата промишленост - 35,4%, следван от търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството - 10,5% и строителството - 9,4%. От своя страна те ценят качеството на работната сила, но биха определили базово на работилите в чужбина 620 лв., средно - 803,70 лв. и специализирано - 1064,10 лв. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |28.10.2008 Пресата на 29 октомври . 0| 4197 |27.10.2008 Пресата на 28 октомври . 0| 3880 |26.10.2008 Понеделнишката преса на 27 октомври . 0| 4250 |23.10.2008 Петъчната преса на 24 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads