Реклама / Ads
0| 4001 |13.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 април

.
Вестниците пишат за това, че ДАНС влезе в енергото; че не е мираж токът да не поскъпне; че бюджетът на НОИ отново е "на червено"; че сменят 85 000 гърди, силиконът им гърми.
 

ДАНС влезе в енергото, уведомява Дневен Труд.

Цивилни служители на ДАНС са влезли вчера в 7 клиентски центъра на енергото на австрийската ЕВН в Югоизточна България. Афектиран, шефът на фирмата Йорг Золфелнер съобщи това вчера в София. Спецагентите са търсили доказателства за направени инвестиции, но не са представили официален документ за проверката, подчерта Золфелнер. Според него търсената информация се намира в централния офис на фирмата в Пловдив и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в София. Преди да стане министър, Трайчо Трайков беше прокурист на енергото на ЕВН. Служителите на ДАНС започнали акцията в клиентските центрове на ЕВН в Бургас, Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Крумовград, Хасково. Проверките продължили и в други градове на Югоизточна България, които компанията обслужва. Ръководството на енергото беше възмутено, че спецполицаите не са представили никакво основание за влизане в центровете. По-късно ДАНС излезе с официално съобщение: “На 13 април 2010 г. в изпълнение на законовите си функции Държавна агенция “Национална сигурност” проведе срещи с представители на електроразпределителните компании на територията на цялата страна. От тях е изискана информация съгласно чл. 129, ал. 3 от Закона за ДАНС.”
“Няма нужда да си експерт, за да знаеш, че ДАНС се изпраща, когато някой е престъпник”, възмути се мениджърът на ЕВН за България Йорг Золфелнер. Спецполицаите не са извършили обиск и не са иззели нищо от центровете, уточни той. По думите му компанията няма поводи за притеснение. Премиерът Бойко Борисов съобщи на 9 април, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да направи регулаторен одит в трите фирми на енергото, като проверките ще бъдат подпомогнати от експерти на данъчните и ДАНС. “ДАНС, ДКЕВР, данъчната институция, са добре дошли и ще получат цялата информация, от която имат нужда”, коментира Золфелнер. Той подчерта, че създалата се ситуация вече е била обсъдена с централата на дружеството в Австрия.

Не е мираж токът да не поскъпне, казва в интервю за Дневен Труд министърът на икономиката, енергетиката и туризма Тр. Трайков.

- Министър Трайков, какво ще правите с Българския енергиен холдинг (БЕХ) след всички разкрития тези дни?
- Възложил съм на дружествата в БЕХ преглед на всички компоненти на ценообразуването и на възможностите за оптимизиране на разходите. Това е единственият начин, по който всяко дружество може да даде своя принос към предоставяне на по-добри условия на потребителите. Защото което и дружество да гледаме - частно или държавно, винаги мислим за потребителите на първо място. При НЕК основната задача е постигането на прозрачност вътре в компанията, която е достатъчно сложна структура. От друга страна са “Мини Марица-изток”. Ценовите решения за въглищата там са различни, но при определянето на стойността им също трябва да се стъпи на прозрачно представяне на разходните компоненти.
- Ще бъдат ли намалени цените на въглищата?
- Смятам, че има много голяма възможност това да се случи.
- Това ще означава намаляване на цените на тока от всички ТЕЦ-ове в “Марица-изток”?
- Да.
- А ще станат ли публични цените, по които НЕК изкупува тока от чуждестранните централи “Енел Марица-изток 3” и бъдещата “Ей И Ес Гълъбово”?
- Ще поискаме от инвеститорите съгласието им те да станат публични и се надяваме да го получим.
- От месеци се говори за ревизии в енергетиката. Имали вече резултати?
- Резултати има постоянно. Ако си спомняте, още във втората седмица от мандата си извадих темата за търговията с електроенергия и наредих това да става само чрез търг - нещо, което би трябвало да се подразбира. А всичко, свързано с АЕЦ “Белене”, БЕХ, газовите договори? Извън енергетиката - Пловдивския панаир, “Кремиковци”, дружествата в ликвидация, концесиите, спрените или преразгледани процедури? Дори не бих могъл да изброя всички резултати. Те са в основата и на сигнали за съвместната ни работа с ДАНС и на сигнали директно към прокуратурата - тези, които включват някакви закононарушения. Други резултати са свързани с идеи за оперативно оптимизиране на дейността на фирмите.

Бюджетът на НОИ отново е "на червено", съобщава Дневник.

На фона на официалните прогнози за спадащи приходи и отварящи се дефицити в социалната система правителството продължава да финансира съмнителни в спешността си разходи. Миналата сряда Министерският съвет е решил да отпусне 71.7 млн. лв. още тази година за строителството на многофункционална спортна база в София. Това става ясно от постановлението на кабинета, публикувано в Държавен вестник във вторник. Парите ще бъдат извадени от фискалния резерв. Също във вторник с участието си в символична първа копка премиерът Бойко Борисов напомни за друг бюджетен разход за 2010 г., който кабинетът няма намерение да съкрати - 15 млн. лв. за изграждането на т.нар. Български Лувър. Същия ден НОИ представи "оптимистичната" си прогноза за 140 млн. лв. допълнителен дефицит, който ще се отвори в държавните осигурителни фондове. Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков призна, че планираните приходи в бюджет 2010 няма да се изпълнят поне с 1-1.2 млрд. лв.

Бавят гласуването на новия здравен министър, оповестява Новинар.

Най-вероятно в началото на другата седмица ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание кандидатурата на новия здравен министър Анна-Мария Борисова. Това стана ясно след нейно искане да бъде отложено гласуването в зала заради лични ангажименти. Миналата седмица кабинетът представи Борисова като новия здравен министър. Вчера тя беше изслушана от групата на ГЕРБ в парламента. Късно снощи се е срещнала и с премиера Бойко Борисов. Това е кандидатурата на ГЕРБ и ние ще застанем зад нея, заяви съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че не вижда проблем с това, че кандидатурата на Борисова не е включена в дневния ред на парламента. Междувременно по-рано през деня на заседанието на временната комисия за изработването на изборен кодекс стана ясно, че ще се създаде постоянно действаща изборна администрация. Шефката на комисията Искра Фидосова обясни, че искат да се създаде нещо като Секретариат към ЦИК, който да контролира всичко около изборите. Тази администрация ще бъде от пет или седем души, които да бъдат експерти.

БСП иска разследване: Как Дянков е изхарчил 2 млрд. лв., информира Дума.

2 млрд. лв. са се стопили през последните девет месеца от фискалния резерв. Парите са намалели от 8,2 млрд. лв. на 6,3 млрд. лв. Тази информация изнесе вчера председателят на ПГ на КБ Сергей Станишев. Той обяви, че групата на социалистите в парламента ще поиска създаването на анкетна комисия, която да провери как и къде новото правителство е изхарчило парите. Лидерът на БСП подчерта, че дефицитът само за първите два месеца от годината е 1,4 млрд. лв.
Станишев предположи, че кабинетът се опитва да запуши дефицита със средства от фискалния резерв. В същото време финансовият министър Симеон Дянков иска да ревизира бюджета за 2008 г., когато страната бе на излишък за разлика от други 20 държави, които са били с дефицити над 3% от БВП, коментира Станишев. С тези счетоводни номера очевидно управляващите се опитват да прикрият неспособността си да се справят с кризата, коментира лидерът на социалистите. От БСП обаче са категорични, че ще настояват тази информация да стане публична. Това правителство явно не може да се ориентира във финансите на държавата, а антикризисните мерки на Дянков са "нищо, но от сърце", коментира Станишев.

Алексей Петров остава в ареста, пише Дневник.

Софийският апелативен съд остави в ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов с мотива, че има достатъчно доказателства, които да обосноват предположението, че са участвали в организирана престъпна група за рекет и изнудване.
Съдът обаче заяви, че фактът, че прокуратурата вече два месеца не прилага по делото кадровото досие на Алексей Петров, е процесуално укоримо. Според съда именно досието на Петров ще покаже кои от дейностите, за които е обвинен, са му възложени като задачи като офицер под прикритие и кои не. Освен това магистратите подчертаха, че няма никакви доказателства бившият главен експерт в ДАНС да е извършил едно от престъпленията, за които е обвинен – разгласяване на класифицирана информация. На Петров беше повдигнато обвинение заради копие от справка на ДАНС, намерено в дома на приятелката му Ива Павлова. Няма никакви доказателства, че именно в качеството си на служител на ДАНС Петров е изнесъл информацията, нито пък става ясно дали информацията в справката е била разгласена изобщо от май 2001, когато е издадена, до 10 февруари 2010 г., когато е арестуван Петров.

МВР срещу "Биг брадър фемили", известява Новинар.

Вътрешният министър Цветан Цветанов публично порица реалити шоуто "Биг брадър фемили". На кръгла маса „Заедно срещу насилието” вицепремиерът заяви, че не приемал за нормално да се гледа такова предаване, тъй като то ни отдалечавало от ценностите. Той призна, че именно поради тази причина не гледал реалитито. Няма нещо, което да даде позитивното в обществото, няма нещо, което да даде възпитателния ефект, който според мен трябва да се цели от всяко едно предаване, добави той. Комерсиалното също е важно, но трябва да се замислим каква цена трябва да плати обществото и всички ние, коментира Цветанов. Вицепремиерът отказа да коментира дали правителството ще предприеме нещо срещу шоуто по Нова телевизия. По негови думи СЕМ трябвало да има по-активна позиция по въпроси с този род тв формати. На конференцията стана ясно, че случаят с изнасиленото двумесечно бебе от Сандански е провокирал създаването на специални екипи за деца в риск. Те ще бъдат в общините, като в тях ще участват представители на всички институции, неправителствени организации, личният лекар на детето и неговият учител. Според плана за координация между ведомствата социалният работник ще бъде длъжен в рамките на час да информира другите членове на екипите. В рамките на 24 часа пък той трябва да направи проверка на място дали детето наистина е в риск.

Сменят 85 000 гърди, силиконът им гърми, шокира 24 часа.

Oколо 85 000 жени в света носят в гърдите си силиконови импланти, които могат да гръмнат. Това съобщиха британски медии, след като Френската агенция за санитарна сигурност на продуктите за здраве забрани използването на увеличителите на бюст, произведени от френската фирма “Поли имплант протез”. Преди продуктите й да бъдат забранени, компанията ги е изнасяла в 66 страни, сред които и България. Вчера това бе потвърдено пред “24 часа” от доц. Димитър Евстатиев, национален консултант по пластична хирургия. В последните години родните хирурзи са работили с импланти на фирмата, но никой не можел да каже точно колко са сложени. Получихме писмо за дефектните импланти от Международната конфедерация на пластичните и естетическите хирурзи в началото на април, каза доц. Евстатиев. В него ги призовават да се освободят от всички налични силиконови увеличители на фирмата. Не се налагала смяна на силикона, освен ако не се появи руптура. От 2006 г. до днес обаче от България било докладвано само за едно спукване. Няма място за паника, човек не може да умре от спукан имплант, но се получават усложнения и е добре тези жени да са под наблюдение, съветва доц. Евстатиев. В момента сайтът на компанията “Поли имплант протез”, рекламиращ продукцията й, е заличен. По решение на съда в Тулон тя е в процес на юридическа ликвидация.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4289 |12.04.2010 Пресата на 13 април . 0| 4015 |11.04.2010 Понеделнишката преса на 12 април . 0| 4143 |08.04.2010 Петъчната преса на 9 април . 0| 4209 |07.04.2010 Пресата на 8 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads