Реклама / Ads
1| 4066 |30.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 31 октомври

.
Вестниците пишат за първолаците, които ще завършат без свидетелства; за децата-заложници на стачката; за скандалните преговори при лекарите; за БСП и ДПС, които се сдърпаха заради Кърджали; за масови съкращения на чиновници.
 

Първолаците без свидетелства, оповестява Дневен Труд. 

За първи път в историята на България първолаците няма да завършат на 24 май заради продължаващата шеста седмица учителска стачка. Компенсацията на уроците при тях е най-трудна и времето през ваканциите не е достатъчно да наваксат материала, съобщиха експерти пред “Труд”. С колко учебни седмици ще се удължи обучението за малчуганите още не е ясно. Тепърва и учителите, които са се върнали на работа, и тези, които още стачкуват, ще пишат отчети как смятат да преподават материала, така че в края на годината учениците да могат да покрият държавните образователни изисквания.

Не правете децата заложници, апелира Стандарт. 

Общественото настроение започна да се обръща срещу протестиращите. Защото, строго погледнато, те нарушават едно право на децата, записано и в конституцията - на образование. Още десетина дни празни класни стаи, и учебната година я пиши нулева, коментира в.”Стандарт”. От което ще пострадат не само тези ученици, които напролет са кандидат-гимназисти или абитуриенти, а всички деца. Има и още нещо, което дразни хората. От яростната неотстъпчивост на стачните комитети започва да се долавя и дъх на рекет, имащ за цел да накара родителите да се включат в учителския протест, та белким правителството капитулира пред исканията. Само че никой няма право да рекетира за сметка на деца. Време е учителите да влязат в час - и в буквалния, и в преносния смисъл на думата, се казва в коментара на “Стандарт”.

Съюзът на учените: Държавата да преразгледа политиката си, цитира Дума.

Едва 12 долара, инвестирани за наука, се падат на глава от населението в България и с такъв показател сме последни в ЕС и извън европеизацията, заяви председателят на Съюза на учените проф. Дамян Дамянов в словото си вчера на традиционното тържество за Деня на будителите и на българските учени, което се организира от СУБ, БАН и СУ. Средствата в бюджет 2008 за образование и наука отново не са над 0,4 % от БВП и дори няма идея хазната да влага 1 % от БВП за наука, както настоява ЕС. Три са основните причини за изоставането ни в политиката на знанието - липсата на държавна стратегия, неосъществената реформа в образованието и науката, игнорирането на директивите на ЕС от страна на управляващите, отбеляза проф. Дамянов. За един студент у нас се дават 824 евро срещу 8000 евро в ЕС средно. При ръст 35 % на БВП в последните 3 години парите за висше образование спадат от 0,91 % на 0,89% от БВП. Чести смени на вижданията на управленците в МОН, плахо лансиране на новости, недостатъчно финансиране са тежките проблеми, идващи от властта, каза Дамян Дамянов. Чуждите инвестиции растат, но те са в нископлатен труд и недвижими имоти, а не в технологии. МВФ и Световната банка искат ограничаване на науката и внедряването на наука в икономиката ни, а това утежнява проблемите на страната. Движението на мозъци в ЕС у нас се превръща в еднопосочно. Според Дамянов учителската стачка показва, че трябва да се мине към решителни действия. Държавата да преразгледа политиката си за образование и наука, настояват учените. Непровеждането на политика също е вид политика, но с тежки последици и води до кризи.

И преговорите на лекарите завършиха със скандал, обявява Новинар. 

Представителите на Българския лекарски съюз напуснаха преговорите за Националния рамков договор за 2008 г. Управителният съвет на БЛС, начело с председателя Андрей Кехайов обясни, че напуска заседанието заради това, че в продължение на два часа преговарящите са си "загубили времето", оспорвайки законови текстове по 13 точки.

БСП и ДПС се сдърпаха заради Кърджали, четем в Новинар.

Заради голямото количество изборни туристи от Турция областният лидер на червените в Кърджали Милко Багдасаров поиска касиране на изборите. В седемте общини на Източните Родопи 99 на сто от 15-те хиляди подадени гласа са за ДПС, а изборните туристи не са живели в страната през последните 10 месеца. Проверка е констатирала, че къща в кв. "Горна гледка" в Кърджали се обитава от трима души, но на адреса са регистрирани 19 гласоподаватели. Именно на подобни примери се позова местният червен лидер при поисканото касиране. В четвъртък той ще подаде жалба в Административния съд в Кърджали. От ДПС пък ще поискат от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов да бъде извършена проверка на незаконно изтеклите лични данни от ГРАО, паралелно използвани с официалните по време на гласуването на 28 октомври в избирателни секции на община Кърджали. Прословутите папки с избирателни списъци са били изготвени от активисти на БСП.

Боклукът пак затиска Борисов, научаваме от Монитор.

Пловдив пак отказва боклука на София. Столичните бали ще се транспортират на депото в Цалапица максимум още 15 дни, докато бъде изчерпано договореното количество от 200 хил. тона. След това споразумението между двете кметства няма да бъде подновено. Това съобщи избраният с подкрепата на ВМРО и ГЕРБ за кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Както "Монитор" писа, на 5 септември общинарите под тепета отрязаха столицата за отпадъците за първи път, като гласуваха споразумението между двете общини да бъде прекратено. Областният управител Тодор Петков обаче оспорва решението на местния парламент в съда и то все още не е в сила. Заставам против подписването на нов договор със София заради факта, че мястото на депото в Цалапица вече се изчерпва и моят град също може да изпадне в криза с боклука, аргументира се Атанасов. По време на предизборната си кампания и като част от програмата си кандидатът, подкрепен от на ВМРО и ГЕРБ, обеща, че той няма да позволи София да продължи да кара бали в Цалапица, ако пловдивчани не искат това. Атанасов дори беше категоричен, че може да направи реферндум по този въпрос. Така най-много 10 дни след балотажа на местния вот боклукът пак ще затисне вече спечелилия втори мандат на кметското кресло в столицата Бойко Борисов. Новата криза с отпадъците може да блокира града, тъй като договореното количество бали, които се депонират в Карлово, също се изчерпва.

Почват масови съкращения на чиновници, предупреждава Новинар. 

Съкращения очакват чиновниците във всички ведомства. БСП ще предложи 12% от разходите за заплати в държавната администрация да бъдат орязани. Това ще бъде записано в бюджета за 2008 г., стана ясно вчера. Икономическият министър Петър Димитров обясни, че шефовете в държавното управление сами ще преценят дали ще съкратят хора, или ще намалят драстично заплатите. Министърът на държавната администрация Николай Василев заяви за "Новинар", че ще подкрепи предложението. Депутатът от ОДС Мартин Димитров пък предложи цели структури, които са напълно ненужни, да бъдат премахнати. За пример той даде комисията "Кушлев", където служителите вземат едни от най-високите заплати, а на практика не вършат нищо. По думите му имало и други такива структури.

За 14 години продадоха държавата, твърди Дума.

По последни данни на Агенцията за приватизация 91,49% от подлежащите на раздържавяване държавни активи вече са продадени. Статистиката обхваща периода от 1993 г. до 19 октомври тази година. Данните показват, че са продадени 2927 предприятия, 2319 обособени части и 4074 миноритарни пакета. Общият финансов ефект е 11,036 млрд. долара. Най-големите приватизирани предприятия са “Кремиковци”, “Нефтохим”, БТК, “Соди-Девня”, “Сомат”, “Арсенал”, “Асарел-Медет”, МДК. Сделките с участието на чуждестранни инвеститори са 173 броя, сред които за електроразпределителните дружества, БТК и нефтената рафинерия в Бургас. Предстои продажбата на 8 водноелектрически централи, в ход е конкурсът за приватизация на 70% от капитала на БМФ.

Пробват жилища на намалени цени, съобщава 24 часа. 

Засиленото предлагане на ново строителство и нарастващата конкуренция между предприемачите в София започва да дава отражение върху цените на апартаментите. Вече се появяват оферти за продажба на жилища в строеж със значителни отстъпки. При някои проекти цените са с 10 – 15 % по-ниски от предварително обявените нива. При други не са повишавани няколко месеца, въпреки че в същия район стандартните са с 100 – 200 евро/ кв.м по-високи. Обяснението на част от предприемачите е, че искат бързо да продадат обекта. Други признават, че с промоции привличат вниманието на клиентите. Според брокери бързата продажба на зелено може да е заради факта, че строителят не може или не иска да ползва банков заем.

Екоминистерството е пуснало всички строежи в последните две години, информира Дневник.

От началото на 2006 г. Министерството на околната среда и водите не е издало нито една отрицателна оценка за въздействие върху околната среда. Отказ не е имало и от регионалните инспекции, което означава, че всички проекти, изпратени за съгласуване в ековедомствата, са получили положителна оценка. Това стана ясно от писмо, с което министерството е отговорило на питане по Закона за достъп до обществена информация. Питането е отправено от Веселин Паскалев в края на септември. Той е адвокат и консултира природозащитници от коалицията "За да остане природа в България". Запитването е част от кампания, с която природозащитниците искат да "задействат" МОСВ и да го накарат да си върши работата.

Ирландия предлага: 4000 евро за наши ченгета, уведомява Стандарт.

Подбират ги с тест за Шерлок Холмс и изпит по английски. Българи могат да взимат по 4 хиляди евро като полицаи. Достатъчно е да знаят приличен английски и да издържат тест по математика и аналитично мислене. Парашутът за нашите се отвори след решение на правителството на Ирландия. Дъблин обяви спешен прием на ченгета от Източна Европа. Причината е тоталният провал на кампанията за набиране на униформени сред чужденците в страната. От 7000 мераклии само 11 са одобрени. Освен заплатата, която е близо 10 пъти над средната за българско ченге, патрулен полицай в Ирландия получава солидни надбавки. Старши инспектор в Дъблин си докарва близо 90 хиляди евро за година отгоре от извънреден труд. Ако имат стаж като полицаи в своите страни, кандидатите ще се приемат с предимство.

“Форинър” свирят предколедно в “Универсиада”, топли душите Монитор.

Звездното нашествие на култови имена от световната рок сцена продължава и през декември с концерт на "Форинър" в столичната зала "Универсиада". Бандата, на чиито песни са се запознали сериозна част от родителите на днешните тийнейджъри, ще представи шоуто си като част от световното турне по повод 30 години от създаването си. Тесен кръг ценители на арт-рока ще могат да чуят на живо любимите си Cold As Ice, Urgent и Juke Box Hero, защото в обръщение ще бъдат пуснати само 2 500 билета. Ценните хартийки могат да бъдат закупени от 05 ноември.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4283 |29.10.2007 Пресата на 30 октомври . 1| 4080 |24.10.2007 Пресата на 25 октомври . 0| 3922 |23.10.2007 Пресата на 24 октомври . 1| 4267 |22.10.2007 Пресата на 23 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads