Реклама / Ads
0| 3949 |03.12.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 4 декември

.
Вестниците пишат за разследваните проекти по САПАРД; че София остава без транспорт по празниците; че след Нова година ще се купува СИМ-карта само срещу лични данни.
 

 

Следователят Румен Василев: Разследваме 27 проекта по САПАРД с Германия, интервюира 24 часа. 

Бяха проверени 100-ина фирми, щетата в началото е над 10 млн., но в края може да има още една нула, казва в интервю за 24 часа следователят Румен Василев. Проверките приключиха и към момента имаме 15 досъдебни производства по САПАРД, едно по ИСПА и две по ФАР. По сигнали от ОЛАФ са всички дела по САПАРД – основно за фалшиви оферти. Едно от условията при кандидатстване за проекти е да имаш истински оферти от истински фирми. Може и да не съм точен, но сумите по проектите, които разследваме, сигурно са към 100 милиона, казва Василев. Според него в ония мътни години чиновниците по САПАРД са казвали: толкова ли нямаш приятелска фирма да ти даде една оферта. И се стига дотам, че фирма за дограма пуска оферти, че ще достави машини за консервната промишленост.

Брюксел не отговарял на въпроси на кабинета за програма ФАР, жалва се Дума. 

Месеци преди да бъдат отнети акредитациите на двете агенции по ФАР, страната ни е имала проблеми с Генерална дирекция “Разширяване” на Европейската комисия, която отговаря за програмата. Това обяви вчера в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин, който определи подхода към България като неразбираем. През последните месеци България многократно е поставяла конкретни въпроси към евроадминистрацията, на които не са дадени отговори, каза още Калфин. Поисканите съвети също са останали без отговор. Вицепремиерът каза още, че е бил поискан и последният одит на агенциите преди вземането на акредитациите им. Калфин обясни, че документът не е бил поискан, за да бъде оспорван, а за да може страната ни да си вземе поука. Той допълни, че това няма как да стане, след като “няма грам информация

Сивата икономика се засилва за отскок, прогнозира Дневник

Сивата икономика в България ще започне отново да се увеличава през следващата година заради удара от световната финансова криза. Основните проблеми ще създават олигархичните бизнес структури, които разчитат на обществени поръчки, строителите и секторът на услугите. Това прогнозира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията на кръгла маса, посветена на проблема. За борба със сивата ико- номика управляващите извадиха разнопосочни и доста екзотични идеи. На форума бе представено и изследването на организацията, според което сивият сектор свива размера си през тази година. Въпреки това обаче той се е запазил на ниво около 20% от брутния вътрешен продукт.

Ще борим кризата с наша кола на ток, учудва се Дневен Труд.

Правителството ще бори финансовата криза с електромобил. Министърът на икономиката Петър Димитров обяви, че една от планираните от ведомството му мерки за овладяване на ситуацията е през 2009 г. да стартира програма за производство на българска кола на ток. Според министър димитров към проекта за наш електромобил имало вече частен интерес. Това било подходящо за България, тъй като страната ни имала опит в производството на електрокари.

Европа плаща дограмата на бедните, приветства 24 часа.

Бедните в Европа ще могат да си ремонтират жилището и да си купят нов бойлер за сметка на европейския бюджет. Това стана ясно от предложение на Европейската комисия, което е част от плана за спасяване от кризата. Брюксел реши да участва във финансирането на правителствени и общински програми за подмяна на дограма, топлоизолация, ремонт на покриви и поставяне на слънчеви панели, както и за купуването бойлери във всички страни членки.

Меглена Кунева: Искам хората да усетят Европа в джоба, заявява българския еврокомисар пред Дневен Труд.

Българският еврокомисар Меглена Кунева бе обявена късно във вторник за европеец на 2008-ма година. Тя се пребори за престижното звание не с кого да е, а със свръхпопулярния френски президент Никола Саркози, който в момента председателства в момента ЕС. Кунева бе предложена за наградата заради борбата й да пригоди потребителските права в ЕС към дигиталната икономика. “Трябва да опитваме, докато успеем всички, казва Кунева. Много бих искала всичко, което правя и в кото успявам, да се свързва със страната ми. Няма индивидуален успех. Особено в политиката. Тя се прави, за да могат хората които разчитат на теб и са те подкрепили, да почувстват, че не са се лъгали”, казва още Кунева.

Девет ексшефове на "Софийски имоти" на съд, съобщава Дума.

Девет бивши членове на съвета на директорите и бивши изпълнителни директори на скандалното общинско дружество “Софийски имоти” ще бъдат изправени на съд за стопански престъпления. Прокуратурата ги обвини за източване на 2 млн. лв. Освен тях ще бъдат съдени и петима лицензирани оценители. Обвинителните актове бяха внесени вчера в Софийския градски съд. Престъпленията са извършени в периода 2003 - 2004 г. Нанесената щета на общинското дружество е в размер на 2 007 946 (два милиона седем хиляди деветстотин четиридесет и шест) лева. Обвинението на прокуратурата е общо срещу 14 души. Обвинителните актове са срещу бившите общински съветник Станимир Зашев, който участваше в борда на фирмата, и Тошко Добрев, който бе и директор на дружеството, срещу друг бивш директор - Петър Савов, както и срещу бившите членове на съвета на директорите на скандалното предприятие Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева и Емилия Бакърджиева. Обвинените лицензирани оценители са Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова-Николова, Светослав Симеонов и Детелина Мильова.

След Нова година: Sim-карти само срещу лични данни, твърди Новинар. 

От януари догодина българите ще купуват SIM-карти за мобилните си телефони само при представяне на лична карта. "По отношение на SIM картите наредбата, която е към закона за електронните съобщения, трябва да влезе в сила от Нова година и аз много се надявам проблемът с анонимните карти да бъде решен", заяви вътрешният министър Михаил Миков в интервю за "Новинар". Почти във всички европейски държави предплатените SIM-карти се купуват единствено и само след представен документ за самоличност. У нас измамници, трафиканти и бомбаджии ползват на килограм предплатените карти, защото МВР не може да ги проследява, твърдят криминалистите, които от години искат да се премахне порочната практика на тази продажба.

София остава без градски транспорт за празниците, тревожи се Новинар. 

Служителите на столичния градски транспорт са готови да започнат стачка дни преди празниците. Това ще стане, ако до седмица директорският борд на компания „Градски транспорт” не изпълни исканията за увеличаване на заплатата и подобряване на трудовите условия на работниците, заяви вчера Катя Йорданова, председател на организацията на КНСБ към дружеството. Лидерите на транспортните синдикати обявиха, че след 10 декември могат да проведат законни ефективни стачни действия, като за точната дата ще информират седем дни по-рано.Служителите поискаха заплатите им да бъдат увеличени от 50 до 100 процента. В момента работниците от автотранспорта взимат на месец по 580 лв., а ватманите по 600.

Гърция пак ни краде Орфей, гневи се Стандарт.

Гърция пак посегна на Орфей. “Българите си присвояват античния певец и пренаписват историята ни”, проплака проф. Йоанис Фиданакис в сайта “Грийкнюз онлайн”. Върви процес на славянизиране на древногръцката митология с подкрепата на българските държавници, твърди ученият. Той е вбесен от логото “България – свещената земя на Орфей”, с с което страната ни се представила на туристическо изложение в Швейцария. Фиданакис да види древните книги. Самите гърци го наричат тракиеца Орфей, а не елин, контрира проф. Николай Овчаров. Преди 2 години България скочи срещу използването на Орфей в рекламна кампания в Гърция.

Бойкот съборил Марков, твърди Стандарт. 

Имам сведения, че някои футболисти са бойкотирали националния отбор, сензационно заяви асистентът на Пламен Марков - Петър Александров. "Не бягаме от отговорност и носим вина за последните два слаби мача, но и футболистите трябва да бъдат мъже и да кажат точната причина за провала. Аз имам някакви съмнения и сведения, че те не са дали всичко от себе си в тези два мача. Ако е имало бойкот на националния отбор, би било много жалко. Защото това не е бойкот срещу Пламен Марков, Петър Александров или Любослав Пенев, а срещу България", каза още Александров."Стандарт" научи, че Наско Сираков и Емил Костадинов са били в основата на уволнението на Пламен Марков. Според запознати Борислав Михайлов открил заседанието без ясна идея дали ще има смяна на селекционера. Той предпочел първо да изслуша мнението на колегите си от Изпълкома. Освен Михаил Касабов срещу уволнението на Пламен Марков се изказал и вицето Йордан Лечков.

 

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3873 |02.12.2008 Пресата на 3 декември . 0| 4161 |01.12.2008 Пресата на 2 декември . 0| 3733 |30.11.2008 Понеделнишката преса на 1 декември . 0| 4034 |26.11.2008 Пресата на 27 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads