Реклама / Ads
0| 4437 |04.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 5 март

.
Вестниците пишат за багаж бомба, запалил влака; за двама офицери от МВР на “щат” при Куйович; за България - един от най-големите "износители на органи"; за най-успелия българин.
 

Багаж бомба запалил влака, разкрива Стандарт.

Багаж, превърнал се в бомба, е последната версия за адския пожар, овъглил 9 души във влака факла. Подът на фаталните вагони е бил силно нагрят, твърдят очевидци. Причината е в кабелите за осветление, които минават отдолу и вероятно са дали на късо. Това твърди бащата на загиналия Даниел - Васил Вичев, който прави собствено разследване. Нажеженият под е подпалил натрупания багаж, в който е имало много алкохол и стоки от Илиянци. Версията бе огласена от шефа на транспортната комисия Йордан Мирчев и една от очевидките - Влайка Денчева. Тя разказа за пътничка, която измъквала от вагоните огромни торби със стоки за магазина си. Следователите работят по 4 версии, като елаварията и запаленият багаж са една от тях. Те разследват и за умишлен палеж.

Нова фирма до Батко печели 21 млн. лв., пише 24 часа. 

Нова фирма – “Инфраструктурни проекти”, близка до подалия оставка Веселин Георгиев, шеф на фонд “Пътища”, изгря в регистъра с обществени поръчки. Неговият брат Емил Георгиев я регистрира точно 9 месеца след като Батко поема пътните проекти в държавата. Тази компания е взела още 21.1 млн. лв. от фонд “Пътища”. Така общата сума за фирмите на Батко и неговите братя достига 143 милиона лева. В “Инфраструктурни проекти” “Биндер” на Емил Георгиев притежава 50 %.

Двама офицери от МВР на “щат” при Куйович?, пита 24 часа. 

Двама офицери от МВР са покровителствали сръбският наркотрафикант Будимир Куйович. Това станало ясно по време на заседанието на временната парламентарна анкетна комисия по скандала със сърбина. Пред комисията се явиха бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев и бившия зам. – директор на ОДП – Разград, Тодор Димов. Пред депутатите Димов съобщил, че от краткото време, в което е работил по Будимир Куйович, е станало ясно, че той е получавал информация от служител на Гранична полиция и от още един офицер от МВР. Първият му осигурявал преминаване нелегално през границата, а вторият снабдявал Бучко с информация.

Безмитните бензиностанции плащали процент от печалбата си на полицията, научил е Дневник. 

Въпреки че 16 години МВР е получавало пари от безмитната търговия с горива, ръководители на министерството в различни управления твърдяха вчера, че научават за това от медиите. Бившият министър Георги Петканов (НДСВ) дори заяви, че подобни средства не би трябвало да бъдат плащани. Според доклад на Сметната палата за финансовото управление на бюджетната сметка и имуществото на Национална служба "Полиция" за януари - септември 2007 г. фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево, е плащала на полицията процент от печалбата си. Преводите започват през 1992 г. на основание на заповед на тогавашния финансов министър Иван Костов, с която се дава лиценз за безмитна търговия с горива на "Братя Василеви" АД и срещу това фирмата се задължава да подобри инфраструктурата на граничния пункт и да внася отчисление от печалбата си за държавата. Според доклада на Сметната палата нормативното основание за тези приходи отпада през 2006 г. Затова одитната институция настоява да се изясни основанието, на което полицията е приемала средства през 2007 г., но и върху сумата да бъде платен и данък печалба.

Молим ЕС да не спира парите, съобщава Дневен Труд. 

Няма да загубим парите по програма ФАР, заяви финансовият министър Пламен Орешарски. В понеделник той отлетя за Брюксел, където ще търси начин да убеди Европейската комисия, че нарушенията по програмата ФАР не са толкова значими, за да има замразяване на средствата – 80 млн. евро от 2005 год. и 200 млн. евро за 2006 год. В петък шефът на Генерална дирекция “Разширяване” Майкъл Лий изпрати писмо с 25 критики до финансовото министерство, с което обяви, че ще спре временно парите по ФАР, ако България не се коригира до 31 март.

Нова европроцедура срещу България заради “Кремиковци”, описва Новинар. 

Европейската комисия е решила да открие процедура срещу България заради неспазване на сроковете за издаване на комплексно разрешително на металургичния завод “Кремиковци” и заради замърсяването от комбината, съобщи вчера заместник-председателят на национално движение “Екогласност” Петър Пенчев. Решението на ЕК е заради оплакване на български екоорганизации за замърсяванията от завода. Срокът, който беше поставен от Брюксел, беше 30 октомври 2007 година, а без разрешително "Кремиковци" не може да продължи да работи. Еколозите поискаха комбинатът веднага да бъде затворен. Една от причините е наредба от 2005 година за нормите допустими емисии вредни вещества. Според нея от началото на тази година предприятие замърсител не може да работи с превишени норми повече от 8 часа без прекъсване.

България е сред най-големите "износители на органи", стряска Дума.

Обмисля се европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантации Страната ни е една от държавите в Европейския съюз, където се провеждат най-много нелегално извършени експлантации, се казва в доклад на Съвета на Европа, съобщи БГНЕС. Има доклади от неправителствени организации и от Съвета на Европа в Страсбург, в които България се посочва като една от страните, откъдето идват нелегално дарени органи, които са били експлантирани заради пари, заяви членът на ЕП Петер Лийзе. Той смята, че това явление съществува, но повечето случаи на донорство не са такива. По темата има достатъчно много журналистически разследвани, добавя Лийзе. Той настоява Европол да се заеме с разследването на нелегалната търговия с органи, тъй като "много хора страдат от това явление, защото например медицинското обслужване, което получават донорите, не е адекватно в повечето случаи, а и така се влияе на общото виждане за легалната трансплантация на органи". "Когато хората разберат, че се плаща за органи, мнозина от тях вече не са готови да дадат съгласието си за безвъзмездно донорство. Затова е важно да се заемем с тази тема", добавя евродепутатът. Лийзе заяви, че в ЕП ще се опитат да изготвят европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантации, за да не се стига до предаване на болестопричинители като ХИВ и вируса на хепатит поради липса на достатъчно тестове.

Такса “доктор” пада изцяло от 2009 г., известява Монитор.

Таксата при посещение на личния лекар ще отпадне изцяло от 1 януари 2009 година. Това заяви депутатът от НДСВ д-р Антония Първанова в отговор на въпрос на "Монитор" вчера. По думите є това е решено от работната група, сформирана по време на заседанието на управляващите в Хисаря. За да може реформата в здравеопазването да бъде реализирана, то до края на месец юни тази година трябва да бъдат направени и законодателните промени, обясни Антония Първанова. Тя допълни, че се предвижда да бъдат изравнени вноските, които прави държавата за деца и пенсионери. Освен това се предвижда и изравняване на базата, на която се удържат здравните вноски, както и ще се въведе задължителна национална здравна карта и ще бъде създаден Медицински инспекторат, който да контролира възникнали медицински спорове.

Евтин дом за млади семейства, обнадеждава Стандарт.

Държавата и общините дават рамо на младите семейства при покупка на жилище. Това става ясно от законопроект за младежта на шефката на спорта Весела Лечева. Документът вчера получи подкрепа от ръководството на БСП. Според закона младо семейство е това, в което един или двама родители до 29 г. отглеждат своето дете. Това обаче ще важи и за приемните семейства, стига родителите да нямат 30 г. Според левицата на младите домакинства може да се помага с кредитни, лихвени и други облекчения, както и чрез директно финансиране. Критериите за тези мерки ще се приемат от регионалното министерство и агенциите за младежта и спорта и за закрила на детето. В закона се предвижда и стимул за наемане на първа работа на млади хора. Проектозаконът обявява за млади тези до 29 или до 35 г., според различните критерии. Млади са семейства до 29 години с един или двама родители, които гледат дете. Между 18 и 29 г. пък са тези, които могат да бъдат социално подпомагани. Между 14 и 29 са хората, които могат да бъдат доброволци за различни дейности. Когато обаче става дума за създаване на младежка организация, тогава млади са хората между 18 и 35 г., пише в закона. Към 2030 г. само 670 хиляди българи ще бъдат на възраст между 20 и 29 г., се изтъква в мотивите към проекта на Весела Лечева.

Приз за най-успял българин, оповестява Дума.

Наградата "Човек на ХХI век" е оценка и признание за тези, които живеят, работят и създават стойностни продукти в условията на съвременна България. Това е приз за хората, които не държат на всяка цена да са на първите страници на вестниците, не се ласкаят да бъдат канени в телевизии, а здраво са стъпили на земята и поели кормилото на своя живот. Това е идеята на приза, иницииран от Адриана Цанева, която стои и в основата на програмата "Произведено в България". Призът - плакет и специална статуетка "Плодородие" на скулптура Румен Желев, ще бъде връчен в категориите производство, строителство, фармация, услуги - финанси, застрахователни компании, недвижими имоти, транспорт. Награди ще има и в сферата на държавното управление - за кмет, който се номинира за най-добри показатели; признание за авангардно и креативно мислене, както и специална награда. Номинираните градоначалници са столичният Бойко Борисов, на Русе - Божидар Йотов, Георги Иванов - Хасково, смолянският - Дора Янкова, сливенският - Йордан Лечков, варненският - Кирил Йорданов, на Плевен - Найден Зеленогорски, на Велико Търново - Румен Рашев и на Кърджали - Хасан Азис.

Милано лудна по Светлана Медведева, разказва Монитор.

"Красива, елегантна, образована, дискретна, възпитана и със стил жена, символ на модерна Русия" - с тези определения представителите на висшето общество на Милано обсипват от понеделник първата дама на Кремъл Светлана Медведева. Хвалебствени слова за нея се чуха от кметицата Летисия Морати, от боса на държавния концерн за течни горива Eni Паоло Скарони, от супербанкера Джовани Бацоли и ред още знатни миланчани. А президентът на камарата на италианската мода Марио Бозели даже обяви, че "Синьора Медведева" била страшно влюбена в Италия и нейната история. Сигурно може да му се вярва, защото поне от три години първата дама на Русия прекарва по няколко седмици на "Ботуша", като най-много време остава в италианската индустриална, финансова и модна столица. И сега първенците є твърдят, че именно г-жа Медведева от доста време е двигателят на стореното още през 1967 г. побратимяване между Милано и някогашния Ленинград. Интересите є били насочени главно към културния живот в града, често присъствала на представления в Миланската скала или на изложби. Но според запознати тя не пропускала седмиците на италианската мода и инкогнито наблюдавала дефилетата на най-известните местни стилисти. Разбира се появявала се винаги на първия ред на ревютата на своя любим дизайнер Валентин Юдашкин. В края на седмицата на модата през септември г-жа Медведева пък винаги организирала прием за стилисти, манекенки, бизнесмени и журналисти, наречен от нея "Руска вечер". Миналата година той бе проведен в една от най-шармантните зали на накогашния кралски дворец. На купона освен много водка бяха сервирани и любимите ястия на руските императори - раци и есетра. Но освен любителка на изкуството, културата и модата, Светлана била голяма фенка и на италианската кухня.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4289 |03.03.2008 Пресата на 4 март . 0| 4196 |27.02.2008 Пресата на 28 февруари . 0| 4306 |26.02.2008 Пресата на 27 февруари . 0| 4033 |25.02.2008 Пресата на 26 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads