Реклама / Ads
0| 4175 |06.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 7 ноември

.
Вестниците пишат за подлудяването на цените; за наваксването на учебния материал; за бързия полет до САЩ и за това къде Орфей "бара" Евридика.
 

ДПС и НДСВ искат допълнителна здравна вноска за частните фондове, установява Дневник.

Здравната реформа продължава да е заложник на противоборствата в тройната коалиция. Между първото и второто четене на бюджета в парламента ДПС и НДСВ ще се опитат да принудят БСП да приеме задължително допълнително здравно осигуряване. В момента текат совалки между политическите сили и финансовия министър Пламен Орешарски, с когото в понеделник се срещна зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Коалиционните партньори на левицата в момента са блокирали всичките й законопроекти, свързани със здравната реформа. ДПС иска вноската за здраве да се увеличи с още 3%, които да отиват в частните фондове и с тях да се плащат услугите, които не се покриват от здравната каса. НДСВ, което настоява за въвеждане на доплащане в болниците и демонополизиране на осигурителната институция, подкрепя идеята за конкуренция между касата и частни здравни фондове. И въпреки че официалното становище на царските депутати е за доброволна допълнителна вноска, във вторник те заявиха, че ще подкрепят идеите на ДПС, защото по този начин се прави първа крачка към реформата в здравеопазването. Въвеждането на задължително здравно осигуряване ще позволи да се появи конкуренция в сектора, смятат в НДСВ.

Бензин и нафта скачат всеки ден. Олио за 3,70 лева вгорчи салатата, А-95 става 2,10 по Коледа, стряска Стандарт. 

Цените на горивата полудяха през последните дни. Всеки ден сменяме цифрите на колонките, твърдят бензинджии. Те отразяват скоковете, които идват от рафинерията на ЛУКОЙЛ. От началото на седмицата цените на едро скачат вече два пъти. В понеделник повишението бе средно с три процента на всички горива. Вчера нафтата мръдна нагоре с 1,58%, и с близо 1% - пропан-бутанът. Шофьорите вече не знаят колко ще им струва пълен резервоар. За месец зареждането излиза с десетина лева отгоре. В момента масовият бензин А-95 се продава между 1,99-2,02 лв. Дизелът от близо месец е по-скъп и се търгува за 2,06-2,07 лв. Нафтата с подобрения се зарежда за 2,20-2,27 лв. А ако искате да заредите високооктанов бензин, ще се бръкнете с 2,17-2,20 лв. Най-голям е шамарът за шофьорите на газ. Пропан-бутанът е на път да надскочи рекордите от пролетта, когато се продаваше за 1,10-1,11 лв. Днес може да заредите за 1,07-1,08 лв. след последната корекция на ЛУКОЙЛ. Черната прогноза на анализаторите е, че шокът ще дойде около Коледа. Тогава родният шофьор ще усети с цялата тежест по портфейла си световните рекорди, които чупи нефтът през последния месец. Очаква се бензинът да мине 2,10-2,12 лв. за литър. Поскъпването на горивата повлича нагоре цените на повечето хранителни стоки. Хлебарите отдавна плашат, че самуните ще стигнат 2 лева за Коледа. Сега, освен скъпото жито и брашно, основание за това им дава и природният газ, който използват повечето пекарни. Досега цените бяха изкуствено задържани - не само заради голямата конкуренция в бранша, но и заради това, че някои от най-големите производители бяха пряко или косвено замесени в предизборната надпревара за кметове.

Пет дни ад в София, вещае Монитор.

Истински ад ще настъпи в София през следващите пет дни. От днес трафикът в столицата почти ще спре, а задръстванията няма да имат край. Причината за това е, че всички автомобили ще трябва да минават през центъра на града или да търсят алтернативни маршрути, тъй като Околовръстното шосе ще бъде затворено до понеделник сутринта. Движението на коли в двете посоки по ключовия обиколен път край София вече е забранено от 23. 00 ч. вчера вечерта и няма да бъде пускано до 04.30 ч. на 15 ноември. Отсечката от Околовръстното между бул.”България” и бул. “Симеоновско шосе” е затворена заради ремонт по Южната дъга на шосето. Това съобщиха от “Московска” 33.

Застраховки по стотачка, предвещава Стандарт.

Люта битка между застрахователните компании закова на 100 лева цената на "Гражданска отговорност". Прогнозите бяха полиците да скочат до 200-300 лева след Нова година. "Български имоти" обаче хвърли бомбата, като предложи задължителната застраховка за коли от среден клас да бъде 99 лева. Единственото условие е договорът да бъде сключен до 15 ноември. Полицата важи за цялата 2008 г., но само у нас. Ако пътуват в Европа, шофьорите трябва да доплащат 40 лева. Това е дъмпинг, скочиха веднага повечето конкурентни дружества. Според тях такава цена не може да покрие изплащаните обезщетения и разходите на компаниите. Особено при катастрофа зад граница. Застраховки между 100 и 120 лева продават още няколко дружества. Ако договорът влиза в сила в края на ноември, той ще важи за почти цялата следваща година.

Закриха 124 училища с по 30 деца през 2007 г., информира Дума.

От началото на годината са закрити 124 училища, съобщи лидерката на СБУ Янка Такева. Тя уточни, че в тези учебни заведения са обучавани до 30 деца. В други 50 училища в страната пък ходят до 35 деца, в още 50 - до 80 деца. Според Такева в правомощията на общинските ръководства е да решават дали да закриват учебни заведения. Тя припомни, че по време на 40-дневната учителска стачка правителството пое ангажимент към педагозите през 2008 г. да бъдат въведени всички елементи, които ще завършат новия модел на финансиране на училищното образование. Така школата трябва да станат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, да могат да съставят и изпълняват делегиран бюджет.

Учениците наваксват с повече домашни, стресира Новинар.

Един от основните начини за наваксване на пропуснатия материал след учителската стачка е да се увеличат домашните работи и да се наблегне на самоподготовката на учениците, смятат преподаватели от различни столични училища. Вчера имаше срещи в регионалните инспекторати по образование, на които учители и експерти обсъждаха как да се навакса, без да се взимат дни от ваканциите, и учебната година да завърши успешно. В първия учебен ден вчера децата трудно влязоха в час. След 40-дневната ваканция доста от тях закъсняваха за уроците. В класовете се шегуваха, че някои от съучениците им сигурно не знаят или не вярват, че занятията са започнали. Според учителите обаче повечето деца с нетърпение са чакали първия учебен ден след стачката. Педагозите започнаха уроците с предупреждение за сериозното натоварване, което предстои на децата. От днес освен домашните учениците ще трябва да учат и по няколко урока наведнъж. Идеята е да се групират теми, които са близки помежду си. Например за 12-и клас авторите Христо Ботев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Гео Милев, Пейо Яворов съм ги обединил заедно, разказа пред "Новинар" преподавателят по български език и литература от столичната Първа английска езикова гимназия Кирил Тодоров. За да се навакса и подготовката за матурата след 12-и клас, учителят предвижда да дава за домашно по един въпрос, подобен на тези, които ще се падат на зрелостните изпити. Същото ще стане и при владетелите по история според преподавателката Пенка Прокопиева. Учителите са на мнение, че няма да има проблеми при предметите, които са профилиращи за даден клас, защото за тях в програмата са предвидени повече часове. Проблемите ще дойдат от предметите за задължителна подготовка. Там изгубеното време може да се компенсира, като се вземат часове от предвидените за преговор, обобщение и упражнения. Може да се намали и от времето за устни изпитвания и да се премине на тест.

Лечков: Циганите се продадоха, но не ги купих аз, пише 24 часа.

“Циганският вот в Сливен беше платен, но не от мен. На изборите се намесиха групировки, джипове, министри, цигански барони и всички бяха срещу мен”, заяви Йордан Лечков, който взе втори кметски мандат в Сливен. Според разпечатките на ОИК от секциите в ромските квартали Надежда и Комлука неговият опонент от БСП Мартин Славов е взел 1800 гласа, или 2/3 повече. Такова е съотношението в полза на социалиста и в селата с преобладаващо ромско население. Лечков твърди, че кампанията за вота в Сливен е струвала около 5 млн. лв.

Депутатите искат 44% повече за заплати, разкрива Дневен Труд. 

Издръжката на депутатите догодина ще струва на данъкоплатците с 21 млн. лв. повече, отколкото през 2007 г. В първия бюджет на Народното събрание, който то само предлага, са заложени разходи от 55,996 млн. лв., или с 63 на сто повече, отколкото тазгодишните 34,321 млн. лева. Най-много е набъбнало перото “капиталови разходи”, зад което всъщност се крие намерението на администрацията на парламента да купи поне 20 нови коли за избраниците на народа. Харчовете за заплати пък са изчислени на 20 млн. лв., което е с 44 на сто повече, отколкото през 2007 г. Подобно на държавата и парламентът си е оставил 500 хил. лв. резерв.

БСП ще подкрепя разума в СОС, обещава Дума.

Групата съветници на БСП ще бъде опозиция на ГЕРБ, но ще подкрепя разумните решения на Столичния общински съвет. Това заяви Жельо Бойчев, който в понеделник вечерта бе избран за председател на групата общински съветници на социалистите. Това, което мога да гарантирам на софиянци, е, че ще бъдем сериозен коректив на управлението на ГЕРБ. Няма да бъдем опозиция на всяка цена, а същностните дебати ще бъдат в приоритетите, по които ще бъде управляван градът - бюджет, инвестиционна програма, здравеопазване, образование, работа на администрация, подчерта той. Този състав на нашата група няма да позволи да изпълним голяма част от ангажиментите, които бяхме поели в нашата предизборна кампания, но мисля, че по основните направления ще можем да защитаваме интересите на софиянци, допълни Бойчев.

Асен Агов вдига мол, информира Дневен Труд.

Депутатът от “Демократи за силна България” Асен Агов заедно с брат си Владимир стоят зад мащабен бизнес проект в София. “Търговски център запад” ще бъде изграден между столичния жк “Люлин” и кв. “Филиповци”, известен с ромската си общност. Комплексът ще заеме 240 декара терен, а инвестицията се оценява на 184 млн. лв. Основен инвеститор в мола е британска компания - “Уинлан България”. Днес търговският център ще получи държавна помощ - сертификат за клас А от Българската агенция по инвестиции.

Съдят бивш прокурор, той не знаел за какво, разяснява Монитор. 

Бившият районен прокурор на София Славчо Кържев застана във вторнок пред съда като обвиняем. Процесът обаче така и не тръгна. Пред магистратите бившият обвинител обясни, че не знаел за какво го съдят, защото не бил получил обвинителния акт по делото и призовка. В същото време Кържев каза на съдебния състав, че дошъл в съда, след като разбрал от вестниците, че е подсъдим. Бившият районен прокурор получи препис от обвинителния акт в залата, но пред смаяния поглед на съдиите обясни, че в момента няма адвокат, който да го защитава. Досегашният му защитник Георги Гатев станал наскоро член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и вече не можел да го представлява в съда. Съдия Петя Крънчева се позаинтересува защо след като ВСС заседава от месец, Кържев не си е сменил адвоката. "Нямаше как да си наема нов адвокат, защото не знам за какво съм подсъдим", обясни усмихнат бившият обвинител. Според справка, поискана от съда обаче стана ясно, че Кържев е знаел какви са обвиненията срещу него, защото преди 3 седмици е ходил до Съдебната палата и е получил материалите по делото. Обвиняемият контрира магистратите с думите: "Къде съм ходил и от какво съм се интересувал, си е лично моя работа. По закон трябва да получа обвинителен акт."

Варна се готви за дълъг режим на водата, съобщава Дневник.

Изкоп на бъдеща кооперация предизвика авария и остави без вода 150 хил. семейства във Варна. Строителите прикрили, че са подкопали магистрален водопровод, тръбите не издържали на собствената си тежест и в понеделник рухнали, съобщи управителят на ВиК - Варна, Валентин Вълканов. Училища, здравни заведения и жилищни сгради в центъра на града и районите "Аспарухово" и "Галата" се обслужват с водоноски. Районната здравна инспекция нареди водопроводната мрежа на града незабавно да бъде промита и дезинфекцирана. Тя препоръча да не се пие и да не се готви с чешмяна вода. Отстраняването на аварията ще отнеме няколко дни, като се очакват проблеми и в незасегнатите квартали.

Летим директно до САЩ, показва изход Новинар.

Директните полети до САЩ може да станат факт много скоро. Вчера американският посланик у нас Джон Байърли съобщи, че една от основните задачи на неговата мисия догодина е да се отвори пряка въздушна линия между България и САЩ. Това ще спести време и пари на пътуващите. Следващия месец у нас ще пристигнат американски експерти, за да оценят готовността на България за пряката линия, допълни посланикът, който беше на бизнес дискусия, организирана от Американската търговска палата и посветена на първата годишнина от членството ни в ЕС. В момента полетите до Щатите се осъществяват с прекачвания в някои европейски столици като Лондон, Амстердам и Париж. Цената на полета се определя в зависимост от избрания за пътуване период и свободните места. Сега полетът София-Лос Анжелис с прекачване в Лондон струва 1170 лв. Имаме желание да осъществяваме директни полети до САЩ, каза за "Новинар" изпълнителният директор на "България Ер" Димитър Павлов. Той уточни, че първото нещо, което трябва да се направи за целта обаче, е да се купи самолет за презокеански полети. В момента у нас няма подходяща машина за такъв.

Орфей бара Еуридика у адот*, развеселява Новинар.

И Орфей стана македонец. Това сензационно разкритие направи скопският "Утрински весник". Митичният певец получи гражданство на бившата югославска република Македония заедно с още няколко известни "македонци". Сред тях са Александър Велики, Кирил и Методий, българските възрожденци Димитър и Константин Миладинов, съставители на сборника "Български народни песни от Македония", и авторът на "Песен за човека" Никола Вапцаров. Очаква се и Хитър Петър да получи македонски паспорт.

*Орфей търси Евридика в ада.

Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4730 |05.11.2007 Пресата на 6 ноември . 0| 3985 |31.10.2007 Пресата на 1 ноември . 1| 4065 |30.10.2007 Пресата на 31 октомври . 2| 4283 |29.10.2007 Пресата на 30 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads