Реклама / Ads
0| 4188 |07.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 8 април

.
Вестниците пишат за дивидент от енергото, иначе национализация; за това, че Бойко вдигна мерника на енергото; че Борисов е пръв при Обама.
 

Дивидент от енергото, иначе национализация, пише 24 часа.

Разваляне на договорите за приватизация на енергоразпределителните дружества допуска правителството, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов. Решение ще бъде взето, след като в петък НЕК му даде писмен анализ. Щяло да има и ревизия на дейността на ЧЕЗ, Е-он и ЕВН. “Така и не ми става ясно кое наложи да продадем ЕРП-тата и сега да ни продават тока по 146 лв.”, заяви Борисов. По 67% от трите енергодружества бяха приватизирани през 2004 г., а държавата държи по 33%. "За тези пет години са платили дивидент на държавата в размер на 0 лева", обяви още Борисов. По договор дружествата могат да не плащат дивидент, ако го инвестират в развитие на инфраструктурата си. В ревизията им обаче Борисов лично щял да проверява всяка стотинка, обявена като инвестиция, дали е осъществена наистина.

Бойко вдигна мерника на енергото, оповестява Дневен Труд.

“Ако някой математик, финансист или икономист може да обясни как едно държавно предприятие купува на 90 лв. и продава на 88 лв. и ще бъде в добро финансово състояние, ще му дадат Нобелова награда”, възмути се в сряда премиерът. Ето защо държавата не плаща ритмично - няма ги парите, НЕК е на минус с 1,2 млрд. лв. и колкото повече работи, толкова повече затъва, посочи Борисов. И се закле, че се обмислят всички начини далаверата да бъде прекратена. Той е изискал до петък доклад за енергетиката, както и за схемата, по която се изкупува и търгува токът и “след това прокуратурата е на ход”. Според него трябвало да бъдат извадени от анонимност лицата, които са виновни.

Правителството оттегля идеята си за орязване на бюджетни разходи, съобщава Дневник.

„След решението на Конституционния съд оттеглихме точката за орязване на бюджетните разходи." Това бе коментарът на премиера Бойко Борисов за решението на съда от миналата седмица, с което обяви за противоконституционен чл. 17 от Закона за държавния бюджет. Източници на "Дневник" от правителството обясниха, че кабинетът ще се събере на извънредно заседание в понеделник и тогава ще се реши как може да изпълни мярка 19, която ще осигури 360 млн. лв. икономии в самите министерства и ще спести още 90 млн. лв. от субсидии към общините.

Цветан Цветанов: Ще връщаме пари за неизпънени поръчки!, цитира Дневник.

Всички хора, които са платили за експресна услуга и не успеят да си получат документите в срок, ще си получат парите, платени над сумата за обикновена поръчка. Това обясни вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
Цяла нощ срещу сряда в МВР преконфигурирали системата, за да могат да се изработват експресните паспорти от цялата страна на едно място в София. В близките дни програмата щяла да се настрои така, че в девет града да се произвеждат експресните паспорти. Досега за три работни дни били подадени 69 500 заявления за нови документи.

Борисов пръв при Обама, информира Стандарт.


Българският премиер Бойко Борисов пръв от 11 лидери от Централна и Източна Европа ще бъде посрещнат от американския президент Барак Обама за вечеря в чешката столица Прага, научи "Стандарт". Протоколът предвижда ръководителите на страните да влизат по азбучен ред утре вечер в резиденцията на US посланика в Прага, където през деня Обама и руският му колега Дмитрий Медведев подписват исторически договор за съкращаване на ядрените арсенали. Идеята на срещата на Обама със съюзниците му от Централна и Източна Европа е той да ги осведоми за подписания с Русия договор, както и да разсее страховете от сближаването между Москва и Вашингтон, коментираха анализатори.

В гимназия без изпит, само с миниматура, радва 24 часа.

Миниматурата след 7-и клас е достатъчна за класиране в елитна гимназия. Изкарани 45 от 65-те точки от първата част на изпита са доста над 3 и това стига за желано място в добро училище. Това съобщи Асен Александров, съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование. Той е и директор на 51-а гимназия в София. Тази година за първи път външното оценяване (т.нар. миниматура) и кандидатстването в гимназия ще се проведат заедно в общ изпит. Първата част е задължителна за всички ученици, тя е вид проверка за цялата система. Втората е за тези, които ще кандидатстват в елитна гимназия. Решилите успешно и двата модула ще се класират в по-престижно училище.

Зоополиция ще лови убийците на животни, уведомява Новинар.

Обмисля се създаването на зоополиция, която да следи за прояви на насилие над животни, като идеята е на неправителствени организации и ще бъде предложена като промяна в НК, заявиха от земеделското министерство. Първо трябва да се реши дали във време на икономическа криза могат да бъдат отпуснати допълнително средства за реализирането на идеята, добавиха от ведомството. Следващата стъпка ще бъде да се реши кой ще изпълнява тези функции. По думите на земеделския министър Мирослав Найденов предложенията за промени в НК са готови.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4123 |06.04.2010 Пресата на 7 април . 0| 4182 |05.04.2010 Пресата на 6 април . 0| 4190 |31.03.2010 Пресата на 1 април . 0| 4204 |30.03.2010 Пресата на 31 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads