Реклама / Ads
0| 4152 |08.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 9 септември

.
Вестниците пишат за сутеньорите с лоби при депутатите, които спряха закон за проституцията; за правителството и Борисов в патова ситуация; за погването на софиянци с имоти над 500 хиляди лв.
 

 

ДАНС подхваща девет нарушители по САПАРД, съобщава Монитор.

Девет фирми, сключили договори за реализирането на проекти с пари по програма САПАРД, са дадени на ДАНС заради подаването на фалшиви оферти, връзки с фирми фантоми и фиктивни плащания на фалшиви контрагенти от страна на бенефициентите. При извършената проверка от Държавен фонд “Земеделие” е установено, че в повечето случаи става дума за свързани лица, както и за специално създадени фирми, за да получат повече пари от максималната сума, предвидена по съответните мерки по САПАРД. Това гласят заключенията от доклад на отделите “Борба с икономическата престъпност и корупцията” и “Вътрешен одит” на Държавен фонд “Земеделие”, с който “Монитор” разполага. Документът е изготвен на 15 август 2008 г., а шефът на фонда Атанас Кънчев е докладвал за резултатите от проверката на среща с началника на направление “Разследвания” на ОЛАФ Елизабет Штерберг. Деветте фирми, сключили договори по САПАРД и изловени в далавери от проверяващите отдели на ДФ "Земеделие" са: "Рондия" ЕООД, "Айс лайн" АД, "Грийс" ООД и Николай Стоилов Вълчев като частно лице, "Кирил и Таня" ООД, "Сън шайн трейд" ЕООД, "Аякс 95" ООД, "Тера е вита" ЕООД. И деветте са цитирани в последния доклад на ОЛАФ заради съмнения за нарушения по проектите им. Проверките на двата отдела на фонда са потвърдили подозренията на европейския разследващ орган. 

Безплатният пенсионерски курорт се отлага за догодина, сломява надеждите Дневен Труд.

Безплатният курорт за пенсионери с пари от бюджетния излишък се отлага засега. Социалното министерство не се е отказало от идеята. Но за реализирането й няма да се използват пари от излишъка в тазгодишния бюджет, а от социални програми за догодина, обяви министър Емилия Масларова. В понеделник тя бе принудена да се отметне от почивките заради критики от коалиционните партньори и от организации на възрастни. НДСВ и ДПС са единодушни – няма обективни критерии, по които да се определи справедливо кои хора заслужават базплатна почивка. Жълтите по принцип са и срещу еднократните социални плащания, каквито социалистите искат да раздадат.

Еврокомисията няма да спира плащания за ниви, съобщава Дневен Труд.

Европейската комисия обяви в понеделник, че няма да спира преките плащания за българските земеделци, нито финансирането за развитието на селските райони заради откритите несъответствия между декларираната и реално обработваемата земя, регистрирани от министерство на земеделието и разплащателната агенция. Възможни са обаче удръжки от бъдещи плащания за българското земеделие в зависимост от тежестта на установените нарушения, каза Майкъл Ман, говорител на комисаря по земеделието Мариан Фишер Бойл. “Ние не замразяваме фондове, няма такъв механизъм”, каза Ман. “Може обаче да има финансови корекции в даден момент в бъдеще”.

Сутеньори с лоби при депутатите спряха закон за проституцията, оповестява 24 часа.

Родни сутеньори с лоби при депутатите оказаха натиск да бъде спрян проектът за изработване и приемане на закон за проституцията. Това разкри за “24 часа” бившият зам.-министър на вътрешните работи Камен Пенков. Той оглавяваше и работна група, която трябваше да изработи новия закон. Според него натиск оказал и високопоставен чиновник от посолството на САЩ у нас. В края на май м.г. дипломатът посетил на два пъти шеф от вътрешното министерство и настойчиво посъветвал изработеният законопроект да не се вкарва за обсъждане в парламента. Мотивите на американските партньори били, че не трябва да се узаконява и легализира противообществено явление.Така щели да се стимулират пазарът на жива плът и трафикът на хора, обясни Камен Пенков. Проектът беше почти готов и през юни трябваше да влезе за обсъждане в парламента, но отстъпихме под вътрешен и външен натиск, коментира бившият зам.-министър на МВР.

530 000 престъпления останали скрити през 2007 г., научаваме от Дума.

Около 530 000 са необявените престъпления през 2007 г., сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията, което бе представено на откритото заседание на държавно-обществената комисия по въпросите на превенцията на престъпността вчера. Според статистиката единствено при кражбите на автомобили има почти стопроцентово търсене на полицията, като причината основно е искането на обезщетение вследствие на застраховки. Общо 99 417 са били престъпленията за миналата година. Има устойчив спад на регистрираните криминални престъпления за периода 2001-2007 г. Намаляват предумишлените убийства, като сега равнището се сравнява с това през 80-те години. Средно 51% от жертвите са докладвали, че срещу тях е извършено престъпление, като нивото е близко до това от 2001 г., показва още проучването. 

Петко Милевски: Опасявам се за жилищата на длъжниците за парно, цитира 24 часа.

“Булгаргаз” заяви, че спира подаването на гориво от 1 септември. Единствената ни възможност, за да не спрем топлоподаването към софиянци, е да ограничим нередовните платци, заявява в интервю за “24 часа” Петко Милевски, шеф на “Топлофикация- София”. Според него усилията са насочени да има топло през зимните месеци, но всичко е в ръцете на недобрите платци. Ако те платят борча си, “Топлофикация” ще преговаря с “Булгаргаз” и ще има топло през зимата. Ако не платят, газовата компания завърта кранчето, категоричен е Милевски.

Правителството и Борисов се озоваха в патова ситуация, установява Дневник.

Проблемите около софийския боклук и дълговете на столичната „Топлофикация“ поставиха в патова ситуация премиера Сергей Станишев и активно проявяващия се като негова опозиция столичен кмет Бойко Борисов. Въпреки неделното изявление на министър-председателя, че има общини, които са готови да приемат струпаните в София бали със смет, очакваното в понеделник разрешение на проблема за пореден път не се състоя. А преди срещите, в които министрите Плугчиева и Чакъров заедно с Борисов трябваше да убеждават извикани за целта кметове, министърът на икономиката Петър Димитров изненадващо обяви, че има споразумение Столичната община да поеме 70-те милиона лв. дългове на „Топлофикация - София“ към държавната „Булгаргаз”. Според председателя на стопанската комисия в общината Данаил Кирилов (ГЕРБ) преди да се предложи този вариант за спасение на „Топлофикация“, трябва да се провери дали той няма да нарушава законите, които забраняват на общината да финансира дружествата си.

Димитровград склонен на бартер: боклук срещу канализация, известява Монитор.

Димитровград е на път да склони на бартер: боклук срещу канализация. Общината може и да приюти част от 600 000 тона балирани отпадъци, които в момента отлежават на площадките в Кремиковци и "Дружба". Това стана ясно вчера след среща между вицепремиера Меглена Плугчиева, еколози и заинтересувани кметове на "Дондуков" 1. Обсъдихме водните проблеми на Димитровград и нуждата от 17 млн. лв. за решаването им, обясни след срещата кметът на общината Стефан Димитров. Той беше категоричен, че правителството не му е предлагало бали срещу пари. На въпрос на "Монитор" дали би склонил да приеме боклука, Димитров отговори: "На вас ако ви предложат 200 млн., какво ще направите?". Димитровград все още няма законно депо за отпадъците си, а изхвърля боклука на бунище. Според източници на "Монитор" кметът на града Стефан Димитров почти обещал да поеме част от балите, но това можело да стане най-рано след шест месеца. Тогава се очаква да бъде изградена част от плануваното депо до димитровградското село Ябълково, ако процедурата по издаване на комплексно разрешително се ускори. "Не ми е предлаган бартер, нито пък пари", каза пред "Монитор" кметът на Севлиево Йордан Стойков, който обяви криза в общината заради режима на водата. 

Погват софиянци с имоти над 500 хиляди лева, пише Стандарт.

Данъчни погват софиянци, които през последните три години са купили имоти на стойност над 500 хиляди лева. Това е част от акция на Националната агенция за приходи за проверки в цялата страна дали гражданите плащат съвестно данъците си. Вече са определени 53-ма жители на столицата, които ще получат покана доброволно да докажат произхода на парите си. Те ще трябва да покажат документи за легален източник на доходи, достатъчни за покупката на скъпите имоти. Ако се окаже, че те са укривали данъци в особено големи размери, ще се сезира и прокуратурата. За това в Наказателния кодекс е предвиден затвор до 8 години.

Борба за петте млрд. евро на Фьост Алпине, описва Пари.

Ограниченията на емисиите въглероден диоксид, които Еврокомисията се кани да наложи върху България, не са единствената спирачка страната ни да бъде безусловно избрана от австрийската компания Фьост Алпине като място на бъдещия й стоманодобивен завод. Това стана ясно след подписването на меморандум за разбирателство между държавата и компанията. България има редица недостатъци, заяви Алфред Дюзинг, главен финансов директор на подразделението за стомана на металургичната компания. Все пак нито една от възможните четири локации не могат да се похвалят само с положителни страни, така че до края на годината ще посочим своя тежък избор, каза той. Фьост Алпине търси място за построяване на стоманодобивен завод с капацитет от 5.5 млн. т годишно в една от четирите черноморски страни - България, Румъния, Украйна или Турция.

Задължителна матура и по математика, сломява Дума.

Просветното министерство замисля наред с матурата по български език и литература да се въведе и втори задължителен зрелостен изпит за всички ученици - по математика. Идеята обаче няма да стане реалност през идващата учебна година. Всички трябва да се обединим за въвеждането на втора задължителна матура, тази крачка трябва да бъде направена рано или късно, заяви министър Даниел Вълчев вчера на среща в Златни пясъци с регионалните инспекторати, посветена на подготовката за новата учебна година. Министърът предложи още шофьорска книжка да се дава само след завършен Х клас. Върху образователната система оказват голямо въздействие не само професионалните, но и общосоциалните мерки, смята Вълчев. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3841 |07.09.2008 Понеделнишката преса на 8 септември . 0| 3858 |04.09.2008 Петъчната преса на 5 септември . 0| 3942 |03.09.2008 Пресата на 4 септември . 0| 4042 |02.09.2008 Пресата на 3 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads