Реклама / Ads
6| 5133 |10.03.2011 СВЯТ

Езкекутират журналисти в Либия на ужким

.
ожесточени битки водят привържениците на Кадафи
Наистина ги задържали, вързали и ги били.
 

3-ма журналисти на БиБиСи са били държани в п плен в продължение на 21 часа от привърженици на режима на Муамар Кадафи. Журналистите, които отразявали събитията в Либия, били бити и измъчвани, преди да ги подложат и на фалива екзекуция, съобщава БиБиСи. Заедно с тях са задържани още четирима души, които са тежко ранени и държани без храна. Към настоящия момент журналистите са напуснали територията на Либия.

При задържането им журналистите представили своите военни пълномощия, но били отведени в казармите в Триполи, където им завързали очите и след това им нанесли жесток побой. "Бяхме строени с лица към стената. Аз бях последен, а когато се обърнах видях един човек в цивилни дрехи с пушка в ръце. След това я насочи към нас", разказва един от журналистите Крис Коб Смит. По думите му въпросният човек е произвел два изстрела в близост до главата му. „Куршумите изсвириха до ухото ми, а войниците се смееха", продължи той. Друг член на пленената група - палестинеца Ферес Килани, разказа, че са ги държали отделно и постоянно са били бити. Военните заявили, че не им харесват репортажите за ситуацията в Либия и ги определили като шпионаж. По думите на оператора Гоктай Коралтън, и тримата били убедени, че няма да оцелеят. Те видели и как военните части се опитали са задържат жители на града. Не мога да опиша колко ужасно беше, заяви Коралтън и продължи: „Повечето други затворници бяха с чанти на главата и носеха белезници, опънати толкова здраво, че ръцете им бяха подути. Някои бяха със счупени ребра след побоя. Личеше си, че болките им бяха непоносими." Четири от тях бяха в ужасно състояние. По лицата и телата им имаше различни следи от мъчения. Един от тях каза, че има счупени две ребра, продължи Килани.

Високопоставен представител на либийското правителство се извини за задържането на журналистите. Въпреки това от телевизията осъдиха жестокото отношение към техните служители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4926 |08.03.2011 EС въвежда допълнителни санкции за Либия . 1| 5819 |08.03.2011 НАТО пуща АУАКС в небето над Либия . 2| 4818 |07.03.2011 200 европейци са поискали евакуация от Либия . 4| 5080 |06.03.2011 Кр. Георгиева: Хуманитарната катастрофа в Либия става световна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads