Реклама / Ads
0| 4690 |21.03.2011 СВЯТ

Ирак подкрепя военната намеса в Либия

.
„Иракското правителство подкрепя международните усилия за защита на либийския народ“, се казва в съобщение от офиса на правителствения говорител Али ал Дабах, цитирано от Ройтерс. Влиятелният в страната шиитски духовник Муктада Садр я осъди.
 

Същевременно интернет страница, свързана с Муктада Садр, написа, че духовникът осъжда западната интервенция в Либия.

„Негово високопреосвещенство (Садр) отхвърля и осъжда чужда намеса във вътрешните работи на Либия и Бахрейн, обявявайки, че единствено народите могат да взимат решение и правителствата трябва да се оттеглят, ако хората го искат“, обяви организацията на духовника.

Садр, който дълго беше начело на въоръжена шиитска опозиция срещу американското присъствие в Ирак, сега е ключов партньор в коалицията на премиера Нури ал Малики.

Успоредно с противопоставянето на интервенцията в Либия, Турция обяви и притеснението си от „водещата роля“ на Франция във водената с мандата на ООН операция.

„Не можем да разберем как така Франция е водеща в този процес. Трудно ни е да разберем как така се явява проводникът на решение на ООН“, заяви турският министър на отбраната Вежди Гонул.

„Все пак накрая стана ясно, че САЩ командват“, допълни министърът.Няколко държави членки на алианса, водени от Франция, Великобритания и САЩ, участват във военната операция в Либия.

НАТО като организация, в която решенията се взимат с консенсус, засега е разделена по въпроса за участието. Турция е срещу интервенция и призова за незабавно спиране на огъня. Германия също е против чуждестранна военна намеса в Либия.

Реджеп Ердоган, премиерът на Турция, която е все по-значителен дипломатически фактор в Близкия изток, настоя Кадафи да назначи президент, подкрепян от народа, като начин за излизане от либийската криза.

Позицията на шефа на Арабската лига беше коригирана – в понеделник Амр Муса обяви, че уважава резолюцията на ООН, позволяваща военни действия срещу Либия, след коментара в неделя, че е притеснен от действията на западните сили.

„Позицията на Арабската лига е решителна и от самото начало ние замразихме членството на Либия. След това поискахме от ООН да наложи забранена за полети зона, уважаваме резолюцията на ООН и нямаме противоречия с нея“, обяви Муса.
„Ще продължим да работим за защита на мирното население и настояваме всеки да има предвид това при всички военни действия“, каза Муса на пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Кайро.

В неделя Муса коментира, че арабите не са искали военни удари от западните сили, които засягат цивилни граждани, когато лигата поиска забранена за полети зона над Либия.

Арабски държави от Персийския залив пък скочиха срещу критиките на Иран за участието им в коалицията срещу Либия и го обвиниха в намеса във вътрешните работи.

„Ние сме в коалиция, целяща сигурност по силата на резолюция на ООН“, заяви генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдулрахман ал Атия по повод участието на ОАЕ и Катар в операцията срещу Кадафи.
Техеран разкритикува държавите от Залива за съюзничеството им с Вашингтон и нарече военната операция на западните сили срещу Муамар Кадафи извинение да се сдобият с неоколониален контрол над богатата на петрол Северна Африка.
В неделя стана ясно, че Египет е решил да не участва в действията срещу съседа си заради вътрешната си сигурност и заради факта, че много египтяни живеят в Либия.

Повече от един милион египтяни работеха в Либия до избухването на бунта срещу Муамар Кадафи, десетки хиляди успяха да напуснат страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 12527 |20.03.2011 Войната в Либия – първият етап . 2| 4905 |19.03.2011 НАТО заседава за Либия . 0| 4768 |19.03.2011 Военни действия срещу Либия? . 2| 6008 |18.03.2011 Либия затваря небето си, не се плаши от ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads