Реклама / Ads
7| 8591 |01.05.2017 СВЯТ

Макрон: ЕС да се реформира, или да се готви за ”Фрекзит”

.
Еманюел Макрон
Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон заяви за Би Би Си, че Европейският съюз (ЕС) трябва да се реформира, иначе ще бъде изправен пред перспективата за Фрекзит. Проевропейският центрист направи изявлението преди балотажа на 7 май, на който ще премери сили с крайнодясната кандидатка и евроскептик Марин льо Пен.
 
Льо Пен се възползва от антиевропейските настроения и обеща референдум за членството на Франция в ЕС. Тя спечели подкрепата на населението в земеделските и бившите индустриални райони с обещанието да върне контрола на Франция над границите й и да прекрати имиграцията.

"Аз съм проевропеец и постоянно защитавам по време на кампанията си европейската идея и европейската политика, защото вярвам, че те са много важни за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията", заяви Макрон. И допълва: "Но същевременно трябва да погледнем истината в очите, да се вслушаме в хората и в това, че те са изключително гневни днес и нетърпеливи, ЕС не бива да продължава да функционира по този начин."

Макрон добави, че ако бъде избран за президент, една от задачите му ще бъде дълбокото реформиране на съюза и на европейския проект. По думите на кандидат президента, смятан за фаворит от социолозите към момент ако се позволи ЕС да продължи да функционира както сега, би било "предателство".

Макрон и другият кандидат за президентското място Льо Пен ще говорят днес на митинги в Париж. В столицата преминаха и традиционните първомайски демонстрации.

Двамата кандидат президенти обикалят страната в заключителната част на кампанията си. В неделя Макрон посети мемориала на Холокоста в Париж, защото последният ден на април е денят за почит на френските евреи, депортирани в Нацистка Германия по време на Втората световна война. Същевременно Льо Пен посети завод за алуминий и обяви, че ще представи план за "истинска екология", която да балансира между икономическото развитие и екологичните и здравни проблеми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2568 |18.04.2024 "Историята ни съди". Отпушване в Конреса на САЩ - помощта за Украйна и Израел ще се гласува в събота . 7| 3174 |18.04.2024 "Политико": Крайнодесен популист печели шанс да отклони Хърватия от проевропейския път . 1| 2537 |17.04.2024 Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити, заяви Нетаняху след разговорите с Камерън . 1| 2329 |17.04.2024 Столтенберг: Насърчен съм от очакванията Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads