Реклама / Ads
1| 4869 |25.03.2011 СВЯТ

НАТО превзе небето над Либия

.
Членовете на НАТО постигнаха съгласие алиансът да поеме от САЩ охраната на небето над Либия, съобщи БиБиСи. Генералният секретар Андерс Фох Размусен подчерта, че другите аспекти на операциите срещу Джамахирията на този етап ще останат в ръцете на сегашната коалиция.
 

Алиансът се оказа разделен по отношение на това дали трябва да поеме отговорност за контрола по спазването на резолюцията на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия. Смята се, че някои от членовете на пакта са силно резервирани към атаките по сухопътните войски на Када

Размусен беше категоричен, че няма разделение на командването на операция „Одисея Зора" и НАТО все още обсъжда дали да поеме „по-голяма отговорност". Резолюцията на ООН предполага „всички необходими действия" за предпазване на либийското население, но това беше подложено на множество интерпретации. Според източници от Брюксел, представителите на страните-членки в момента обсъждат план, при който НАТО да поеме контрола над цялата операция.

Северноатлантическият алианс ще започне да контролира забранената за полети зона още от този уикенд.

Генералният секретар заяви, че сегашното решение е било подкрепено от всички членове на НАТО, в това число и Турция, която изрази по-рано резервите си към ударите по мюсюлманска Либия.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън приветства решението. САЩ първоначално пое отговорността да оглави прилагането на резолюцията на ООН, но Вашингтон подчерта, че ще изпълнява тази роля само за ограничено време.

Прехвърлянето на отговорността към НАТО забуксува, след като Турция излезе с категоричната позиция, че действията на пакта трябва да бъдат съсредоточени върху охрана на въздушното пространство и оръжейно ембарго за сметка на ударите по армията на Кадафи.

Според генералния секретар на ООН Бан ки-Мун военната операция, която в момента се провежда с мандат на ООН, е с висока ефективност. По думите му тя е намалила значително офанзивните възможности на Муамар Кадафи и е спасила живота на голям брой цивилни в Бенгази.

Междувременно френският президент Никола Саркози съобщи в Брюксел, че Обединените арабски емирства ще се включат в операцията срещу Либия с 12 бойни самолета. Той е получил гаранции за това от коронования принц на ОАЕ, с когото е разговарял лично.

БиБиСи съобщи, че късно вчера вечерта ударни самолети „Торнадо" са стреляли с управляеми ракети по либийска бронетехника, която застрашавала цивилни в Аждабия. Експлозии и зенитен огън бяха чути и в района на столицата Триполи.

Френски самолети бомбардираха либийски военни бази дълбоко в територията на страната, а изтребител „Рафал" унищожи лек учебно-боен самолет „Галеб", който нарушил забранената за полети зона.

Според държавната телевизия, при бомбардировките са пострадали Триполи и Таджура. По нейни данни, над 100 цивилни са загинали от началото на въздушните удари. Съюзниците отричат да са удряли граждански обекти. Междувременно боевете в Мисрата продължават, като за седмица са загинали над 100 души. Аждабия също е подложена на масиран обстрел. По информация на бунтовниците, 17 000 бойци са тръгнали към фронта.

Към момента 350 самолета и 38 кораба участват във въздушните удари и морската блокада над Либия. Американският вицеадмирал Бил Гортни подчерта, че сухопътните сили на правителството ще бъдат атакувани във всеки момент, в който застрашат цивилното население. „Нашето послание към войниците на режима е просто - спрете да се биете и да се подчинявате на заповедите на Кадафи", заяви висшият военен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4874 |25.03.2011 100 цивилни жертви в Либия . 0| 5159 |24.03.2011 Масивна нощна стрелба в Либия . 1| 5051 |23.03.2011 САЩ се охарчи с 1 млрд.$ за бомбите над Либия . 7| 5433 |23.03.2011 НАТО поема акцията в Либия; Кадафи се зарече, че ще победи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads